Veliki servis automobila

Svi znamo koliko je važno da redovno odlazimo kod doktora kako bismo bili sigurni da je sa našim zdravljem sve u redu. Isti princip važi za vaš automobil. Prilikom dizajniranja automobila, proizvođači predviđaju interval servisiranja za skoro svaki pojedinačni deo, kako bi sa sigurnošću mogli da tvrde njegovu bezbednost i pouzdanost tokom radnog veka.

Iako je uputstvo proizvođača najbolji prijatelj vlasnika automobila, inženjeri nisu mogli da predvide baš sve situacije u kojima bi se automobil mogao upotrebljavati. Zato je potrebno razmišljati racionalno i odstupati od striktnog uputstva kada situacija to zahteva – kada koristite automobil u težim uslovima nego što je predviđeno (ekstremne temperature, mnogo stani-kreni vožnje, konstantna opterećenost vozila…). Delove za veliki servis automobila ćete uskoro moći da pronađete u našoj online ponudi. Ako vas zanimaju drugi delovi, treba da znate da MD auto delovi Beograd nude baš sve.

 

NAPOMENA: Cene proizvoda koje se pojavljuju na Web sajtu su sa PDV-om, ali ne uključuju troškove transporta, koji će biti naknadno iskazani i dodati na računu.

 

Veliki servis automobila

Veliki servis šta se menja?

 

Nije moguće dati definitivan odgovor, jer veliki servis neće podrazumevati iste stvari za različite automobile. U najvećem broju slučajeva veliki servis podrazumeva:

  • Zamenu zupčastog kaiša
  • Zamenu PK kaiša
  • Zamenu rolera i španera
  • Zamena vodene pumpe
  • Zamena svećica
  • Zamena kočionih pločica
  • Zamena kočionog i ulja menjača
  • Test akumulatora
  • Opširnija provera raznih sistema na automobilu

 

Na koliko se radi veliki servis?

 

Pitanje koje muči mnoge vozače je – na koliko se radi veliki servis automobila. Ne postoji striktna definicija na koliko pređenih kilometara se radi veliki servis, jer to umnogome zavisi od modela samog automobila, kao i od načina na koji se upotrebljava.

Automobil koji se vozi svaki dan, pogotovo na kratkim distancama će imati kraći interval velikog servisa od vozila koji se koristi vikendom i na dužim relacijama.

Veliki servis auta se radi ređe od malog servisa. Dok mali servis uglavnom podrazumeva da se vrši zamena motornog ulja, filtera ulja, vazduha i kabine, dopunu raznih tečnosti i osnovnu proveru ispravnosti raznih sistema, veliki servis je znatno kompleksniji.

Kao što smo rekli, na koliko kilometara se radi veliki servis najviše zavisi od preporuke proizvođača i načina vožnje. U normalnim uslovima se veliki servis uglavnom obavlja na 60.000 do 90.000 kilometara, ili nakon 4 – 5 godina.

Ovo ne znači da ne možete da ga obavljate na 120.000 kilometara ili više. Što se bolje upoznate sa svojim automobilom, bićete u mogućnosti da ga bolje održavate.

To što vaš prijatelj, komšija, ujak… vozi model iste generacije i obavlja veliki servis na X kilometara ne znači ništa. Možda je njegov automobil iste generacije, ali ne znači da ima isti motor (iako je zapremina ista), i da ga upotrebljava na isti način kao i vi.

 

Delovi za veliki servis

 

Poznato je da su fabrički delovi za auto višeg kvaliteta od zamenskih, što znači da je potrebno smanjiti interval za svaki naredni veliki servis.

Za svaki veliki servis delovi koji se najčešće menjaju su zupčasti kaiš, roleri, španeri, PK kaiš i pumpa za vodu. Preporuka je da delovi za veliki servis koje kupite budu novi, jer niko ne može da vam garantuje koliko su polovni delovi istrošeni.

Kontaktirajte MD auto, a naše ljubazno osoblje daće vam odgovore na sva pitanja. Bilo da vam je potrebna zamena zupčastog kaiša, rolera, ili druge opreme, svi delovi za veliki servis za vaš model vozila će biti obezbeđeni u kratkom roku.

Kolika je cena za veliki servis?

 

Još jedno problematično pitanje je cena velikog servisa. Budući da ima toliko varijacija za specifične automobile, nije lako odrediti cenu.

Recimo da vam treba zameniti zupčasti kaiš na 100.000 kilometara, a kočione pločice na 55.000 kilometara. Da li ćete pločice zameniti sada ili ćete čekati još 10.000 kilometara? Već ste dovezli auto u servis, svakako je isplativije sa aspekta troškova da ih zamenite tada, nego da za 10.000 kilometara dovozite auto ponovo.

U nekim servisima će vam takođe reći da ne morate da menjate rolere i španere, iako je predviđeno da se zamene po uputstvu.

Radni vek vodene pumpe se obično poklapa sa radnim vekom pogonskog kaiša, ali ako to nije slučaj, da li ćete je menjati u isto vreme ili čekati dok se ne pokvari?

Kao što vidite, ima dosta faktora koji će odrediti konačnu cenu velikog servisa vozila. U proseku se cena velikog servisa kreće od 200 do 400 evra.

Kada je u pitanju veliki servis cena za ruke će zavisiti od toga šta sve želite da promenite i koliko je sam motor komplikovan za rad.

„Osoblje MD auta bilo je jako ljubazno! Do sada mi je veliki servis uvek predstavljao stres, ali sada me je na jednom mestu sačekalo sve, lista delova potrebnih za mog Ševroleta, koji su me nakon porudžbine uredno čekali, čak je i majstor bio zadovoljan.“

Uroš Pupić (Delovi za veliki servis)

„Za moju staru Multiplu često je teško naći delove, tako da sam bio jako zadovoljan nakon što sam uspeo majstorima da obezbedim sve u kratkom roku, uz dobru cenu.”

Semir Aritonović (Veliki servis)

Uporedila sam sve moguće online prodavnice auto delova i definitivno najbolje cene su ovde. Kupila sam više puta auto delove iz MD Auto. Uvek dobra preporuka za proizvođača i odgovarajuću opremu. Sve pohvale!

Svetlana Večerinović, Beograd (Opel Astra)

Odlična usluga i ljubazni prodavci. Nisam bio siguran koji je tačan naziv i tip kočionog cilindra bio potreban za moju Tojotu, ali me je Miloš podsetio, istražio i preporučio odgovarajućeg proizvođača.

Stefan Savić, Beograd (Toyota RAV4)

Lista za poređenje: 0