Lampice na instrument tabli koje ne treba zanemariti

Lampice na instrument tabli koje ne treba zanemariti

Kako se automobilska industrija razvija, taj razvoj prati i razvoj tehnologija kao i pojava novih lampica na instrument tabli. Zato se danas u automobilima može naći veliki broj sistema i uređaja koji olakšavaju vožnju. Pojedini vozači nisu ljubitelji svih novih tehnologija jer smatraju da samim tim postoji mnogo više mogućnosti za kvarove čiji rezervni delovi i popravka mogu biti i dosta skupi.

Pored svega toga, svaka nova tehnologija koja se ubaci u automobil donosi i neku novu signalne lampice na instrument tabli koja može da se uključi. One nekada mogu da zbune i uplaše veliki broj vozača koji nisu sigurni kako da odreaguju kada se određena lampica uključi na njihovoj instrument tabli.

Jedno zanimljivo istraživanje pokazalo je da je 9 od 10 vozača bar jednom bilo u situaciji da nisu znali da pročitaju lampicu koja im se našla na instrument tabli.

Iako ovo istraživanje deluje jako loše i čudno, ipak u odbranu svih vozača treba naglasiti da prosečan broj lampica u jednom automobilu iznosi oko 40.Pored svega ovoga, bilo bi dobro poznavati bar one osnovne ili one koji ukazuju na ozbiljne probleme.

Na instrument tabli postoje tri kategorije lampica koje se razlikuju u bojama. Žute i narandžaste lampice označavaju da nešto treba da se servisira ili popravi uskoro. Najpoznatija žuta lampica je lampica koja označava nedostatak goriva tj odlazak u “rezervu” rezervoara ili lampica za pritisak u gumama.

Lampice crvene boje na drugoj strani ukazuju na ozbiljne probleme zbog kojih je neophodno odmah parkirati automobil pored puta ili Vas upozorava na nešto važno. Najpoznatija crvena lampica je lampica koja označava da niste spustili svoju ručnu kočnicu, jer se to smatra važnim upozorenjem.

Zato Vam donosimo pojašnjenje nekih bitnih lampica koje nikako ne treba zanemariti, kako bi olakšali vožnju i smanjili brigu prilikom sledećeg paljenja lampice.

Lampica koja pokazuje nedovoljan pritisak ulja u motoru

Ovo je lampica koja se pali prilikom davanja kontakta na automobilu i stoji upaljena nekoliko sekundi nakon paljenja. Nemojte se brinuti ako je vidite tada, jer problem predstavlja ukoliko se ova lampica upali u toku vožnje. Tada se što pre zaustavite i proverite nivo ulja u motoru jer je moguće da je izgubljena određena količina ulja.

Ukoliko sa sobom imate kanticu ulja, dolijte koliko je potrebno i nastavite sa vožnjom. Ako i ovo ne reši problem i ne ugasi ovu lampicu, što pre se javite svom majstoru jer nedostatak ulja u motoru može prouzrokovati ozbiljan problem i kvar na motoru koji zahteva možda i veliki servis automobila.

Ako je potrebno menjati ulje, možete nas kontaktirati i proveriti koje vrste motornog ulja imamo u ponudi kao i njihovu cenu.

Problem sa strujnim napajanjem

Lampica koja označava problem sa strujnim napajanjem takođe predstavlja jednu od lampica koje se javljaju prilikom paljenja samog automobila i nakon nekoliko sekundi od startovanja motora ugasi se. Ukoliko se nakon tih nekoliko sekundi ne ugasi, sva je prilika da postoji problem sa snabdevaljem električnom energijom.

Ona označava problem sa akumulatorom i uglavno pokazuje da se ne puni, ili da daje malu količinu energije svim sistemima. Moderni automobili troše veliku količinu energije, što znači da problem sa protokom energije može biti jako opasan po rad svih tih sistema. Ujedno ova lampica može značiti i pucanje pk kaiša, španera ili bilo kakav problem sa alternatorom. Ukoliko je ipak problem sa akumulatorom i potrebno je da ga zamenite novim, svakako je preporuka da pogledate našu ponudu akumulatora.

Zato se potrudite da ukoliko se uključi ova lampica što pre posetite svog majstora i utvrdite pravi uzrok problema.

