Kvar motora – najčešći kvarovi motora automobila

Kvar motora – najčešći kvarovi motora automobila

Kvar motora vas muči? Mi smo tu da vam pomognemo. Obratite nam se za više informacija o tome kako se mogu otkloniti kvarovi motora automobila i naručite potrebne delove za održavanje motora na telefone: 060/3030623, 060/3030627 ili 011/8443-608.

Motor automobila služi za pretvaranje hemijske energije goriva u mehaničku energiju koja pokreće vozilo. To se postiže sagorevanjem goriva unutar motora, što uzrokuje ekspanziju gasova koji pokreću klipove, a zatim i točkove vozila. Motor automobila obično koristi unutrašnje sagorevanje, što znači da se gorivo meša s kiseonikom i pali se unutar motora. Alternativni oblici motora, kao što su elektromotori, koriste električnu energiju za pokretanje vozila.

Postoje različite vrste motora u automobilima, a najčešći kvarovi motora zavise od vrste motora.

Kvalitetan veliki servis i redovno održavanje pomoći će vam da svaki kvar motora se može sprečiti ili popraviti kako bi vas vaš auto dugo služio. Važno je održavati motor redovnim servisiranjem kako bi se smanjio rizik od kvarova i produžio vek trajanja motora.

kvarovi motora

Najčešći kvarovi motora automobila

Postoje neki kvarovi motora koji se mogu pojaviti kod bilo kog tipa motora, a neki od najčešćih su:

  • Problemi s paljenjem: Ovaj kvar može biti uzrokovan niskim nivoom goriva, neispravnim svećicama ili drugim delovima sistema paljenja, kao što su kablovi za svećice ili bobina za paljenje.
  • Problemi s hlađenjem: Nepravilno hlađenje motora može dovesti do pregrejavanja motora, što može uzrokovati oštećenje motora i drugih delova. Ovo može biti uzrokovano propuštanjem rashladne tečnosti ili neispravnom vodenom pumpom.
  • Problemi s podmazivanjem: Neispravan ili neadekvatan sistem podmazivanja može uzrokovati habanje delova motora i druge mehaničke kvarove. Ovo može biti uzrokovano neodgovarajućim uljem ili neispravnom pumpom za ulje.
  • Problemi s ubrizgavanjem goriva: Problemi s ubrizgavanjem goriva mogu dovesti do loših performansi motora, smanjenja snage i povećane potrošnje goriva. Ovo može biti uzrokovano neispravnim ubrizgivačima goriva ili drugim delovima sistema za ubrizgavanje goriva.
  • Problemi s motorom u vožnji: Ovaj kvar može biti uzrokovan neispravnim senzorima, regulatorima pritiska goriva ili drugim delovima sistema za kontrolu emisija izduvnih gasova.
  • Problemi s ležajevima: Ovaj kvar može biti uzrokovan habanjem ležajeva klipnjače, ležajeva bregaste osovine ili drugih ležajeva u motoru. To može dovesti do povećanog trenja, povećane potrošnje goriva i gubitka snage.

Ovi su kvarovi samo neki od najčešćih problema koji se mogu pojaviti kod različitih tipova motora. Važno je redovno održavati vozilo i odmah rešavati bilo kakve probleme kako bi se sprečilo pogoršanje situacije i dalja oštećenja motora.

Mi smo tu da vam pomognemo. Obratite nam se za sve potrebne delove za održavanje ili popravku motora, kao i za delove za veliki i mali servis, na telefone: 060/3030623, 060/3030627 ili 011/8443-608.

Kvar motora benzinac

Kod benzinskih motora kvarovi motora se javljaju u sledećem obliku:

  • Problemi sa paljenjem motora – mogu biti prouzrokovani lošim svećicama, kablovima, ubrizgivačima goriva ili problemima s akumulatorom. Ako motor ne može zapaliti smešu goriva i vazduha, neće moći da se pokrene.
  • Problemi sa sistemom ubrizgavanja goriva – mogu biti uzrokovani lošim senzorima, pumpom za gorivo ili regulatorom pritiska koji mogu dovesti do nepravilnog ubrizgavanja goriva u cilindre motora a to može dovesti do niske snage motora, loše potrošnje goriva ili drugih problema. Ako pumpa za gorivo ne može osigurati dovoljan protok goriva, to može dovesti do smanjenja snage motora ili do njegovog zaustavljanja tokom vožnje.
  • Problemi sa pogonskim lancem ili remenom – mogu dovesti do oštećenja ventila ili drugih delova motora. Ako se remen ili lanac motora ne održava pravilno, to može dovesti do pucanja i oštećenja ventila ili drugih delova motora.
  • Problemi sa hlađenjem motora – Ako sistem hlađenja ne radi pravilno, to može dovesti do pregrejavanja motora, što može uzrokovati oštećenje delova motora i smanjiti efikasnost motora.
  • Problemi sa sistemom izduvnih gasova: Ako se sistem izduvnih gasova ne održava pravilno, to može dovesti do nakupljanja nečistoća i smanjenja protoka vazduha kroz sistem, što može prouzrokovati niske performanse motora ili pogoršanu emisiju izduvnih gasova.

Održavanje automobila je ključno za sprečavanje kvarova na motoru. Redovno proveravanje i zamena svećica, kablova, filtera, ulja i drugih delova motora može pomoći u sprečavanju problema i produženju veka trajanja motora. Takođe je važno koristiti kvalitetno gorivo i pratiti preporuke proizvođača automobila za održavanje vozila.

