Opel Vectra iskustva, prednosti i mane – saveti za vozače

Opel Vectra iskustva, prednosti i mane – saveti za vozače

Opel Vectra je automobil srednje klase koji je punih 30 godina proizvodila nemačka fabrika automobila Opel. Radi se o veoma poznatom i još uvek aktuelnom modelu, koji se i dalje može sresti na ulicama, iako je fabrička proizvodnja Opel Vectra modela trajala od 1988. do 2008. godine. Za to vreme izbačene su tri generacije ovih automobila – Opel Vectra A (proizvodila se od 1988. do 1995. godine), Opel Vectra B (1995.-2002.) i  Opel Vectra C (2002.-2008.)

U nastavku teksta pogledajte osnovne Opel Vectra karakteristike, koje su osnovne prednosti i mane ovog automobila, savete, ali i Opel Vectra iskustva vozača. Ukoliko su vam potrebi najkvalitetniji delovi za Opel automobile obratite se MD prodavnici rezervnih delova, na raspolaganju smo vam za sve što vas interesuje. 

Opel Vectra karakteristike automobila nemačkog proizvođača

Opel Vectra prve generacije poznata je pod nazivom Opel Vectra A, a ovaj model se uspešno proizvodio od 1988. do 1995. godine. Vrlo brzo je postao jedan od omiljenih modela u klasi i ostvario je poprilično dobar tržišni uspeh, posebno u zemljama istične i jugoistočne Evrope. Opel Vectra A proizvodila se u dve verzije karoserije – kao limuzina sa četvoro vrata i kao hečbek sa petoro vrata. 

Opel Vectra A – dimenzije vozila prve generacije

 • Dužina: 4,35 – 4,43 metara
 • Širina: 1,7 metara
 • Visina: 1,4 metara
 • Težina: 997 – 1.199 kilograma
 • Međuosovinsko rastojanje: 2,6 metara

Opel Vectra druge generacije ili kako se drugačije naziva Opel Vectra B, je model nemačkog proizvođača koji je svoju proizvodnju imao od 1995. do 2002. godine. Isto kao svoj prethodnik i ovaj model Vectre je doživeo solidan komercijalni uspeh i bio je čest izbor vozača srednje klase. Opel Vectra B proizvodila se u tri verzije karoserije – kao limuzina sa četvoro vrata, hečbek sa petoro vrata i kao karavan sa petoro vrata. 

Opel Vectra B – dimenzije vozila druge generacije

 • Dužina: 4,48 – 4,49 metara
 • Širina: 1,71 metara
 • Visina: 1,42 metara
 • Težina: 1.270 – 1.325 kilograma
 • Međuosovinsko rastojanje: 2,64 metara

Opel Vectra treće generacije prepoznatljiva je pod oznakom Opel Vectra C, a radi se o poslednjem modelu ove serije, koji se proizvodio od 2002. do 2008. godine. Iako je, slično kao i prethodnici, ovaj model ostvario solidno tržišno učešće, iz nemačke kompanije su ipak rešili da ne nastave proizvodnju. Opel Vectra C dolazila je u tri verzije karoserije – limzina sa četvoro vrata, hečbek sa petoro i karavan sa petoro vrata. 

Opel Vectra C – dimenzije vozila treće generacije

 • Dužina: 4,6 – 4,84 metara
 • Širina: 1,8 metara
 • Visina: 1,46 – 1,5 metara
 • Težina: 1.393 kilograma
 • Međuosovinsko rastojanje: 2,7 – 2,83 metara

Opel Vectra motor koji se nalazi u ovim automobilima

Opel Vectra važi za velike i relativno teške automobile (skoro 1400 kilograma), pa je zbog toga preporuka da se ispod haube nađe što moćniji motor. Opel poseduje izuzetno veliku paletu i benzinskih i dizel motora, tako da u suštini ne bi trebalo da imate prevelikih problema da pronađete auto sa odgovarajućim motorom, koji sigurno može da zadovolji sve standarde. 

Od benzinskih motora kod Opel Vectre izdvajaju se 1.6 (60 kW/82 KS), 1.8 (66 kW/90KS), 2.0 (95 kW/129 KS), 2.2 (103 kW/140 KS) i 2.5 (125 kW/170 KS), dok su se od dizelaša najbolje pokazali 1.7 (60 kW/82 KS), 1.9 (85 kW/116 KS) i 2.2 (103 kW/140 KS). 

Dizajn i udobnost Opel Vectra automobila

Volan u automobilu na kome se nalazi opel znak

Kada je u pitanju enterijer modela Opel Vectra trebalo bi napomenuti da to nije nesto što ostavlja bez daha, ali da je unutrašnjost ipak sasvim solidna. Instrument tabla Vectre je poprilično velika i urađena je i te kako kvalitetno. Za razliku od table rukohvati na vratima su veoma loši, dosta se brzo izližu, izgrebu i deluju jeftino. Putnici na zadnjem sedištu sede na oko 2 cm višoj poziciji nego oni napred.

Ipak, eksterijer ovog modela je ono što privlači posebnu pažnju na ovom autu, posebno kada se radi o hečbek verziji modela. Ono što je vozačima bitno jeste da je automobil veoma stabilan u vožnji, mada to donosi i njegovu veliku krutost i tvrodoću, čak i na rupama. 

