Obavezna oprema za auto po zakonu u Srbiji

Obavezna oprema za auto po zakonu u Srbiji

Obavezna oprema za auto kao sigurnost u saobraćaju i poštovanje zakonskih regulativa osnova su odgovornog vozačkog ponašanja. U Srbiji, određena oprema u automobilu nije samo preporučena već i zakonom propisana. Ovaj tekst ne samo da izlaže spisak neophodnih predmeta već i objašnjava njihovu namenu i važnost za bezbednost svih učesnika u saobraćaju. Uz korisne savete, razmotrićemo i kako pravilna auto oprema doprinosi sigurnijem iskustvu na putu.

Obavezna oprema za auto uključuje:

  • Rezervni točak: Obavezan osim u slučaju posebnih pneumatika ili setova za popravku.
  • Svetloodbojni (reflektujući) prsluk: Povećava vidljivost vozača van vozila.
  • PP aparat za gašenje požara: Neophodan za teretna vozila i autobuse.
  • Sigurnosni trougao: Upozorava druge vozače na kvar ili nezgodu.
  • Uže ili sajla za vuču vozila: Omogućava bezbedno šlepovanje automobila.
  • Zimske gume: Potrebne od 1. novembra do 1. aprila, pri zimskim uslovima na putu.
  • Lanci za sneg: Obavezni u zimskim uslovima van gradskih područja.
  • Oprema za pružanje prve pomoći (prva pomoć za auto): Zakonom je propisan komplet prve pomoći veličine „B“, koji odgovara standardu SRPS Z.B2.001, i mora se nalaziti u svakom vozilu.
  • Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi: Važan za dokumentovanje nezgoda.

Ovo je samo uvod u temu obavezne opreme za automobile u Srbiji, detaljnije ćemo obraditi svaki od ovih elemenata, njihovu svrhu i način korišćenja u nastavku teksta.

Rezervni točak

Rezervni točak predstavlja vitalni segment opreme vašeg vozila, sprečavajući neugodnosti i potencijalne opasnosti na putu. Ipak, važno je napomenuti da njegovo posedovanje nije nužno ukoliko imate adekvatna sredstva za hitnu popravku probušenog pneumatika, kao što su sprej, pena pod pritiskom, ili set za popravku. Takođe, ukoliko su pneumatici vašeg auta opremljeni sistemom za sigurnu vožnju bez obzira na gubitak pritiska, rezervni točak nije obavezan. Ukoliko se ovi uslovi ne primenjuju, obavezno proverite da li su dimenzije i kapacitet nosivosti rezervnog točka u skladu sa standardima vašeg vozila. Redovna provera pritiska u rezervnom pneumatiku je esencijalna. U slučaju da sami vršite zamenu točka, posetite servis radi provere ispravnosti montaže. Iako dizalica nije zvanično deo obavezne opreme, bez nje zamena točka nije moguća, stoga se preporučuje da je uvek imate u automobilu.

Svetloodbojni (reflektujući) prsluk i PP aparat za gašenje požara

Svetloodbojni prsluk je obavezna oprema u svakom vozilu, sa svrhom da poveća vidljivost vozača i putnika van vozila. Zakon nalaže da svaki putnik, pri izlasku iz vozila na kolovozu, mora nositi ovaj prsluk kako bi bio vidljiv drugim učesnicima na putu. Da bi bio lako dostupan, važno je da prsluk bude unutar kabine vozila, a ne u gepeku, omogućavajući brzu reakciju u situacijama kada je to potrebno.

Protivpožarni aparat nije obavezan za putnička vozila, osim ako koriste tečni naftni gas ili metan. Za teretna i vozila za prevoz putnika, protivpozarni aparat je obavezan. Važno je imati validan dokaz o ispravnosti aparata, prema preporuci proizvođača. U zemljama u okruženju, posedovanje aparata može biti zakonski regulisano.

Sigurnosni upozoravajući trougao postavljen na asfaltu autoputa s prometom i šumom u pozadini.

Sigurnosni trougao

Sigurnosni trougao je ključan za upozoravanje drugih vozača na prisustvo zaustavljenog vozila zbog kvara ili nezgode, posebno na opasnim mestima ili u lošim vidljivostima. Zakonski je propisano da se sigurnosni trougao postavlja iza vozila, u naseljenom mestu na razdaljini od 10 metara, odnosno 50 metara izvan naselja, uz obavezno uključivanje svih četiri migavaca. Ova praksa osigurava da drugi vozači blagovremeno prilagode svoju vožnju, čime se povećava bezbednost svih korsinika iste deonice.

Uže ili sajla za vuču

Iako su uže ili sajla za vuču deo obavezne opreme, njihova primena u saobraćaju podleže određenim ograničenjima. Prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima, vuča neispravnog vozila nije dozvoljena na autoputu i motoputu, osim u specifičnim okolnostima. Dozvoljeno je šlepanje vozila na ovim putevima isključivo u situaciji kada se vozilo pokvari tokom vožnje, i to samo do najbližeg izlaza sa autoputa. Takođe, veoma je bitno da vuča ne narušava stabilnost vozila koje vuče. Pravilno rastojanje između dva vozila prilikom vuče treba da bude između 3 i 5 metara, a uže za vuču tu igra ključnu ulogu. Šlepanje zahteva veštinu i pažnju oba vozača, uz ispunjenje tehničkih zahteva za oba vozila: vučeno vozilo mora imati funkcionalnu signalizaciju i kočnice, dok vozilo koje vuče mora imati ispravan kočioni sistem i ne sme premašiti maksimalnu dozvoljenu težinu za šlepovanje. Važno je naglasiti da ni u kojem trenutku šlepanje ne sme ugroziti bezbednost ostalih učesnika saobraćaja.

