Manuelni menjač ili automatski menjač za auto? Prednosti i mane

Manuelni menjač ili automatski menjač za auto? Prednosti i mane

Da bi vaš automobil bio u mogućnosti da dođe od tačke A do tačke B bez potrebe da se zadržava u prvoj brzini, potreban je radni prenos. Menjač omogućava vozilu promenu stepena prenosa, a time prenosi snagu sa motora na pogonsku osovinu na najefikasniji mogući način. U nižem stepenu prenosa (nižoj brzini), to povećava raspoloživu snagu uz smanjenje brzine. S druge strane, viši stepen prenosa (viša brzina) smanjuje snagu, a povećava brzinu automobila.

To omogućava automobilima da distribuiraju snagu i brzinu na najefikasniji mogući način za svaku situaciju. Ali, iako se svi slažu da je transmisija apsolutno vitalna za unutrašnje funkcionisanje bilo kog automobila, ne postoji opšti konsenzus o tome koja je vrsta prenosa bolja – automatska ili ručna (manuelna). Zato, velika dilema svih vozača da li je bolje odabrati ručni menjač ili automatski menjač za auto?

Na ovo pitanje nije lako dati odgovor. Na kraju krajeva, oba vida prenosa imaju svoje jedinstvene prednosti i nedostatke, a u situacijama u kojima je jedna verzija menjača apsolutno savršena, druga može da bude potpuna katastrofa. Dakle, pre nego što donesete bilo kakvu odluku o tome sa kakvom vrstom prenosa ćete kupiti automobil, razmislite nekoliko trenutaka i upoznajte se sa prednostima i nedostacima kada su i jedna i druga verzija menjača u pitanju.

Dilema – ručni ili automatik menjači?

Iako pritisak na kvačilo i ručno menjanje brzina spada u radnje koje vozači rade manje-više mahinalno, automatski menjači nesumnjivo vožnju čine komotnijom. Kada je u pitaju automatski menjač uputstvo za upotrebu je veoma jednostavno. Leva noga vozača se odmara, s obzirom na to da papučice kvačila uopšte nema, baš kao i desna ruka jer se ručica menjača koristi samo prilikom kretanja i eventualno stajanja. To znači da vozač ne mora uopšte da razmišlja o promenama stepena prenosa.

Sa korišćenjem automatskog menjača povećava se i sigurnost u vožnji jer umesto da se vozač bavi promenama brzine, može da se koncentriše na druge stvari, mnogo važnije, kao što je na primer stanje u saobraćaju. Najveće prednosti automatskih menjača izlaze na videlo i u gradskoj kreni-stani vožnji, kada je potrebno najčešće menjati brzine. Tada vozači automatika imaju pravu komociju jer ne moraju neprestano stiskati kvačilo i posezati za ručicom menjača već samo desnom nogom pritiskaju papučice gasa i kočnice.

Kada je reč o manuelnim menjačima, dug vek trajanja uz minimalna i redovana ulaganja u servisiranje, garantuju veliki broj pređenih kilometara. Takođe same popravke manuelnog menjača su ekonomski prihvatljive uz veliki lager polovnih i novih delova koji su nam dostupni. MD prodavnica auto delova nudi sve vrste novih, rezervnih delova za sve vrste automobila.

Automatski menjač automobila – osnovne prednosti

Automobili sa automatskim menjačem su dosta lakši za upotrebu. Ručica automatskog menjača ima isti položaj u automobilu i prilagođena je za vozačevu stranu. Nalazi se između prednjih sedišta prilagođena je i konstruisana za vozača. Vrh ručice automatskog menjača je obeležen sa slovnim oznakama (P,R,N,D..) Ako se pitate kako radi automatski menjač, to je vrlo jednostavno. Sa oznakom “D“ (eng.drive) pokrećete i vozite automobil sa automatskim menjačima. Ovakvi automobili imaju samo dve pedale a to su gas i kočnica.

Automatski menjači su poslednjih nekoliko godina potisnuli manuelne menjače, pa se novi modeli automobila sada uglavnom prave bez ručice menjača. Ipak, uprkos njihovoj prividnoj popularnosti, automatski menjači nisu nužno bolji izbor za mnoge vozače.

Međutim, oni nude prednosti u odnosu na ručne transmisije u nekoliko ključnih područja, a ovo su neki od njih:

Lakši su za upotrebu

Iako nije posebno teško naučiti rukovanje ručnim menjačem i kvačilom, štaviše brzo prelazi u rutinu, ipak je potrebno malo vežbanja pre nego što se većina vozača udobno nauči da svaki od svojih udova koristi nezavisno kako bi se kontrolisalo ručno prenosno vozilo. U poređenju sa ovim, automatski menjači su mnogo jednostavniji i vozačima je znatno manje vremena potrebno za učenje.