Automobil Opel Vectra uliva samopouzdanje u krivinama, dosta je upravljiv, a vozačka pozicija je odlična. Volan i menjač odlično leže u rukama, mada poneki vozači ističu da im je menjač pomalo krut, odnosno da se teže menjaju brzine, ali sve zavisi od navike i prethodnih iskustava sa automobilima. 

Opel Vectra iskustva i saveti dosadašnjih vozača

Kada je u pitanju automobil Opel Vectra iskustva vozača koji su imali prilike da voze ovaj model govore o tome da se radi o jednom pouzdanom automobilu, koji deluje veoma sigurno u vožnji, ali koji za one koji su navikli na lako upravljiva vozila može delovati pomalo kruto i tvrdo, naročito za gradsku vožnju. 

Sva Opel Vectra iskustva baziraju se na dugoročnoj vožnji, s obzirom na to da je u pitanju automobil koji ne podleže tako često kvarovima, mada vozači ističu da posle pređene određene kilometraže na ovom modelu kvarovi i problemi počinju da se nižu. Zbog toga vozači savetuju poseban oprez prilikom kupovine Opel Vectra polovnjaka jer nikada se ne zna na kakav auto možete da naiđete. 

Česti kvarovi kod Opel Vectra modela

Kvarovi na Opel Vectra modelima su bili znatno češći na automobilima iz prve dve generacije, dok je treća bila znatno stabilnija, ali izdvajamo neke od kvarova koje su vozači najčešće prijavljivali. Pre svega, kod modela sa benzinskim motorima kvarovi mogu biti kod pumpe za vodu, alternatora i sistem paljenja, dok bi takođe trebalo proveriti curenje rashladnog sistema i curenje motornog ulja.

Osim toga, dolazilo je do grešaka sa neispravnim očitavanjem temperature motora, a neki vlasnici su se žalili na probleme sa centralnim kompjuterom. Takođe, javljali su se iproblemi sa funkcionisanjem prednjih farova, a ranije proizvedeni modeli su patili od problema sa bukom na zadnjoj osovini. 

Za slučaj da imate Opel Vectru i bilo koji od ovih ili neki drugi problem, obratite se nama i sigurno ćemo pronaći nov i originalni rezervni deo za vaš automobil

Opel Vectra cena novih i polovnih automobila

Pogled na unutrašnjost autmomobila noću

Ukoliko imate želju da nabavite neki od Opel Vectra modela, znajte da možete očekivati popriličan raspon cena polovnih automobila, međutim ne možemo reći da su ova vozila previše skupa, posebno ako uzmemo činjenicu da se ni ne proizvode već više od 12 godina. S tim u vezi, za polovni Opel Vectra automobil prve generacije – Opel Vectra A, potrebno je izdvojiti između 500 i 1.000 evra. 

Kada su u pitanju polovni Opel Vectra automobili druge generacije – Opel Vectra B cena takvih vozila kreće se od 1.500 do 2.500 evra. U obzir se, pored godine proizvodnje, mora uzeti i stanje u kojem se nalazi automobil, kao i opremljenost određenog vozila. 

Polovna Opel Vectra prve i druge generacija, možda i nije najbolja investicija, jer se radi o modelima koji su proizvedeni pre više od  20 godina, pa bi svakako trebalo biti oprezan pri njihovoj kupovini, ma kolika da im je cena. 

Opel Vectra cena vozila treće generacije – Opel Vectra C, je nešto veća, ali opet sasvim pristupačna za srednji stalež. Cena Opel Vectra C automobila kreće se u rasponu os 2.500 do 5.000 evra. Svakako možete razmisliti o ulaganju u ovaj model, ali obavezno vodite računa o stanju u kom se nalazi.

Zaključak i završno mišljenje o Opel Vectra vozilima

Na osnovu navedenih podataka, informacija i specifikacija o ovom vozilu, ali i dragocenih iskustava dosadašnjih vlasnika ovog automobila, možemo da zaključimo kako je Opel Vectra sasvim solidan i prijemčljiv automobil, što i ne bi trebalo previše da iznenađuje kada su u pitanju modeli koji izlaze iz fabrike ovog nemačkog proizvođača.

Ovaj automobil, kao uostalom i svaki drugi model na svetu, pored svih svojih pozitivnih osobina, ima i određene mane, međutim najbitnije jeste to da vozačima nudi veliki broj mogućnosti i to bez previše neočekivanih ili neprijatnih iznenađenja, koja mnogo koštaju. 

Kada je u pitanju veliki servis Opel Vectra vozila zahtevaju redovno održavanje i brigu po propisanim uputstvima, kako bi automobili ostali u dobrom stanju i nakon propisane garancije. Opel automobili su karakteristični po posvećenoj i dobroj izradi, ali samo redovna kontrola i briga o vozilu može garantovati da sve performanse automobila i motora  budu uvek na svom maksimumu.

Ukoliko su vam potrebni najnoviji i najbolji Opel delovi za vaš automobil, MD Auto prodavnica auto delova ima u svojoj ponudi najbolje i najkvalitetnije rezervne delove za sve tipove Opel automobila.