Veliki servis automobila

Svi znamo koliko je važno da redovno odlazimo kod doktora kako bismo bili sigurni da je sa našim zdravljem sve u redu. Isti princip važi i za vaš automobil. Prilikom dizajniranja automobila, proizvođači pažljivo predviđaju interval servisiranja za skoro svaki pojedinačni deo vozila. Ovo se radi kako bi se sa sigurnošću moglo tvrditi o njegovoj bezbednosti i pouzdanosti tokom celog radnog veka. Redovno servisiranje automobila je ključno ne samo za očuvanje performansi automobila, već i za osiguranje da svaki sistem radi optimalno.

Iako je uputstvo proizvođača najbolji prijatelj vlasnika automobila, inženjeri nisu mogli da predvide baš sve situacije u kojima bi se automobil mogao naći. Zato je važno da vlasnici automobila razmišljaju racionalno i prilagođavaju se situacijama, odstupajući od striktnog uputstva kada je to potrebno. Ovo posebno važi kada se automobil koristi u težim uslovima nego što je predviđeno – kao što su ekstremne temperature, česte stani-kreni situacije u saobraćaju, ili konstantna opterećenost vozila.

U takvim okolnostima, potrebno je češće proveravati i servisirati određene delove automobila. Na primer, kočione pločice koje su izložene intenzivnoj upotrebi mogu zahtevati zamenu ranije nego što je to predviđeno standardnim servisnim intervalom. Slično tome, motor i transmisija koji su pod konstantnim opterećenjem mogu zahtevati detaljniji pregled i potencijalno češće servisiranje ulja i filtera.

U našoj ponudi, u MD auto delovi Beograd, uskoro ćete moći da pronađete delove za veliki servis automobila. Mi razumemo važnost održavanja vašeg vozila u optimalnom stanju, pa vam stoga nudimo širok asortiman delova. Bez obzira da li tražite specifične delove za redovno održavanje ili komponente za veće popravke, kod nas ćete pronaći sve što vam je potrebno. Naša online ponuda obuhvata širok spektar proizvoda, od filtera i ulja, preko kočionih sistema, do delova motora i transmisije. Takođe, nudimo i stručne savete o tome kako najbolje održavati vaše vozilo u zavisnosti od vaših specifičnih potreba i uslova vožnje.

 

NAPOMENA: Cene proizvoda koje se pojavljuju na Web sajtu su sa PDV-om, ali ne uključuju troškove transporta, koji će biti naknadno iskazani i dodati na računu.

 

Veliki servis automobila

Veliki servis automobila obično uključuje:

Nije moguće dati definitivan odgovor, jer veliki servis automobila neće podrazumevati iste stvari za različite automobile. U najvećem broju slučajeva veliki servis podrazumeva:

 • Zamenu zupčastog kaiša i proveru zatezača i rolera
 • Zamenu PK kaiša
 • Zamenu rolera i španera
 • Zamenu ulja u motoru i zamenu uljnog filtera
 • Proveru i zamenu filtera za vazduh, filtera za gorivo i filtera kabine
 • Zamenu vodene pumpe
 • Proveru i, po potrebi, zamenu svećica i svećnjaka
 • Kontrolu sistema za hlađenje, uključujući termostat i antifriz
 • Detaljnu inspekciju sistema za kočenje, uključujući diskove, pločice i hidraulični sistem
 • Zamenu kočionog i ulja menjača
 • Proveru i servisiranje sistema za suspenziju i upravljanje
 • Test akumulatora
 • Opširniju provera raznih sistema na automobilu

Na koliko se radi veliki servis automobila?

Pitanje koje muči mnoge vozače je – na koliko se radi veliki servis automobila. Ne postoji striktna definicija na koliko pređenih kilometara se radi veliki servis, jer to umnogome zavisi od modela samog automobila, kao i od načina na koji se upotrebljava.

Automobil koji se vozi svaki dan, pogotovo na kratkim distancama će imati kraći interval velikog servisa od vozila koji se koristi vikendom i na dužim relacijama.

Veliki servis se radi ređe od malog servisa automobila. Dok mali servis uglavnom podrazumeva da se vrši zamena motornog ulja, filtera ulja, vazduha i kabine, dopunu raznih tečnosti i osnovnu proveru ispravnosti raznih sistema, veliki servis automobila je znatno kompleksniji.

Kao što smo rekli, na koliko kilometara se radi veliki servis najviše zavisi od preporuke proizvođača i načina vožnje. U normalnim uslovima se veliki servis uglavnom obavlja na 60.000 do 90.000 kilometara, ili nakon 4 – 5 godina.

Ovo ne znači da ne možete da ga obavljate na 120.000 kilometara ili više. Što se bolje upoznate sa svojim automobilom, bićete u mogućnosti da ga bolje održavate.

To što možda vaš prijatelj možda vozi model iste generacije i obavlja veliki servis na X kilometara ne znači ništa. Možda je njegov automobil iste generacije, ali ne znači da ima isti motor (iako je zapremina ista), i da ga upotrebljava na isti način kao i vi.

 

Delovi za veliki servis automobila

Poznato je da su fabrički delovi za auto višeg kvaliteta od zamenskih, što znači da je potrebno smanjiti interval za svaki naredni veliki servis.