Problem sa strujnim napajanjem – oznaka na instrument tabli

Ova crvena lampica je jedna od onih koje su najjasnije objašnjene samom slikom. Ukoliko je vidite da zacrveni na Vašoj instrument tabli, potrebno je da se odmah parkirate i ugasite svoj automobil. To potencijalno znači da je došlo do gubitka rashladne tečnosti ili antifriza. Potrebno je da dospete ovu tečnost u tačno predviđen otvor. Samo budite oprezni prilikom otvaranja čepa jer Vas može isprskati proključala rashladna tečnost. Zato uzmite krpu kojom ćete otvoriti i zaštiti se.

 

Veliki broj lampica ne mora da Vas uplaši jer ne morate nužno znati značenje svake. U upustvu koje se dobija uz automobil, nalazi se svaka kao i objašnjenje za nju. Ako kojim slučajem nemate to upustvo, možete ga vrlo lako naći na internetu i oštampati kako bi Vam pomogao na putu. Ukoliko imate potrebu za zamenom delova, možete nas kontaktirati i pogledati našu ponudu delova za sve marke automobila.

Žute lampice na instrument tabli

Ako vidite žutu lampicu na instrument tabli vašeg automobila, to je signal da obratite pažnju na određene aspekte vašeg vozila koji nisu kritični, ali zahtevaju vašu pažnju:

Simbol sijalice: Označava da je neka od sijalica pregorela i treba da se zameni.

Automobil sa mehaničarskim ključem: Ukazuje da je auto potrebno uskoro odvesti na servis, zbog pređene kilometraže ili prema programiranom rasporedu.

Centralni uzvičnik: Povezan je sa sistemom za nadzor pritiska u gumama (TPMS) i upozorava da je pritisak u gumama prenizak i da treba proveriti i podešavati pritisak do propisanog nivoa​​.

Preporučuje se da se konsultuje uputstvo vozila za tačna značenja ovih indikatora jer se ona mogu razlikovati u zavisnosti od proizvođača. Pojavljivanje žute lampice bi trebalo shvatiti kao preporuku da se uskoro obrati pažnja na održavanje vozila kako bi se očuvala njegova bezbednost i performanse.

Opasne lampice na instrument tabli

Opasne lampice na instrument tabli automobila su crvene boje i njihovo paljenje zahteva odmah vašu pažnju. One obično ukazuju na ozbiljne probleme koji mogu ugroziti bezbednost ili dovesti do veće štete na vozilu ako se ne adresiraju na vreme. Ovo uključuje upozorenja kao što su nizak pritisak ulja, problemi sa kočnicama, problemi sa akumulatorom, pregrejavanje motora, kvarovi na vazdušnim jastucima i bezbednosnim pojasevima, problemi sa ABS sistemom, i druge slične probleme. Kad god vidite crvenu lampicu koja svetli, preporučuje se da odmah obustavite vožnju i odete na servis za proveru i potencijalne popravke.

Crvene lampice na instrument tabli

Crvene lampice na instrument tabli automobila su upozorenja koja zahtevaju hitnu pažnju jer obično signaliziraju ozbiljne probleme koji mogu ugroziti bezbednost ili prouzrokovati štetu na vozilu. Evo nekih od najčešćih crvenih upozorenja:

Kantica sa uljem: Nedovoljan pritisak ulja u motoru; potrebno je dodati ulje istog kvaliteta i sastava​​.

Simbol akumulatora: Problem sa akumulatorom ili električnim kontaktima​​.

Simbol vozača i vazdušnog jastuka: Problemi sa vazdušnim jastucima koji mogu uticati na bezbednost​​.

Termometar: Pregrevanje motora zbog greške u radu termostata ili niskog nivoa rashladne tečnosti​​.

ABS: Problem sa sistemom protiv blokiranja kočnica​​.

Slovo P u krugu ili uzvičnik: Aktivirana parkirna ili ručna kočnica​​.

Simbol volana: Problemi sa pritiskom ulja u servo upravljaču​​.

Ključ i volan: Blokada volana, ne može se upravljati vozilom​​.

Ključ i brava za paljenje: Ne gasiti motor, odmah otići do servisa​​.

Simbol vozača sa sigurnosnim pojasevima: Problem sa sigurnosnim pojasevima​​.

Simbol otvorenih vrata: Vrata nisu dobro zatvorena ili postoji problem sa njima​​.

Simbol otvorene haube: Hauba nije dobro zatvorena ili postoji problem sa njom​​.

Simbol otvorenog gepeka: Gepek nije dobro zatvoren ili je potrebno otići u servis ako lampica ostaje upaljena​​.

Svako od ovih upozorenja zahteva da se vozilo što pre pregleda ili popravi kako bi se osigurala sigurnost i ispravno funkcionisanje automobila.