Kako zaštititi automobil od korozije

Kako zaštititi automobil od korozije

Kako zaštititi automobil od korozije tokom zime? Najjednostavnije bi bilo parkirati ga u toplu i suvu garažu i ne izvoziti ga iz nje do proleća. No, svima nam je jasno da tako nešto nije moguće. Većina nas automobil koristi svaki dan te je on nažalost stalno izložen nemilosrdnim vremenskim uticajima, koji su najteži upravo za vreme zime. Niske temperature, led i vlaga deluju agresivno na većinu komponenti automobila, ali ipak jedan od najvećih zimskih problema je korozija. Automobili su većinom sastavljeni od brojnih čeličnih delova podložnih koroziji. Karoserija, podnožje, kočnice, motor, sve ovo je u potpunosti ili delimično čelično, a čelik je vrlo podložan koroziji, odnosno hemijskoj reakciji sa kiseonikom koja uzrokuje njegovo nagrizanje i trošenje.

Zbog svega ovog korozija je najveći neprijatelj svakog automobila, a toga su svesni i proizvođači koji dodatno zaštićuju sve metalne delove i kako bi ulili poverenje kupcima, daju vrlo duge garancije na rđanje, često čak 12 godina. Ipak, koroziju dugoročno gledano nije moguće u potpunosti sprečiti, stoga tokom zime valja posebno paziti na automobil kako do nje ne bi došlo. Naravno, tokom ekstremnih vremenskih uslova potrebno je voditi računa o svim delovima za automobil, a ukoliko i dođe do nekih problema sa delovima u MD Auto prodavnici rezervnih delovamožete nabaviti sve što vam je potrebno, po najpovoljnijim cenama.

Zaštita automobila od korozije – saveti i preporuke

Do korozije najpre dolazi tokom zime jer tada ima najviše padavina pa voda i so često se zadržavaju na vozilu i nagrizaju njegove limene delove. Rđa ne bira, pa tako nema veze da li je vaš četvorotočkaš nov ili stari, ona napada sve generacije vozila ukoliko na njima ne postoji zaštita.

Zato su korozija i zaštita od korozije jedna od najvećih briga vozača, pogotovo u zimskom periodu. Pred vama je nekoliko najpraktičnijih saveta, kako da sačuvate svoj automobil, a na vama je da odaberete koja od navedenih zaštita vozila od korozije je najpogodnija da je primenite.

Garažirajte ili prekrijte svoj automobil tokom zime

Zimu i oštre zimske uslove će najbolje “preživeti” oni automobili koji su parkirani i koji se čuvaju u garaži. Koliko garaža znači kada je u pitanju zaštita auta od korozije vidljivo je već nakon nekoliko godina, kada se na automobilu parkiranom vani već jasno vide tragovi vremenskih uticaja, dok onaj koji je u garaži još uvek izgleda “kao novi”. No, jasno je da mnogi nemaju garažu i stoga njihov auto 24 sata dnevno provodi na ulici, izložen svim spoljnim faktorima. Takve automobile bilo bi pametno, kada god je to moguće, prekrivati ceradom. Ne samo da će štititi auto od vlage već i od smrzavanja pa neće biti potrebe za jutarnjim skidanjem leda.

Redovno perite svoj automobil – zimi još češće

Kada je auto u pokretu nemoguće ga je zaštititi. Voda pomešana sa solju prska sa svih strana, a kamenčići kojima se zimi posipaju ulice udaraju u karoseriju i uzrokuju sitna, često mikroskopska, jedva vidljiva golim okom, oštećenja. Upravo na tim mestima prvo će doći do korozije kada se u njih zavuku vlaga i so. Automobil će se zimi uglavnom zaprljati ubrzo nakon pranja, stoga ih vlasnici tokom zimskih meseci mnogo ređe peru što je velika greška. Upravo zimi potrebno je intenzivno prati automobil kako bi se sa karoserije i podnožja auta isprala nakupljena prljavština i so koja najviše ubrzava koroziju. U automatskim perionicama valja obavezno odabrati program za podno pranje i vosak za karoseriju, a ukoliko auto perete sami treba mnogo pažnje posvetiti ispiranju. Bilo bi najbolje auto tokom intenzivnijeg dela zime prati ili ispirati dva puta nedeljno.

Nabavite navlaku za karoseriju

Karoseriju je moguće zaštititi i sintetičkim navlakama koje se stavljaju na “nos” vozila koji je najviše podložan udaranju kamenčića. Ovakva praksa vrlo je česta na mestima gde su izrazito oštri vremenski uslovi zimi, kao na primer na severu SAD-a i u Kanadi, ali prisutna je i u Skandinaviji. Kod nas je ljudi obično izbjegavaju jer automobil s takvom zaštitom izgleda prilično loše, dakle isključivo iz estetskih razloga.

Antikorozivna zaštita automobila je obavezna

Deo automobila koji je najpodložniji koroziji je pod. Taj deo se za razliku od karoserije može i vrlo efikasno i intenzivno zaštititi nanošenjem specijalnog spreja što možete učiniti i vi sami. Antikorozivna sredstva je važno nanositi redovno, a taj postupak ponavljati svake godine (kao i mali servis), najbolje pred zimu. Ako je vozilo već osetnije korodirano na tom mestu ili želite trajniju zaštitu, preporučuje se tretman podnožja u servisima za vozila koji uključuje peskarenje kojim se uklanja rđa te nanošenje zaštitnih sredstava. Primetite li rđu na karoseriji automobila važno je što pre reagovati i sanirati je, najpre tako što ćete naneti neko sredstvo za skidanje korozije.

kako zaštititi automobil od korozije

Skidanje korozije sa auta

Ukoliko nije primenjena nijedna zaštita od korozije i automobil je korodirao, posao koji vas očekuje jeste skidanje korozije sa auta. Skuplje, ali sigurnije rešenje, jeste da posetite neki od servisa koji će vam srediti automobil. S druge strane, ukoliko želite da prođete jeftinije onda ovaj postupak možete obaviti i sami.

Prva stvar koju bi trebalo da uradite, ukoliko rešite da samostalno uklanjate koroziju sa automobila, jeste da uklonite boju sa mesta koja su zarđala. Možete koristiti brusilicu i skinuti boju i rđu, sve dok se ne pojavi zdrav metal. Potom je potrebno naneti odgovarajuću boju koja će se uklopiti sa ostatkom boje na karoseriji tj. automobilu. Pre farbanja, preporuka je da išmirglate brušeni deo finom šmirglom (šmirgl papirom). Pratite uputstva za upotrebu sa kupljenih sredstava za farbanje i finiširajte posao. Nakon što se farba osuši, preporuka je da ispolirate automobil kako biste mu vratili sjaj.

Korozija na autu ne samo da utiče na estetiku vozila, nego može ozbiljno narušiti i samu konstrukciju. Zato je važno reagovati na prve znake korozije, kako bi se izbeglo dalje rapidno propadanje automobila. Sa padom temperature i dolaskom hladnih dana stiže i vreme za pripremu vozila za zimske uslove. Redovno održavanje i pravilna priprema automobila skladno vremenskim uslovima utiče na sigurnost vozila, pa to nikako ne biste smeli da zanemarite.