Poliranje automobila – saveti kako najbolje ispolirati auto

Poliranje automobila – saveti kako najbolje ispolirati auto

Poliranje automobila radi se kako bi automobil što duže zadržao lepotu svoje boje i celokupnog eksterijera. Poliranje je često zaboravljeni korak između pranja i voskiranja, ali kada se pravilno uradi, spoljašnjost vozila dobija potpuno novu dimneziju. Poliranje automobila ukloniće sve čvrsto vezane zagađivače sa površine vozila, kao i deformitete boje i tako pripremiti kompletnu površinu vozila za kasniju primenu voska. Poliranjem se mogu srediti matirana boja i lak, sve sitne ogrebotine i nečistoće, što će vašem polovnom vozilu dati uredniji i lepši izgled, a vrlo verovatno i podići njegovu vrednost na tržištu.

Ukoliko je postizanje bolje prodajne cene cilj poliranja, savetujemo da pogledate i ponudu originalnih auto delova u MD Auto prodavnicama, kako biste vaše vozilo kompletno opremili za dalji plasman na tržište.

Ako se pitate kako ispolirati auto kod kuće, a pritom kako da postignete što bolji efekat poliranja i dobijete željene rezultate, važno je da ispratite neke od ovih osnovnih koraka, koje preporučuju svi koji se profesionalno bave ovim poslom:

Izbor prave paste za poliranje auta

Ručno poliranje auta možete obaviti i samostalno u svom dvorištu, iako taj postupak zahteva malo više vremena nego kod primene mašine za poliranje. Prilikom kupovine paste za poliranje dobićete i sunđer kojim se pasta nanosi na automobil i uz pomoć kojeg možete obaviti željenu radnju. Kada je u pitanju pasta za poliranje auta njena cena diktira kvalitet i konačne rezultate. Ipak, neophodno je da odaberete adekvatnu pastu za poliranje auta koja odgovara tipu farbe koji se nalazi na vašem automobilu. Stoga postoje polir paste za metalik i akrilnu farbu, a ne preporučuje se upotreba paste za metalik boju na akrilnu farbu i obrnuto, s obzirom na to da nećete dobiti željene rezultate.

Osnovna priprema automobila – pranje i sušenje

Pre samog procesa poliranja vozila neophodno je dobro oprati automobil, a potom ga i dobro osušiti kako ne bi bio vlažan. Automobil operite strpljivo i temeljno, odozgo ka dole, deterdžentom ili tečnim saunom kako biste bili sigurni da ste uklonili svu prljavštinu i nečistoću. Dobro operite svaki deo automobila, pogotovo one delove karoserije ili točkova gde se može sakriti i nagomilati prljavština. Svaka načistoća koja je ostala na automobilu onemogućiće vas da postignete one rezultate kakve ste želeli.

Nakon pranja sačekajte da se karoserija i svi delovi vozila koje želite da polirate dobro osuše, a proces sušenja možete ubrzati krpom ili sunđerom koji će dodatno pokupiti vodu. Još jednom napominjemo da obavezno vodite računa da pomenuta dva koraka (pranje i sušenje) odradite izuzetno dobro i temeljno s obzirom na to da su oni preduslov za kasnije kvalitetno obavljanje procesa poliranja.

poliranje automobila

Poliranje automobila ne smete raditi na sunčevoj svetlosti

Još jedna važna stvar koju morate da ispoštujete ukoliko samostalno želite da ispolirate svoj automobil jeste da nikako ne radite ovaj posao na suncu. Direktna sunčeva svetlost može dovesti do stvaranja fleka od paste za poliranje, pa je samim tim preporuka da se poliranje automobila obavezno i isključivo radi u hladovini ili u nekom zatvorenom prostoru (garaži, radionici). Automobil parkirajte na čvrstu i čistu površinu (ako radite napolju u hladovini preporuka je da to ne bude na travnatoj površini s obzirom na to da se auto može zapraljati zemljom ili travom).

Započnite poliranje i potrudite se da to obavite u kontinuitetu

Poliranje automobila započnite laganim nanošenjem polir paste kružnim pokretima. Svakako, morate polirati deo po deo automobila, ali potrudite se da ne pravite pauze, već da radite u kontinuitetu, bez prekida dok ne ispolirate ceo automobil. Važno je da obratite pažnju da pastom za poliranje tretirate samo metalne površine karoserije vozila, trudeći se da ne dodirujete gumene i plastične delove, jer postoji mogućnost da ih oštetite (mogu da izblede usred rekacije sa pastom za poliranje).

Posle završenog poliranja sačekajte da se pasta osuši

Nakon što ste završili kompletno nanošenje paste, važno je da sačekate da se ona u potpunosti osuši. Na upustvu svake polir paste nalazi se okvirno vreme predviđeno za njeno sušenje nakon nanošenja. Ipak, realno vreme za koje će se polir pasta osušiti najviše zavisi od spoljnih faktora i uslova u kojima ste radili poliranje auta. Ali, najpre ćete znati da je sušenje završeno, odnosno da je došlo vreme da se ukloni pasta sa automobila onda kada ona pobeli.

Uklanjanje paste za poliranje sa automobila vrši se samo i isključivo nežnom, pamučnom krpom, kružnim pokretima po površini automobila. Ovakvim utrljavanjem postiže se da vozilo dobije još veći sjaj. Ovaj korak je možda i najzahtevniji u celom procesu poliranja, s obzirom na to da zahteva najviše uložene fizičke snage, jer je neophodno dobro izglancati auto, ali je i veoma važan jer od njega zavisi finalni izgled vozila.

Kako ispolirati farove na automobilu

Kada ste završili poliranje karoserije i dobili željeni, sjajniji izgled automobila, ostalo je da se pobrinete i da vaši farovi dobiju tretman kakav i zaslužuju. Tokom vožnje na farovima automobila se taloži prašina, blato, prljavština i insekti koje je itekako teško skinuti. Ukoliko su vam prljavi farovi, odličan trik je da ih očistite sredstvom koje svako od nas već ima u svom domu – pasta za zube. Nanesite određenu količinu paste za zube na pamučnu krpu i istrljajte farove. Nakon toga, isperite farove mlakom vodom.

Ipak, budite svesni da je ovo kratkotrajno rešenje. Trajnije bi bilo da farove tretirate šmirglom za vodeno šmirglanje, a nakon toga ih premažete slojem laka koji ne žuti na suncu i koji štiti od UV zračenja.

Kada je u pitanju poliranje auta, cena ove usluge u servisima može vas koštati i više od 10 hiljada dinara, a samostalnim obavljanjem ovog posla uštedećete značajnu svotu novca. Skoro pa jednako kao i u servisu, ručnim poliranjem automobila učinićete da vaš četvorotočkaš dobije onaj stari sjaj, kao da je nov. Iako je važnije brinuti o unutrašnjim komponentama, koje omogućavaju da automobil bude u voznom stanju, poput motora, motornih ulja, akumulatora i slično, važno je da obratite pažnju i na spoljašnjost. Sjajnim i blistavim automobilom privući ćete pažnju cele okoline, a i bolje se osećati vozeći jedan takav auto. Naravno, ne zaboravite da vodite računa i u toku same vožnje, kako biste produžili životni vek vašeg vozila.