Veliki servis Golf 5 – cena i sta se sve menja? – saveti za vlasnike

Volkswagen Golf 5 je jedan od najpopularnijih automobila na našim putevima, a redovan servis je ključan za njegovu dugovečnost i sigurnu vožnju. Upravo zato, veliki servis Golf 5 je nešto čemu svaki vlasnik ovog automobila treba da pridaje posebnu pažnju.

Interval za veliki servis Golf 5

Volkswagen Golf 5, kao jedan od najpopularnijih modela automobila na svetu, poznat je po svojoj izdržljivosti i pouzdanosti. Međutim, redovno održavanje je ključ kako bi se takva reputacija očuvala.

1. Model motora i servisni intervali:

  • Dizelski motori: Za dizel modele, posebno TDI varijante kao što su 1.9 TDI ili 2.0 TDI, preporučuje se veliki servis svakih 60.000 km. Ovi motori koriste složenije komponente koje zahtevaju češće održavanje.
  • Benzinski motori: Za benzinske modele, kao što je 1.6, servis se preporučuje svakih 80.000 km. Međutim, ukoliko je vozilo često izloženo teškim uslovima vožnje, razmislite o smanjenju ovog intervala.

2. Godišnji intervali:

Nezavisno od pređene kilometraže, preporučuje se da se veliki servis obavi najmanje jednom u 4 godine. Gume, kočnice i neki fluidi mogu se degradirati tokom vremena, čak i ako automobil nije često korišćen.

3. Način vožnje:

Ako često vozite po gradskim uslovima, sa mnogo start-stop vožnje, ili često vučete teške terete, možda će biti potrebno češće servisiranje. Ovi uslovi mogu brže istrošiti određene komponente.

4. Prateći servisnu knjižicu:

Vaša servisna knjižica je najbolji vodič kada je u pitanju održavanje vašeg Golf 5. U njoj ćete pronaći preporuke proizvođača u vezi sa svim aspektima održavanja.

Redovno održavanje vašeg Golf 5 je ključno za njegovu dugovečnost, performanse i bezbednost. Prateći preporučene servisne intervale i oslanjajući se na kvalitetne delove, osiguraćete da vaše vozilo pruža maksimalne performanse tokom svog radnog veka.

Veliki servis Golf 5 – cena i sta se sve menja? – saveti za vlasnike

Znakovi da je potreban veliki servis:

Svaki automobil, pa i vaš Golf 5, ima svoj način da vas obavesti kada nešto nije u redu. Osim očiglednih indikatora kao što su lampice na instrument tabli, postoji niz simptoma na koje biste trebali obratiti pažnju:

  • Neobični zvuci: Bilo da je reč o zveckanju, cviljenju ili bilo kojem zvuku koji se razlikuje od uobičajenih, to je signal da nešto možda nije u redu.
  • Promene u performansama: Ako osetite da vaš Golf 5 ne ubrzava kao pre ili da potrošnja goriva raste, vreme je za pregled.
  • Nepravilno ponašanje prilikom vožnje: Bilo da je to trzanje, problemi sa menjačem ili neujednačen rad motora, to su sve potencijalni znakovi da je vreme za intervenciju stručnjaka.

Odabir pravih delova za vaš Golf 5:

Kada je u pitanju održavanje vašeg vozila, kvalitet delova je od presudne važnosti. Evo nekoliko smernica kako da birate najbolje:

  • Prepoznajte originalne delove: Delovi proizvedeni od strane proizvođača automobila ili odobreni od strane proizvođača garantuju optimalno uklapanje i performanse.
  • Proverite recenzije i reputaciju proizvoda: Pre nego što investirate u delove, pročitajte recenzije i istražite iskustva drugih vlasnika vozila.
  • Ne štedite na ključnim komponentama: Iako može biti primamljivo uštedeti na jeftinijim delovima, kritične komponente poput kočionog sistema, sistema za napajanje gorivom ili transmisije zahtevaju najviši kvalitet kako bi osigurali bezbednost i dugotrajnost vozila.

