Zbog čega auto gubi snagu tokom vožnje i kako rešiti problem

Zbog čega auto gubi snagu tokom vožnje i kako rešiti problem

Kako bismo na najbolji način razumeli zbog čega automobil gubi snagu tokom vožnje, potrebno je da krenemo od toga šta je to snaga automobila. Drugim rečima, treba da odgovorimo na pitanje šta je to konjska snaga.

Sam naziv konjska snaga potekao je od naučnika koji su želeli da odaju počast žrtvi plemenitih životinja – konja, koji su dugo vremena obavljali najteže moguće poslove. Tako je, prilikom merenja međuzavisnosti vremena koje je potrebno da bi konj obavio neki posao i rada koji je tokom tog vremena izvršen.

Prema slikovito objašnjenoj definiciji, konjska snaga automobila od 1KS znači da prosečan konj može da pomeri predmet težak 75kg za jednu minutu, vukući ga pritom 60 metara. Prelaskom na metrički sistem, snaga se izražava u vatima (W), odnosno kilovatima (kW). Konjska snaga u kW prema jednačini iznosi – 1KS = 1,35962kW.

Snaga motora je jedna od najvažnijih pokazatelja kakve performanse automobil ima i koliku brzinu može da razvije. Kako je motor automobila najbitniji “organ” koji pokreće čitavu mašineriju, ako auto gubi snagu znači da postoji problem koji je neophodno rešiti. U daljem tekstu pročitajte razloge zbog kojih auto nema snage i načine na koji takve probleme možete da rešite.

Razlozi zašto auto gubi snagu u vožnji

Sa godinama, a naročito pređenim kilometrima, snaga motora počinje da opada. Nakon što automobil pređe kazaljku koja pokazuje 150.000 km u vožnji, a pritom proslavi i deseti rođendan aktivnog rada motora, servis postaje sve češće odredište za razne popravke i sređivanje. Kada su u pitanju polovni automobili motori češće zahtevaju održavanje zbog smanjene snage motora.

Onda kad motor gubi snagu, trza se ili počne nepravilno da radi, za to postoje veliki broj razloga. Osnovne stvari koje su neophodne za pravilan rad motora, kao što su nivo vazduha, kompresija, paljenje i gorivo. Zato je bitno da se o njima posebno vodi pažnja.

Vazdušni filter  

Ako se vazdušni filter na motoru ne čisti redovno, dolazi do akumulacije prljavštine i prašine koja otežava rad motora i dovodi do toga da se snaga motora auta smanjuje. Tada motor nema dovoljan protok vazduha potreban za kvalitetnu smesu goriva i vazduha.

Sajle za gas zbog kojih auto gubi snagu na uzbrdici

Kod starijih automobila, kod kojih se često dešava da auto gubi snagu na uzbrdici i koji imaju mehanički gas, neretko se dešava da automobil ima problema sa sajlom. Vremenom, dolazi do potrošnje ili labavljenja sajli, pa je potrebno da se one dodatno zategnu ili jednostavno zamene.

Gušenje katalizatora – manja snaga motora auta

Previše goriva može da prouzrokuje gušenje katalizatora, tako da “benzinci” kod kojih je katalizator zapušen mogu da imaju problema sa lambda sondom. Ova sonda je jedan od najvažnijih komponenti grupe senzora koji prosleđuju parametre za nesmetan prenos automobila u svim uslovima vožnje. Pored toga, prevelika smeša goriva stvara čađ kod dizel motora i utiče na to da auto nema snage.

Delovi automobila koji utiču na to da motor gubi snagu

Spisak razloga zbog kojih auto gubi snagu je podugačak. Pored već nabrojanih, postoje i drugi delovi automobila koji utiču na to motor gubi snagu. Jedan od njih je i izduvni sistem. Naslage koje se vremenom skupljaju, naročito u zadnjem delu, u kombinaciji sa korozijom kojoj je automobil sklon, predstavljaju dobitnu kombinaciju za smanjen protok izduvnih gasova.

Ukoliko automobil vozite do te tačke koja pokazuje crveno svetlo na lampici za gorivo, pa se dogodi da automobil počne da “štuca” i trza se zbog manje količine goriva u rezervoaru, to je još jedan pokazatelj da snaga motora auta slabi jer ne isporučuje dovoljnu količinu goriva.

Kao jedan od najvažnijih klipnih sklopova motora, karike ili klipni prstenovi se konstantno troše u svakoj kompresiji motora. Otuda je moguće da se usled potrošnje klipova smanji kompresija motora i smanji snaga automobila. Kao najbolja preventiva kod održavanja klipnih prstenova preporučuje se motorno ulje.

Naslage na izduvnim ventilima i svećicama automobila su takođe razlozi koji utiču na to da motor gubi snagu. Ukoliko se dogodi da se injektori goriva zapuše zbog lošeg goriva ili neredovnog menjanja filtera, vlasnika automobila očekuje skupa popravka jer je zbog toga oštećen i sam motor automobila.

Motor u automobilu

Kako povećati snagu motora

Kao što postoji veliki broj razloga koji utiču na smanjene performanse motora zbog kojih auto nema snage, isto tako postoji puno načina kako povećati snagu motora. Uz dovoljno truda i volje, ali i ulaganja, moguće je da se snaga motora automobila sačuva ili poveća.

Pre svega, važno je da automobil održavate redovnim servisiranjem. Praćenje propisanih servisnih intervala i redovna briga o vašem vozilu prvi su korak ka očuvanju motora. Još jedno ulaganje koje ne zahteva previše sredstava je i zamena izduvnog sistema kojim se postiže bolji rad motora i povećavaju performanse u vožnji. Posebno ako želite bolje performanse, ovakvo ulaganje je prava opcija za vas.

Još jedan način kako povećati snagu predstavlja smanjenje mase automobila. Skidanje nepotrebne kilaže sa vašeg auta je dobro rešenje ako želite veću brzinu i bolji rad motora, ali je potrebno da se sa tim ne pretera.

Povećanje snage motora ili kupovina novog

Povećanje obima motora za automobil znači veću snagu i više obrtaja motora. Veća komora kojom se hod unutar klipa povećava značiće i više izduvnih gasova, kao i veću reakciju turbopunjača. Ovom modifikacijom, moguće da obuhvatite i ugradnju novog turbopunjača, bez mogućih problema kašnjenja.

Bilo da je u pitanju povećanje snage benzinskog motora ili povećanje snage dizel motora, kupovina novog motora je takođe način kako da povećate snagu motora.

Posebno ako je stari motor dotrajao i ne isplati se dorađivati ga, “transplatacija” je poželjan način da auto ne gubi snagu tokom vožnje. Pre takve intervencije, svakako je poželjno da imate u vidu kompatibilnost vašeg automobila sa potencijalnim novim motorom jer nije svaki motor predviđen za svaki tip vozila.

Čip za povećanje snage motora

Proces softverske optimizacije, poznatiji kao čip za povećanje snage motora (chip tunnng) jedan je od načina koji ne menja fizičke, već samo softverske komponente motora. Nalazi se u centralnoj jedinici motora i upravlja radom motora i uređaja koji su sa njim povezani.

Čip za povećanje snage motora prima elektronske signale koja šalje senzor i na osnovu toga vrši korekcije rada motora i optimizuje parametre koji se tiču snage, obrtnog momenta i elastičnosti motora. Ako ste čitajući ovaj tekst shvatili da je vašem automobilu neophodna zamena motora ili ulja, kontaktirajte nas jer nudimo najkvalitetnije delove za vaš automobil.