Obavezna zimska oprema za auto: Zimske gume i lanci za sneg

Pod terminom zimska auto oprema za vozila obično se misli na pneumatike prilagođene zimskim uslovima i lance za sneg po potrebi. Postoje dve glavne vrste zimskih auto guma: standardne zimske i all-season (celosezonske) gume. Obe vrste moraju biti označene simbolom pahuljice na planini, što ukazuje na njihovu sposobnost da efikasno deluju na snegu. Korišćenje zimske opreme na vozilu je zakonski obavezno u periodu od 1. novembra do 1. aprila na svim četiri točka vozila, ali isključivo kada su na putu prisutni sneg, led ili poledica. Važno je ne čekati pojavu prvih zimskih uslova da bi se oprema primenila, već preventivno postupiti, i zbog izbegavanja kazni i radi veće bezbednosti u saobraćaju. Takođe, neophodno je da dubina gazećeg sloja na zimskim pneumaticima ne bude manja od 4 mm. Ukoliko se tokom navedenog perioda nalazite van naseljenih mesta, a na putu su prisutni sneg i led, obavezno je korišćenje lanaca ili drugih sredstava za poboljšanje i povećanje trakcije. Primena lanaca nije ograničena samo na puteve gde je to eksplicitno navedeno saobraćajnim znakovima, već se preporučuje njihova upotreba na svim snežnim i zaleđenim deonicama izvan gradskih područja.

Obavezna auto oprema za pružanje prve pomoći

Zakon nalaže da svako vozilo mora imati komplet prve pomoći. Ovaj komplet treba da bude veličine „B“ i da zadovoljava standard SRPS Z.B2.001. Važno je znati da komplet ima rok trajanja. Redovno proveravajte da li je vaš komplet validan. Ukoliko rok trajanja nije validan, potrebno je nabaviti novi. Bez važećeg kompleta, tehnički pregled se ne može proći. Takođe, moguće su i novčane kazne.
U situaciji saobraćajne nesreće, koristite komplet u skladu sa svojim veštinama. Ako niste sigurni u upotrebu i pružanje prve pomoći, bolje je da čekate profesionalce. Obavezno pozovite hitnu pomoć.

Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi

Uvek treba da imate Evropski izveštaj o nezgodi u vozilu. Ako ga nemate, kazna može dostići 50.000 dinara. Ovaj izveštaj se koristi kada je šteta manja od 200.000 dinara. Takođe, važno je da nema povređenih i da obe strane znaju ko je kriv. Ako niste sigurni u procenu štete ili se ne slažete o krivici, pozovite policiju. Cilj ovog izveštaja je brža procedura, bez potrebe za policijskim uviđajem. Ako nemate ovaj obrazac, tražite ga od osiguranja ili agencije za registraciju vozila.

Rezervni točak, prva pomoć, vatrogasni aparati i druge alatke za hitne situacije raspoređeni u prtljažniku srebrnog automobila.

Obavezna oprema za auto u inostranstvu

Pre putovanja u inostranstvo, proverite koja je obavezna oprema za auto u Grčkoj i drugim zemljama na vašoj ruti. Protivpožarni aparat je, na primer, obavezan u Grčkoj, Bugarskoj, Rumuniji, ali i u Bosni i Hercegovini i Makedoniji za vozila na tečni naftni gas ili metan. Važan je važeći dokaz o ispravnosti aparata, u skladu sa preporukom proizvođača. Pored aparata, u Hrvatskoj je potrebno imati rezervne sijalice, osim za vozila s modernim svetlima poput Xenon, Neon, LED. Upoznajte se sa zahtevima svake zemlje pre puta. Iako nije jasno koliko se rigorozno proverava oprema, bolje je biti spreman.

Zašto je važno imati kompletnu obaveznu opremu?

Posedovanje kompletne obavezne opreme u vozilu ključno je za sigurnost na putu. Kompletna oprema, uključujući prvu pomoć, sigurnosni trougao, protivpožarni aparat i kablovi za startovanje osmišljena je da minimizira rizike i posledice u slučaju saobraćajnih nezgoda. Omogućava pružanje hitne pomoći, upozoravanje drugih vozača na opasnost, te sigurniju evakuaciju putnika iz vozila. Pored bezbednosnih aspekata, zakonski propisi strogo nalažu posedovanje određene opreme. Nabavite kvalitetnu obaveznu opremu za auto u pouzdanim prodavnicama auto delova. Neispunjavanje ovih zahteva može rezultirati značajnim novčanim kaznama i pravnim posledicama, dodatno naglašavajući važnost njene prisutnosti u svakom vozilu.