Ford Fiesta iskustva – prednosti i mane – saveti za vozače

Ford Fiesta iskustva – prednosti i mane – saveti za vozače

Ford Fiesta je automobil koji proizvodi američki gigant Ford. Proizvodnja ovog popularnog modela započela je 1976. godine, a trenutno je na tržištu prisutna osma generacija. Fiesta, kao automobil iz supermini klase, dostupna je u nekoliko verzija karoserije, uključujući hečbek sa troje i petoro vrata te sedan sa četvoro vrata.

Prva generacija Fieste predstavljena je u Evropi 1976. godine kao odgovor na rastuću potražnju za manjim i ekonomičnijim vozilima, brzo postajući popularna u zemljama kao što je Ujedinjeno Kraljevstvo. U Sjedinjenim Američkim Državama, Fiesta je predstavljena nekoliko godina kasnije, a postala je popularan izbor zahvaljujući svojoj kompaktnosti i efikasnosti.

Drugom generacijom, predstavljenom 1983. godine, Fiesta je doživela značajne promene u dizajnu i tehnologiji. Nastavila je s uspehom i u trećoj generaciji, koja je predstavljena 1989. godine, donoseći još moderniji dizajn i poboljšanja.

Četvrta generacija Fieste, predstavljena 1995. godine, donela je potpuno novi izgled i poboljšane performanse. U 2002. godini predstavljena je peta generacija, koja je nastavila s modernizacijom i unapređenjem vozila.

Šesta generacija, predstavljena 2008. godine, i sedma, koja je stigla na tržište 2017. godine, nastavile su s tradicijom inovacija, nudeći napredne tehnologije i dizajn.

Trenutno aktuelna osma generacija stigla je na tržište 2017. godine, nastavljajući da impresionira svojim stilom i performansama. Zanimljivo je da je Ford Fiesta, poput Focusa, u svakoj novoj generaciji donosila inovacije i poboljšanja.

Fiesta je takođe osvojila brojne nagrade u Evropi i Americi, uključujući nekoliko proglašenja za automobil godine. Odlikuje se kao jedan od najprodavanijih modela Forda, sa milionima prodatih primeraka širom sveta.

 

Ford FIESTA KARAKTERISTIKE

Ford Fiesta Druga Generacija:

Druga generacija Ford Fieste proizvodila se od 1983. do 1989. godine. Verzije karoserije uključivale su hečbek sa troje i petoro vrata. Motori su varirali od 1.0, 1.1, 1.3, 1.4 do 1.6 litara benzinskih verzija, kao i dizel verzije od 1.6 i 1.8 litara.

Kada se Fiesta druga generacija pojavila na tržištu, donela je sa sobom ažurirane motore i redizajniranu platformu. Iako je bila cenjena zbog svoje efikasnosti i praktičnosti, kritike su se odnosile na neke aspekte dizajna i kvaliteta materijala. Unatoč tome, Fiesta je i dalje bila popularna, posebno zbog svoje ekonomičnosti i kompaktnosti.

Ford Fiesta Treća Generacija:

Treća generacija Ford Fieste proizvodila se od 1989. do 1997. godine. Pored standardnih verzija hečbeka, ova generacija donela je i sedan verziju. Motori su bili u rasponu od 1.1 do 1.8 litara za benzinske verzije i 1.8 litara za dizelske.

Ford je sa trećom generacijom Fieste nastavio da unapređuje dizajn i performanse. Ova generacija je bila značajna po tome što je Fiesta postala popularnija na globalnom tržištu. Rad na poboljšanju upravljivosti i udobnosti doveo je do toga da Fiesta postane jedan od vodećih modela u svojoj klasi.

Ford Fiesta Četvrta Generacija:

Četvrta generacija Ford Fieste pojavila se na tržištu 1995. godine. Karoserije su uključivale hečbek, sedan i prvi put, kupe verziju. Benzinski motori kreću se od 1.25 do 1.7 litara, a uvedena je i nova 1.4 litarska dizel verzija.

Predstavljanjem četvrte generacije, Fiesta je dobila osvežen spoljašnji izgled i unapređeni enterijer. Ford je naglasio unapređenje tehnologije i udobnosti u novoj generaciji.

Ford Fiesta Peta Generacija (1999-2002): Peta generacija donela je značajne promene u dizajnu i tehnologiji. Ford je fokus stavio na unapređenje sigurnosti i komfora, što je Fiesta pete generacije učinilo popularnim izborom među porodičnim vozačima.

