Odgovarajuće motorno ulje za auto? – vrste, upotreba, zamena

Odgovarajuće motorno ulje za auto? – vrste, upotreba, zamena

Verovatno ste se često pitali koje je najbolje ulje za auto. Ne postoji jedno univerzalno najbolje ulje za automobile, jer to zavisi od specifičnih zahteva motora i uslova vožnje. Postoje različite vrste ulja za automobile, uključujući mineralna, sintetička i polusintetička ulja, a svaki tip ima svoje prednosti i nedostatke. Odgovarajuće ulje za auto je uvek ono koje je preporučeno od strane proizvođača vašeg automobila a na vama je da to ulje kupite od pouzdanog prodavca auto delova.

Ako su vam potrebna originalna i kvalitetna motorna ulja za vaš auto, kontaktirajte nas na telefon: 060/3030623  (Vojvođanska 153, Surčin) ili na telefon: 060/3030627 (Dimitrija Tucovića 99, Beograd).

najkvalitetniji auto delovi

Motorna ulja služe za podmazivanje i zaštitu motora sa unutrašnjim sagorevanjem u vozilima ili drugim mašinama. Njihova uloga je da smanje trenje između pokretnih delova u motoru kako bi se smanjilo njihovo habanje i oštećenje. Motorna ulja takođe pomažu u uklanjanju topline iz motora sprečavajući pregrejavanje.

Osim toga, motorna ulja imaju i druge funkcije, poput čišćenja motora i sprečavanja nakupljanja štetnih materija i taloga, kao i poboljšanja performansi i produženja trajnosti motora. Motorna ulja su ključna za održavanje ispravnosti i dugovečnosti motora vozila ili drugih mašina. Ulja za automobile omogućavaju uglađeniji rad motora i zaštitu DPF filtera i katalizatora.

Važno je proveravati nivo ulja u automobilu redovno, posebno pre dugih vožnji, kako bi se sprečili problemi s motorom i osigurao njegov pravilan rad.

Današnje motorno ulje za automobile nastalo je kao rezultat dugogodišnjeg razvoja i poboljšanja tehnologije podmazivanja motora. Prvo motorno ulje razvijeno je u 19. veku za podmazivanje parnih mašina. Kasnije, kada su se počeli razvijati prvi automobili sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, pojavila se potreba za razvojem posebnog ulja za podmazivanje motora.

Prvi proizvođač motornog ulja za automobile bila je kompanija Pennsylvania Oil, koja se danas naziva Pennzoil. Ova kompanija je počela sa proizvodnjom motornog ulja još 1889. godine, kada su automobili još bili u povoju. Od tada, mnoge druge kompanije ušle su u ovaj posao i tržište motornih ulja se znatno proširilo. Danas postoji veliki broj proizvođača motornih ulja za automobile, uključujući Shell, Mobil 1, Castrol, Valvoline i mnoge druge.

Upotreba motornog ulja u automobilima prvi put je zabeležena početkom 20. veka, a prvi automobili koji su koristili motorno ulje bili su modeli iz Ford T linije proizvedeni od 1908. do 1927. godine. Ford je u to vreme proizvodio i prodavao motorno ulje pod svojim imenom, a kasnije je prešao na korišćenje motornih ulja drugih proizvođača. Od tada, upotreba motornog ulja postala je neophodna za održavanje i produženje veka trajanja motora automobila.

Upotreba motornog ulja za automobile

Upotreba ulja za automobile neophodna je za pravilno funkcionisanje motora automobila. Motorna ulja u automobilima služe za podmazivanje i zaštitu vozila sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem. Njegova glavna uloga je smanjenje trenja između pokretnih delova motora (klipovi, klipnjače, ventili, bregaste osovine), što sprečava njihovo habanje i oštećenje i produžava vek trajanja motora. Osim toga, motorno ulje pomaže u održavanju temperature motora, poboljšava njegove performanse, sprečava koroziju i oksidaciju, čisti i sprečava stvaranje taloga u motoru.

odgovarajuće motorno ulje za auto
Photo: SIGAUS

Svakako je važno redovno proveravati stepen i kvalitet motornog ulja u automobilu i menjati ga prema preporukama proizvođača kako bi se osigurala optimalna zaštita i trajnost motora.