Za svaki veliki servis delovi koji se najčešće menjaju su zupčasti kaiš, roleri, španeri, PK kaiš i pumpa za vodu. Preporuka je da delovi za veliki servis automobila koje kupite budu novi, jer niko ne može da vam garantuje koliko su polovni delovi istrošeni.

Kontaktirajte MD auto, a naše ljubazno osoblje daće vam odgovore na sva pitanja. Bilo da vam je potrebna zamena zupčastog kaiša, rolera, ili druge opreme, svi delovi za veliki servis za vaš model vozila će biti obezbeđeni u kratkom roku.

Kolika je cena za veliki servis automobila?

 

Još jedno problematično pitanje je cena velikog servisa. Budući da ima toliko varijacija za specifične automobile, nije lako odrediti cenu.

Recimo da vam treba zameniti zupčasti kaiš na 100.000 kilometara, a kočione pločice na 55.000 kilometara. Da li ćete pločice zameniti sada ili ćete čekati još 10.000 kilometara? Već ste dovezli auto u servis, svakako je isplativije sa aspekta troškova da ih zamenite tada, nego da za 10.000 kilometara dovozite auto ponovo.

U nekim servisima će vam takođe reći da ne morate da menjate rolere i španere, iako je predviđeno da se zamene po uputstvu.

Radni vek vodene pumpe se obično poklapa sa radnim vekom pogonskog kaiša, ali ako to nije slučaj, da li ćete je menjati u isto vreme ili čekati dok se ne pokvari?

Kao što vidite, ima dosta faktora koji će odrediti konačnu cenu velikog servisa vozila. U proseku se cena velikog servisa kreće od 200 do 400 evra.

Kada je u pitanju veliki servis cena za ruke će zavisiti od toga šta sve želite da promenite i koliko je sam motor komplikovan za rad.

 

Važnost Prilagođenog Pristupa

Svaki automobil ima svoje specifične servisne zahteve koji se mogu razlikovati u zavisnosti od godišta, modela, i vrste pogonskog sistema (benzin, dizel, hibrid). Stoga, prilikom velikog servisa, važno je detaljno se upoznati sa servisnim uputstvom proizvođača i prilagoditi servis specifičnostima svakog modela.

 

Veliki servis – informacije po modelu automobila

Veliki servis automobila predstavlja jedan od najvažnijih aspekata održavanja vozila, koji osigurava njegovu dugovečnost, pouzdanost i bezbednost. Kako se specifikacije i zahtevi razlikuju od modela do modela, važno je pristupiti svakom automobilu sa posebnom pažnjom, uzimajući u obzir njegove jedinstvene karakteristike i auto delove.

 

Specifičnosti Velikog Servisa Po Modelima Automobila

Za svaki model automobila, postoje određene specifičnosti koje treba uzeti u obzir prilikom velikog servisa. Na primer:

 • Volkswagen Golf: Posebna pažnja se posvećuje proveri turbo punjača i sistema za ubrizgavanje goriva, posebno kod TDI motora.
 • Toyota Corolla: Kod ovog model bitno je detailing poverty stanje Blanca rasporeda venti la i sistema VVT-i.
 • BMW Serije 3: Fokus je na proveri sistema VANOS za promenljivo vreme ventila i elektronskim komponentama upravljačkog sistema.
 • Mercedes C-Klasa: Kod ovih modela se detaljno pregledaju sistem za kontrolu emisije izduvnih gasova i elektronski sistemi stabilnosti.

.

Veliki servis je ključan za održavanje vašeg automobila u optimalnom stanju. U MD auto delovi Beograd, nudimo specijalizovane usluge servisiranja za različite modele automobila. Naš tim stručnjaka je obučen da prepozna i adresira specifične potrebe svakog vozila, koristeći najnovije tehnike i alate za dijagnostiku i popravku. Kontaktirajte nas da biste saznali više o servisnim paketima prilagođenim vašem vozilu i osigurali dugotrajnu pouzdanost i performanse vašeg automobila.

 

„Osoblje MD auta bilo je jako ljubazno! Do sada mi je veliki servis uvek predstavljao stres, ali sada me je na jednom mestu sačekalo sve, lista delova potrebnih za mog Ševroleta, koji su me nakon porudžbine uredno čekali, čak je i majstor bio zadovoljan.“

Uroš Pupić (Delovi za veliki servis)

„Za moju staru Multiplu često je teško naći delove, tako da sam bio jako zadovoljan nakon što sam uspeo majstorima da obezbedim sve u kratkom roku, uz dobru cenu.”

Semir Aritonović (Veliki servis)

Uporedila sam sve moguće online prodavnice auto delova i definitivno najbolje cene su ovde. Kupila sam više puta auto delove iz MD Auto. Uvek dobra preporuka za proizvođača i odgovarajuću opremu. Sve pohvale!

Svetlana Večerinović, Beograd (Opel Astra)

Odlična usluga i ljubazni prodavci. Nisam bio siguran koji je tačan naziv i tip kočionog cilindra bio potreban za moju Tojotu, ali me je Miloš podsetio, istražio i preporučio odgovarajućeg proizvođača.

Stefan Savić, Beograd (Toyota RAV4)