Kvar motora dizel

Neki od najčešćih kvarova kod dizel motora automobila su:

  • Problemi sa ubrizgavanjem goriva – problemi s ubrizgavanjem goriva su česti kod dizel motora jer je visoki pritisak ubrizgavanja goriva ključan za pravilno sagorevanje. Loši ubrizgivači goriva ili regulatori pritiska goriva mogu uzrokovati nisku snagu motora, neujednačeno ubrizgavanje goriva i lošu potrošnju goriva.
  • Problemi sa turbopunjačem – turbopunjač je važan deo dizel motora koji povećava snagu motora usisavanjem vazduha i kompresijom pre ulaska u cilindre. Problemi s turbopunjačem mogu uključivati pucanje, začepljenje ili curenje ulja, što može dovesti do gubitka snage motora i povećane potrošnje goriva.
  • Problemi sa izduvnim sistemom – Kao i kod benzinskih motora, problemi s izduvnim sistemom kod dizel motora mogu uključivati nakupljanje nečistoća i smanjenje protoka vazduha kroz sistem, što može uzrokovati loše performanse motora i probleme s emisijom izduvnih gasova.
  • Problemi sa hlađenjem – Sistem hlađenja ključan je za održavanje optimalne temperature motora. Ako se sistem ne održava pravilno, može doći do pregrejavanja motora i oštećenja delova motora.
  • Problemi sa EGR ventilom – EGR ventil recirkuliše deo izduvnih gasova natrag u usisni sistem na motoru kako bi smanjio emisiju azotnih oksida (NOx). Ako se ventil ne održava pravilno, to može dovesti do začepljenja i smanjenja protoka vazduha, što može uzrokovati niske performanse motora i probleme s emisijom.

Kao i kod benzinskih motora, pravilno održavanje dizel motora ključno je za sprečavanje kvarova. Redovna zamena filtera, ulja, svećica za grejanje, senzora i drugih delova motora, kao i pravilna upotreba kvalitetnog goriva, može pomoći u sprečavanju kvarova i produženju veka trajanja motora.

Kvarovi motora kod hibridnih automobila

Kvarovi motora kod hibridnih automobila mogu se javiti iz istih razloga kao i kod konvencionalnih automobila s unutrašnjim sagorevanjem, kao što su nepravilno održavanje, habanje delova ili kvarovi u električnim i mehaničkim sistemima. Međutim, kod hibridnih automobila, dodatni razlozi mogu uticati na rad motora i dovesti do kvarova.

Primeri nekih razloga koji mogu dovesti do kvarova motora kod hibridnih automobila su:

  • Složenost sistema: Hibridni automobili imaju složeniji sistem napajanja nego konvencionalni automobili, koji uključuje motor na unutrašnje sagorevanje, elektromotor, bateriju i električne sklopove koji upravljaju njihovim radom. Složenost ovog sistema može povećati rizik od kvarova.
  • Električni problemi: Hibridni automobili se oslanjaju na električnu energiju za rad elektromotora i punjenje baterije, a kvarovi u električnom sistemu mogu uzrokovati probleme sa pokretanjem i radom motora.
  • Kvarovi na akumulatoru: Hibridni automobili imaju složen sistem akumulatora koji se sastoji od više ćelija, a kvarovi na akumulatoru, kao što su kratki spojevi, oštećenja ćelija ili nepravilno punjenje, mogu dovesti do smanjenja performansi motora ili potpunog gubitka snage.
  • Problemi s upravljačkim sistemom: Hibridni automobili imaju složen sistem upravljanja koji reguliše rad motora i elektromotora, a kvarovi u upravljačkom sistemu mogu dovesti do problema s pokretanjem i radom motora.

Uz redovno održavanje i praćenje stanja akumulatora i drugih delova sistema, hibridni automobili mogu biti pouzdan način prevoza s manje emisija i većom efikasnošću goriva, ali kao i kod svakog drugog vozila, mogu se pojaviti kvarovi koji zahtevaju popravku.

Kako sprečiti kvar motora?

Postoji niz aktivnosti koje treba da sprovodite kako biste sprečili pojavu kvarova na motoru i produžili životni vek motora vašeg vozila.

Redovno održavanje vozila ključno je za očuvanje zdravlja motora. Pratite preporuke proizvođača za servisna održavanja i uverite se da se zamenjuju svi potrebni delovi u skladu s rasporedom. Korišćenje kvalitetnog goriva i ulja pomaže u sprečavanju nakupljanja nečistoća i održavanju optimalnog nivoa performansi motora. Koristite kvalitetno gorivo i ulje koje odgovara specifikacijama proizvođača. Redovno proveravajte nivo ulja, rashladne tečnosti i tečnosti za kočnice. Nedostatak tih tečnosti može dovesti do pregrejavanja i habanja motora. Pridržavajte se preporučenih brzina i načina vožnje koje preporučuje proizvođač. Agresivna vožnja može uzrokovati preterano trošenje delova motora. Ukoliko primetite neobične zvukove ili vibracije, odmah proverite vozilo kod mehaničara. Ranije otkrivanje problema može sprečiti dalju štetu na motoru. Zamena delova pre nego što dođe do kvara može sprečiti dalju štetu na motoru. Redovno proveravajte delove kao što su remenje, filteri i svećice, i zamenite ih ako je to potrebno.

Sve potrebne delove za održavanje motora, kao i za veliki ili mali servis, naručite na telefone: 060/3030623, 060/3030627 ili 011/8443-608.

najkvalitetniji auto delovi