U slučaju da ne postoji ili da se ne koristi dovoljna količina motornog ulja, dolazi do povećanja trenja između pokretnih delova motora, što dovodi do njihovog habanja, pregrejavanja motora i smanjenja performansi. Takođe, nedovoljna količina motornog ulja može da dovede do stvaranja naslaga i taloga u motoru, što dalje utiče na njegovu efikasnost i može dovesti do ozbiljnijih kvarova.

S druge strane, upotreba pogrešnog tipa motornog ulja može takođe da uzrokuje probleme u radu motora. Različiti tipovi motornih ulja formulisani su za različite vrste motora i vozila, pa korišćenje pogrešnog tipa ulja može dovesti do stvaranja naslaga i taloga u motoru, smanjenja performansi, a u najgorem slučaju i do ozbiljnih kvarova.

Motorno ulje za automobile – sastojci

Motorno ulje koje se koristi u automobilima sastoji se od baznog ulja i aditiva. Bazno ulje može biti mineralno, sintetičko ili polusintetičko. Mineralno bazno ulje dobiva se iz sirove nafte, dok se sintetičko i polusintetičko bazno ulje proizvodi hemijskim procesima.

Aditivi su hemijske supstance koje se dodaju u bazno ulje kako bi se poboljšale njegove performanse i produžile mu trajnost.

Sintetičko ulje za automobile

Sintetičko ulje za automobile je vrsta motornog ulja koja je napravljena od visokokvalitetnih sintetičkih hemijskih jedinjenja. Ova ulja su razvijena da obezbede bolju zaštitu i performanse motora u poređenju sa tradicionalnim mineralnim uljima.

Sintetička ulja se sastoje od baze ulja koja je veštački proizvedena i dodataka koji poboljšavaju performanse i zaštitu motora. Za razliku od mineralnih ulja koja su rafinisana iz sirove nafte, sintetička ulja se proizvode hemijskom sintezom, a proizvodnja ovih ulja zahteva visok stepen tehnološkog znanja i materijalnih resursa.

Sintetička ulja se odlikuju boljom stabilnošću na visokim temperaturama, boljom otpornošću na habanje, boljim svojstvima pri hladnom startovanju i boljim zaštitnim karakteristikama u teškim uslovima vožnje. Ova ulja obično imaju i duži vek trajanja u odnosu na mineralna ulja, ali su i skuplja.

Sintetička ulja su danas sve popularnija i često se preporučuju za moderne motore sa visokim performansama i novijim tehnologijama, kao i za ekstremne uslove vožnje. Međutim, preporučuje se da proverite preporuke proizvođača vašeg vozila u vezi sa upotrebom sintetičkog ulja, kako bi se obezbedila najbolja zaštita i performanse vašeg motora.

Aditivi za ulje za benzince

Aditivi za ulje su hemijske supstance koje se dodaju u bazu motornog ulja kako bi se poboljšale performanse i kvalitet ulja. Aditivi se koriste u različite svrhe, uključujući poboljšanje zaštite od habanja, povećanje performansi motora, smanjenje štetnih emisija i produženje veka trajanja motora.

Kada se radi o benzinskim motorima, aditivi za ulje mogu pomoći u sprečavanju nagomilavanja naslaga na klipovima i ventilima, smanjenju habanja i korozije, povećanju performansi, smanjenju emisija i produženju veka trajanja motora.

Među aditivima koji se mogu koristiti u motornim uljima su:

– Antikorozivni aditivi koji štite metalne delove motora od korozije.

– Antifrikcijski aditivi: Ovi aditivi smanjuju trenje između pokretnih delova motora, što može smanjiti habanje i produžiti vek trajanja motora.

– Inhibitori oksidacije koji sprečavaju oksidaciju ulja i njegovu degradaciju i tako produžavaju trajnost ulja.

– Modifikatori trenja koji smanjuju trenje između delova motora i poboljšavaju performanse.

– Viskozitetski indeksni poboljšivači koji poboljšavaju stabilnost viskoznosti ulja pri različitim temperaturama.

– Deterdženti i disperzanti koji pomažu u čišćenju i sprečavanju nakupljanja nečistoća, čestica i taloga unutar motora.

– Aditivi protiv pene koji sprečavaju nastajanje pene u ulju i time omogućuju bolji prenos topline i podmazivanje.

Sastav i količina aditiva u motornom ulju zavisi od njegove namene, klimatskih uslova i specifikacija proizvođača vozila.

