Šta redovno proveravati kako bi očuvali sigurnost i ispravnost vozila

Šta redovno proveravati kako bi očuvali sigurnost i ispravnost vozila

Sigurno ste nekada čuli od poznanika koji je potrošio gomilu novca na popravke automobila, kako je rekao da mu je žao što nije češće proveravao određene stvari na svom automobilu. Nekada smo previše lenji da izdvojimo svega nekoliko minuta i bar jednom mesečno proverimo sitnice koje možemo sami uraditi. Ovakvom navikom možemo uštedeti gomilu novca na duži period. Novi delovi za automobile su dosta skuplji od prevencije.

Kako nismo uvek u mogućnosti da posetimo svog majstora i servis, jer oduzima dosta vremena a i novca, preporučljivo bi bilo da proverimo samostalno određene komponente automobila. Ovim sprečavamo da mali problem postane veliki, tako što ga u startu uočimo i saniramo. Logično je da time i uštedimo veliki novac na popravku velikog kvara koji je moguće da se desi.

Ukoliko niste sigurni šta je potrebno proveriti i kako to na najbolji mogući način učiniti, donosimo Vam mali vodič ka očuvanju ispravnosti i sigurnosti vozila.

Provera ulja u motoru

Koliko je ulje bitno za motor govori podatak da bi motor nakon svega par kilometara vožnje bez ulja bio zreo za zamenu. Ulje podmazuje i omogućuje normalan rad mnogim mehaničkim delovima unutar motora i menjača. Zato je neophodno da nivo ulja uvek bude na željenom nivou. Viši nivo od optimalnog je jednako loš kao i niži nivo ulja u motoru.

Provera ulja u motoru je posao koji se obavlja za manje od minuta. Kada podignete haubu, pronaćićete indikator nivoa ulja u motoru koji je uglavnom žute, zelene ili crvene boje, boja koje su lako uočljive. Kada izvadite indikator ulja, koji je u obliku male šipke, prvo ga suvom krpom obrišite i potom ponovo ubacite u predviđeno mesto. Kada ovaj indikator ponovo izvučete, na samom dnu možete očitati nivo ulja u motoru koji jako dobro prikazan.

Najbitnije je da nivo bude u optimalnom opsegu, jer previše i premalo ulja kao što smo pomenuli nije dobro za sam motor. Ako je nivo ulja niži od potrebnog, možete doliti malo motornog ulja. Ono što je bitno je da ulje koje dosipate bude isto ono koje se nalazi u motoru. Ako niste sigurni kako proveriti ulje u motoru, posetite svog majstora ili prvu prodavnicu auto delova i neko stručniji Vam može pomoći u ovome. Poštuje preporuke proizvođača da biste izabrali odgovarajuće motorno ulje za auto.

Uočavanjem problema sa nivoom ulja u motoru ste sačuvali sam motor od naglog kvara,a samim tim i veliku količinu novca. Zbog svega ovoga, sigurno nije teško ovako nešto povremeno uraditi i redovno raditi mali servis automobila.

Rashladna tečnost – bitna komponenta za kontrolu temperature motora

Ova tečnost ima jako bitnu ulogu u kontroli temperature samog motora, pa predstavlja jako bitnu komponentu koju je jako lako proveriti.

Rashladna tečnost se proverava takođe ispod haube jednostavnim pogledom na stanje posude sa rashladnom tečnošću. Poželjno je povremeno, barem jednom mesečno, proveravati stanje ove tečnosti. Na samoj posudi postoji indikator koji pokazuje poželjan nivo tečnosti, a ukoliko je stanje niže, možete doliti potrebnu količinu destilovane vode koja se može kupiti na svakoj benziskoj stanici.

Prilikom dolivanja bitno je takođe proveravati i stanje antifriza u rashladnoj tečnosti, pogotovo kada dođe zima i hladno vreme. Dolivanjem destilovane vode se smanjuje snaga antifriza, pa jednostavnom proverom u servisu automobila možete videti kolika je snaga antifriza u Vašem automoblu.

Stalno gubljenje rashladne tečnosti je loš znak i može ukazivati na kvarove na hladnjaku, vodenoj pumpi ili crevima. Ukoliko uočite česte promene, najbolje je javiti se svom majstoru i odvesti automobil na pregled.

Proverite elektroniku na automobilu

Elektrika je bitan deo svakog automobila jer omogućava normalno funkcionisanje dodatnih komponenti automobila. Pre svega je bitno često proveravati ispravnost svetala i svetlosne signalizacije, a zatim i redovno održavati akumulator.

Svetla na automobilu su jako bitna jer omogućavaju da bezbedno vidite ispred sebe i da budete viđeni. Veliki broj automobila ima lampicu na instrument tabli kojom pokazuje ukoliko je došlo do kvara na nekom od svetala. Međutim, često to nije dovoljno da pokaže kvar na pojedinim štop svetlima i migavcima. Zato proveravajte povremeno svetla na svom automobilu i na taj način omogućite sebi bezbednu vožnju.

Akumulator je srce elektronike na automobilu jer sva električna energija potiče upravo iz njega. Zato je pravilno održavanje i česta provera jako bitna ukoliko ne želite da Vas ovaj bitan deo izda u nezgodnoj situaciji.

Problem sa paljenjem je jedan od mogućih naznaka problema sa akumulatorom. Ako je Vaš akumulator stariji od 4 godine, postoji mogućnost da je zreo za zamenu. Problemi sa akumulatorom su najčešći tokom zimskom perioda kada on gubi svoj kapacitet usled niskih temperatura.

Povremeno proverite spojnice na akumulatoru i očistite ih ukoliko su prljave. Takođe, provera nivoa elektrolita(tečnosti) u ćelijama akumulatora je još jedan način da sačuvate svoj akumulator od preranog kvara. U našoj ponudi imamo Varta, Energizer i Mustang akumulatore po najpovoljnijim cenama

Kao što vidite, ovde je bilo jako puno reči o bitnim proverama koje bi bilo poželjno uraditi, a veliki broj tih provera je moguće uraditi sam bez ikakvog alata i posebnih veština. Ipak, ako imate ozbiljniji problem, bolje ga ostavite profesionalcu koji će ga sigurnije rešiti i na taj način obezbediti bezbednu vožnju. Ukoliko Vam je potreban određeni deo za automobil, kontaktirajte nas i potrudićemo se da pomognemo sa savetom vezanim za izbor najboljeg dela koji imamo u ponudi.