Potrebno je manje manevrisanje rukama

Većina novih vozača se uči da je najsigurniji način za vožnju stalno držanje obe ruke na volanu. To je u potpunosti moguće pri vožnji vozila sa automatskim menjačem, ali nije uvek moguće kada je u pitanju automobil sa ručnim menjačem. Naime, potreba za ručnim šaltanjem brzina iziskuje od vozača da desnu ruku često drže na menajču, što delimično utiče i na bezbednost i na koncentraciju vozača.

Bolji su na brdovitim područjima

Ako ste manje iskusan vozač, možda ćete smatrati da je vožnja strmim usponima u ručnom prenosu teška, pogotovo ako pokušavate da to učinite iz mrtve tačke. Tada je vrlo često potrebna i upotreba ručne kočnice, kako se automobil ne bi vratio unazad. Automatski menjači rešavaju ovaj problem, omogućavajući vašem automobilu da efikasno radi i pokrene se bez obzira na to koliko strma brda mogu biti.

Nema brige o gašenju automobila

Teško da postoji neugodniji problem od onog kada se automobil iznenada ugasi, samo zato što je vozač zaboravio da na semaforu prebaci u prvu brzinu, pa pokušao da krene iz druge. To se posebno dešava mlađim i neiskusnijim vozačima. Ipak, to nije uobičajen problem za one koji upravljaju automatskim menjačem, gde do gašenja može da dođe samo ako postoji mehanički problem u vozilu.

Lakši za upotrebu u velikom prometu saobraćaja

Sveukupno gledano, više posla i napora se ulaže u pokretanje, ubrzavanje, usporavanje i zaustavljanje automobila sa ručnim menjačem. To obično nije problem, ali u gustom saobraćaju, gde automobil nije u stanju da stigne do brzine, vozači mogu primetiti da konstantno pokretanje i zaustavljanje postaje težak zadatak. Automatski menjači omogućavaju vozaču da se kreće kroz gusti saobraćaj bez potrebe da koristi više od jedne papučice.

Automatski menjač za automobil

Manuelni tj. ručni menjač automobila – osnovne prednosti

Automobil sa manuelnim menjačem poseduje spravu koja se zove ručica menjača, a koja ima obeležen broj brzina (npr. R,1,2,3,4, 5,6), kao i smer kretanja od najmanje do najveće brzine i rikverca. Nalazi se kod prednjih sedišta i prilagođen je upotrebi na vozačevoj strani. Koristi se uz kombinaciju nožnih pedala i ručnih pokreta ručice u zavisnosti od brzine kretanja vozila i stepena transmisije. Obavezno je da se kvačilo pritisne svaki put kada trebate da promenite brzinu u veći ili manji stepen prenosa u zavisnosti od potrebe.

Za one vozače koji više vole da budu uključeniji u unutrašnje funkcionisanje svog vozila, manuelni menjač je svakako favorizovaniji nego automatik. Ručni menjači su stariji od novijih automatskih modela, ali i dalje se radije koriste. Posebno se to odnosi na starije vozače koji su se navikli na njih i sa njima i naučili da voze.

Ovo su neke od prednosti manuelnog menjača koje ističu zagovornici ovog vida transmisije:

Nisu toliko skupi

Ako imate ograničeni budžet za kupovinu automobila, onda zaista nema dileme da li bi bilo pametnije da uzmete ručni ili automatski menjač. U proseku, automobil koji ima ručni menjač će vas koštati oko hiljadu evra manje od automatskog automobila istog modela. To pogotovo dolazi do izražaja kada se radi o ne tako bogatim društvima, kao što je naše, pa se stoga velika većina vozača sa ovih prostora opredeljuje baš za vozilo sa manuelnim menjačem.

Jeftiniji su za održavanje

S obzirom na to koliko je zahtevno ugraditi automatik i koje sve sisteme on treba da podržava, svaki kvar će sigurno iziskivati velike troškove. Servis automatskih menjača je izuzetno skup i komplikovan. Automobili sa ručnim menjačem zahtevaju vrlo malo održavanja, a održavanje i popravke obično koštaju znatno jeftinije. Međutim, jedina stvar, koju nema automatik, a ručni menjač ima i trebala bi da vas zabrine jeste kvačilo, i ako vam se ta stvar prekine, onda možete biti u nevolji.