Postoji mnogo brendova aditiva za ulje, a neki od najpoznatijih su:

STP – proizvođač: Armored AutoGroup Inc.

Liqui Moly – proizvođač: Liqui Moly GmbH

Lucas Oil – proizvođač: Lucas Oil Products, Inc.

Royal Purple – proizvođač: Royal Purple, LLC

Bardahl – proizvođač: Bardahl Manufacturing Corporation

Sea Foam – proizvođač: Sea Foam Sales Company

Red Line Oil – proizvođač: Red Line Synthetic Oil Corporation

BG Products – proizvođač: BG Products, Inc.

AMSOIL – proizvođač: AMSOIL Inc.

Prolong – proizvođač: GoldenWest Lubricants, Inc.

Svi ovi brendovi nude različite vrste aditiva za ulje sa različitim formulama za različite potrebe i tipove motora. Važno je napomenuti da korišćenje aditiva za ulje ne bi trebalo da zameni redovno održavanje motora i zamenu ulja u preporučenim intervalima.

Aditivi za ulje za dizelaše

Postoji nekoliko aditiva za ulje za dizelaše koji se mogu koristiti kako bi se poboljšao kvalitet i performanse ulja za dizel motore.

Aditivi za čišćenje: Ovi aditivi pomažu ukloniti naslage, čađ i prljavštinu iz motora, što poboljšava performanse i produžava životni vek motora.

Aditivi za poboljšanje viskoznosti: Ovi aditivi pomažu u održavanju stabilne viskoznosti ulja na različitim temperaturama, što poboljšava mazanje i smanjuje trošenje motora.

Aditivi za poboljšanje zaštite od korozije: Ovi aditivi pomažu u zaštiti motora od korozije i rđe, što može biti naročito važno u uslovima visoke vlage ili u morskim uslovima.

Aditivi za poboljšanje performansi goriva: Ovi aditivi mogu pomoći u smanjenju emisija i poboljšanju učinkovitosti goriva, što može pomoći u smanjenju troškova goriva i održavanja.

Aditivi za poboljšanje performansi motora: Ovi aditivi mogu pomoći u povećanju snage motora, poboljšanju ubrzanja i smanjenju potrošnje ulja.

Pre korišćenja bilo kojeg aditiva, važno je pažljivo pročitati uputstva proizvođača i slediti preporučene doze kako bi se osigurala sigurna i delotvorna upotreba. Takođe je važno obratiti pažnju na specifikacije ulja koja se koriste u vašem dizel motoru kako bi se osiguralo da su aditivi koji se koriste kompatibilni sa tim specifikacijama.

Zamena ulja – zašto se menja ulje u automobilima?

motorno ulje
Photo: Dvortygirl

Postoje tri glavna razloga zbog kojih se menja ulje u automobilima:

Smanjenje trenja i habanja delova motora: Motorno ulje je dizajnirano da smanjuje trenje između pokretnih delova motora. Redovna zamena motornog ulja pomaže u održavanju ovog efekta, što smanjuje habanje delova motora i produžava životni vek motora.

Čišćenje motora: Motorno ulje takođe pomaže u uklanjanju nečistoća, čestica i drugih ostataka koji se nakupljaju u motoru tokom njegovog rada. Međutim, vremenom ova nečistoća može da se nakupi u ulju zbog čega ono gubi svoju efikasnost u čišćenju motora. Redovna zamena motornog ulja pomaže u održavanju efikasnosti čišćenja motora.

Održavanje temperature motora: Motorno ulje takođe pomaže u održavanju optimalne temperature motora, koja je važna za efikasno funkcionisanje motora. Redovna zamena motornog ulja pomaže u održavanju ovog efekta i sprečava pregrejavanje motora i smanjenje njegovih performansi.

Zbog svega ovoga, preporučuje se redovno menjanje motornog ulja u automobilu, kao i redovna zamena filtera za ulje, u skladu sa preporukama proizvođača. Ovo će pomoći u održavanju efikasnog i pouzdanog rada motora i produžiti njegov vek trajanja.

Koliko često se menja ulje u automobilima?

Preporučeno vreme za zamenu motornog ulja zavisi od proizvođača automobila, modela automobila, kao i uslova vožnje i načina korišćenja vozila. Uputstva za upotrebu i održavanje automobila koja dolaze uz vozilo obično sadrže preporuke proizvođača o intervalu zamene motornog ulja.

