Filter vazduha za auto – šta je i na koliko se vrši zamena filter za vazduh

Filter vazduha za auto – šta je i na koliko se vrši zamena filter za vazduh

Svi vozači znaju da su filteri veoma važni za funkcionisanje jednog automobila, ipak, filter vazduha je jedan od onih automobilskih delova koji često biva zaboravljen prilikom održavanja vozila. Tome ide u prilog i činjenica da je redovno servisiranje automobila kod nas stvar kojom prosečan vozač i ne može da se pohvali, iako dobar deo vozača poseduje polovne automobile koji zahtevaju redovne posete mehaničaru.

Međutim, vrlo često cena biva faktor zbog kojeg se odlaže servisiranje ili se pak prilikom servisa bira popravka i sanacija onih delova koji su u datom trenutku najugroženiji. U tom procesu selektovanja, filter vazduha za auto se vrlo često loše kotira u određivanju prioriteta kod zamena potrošnih delova. I to je velika greška, s obzirom na to da je filter za vazduh i te kako značajn deo na koji se mora obratiti pažnja, kako bi automobil mogao da normalno funkcioniše.

U nastavku teksta možete saznati šta je filter vazduha, na koliko se menja filter vazduha, kao i kakve sve probleme može da prouzrokuje zapušen filter vazduha! 

Ono što je važno napomenuti jeste da ukoliko vam treba bilo kakav originalni rezervni deo – filteri za vazduh ili nešto sasvim drugo, MD Auto prodavnica rezervnih delova je adresa na koju bi trebalo da se obratite. Posedujemo najbolje originalne rezervne delove za sve vrste automobila, koje prodajemo po izuzetno povoljnim cenama. 

Šta je i čemu služi filter vazduha za auto?

Najjednostavnije objašnjenje na pitanje šta je filter vazduha jeste da, kao i filter ulja i drugi filteri u autu, filter za vazduh na automobilu sprečava prodor bilo kakvih stranih tela u motor automobila –  prljavštine, čestica, prašine… Zaprljan ili zapušen filter vazduha u velikoj meri može loše da utiče na rad vozila, a potpuno zanemarivanje i ne briga o ovom zamenskom delu često dovodi do većih kvarova, a samim tim i veće štete na vašem automobilu.

Postoje dve vrste filtera za vazduh! 

Kada su u pitanju filteri vazduha svima je odmah prva asocijacija onaj filter koji je namenjen da prečišćava (filtrira) vazduh koji ide ka motoru automobila. Zamena filtera vazduha spada u redovno održavanje automobila ili mali servis i, kao što smo već rekli, i te kako je važna i neophodna za pravilan rad motora.

Međutim, postoji i kabinski filter vazduha (tzv. polen filter), koji takođe predstavlja filter za vazduh na vašem automobilu. Njegova osnovna namena jeste da spreči ulazak prašine, polena, prljavštine i drugih nečistoća i alergenih čestica u kabinu vašeg automobila kroz ventilaciju ili sistem za klimatizaciju. Ni ovaj filter vazduha ne biste smeli da zaboravite prilikom servisiranja, ali pre svega zbog vašeg zdravlja, a ne rada automobila.

Zamena filtera za vazduh – zbog čega je važna

Filter za vazduh

Osnovni razlog zbog kojeg je neophodno da se filteri za vazduh redovno menjaju, prvenstveno onaj koji štiti motor, jeste da ne bi došlo da gušenja motora u vozilu i da auto ne bi izgubio snagu. Ukoliko dođe do smanjene koncentracije čistog vazduha koji ulazi u motor ili s druge strane prodora čestica i nečistoća, to onda može prouzrokovati ozbiljne probleme u radu samog motora, koji na kraju dovode do oštećenja i prestanka rada najvažnijeg dela u automobilu.

Redovna zamena filtera za vazduh u automobilu pomaže da se poveća efikasnost rada motora, utiče na smanjenje potrošnje goriva, produžavanje veka trajanja motora, ali i sprečava pregrevanja motora. Sve ovo jasan je pokazatelj da je zamena filtera za vazduh na automobilu apsolutni prioritet prilikom servisiranja vozila. 

Filter vazduha cena – isplati se! 

Kada je u pitanju filter vazduha cena je ta koja često utiče na odluku vozača da li da odrade sve što je potrebno. Međutim, u odnosu na sve potencijalne posledice i kvarove koje može da prouzrokuje oštećen ili zapušen filter vazduha, onda cena zamene ovog filtera nipošto ne može da opravda neredovne zamene. Pritom, filteri vazduha su deo koji najamnje košta, u odnosu na ostale filtere i zamene tečnosti prilikom servisa.

Zbog svega ovoga, predlažemo vam da uvek prilikom zamene filtera koristite portpuno novi filter, tačno predviđen za vaš automobil, a nikako čišćenje starog. Različiti principi čišćenja filtera mogu dovesti do znatno većeg oštećenja i odvajanja njegovih sitnih komadića koji u tom slučaju mogu otići u motor vozila i napraviti još veću štetu. Ukoliko su vam potrebni novi i originalni zamenski delovi potražite ih u MD Auto prodavnici rezervnih delova

Na koliko se menja filter vazduha

Svako vozilo ima propisano na koliko je potrebno da se menjaju filteri i tečnosti, a obično je to interval od oko 40.000 pređenih kilometara. Međutim, to je slučaj sa potpuno novim automobilima i naravno da zavisi od mnogih faktora. Odgovori vozači će vam kao odgovor na pitanje “na koliko se menja filter vazduha” reći na svakih 10.000 pređenih kilometara, odnosno na svakom malom servisu.

Drugi će smatrati da to nije toliko važno, a činjenica je da nisu u pravu. Serviseri ističu da uslovi vožnje umnogome određuju interval zamene, ali da bi trebalo pratiti taj neki predodređeni vremenski period od 3 godine ili do 40.000 pređenih kilometara.

Bilo kako bilo, ako se pitate na koliko se menja filter vazduha, odgovor je da je bolje da ga zamenite na vreme (bar jednom u 3 godine), s obzirom da cena zamene nije skupa, a mnogo dobrobiti može da donese za sam automobil. 

Muškarac koji vozi automobil

Zaprljan filter vazduha simptomi 

Kada je prljav filter vazduha simptomi mogu biti različiti i ispoljiti se tako da možete odmah da posumnjate o čemu je reč i da izvršite potrebnu zamenu filtera. U slučaju da je na vašem automobilu zaprljan filter vazduha simptomi koji se ispoljavaju jasan su signal da nešto nije u redu i da bi trebalo odmah pristupiti sanaciji, kako ne bi došlo do još većih oštećenja i kvarova. 

Prljav filter vazduha simptomi:

  • veća potrošnja goriva
  • nepravilan rad motora
  • čudni zvukovi motora
  • loše svećice
  • smanjenje konjske snage
  • plamen ili crni dim iz auspuha
  • snažan miris goriva
  • nepravilan rad u leru

Ukoliko primetite bilo koji od ovih simptoma, znajte da vrlo verovatno imate zaprljan ili zapušen filter vazduha, odnosno da je neophodno da se obavi zamena filtera za vazduh, kako bi automobil ponovo “prodisao”.

Vaše malo, mnogo će značiti vašem automobilu, jer sve što je potrebno da uradite jeste da redovno održavate čistim filter vazduha, kako biste sprečili potencijalne kvarove i veoma skupe popravke. Briga o filterima za vazduh može značajno produžiti životni vek vašeg vozila. Kontaktirajte nas za sva pitanja i posetite našu prodavnicu kako biste nabavili najbolje originalne delove za automobile, po najpovoljnijim cenama.