Bolja i efikasnija potrošnja goriva

Sve u svemu, motori s ručnim menjačem su manje složeni, manje su teški i imaju više brzina nego automatika. Krajnji rezultat jeste da ćete moći da pređete  više kilometara sa dolivenim benzinom, nego što biste to mogli sa automatikom. Poznato je da ručni menjači štede vozačima od 5% do 15% na troškovima goriva.

Veća kontrola nad automobilom

Automatski menjači su dizajnirani da izaberu najbolje rešenje za svaku situaciju, ali imaju tendenciju i da pogreše, prebacujući se na previsoku brzinu i trošeći snagu motora. U isto vreme, oni su napravljeni da odgovore na uslove u kojima se sreću, što vozačima ne dozvoljava da predvide predstojeće stanje, ili da namerno izaberu nižu brzinu za dodatnu snagu. Ručni menjači daju vozaču veću kontrolu nad vozilom.

Manje je verovatno da će biti ukradeni

Sa povećanjem broja automatskih menjača koji se nalaze na putevima, postoji čitava generacija koja nikada nije naučila da rukuje automobilima sa ručnom transmisijom. To znači da ako lopov odluči da vašem automobilu posveti pažnju u želi da ga ukrade, postoji prilično dobra šansa da će ručni menjač biti dovoljno veliki razlog da odvrati kriminalca od svoje namere.

Ručni menjač za automobil

Servis menjača – osnovni kvarovi i popravka menjača

Kada je u pitanju servis automatskih menjača, potrebna je zamena ulja u menjaču i zamena filter ulja za automatski menjač. Servis spada u redovne periodične servisne intervencije i neophodno je odraditi u predviđenom intervalu. U pojedinim slučajevima je potrebno odraditi i ispiranje menjača od naslaga koje mogu uzrokovati nepravilnosti u radu automatskih menjača. Preventivnim servisom menjača se mogu sprečiti ozbiljni i veoma skupi kvarovi.

Ispiranje automatskih menjača se preporučuje kao prvi korak kada je rešavanje problema u radu automatskih menjača u pitanju. Tokom rada, usled taloženja nečistoća, mogu da se stvore naslage koje onemogućavaju normalan rad automatskog menjača. Time se komponente brže troše, brzine se teže menjaju, skraćuje se radni vek i stvaraju se naslage koje mogu uzrokovati teže i skuplje kvarove

U redovan servis menjača može da se uvrsti i zamena filter ulja za automatski menjač ukoliko je moguće zameniti filter bez skidanja ili rasklapanja automatskog menjača. Redovna zamena ulja u menjaču utiče na to da se poboljšaju performanse menjača, unapređuje se komfor i efikasnost u vožnji i mogu se sprečiti ozbiljni i veoma skupi kvarovi.

Popravka automatskih menjača može biti izuzetno skupa, a kao najčešći problem dešava se da automatski menjač trza. U tom slučaju obavezno je kod ovlašćenog servisera odvesti vozilo kako bi stručno lice pogledalo o čemu se radi i rešilo problem, pre nego što on postane ozbiljniji i izazove kvar koji kasnije ne može tako lako da se popravi.

Popravke i kvarovi ručnog menjača

Glavni uzrok jednoga od najčešćih problema sa menjačem na automobilima neretko je neredovno ili neodgovarajuće servisiranje, na kojem je previđen gubitak ulja za menjač. To se najčešće manifestuje težim pokretanjem ručice menjača i osećajem kao da glavi dok se prebacuje iz jednog stepena prenosa u drugi.

Ukoliko se odmah ne reaguje, ručica menjača će se sve teže i teže vraćati u neutralnu poziciju, odnosno ler, sve dok jednog trenutka ne bude potpuno blokirala. Dobra stvar je da problemi te vrste se uglavnom rešavaju dobrim servisom odnosno podmazivanjem, što je i brz i jeftin postupak, budući da osim dva radna sata mehaničara i nešto malo novog ulja, uglavnom ne zahteva nikakav drugi trošak. A nakon njega sličnih problema za zapinjanjem ne bi trebalo biti narednih pet godina.

Koji menjač ćete odabrati je vaša odluka i zavisi pre svega od vaših preferencija u vožnji, ali i od platežne moći, što svakako ne možemo a da ne pomenemo kao bitan faktor. Jedino i najbitnije u svemu tome jeste redovno održavanje koje može da preduhitri sve one skupe i komplikovane kvarove na vašem automobilu.

Sada postoje i mnogi polovni automobili sa automatskim menjačem, koji ne koštaju previše, ali ipak dovoljno više da se ljudi sa prosečnim platama ipak opredele za one sa ručnim menjačima. U svakom slučaju, detaljnim iščitavanjem teksta sigurno ćete doneti pravu odluku o tome koji je način transmisije idealan za vas. Srećna vožnja!