Uobičajeno, preporučeno vreme zamene motornog ulja u većini novijih vozila je svakih 8.000 do 12.000 kilometara ili svakih 6 do 12 meseci, u zavisnosti od toga za šta pre dođe vreme. Međutim, ako vozite u uslovima visokih temperatura, u prašnjavim ili vlažnim uslovima, vozite u kratkim intervalima ili učestalo pokrećete motor u hladnom stanju, može biti potrebno češće menjanje motornog ulja. Takođe, neki proizvođači automobila preporučuju zamenu motornog ulja na manjim kilometražama za vozila koja se koriste u teškim uslovima rada ili za vozila koja rade u ekstremnim uslovima, poput vozila koja se koriste za vuču prikolice.

U svakom slučaju, najbolje je pratiti preporuke proizvođača automobila i redovno proveravati nivo ulja u motoru, kako biste bili sigurni da je nivo ulja uvek na optimalnom nivou. Ako primetite da se nivo ulja u motoru smanjuje brže nego što bi trebalo, to može ukazivati na propuštanje ulja ili druge probleme u motoru, pa je u tom slučaju potrebno konsultovati mehaničara. Proveravanje nivoa ulja jedna je od aktivnosti u sklopu redovnog proveravanja vozila kako bi se očuvali njegova sigurnost i ispravnost.

Kako se proverava nivo ulja u automobilu?

Da biste proverili nivo ulja u automobilu, parkirajte automobil na ravnom terenu i isključite motor. Pričekajte nekoliko minuta da se ulje spusti natrag u karter. Otvorite poklopac motora i izvucite mernu šipku iz njenog ležišta, obrišite je papirnim ubrusom ili krpom, a zatim ponovno ubacite do kraja u ležište. Zatim opet izvucite mernu šipku i pogledajte nivo ulja na njoj. Očitavanje bi trebalo da bude između oznaka „minimum“ i „maksimum“ na šipci. Ako je nivo ulja ispod oznake „minimum“, dodajte malo ulja. Ako je iznad oznake „maksimum“, treba da ispraznite malo ulja. Nakon provere nivoa ulja, obrišite mernu šipku i vratite je u ležište i zatvorite poklopac motora.

Najbolje je proveriti nivo ulja u motoru kada je motor hladan, pre pokretanja automobila ili najmanje 10 minuta nakon što ste ugasili motor. To omogućava ulju da se vrati u karter i osigurava tačnu procenu nivoa ulja.

Ako proveravate nivo ulja nakon što ste upravo vozili možda ćete dobiti netačan rezultat jer će trebati neko vreme da se ulje vrati u karter. Osim toga, ulje će biti vruće nakon vožnje, što može uzrokovati opekline ako slučajno dodirnete vrući deo motora dok proveravate ulje. Pročitajte i tekst: Kako promeniti ulje u motoru.

Koliko je bitno odabrati odgovarajuće ulje za motor?

Izabrati odgovarajuće ulje za motor je izuzetno bitan faktor u održavanju performansi i dugovečnosti automobila. Korišćenje pogrešnog tipa ili kvaliteta ulja može prouzrokovati probleme kao što su povećana habanja, smanjena efikasnost goriva, povećana emisija štetnih gasova, pa čak i ozbiljne kvarove motora.

Svaki proizvođač automobila ima specifične preporuke za vrstu i kvalitet ulja koja se koriste u njihovim vozilima, a to je zbog toga što su dizajn i karakteristike motora specifične za svaki automobil. Ukoliko koristite pogrešan tip ili kvalitet ulja, to može uzrokovati oštećenja motora i smanjiti njegovu efikasnost.

Stoga, preporučuje se da uvek proverite u uputstvu za korišćenje svog automobila koju vrstu i kvalitet ulja preporučuje proizvođač, i da se pridržavate ovih preporuka kako biste osigurali dug i efikasan rad motora. Takođe, važno je kupovati ulje od pouzdanih proizvođača i prodavaca kako bi se izbegle moguće prevare i falsifikati.

najkvalitetniji auto delovi

Ako su vam potrebna originalna i kvalitetna motorna ulja za vaš auto, kontaktirajte nas na telefon: 060/3030623  (Vojvođanska 153, Surčin) ili na telefon: 060/3030627 (Dimitrija Tucovića 99, Beograd).