Mali servis automobila Beograd

Redovno održavanje i mali servis automobila je najbolja stvar koju možete uraditi kako bi vam automobil funkcionisao ispravno i pouzdano tokom svog radnog veka.

Automobil se sastoji iz mnogo različitih delova, i kao kod bilo koje druge mašine, svaki individualni deo mora da bude pravilno održavan kako bi sve funkcionisalo glatko. Održavanje automobila se sastoji iz raznih aktivnosti, a najvažnije su mali i veliki servis.

Šta podrazumeva mali servis automobila?

 

Mali servis auta je veoma važan za dobrobit motora, jer je najbitnija stvar koja se obavlja tokom malog servisa zamena ulja i filtera ulja. Međutim, mnogi zanemaruju jedan važan aspekt koji mali servis nosi sa sobom.

Za razliku od velikog servisa, mehaničari su postigli konsenzus o tome šta mali servis podrazumeva. Aktivnosti koje se uglavnom obavljaju tokom malog servisa su:

  • Zamena filtera kabine (polen filtera)
  • Zamena motornog ulja i uljnog filtera: Ovo je ključno za održavanje motora. Ulje podmazuje pokretne delove motora i pomaže u održavanju optimalne temperature.
  • Provera nivoa i zamena tečnosti: Ovo uključuje kočionu tečnost, tečnost za pranje stakala, rashladnu tečnost i ostale tečnosti važne za rad automobila.
  • Provera i zamena filtera za vazduh i gorivnih filtera: Ovi filteri štite motor od prašine i nečistoća.
  • Provera i podešavanje pritiska u gumama: Pravilan pritisak u gumama osigurava bolju potrošnju goriva i sigurnost na putu.

 

Zamene ovih delova su uglavnom prilično jednostavne, pa se mnogi ljudi odlučuju da uštede i mali servis urade sami. Međutim, mali servis nije samo šta se menja, time se zanemaruje jedan veoma bitan segment malog servisa, a to je provera raznih sistema na automobilu.

Dobar auto servis će vam pored zamene potrošnih delova uraditi proveru trapa, izduvnog sistema, delova upravljačkog sistema, transmisije… U slučaju da se utvrde neki problemi, koji ne zahtevaju trenutnu pažnju, napomenuće vam da problemi postoje i šta možete da očekujete u budućnosti.

Zato mali servis nije samo zamena ulja i filtera. Reč je o preventivi ozbiljnih kvarova koji mogu da dovedu do velikih posledica.

Mali servis cenovnik opreme i delova

 

Cene za mali servis automobila će zavisiti do automobila do automobila. Delovi koji se menjaju na malom servisu imaju različite periode zamene kod različitih proizvođača i modela automobila.

Kod nekih automobila se filter goriva menja na 30.000 kilometara, kod nekih na 60 hiljada, kod nekih se uopšte ne menja, dok neki proizvođači preporučuju smanjene intervala kada se koristi nekvalitetno gorivo (čitaj Srbija).

Cene za mali servis automobila će takođe biti određene cenom ruku majstora, što će zavisiti od složenosti rada na motoru. Na primer, kod nekih automobila je filter goriva ispod haube i lako ga je zameniti, dok je kod drugih ispod automobila…

Cena će uveliko zavisiti od toga da li je prvi, drugi ili treći mali servis. Budući da su intervali za zamenu delova različiti. Nekad se samo menja ulje i filter ulja, a nekad se menja više delova.

U proseku cena za mali servis iznosi od 60 do 200 evra.

 

Na koliko se radi mali servis?

 

Glavni indikator intervala za mali servis je zamena ulja. Preporuka je da se ulje menja jednog godišnje. Nezavisno od toga, ulje se kod starih automobila menja na svakih 5.000 kilometara. Dok noviji automobili mogu da pređu 10.000 – 15.000 kilometara, pa i više. Zavisi od preporuke proizvođača koje ulje treba da se koristi.

Osim preporuke, bitno je i kako koristite automobil. Vožnja u ekstremnijim uslovima, mnogo stani-kreni relacija, opterećenost vozila i slično smanjuju interval zamene svih potrošnih delova.

Ubedljivo najjeftinija oprema za mali servis u Beogradu. Cene povoljne, osoblje na mestu. dobio sam sve informacije koje su mi bile potrebne u datom trenutku, doduše više mi je odgovarala lokacija na Zvezdari.

Milan Stefanović (Opel Astra G)

Zamenio sam sve filtere i ulje u cugu. Odmah pored je bio i moj servis, tako da sam završio sve u cugu. Dobar potez za lokaciju same prodavnice.

Nikola Miljanić(Fiat Punto)

Uporedila sam sve moguće online prodavnice auto delova i definitivno najbolje cene su ovde. Kupila sam više puta auto delove iz MD Auto. Uvek dobra preporuka za proizvođača i odgovarajuću opremu. Sve pohvale!

Svetlana Večerinović, Beograd (Opel Astra)

Odlična usluga i ljubazni prodavci. Nisam bio siguran koji je tačan naziv i tip kočionog cilindra bio potreban za moju Tojotu, ali me je Miloš podsetio, istražio i preporučio odgovarajućeg proizvođača.

Stefan Savić, Beograd (Toyota RAV4)