Cena velikog servisa Golf 5

Cena velikog servisa za Golf 5 može varirati u zavisnosti od potrebnih delova i radne snage. Na primer, veliki servis Golf 5 1.9 TDI 77kw može imati drugačiju cenu u odnosu na Golf 5 2.0 TDI ili Golf 5 1.6 benzin. Uvek je najbolje konsultovati se s mehaničarom ili specijalizovanom servisom kako biste dobili tačnu procenu troškova.
Izdvojićemo cene velikog servisa za neke od motora. Dakle ovde su navedene samo komponenete motora koje se menjaju pri velikom servisu.  Spisak za ostale delove kao što su mali servis, antifriz itd pravite sa Vašim servisom koji radi ugradnju.

Napomena : Izražene cene su informativnog karatkera i podložne su promenama!
Za tačne cene obavezno spremite broj šasije vozila i pozovite nase prodavnice:
Prodavnica Surčin – 0603030623
Prodavnica Zvezdara – 0603030627

Veliki servis Golf 5 1.9 TDI 77kw BLS motor  cena

Delovi za veliki servis
– Set zupčenja
– Pumpa za vodu
– Pk kaiš
– Španer za pk kaiš
Za sve komplet navedeno-  cena od 16300rsd do 23000rsd
Cena delova zavisi od proizvodjaca i kvaliteta delova kojeg želite

Veliki servis Golf 5 – cena i sta se sve menja? – saveti za vlasnike
Šema zupčenja BLS motor

Veliki servis Golf 5  2.0 TDI 103kw BKD motor cena

Delovi za veliki servis
– Set zupčenja
– Pumpa za vodu
– Pk kaiš
– Španer za pk kaiš
Za sve komplet navedeno-  cena od 19400rsd do 26000rsd
Cena delova zavisi od proizvodjaca i kvaliteta delova kojeg želite

Šema zupčenja BKD motor

Napomena : Izražene cene su informativnog karatkera i podložne su promenama!
Za tačne cene obavezno spremite broj šasije vozila i pozovite nase prodavnice:
Prodavnica Surčin – 0603030623
Prodavnica Zvezdara – 0603030627

Set za veliki servis Golf 5 – Šta u praksi čini?

Volkswagen Golf 5, s pravom se smatra za jedan od najpouzdanijih i najizdržljivijih automobila na tržištu. Međutim, kako bi zadržao svoju efikasnost i performanse, neophodno je redovno servisiranje, naročito kada se radi o velikom servisu.Delovi koji se obavezno menjaju pri velikom servisu golfa 5 su :

1. Zupčasti kaiš i zatezači:

Zupčasti kaiš je ključna komponenta koja osigurava sinhronizovani rad motora. Njegovom zamenom preventivno sprečavate moguće kvarove koji mogu dovesti do ozbiljnih oštećenja motora. Zatezači, koji osiguravaju pravilnu zategnutost kaiša, takođe su ključni za pravilno funkcionisanje.

2. Pumpa za vodu:

Pumpa za vodu je zadužena za cirkulaciju rashladne tečnosti kroz motor, čime se osigurava njegovo pravilno hlađenje. Zamenom vodene pumpe osiguravate da vaš motor ostane hladan i radi efikasno.

3. Kanalni kais(PK) i spaneri- roleri

Kanalni kaiš, poznat i kao PK kaiš, predstavlja ključnu komponentu u pogonskom sistemu vašeg automobila. On prenosi pokretačku snagu između raznih delova, kao što su alternator, pumpa za vodu i kompresor klima uređaja. Kada ovaj kaiš počne da pokazuje znakove trošenja ili oštećenja, postoji rizik od njegovog pucanja, što može uzrokovati ozbiljne probleme i skupu popravku.

Zaključak

Redovan servis je ključ za očuvanje vašeg Volkswagen Golf 5 u top stanju. Bilo da tražite informacije o ceni velikog servisa Golf 5 ili konkretno o setu za veliki servis Golf 5, važno je da se oslonite na stručnjake i kvalitetne delove. Posetite naše prodavnice ili nas kontaktirajte za više informacija o delovima koji su vam potrebni za vaš Golf 5.