Ford Fiesta iskustva sa novijim modelima

Ford Fiesta Šesta Generacija (2002-2008): Šesta generacija Fieste predstavljena je sa modernijim dizajnom i poboljšanim performansama. Ova generacija je takođe uvela napredne tehnologije, kao što su poboljšani sistemi za bezbednost i zabavu.

Ford Fiesta Sedma Generacija (2008-2017): Sedma generacija Ford Fieste je predstavila još više inovacija u dizajnu i tehnologiji, učvršćujući reputaciju Fieste kao pouzdanog i privlačnog malog automobila. Ovaj model je bio poznat po svojim unapređenim motorima i tehnološkim karakteristikama.

Ford Fiesta Osma Generacija (2017-danas): Najnovija, osma generacija Fieste, donosi najnapredniju tehnologiju i dizajn do sada. Sa fokusom na povezivost i interaktivne karakteristike, Fiesta osme generacije je dizajnirana da zadovolji potrebe modernih vozača, nudeći napredne opcije sigurnosti i udobnosti.

Ford Fiesta je, kroz svoje generacije, ostala verni predstavnik kompaktne klase automobila, kombinujući praktičnost, stil i ekonomičnost. Sa svakom novom generacijom, Fiesta je nastavila da se razvija i prilagođava zahtevima tržišta, čineći je jednim od najomiljenijih modela u svojoj klasi. Od prve generacije, koja je postavila standard za mala gradska vozila, do najnovije generacije koja donosi sofisticirane tehnološke inovacije. Fiesta se stalno razvija i pruža vozačima pouzdanost i zadovoljstvo.

ford fiesta klasik na liscu

Ford Fiesta Motor

Ford Fiesta 1.0 EcoBoost benzinski motor sa 100 KS ima prosečnu potrošnju od oko 4.3 litre na 100 kilometara u kombinovanoj vožnji. S druge strane, Ford Fiesta 1.5 TDCi dizel motor karakteriše potrošnja od oko 3.2 litre na 100 km. Ford Fiesta 1.5 TDCi je poznat po svojoj efikasnosti i tihoj vožnji. Pruža odličan osećaj za volanom, a i menjač je precizan i jednostavan za korišćenje. Prosečna potrošnja je ekonomična, obično ispod 4.5 litara na 100 km.

Ford Fiesta Benzinske verzije motora koje se najčešće koriste:

  • 1.0 EcoBoost: Mala potrošnja i odlične performanse čine ovaj motor veoma popularnim. Dostupan je u više varijanti snage, uključujući 100, 125 i 140 KS.
  • 1.25 Duratec: Ovaj motor nudi pouzdanost i pristupačnost, sa snagom od oko 60 do 82 KS, idealan za gradske vožnje.
  • 1.6 Ti-VCT: Snažniji benzinski motor sa oko 105 KS, pruža veću dinamiku vožnje.

Ford Fiesta Dizel verzije motora koje su najčešće u upotrebi:

  • 1.5 TDCi: Efikasan i tih, ovaj motor nudi odličnu potrošnju i udobnu vožnju. Snaga varira od 75 do 95 KS.
  • 1.4 TDCi: Pouzdan i ekonomičan, ovaj motor pruža solidne performanse sa prosečnom potrošnjom ispod 4 litre na 100 km.

Ford Fiesta je poznata po svojim ekonomičnim motorima, koji pružaju dobar balans između performansi i potrošnje goriva. Ovi motori su dizajnirani da zadovolje potrebe različitih vozača, od onih koji traže efikasnost i nisku potrošnju do onih koji žele više snage i dinamičniju vožnju. Bez obzira na izbor, Fiesta nudi pouzdanost i udobnost, što je čini popularnim izborom među vozačima širom sveta.

Dizajn i Udobnost Ford Fiesta Automobila

Ford Fiesta je dizajnirana tako da nudi maksimalnu udobnost i funkcionalnost, čak i u kompaktnim dimenzijama. U kabini ima dovoljno prostora za udobno smeštaj četiri odrasle osobe, dok je gepek inteligentno dizajniran i pruža dovoljno prostora za svakodnevne potrebe. Sedište vozača može se podesiti po visini, a volan po visini i dubini, omogućavajući vozačima različitih veličina da pronađu idealnu poziciju za vožnju.

Kontrolna tabla u Ford Fiesti je intuitivna i lako dostupna, sa jasno organizovanim komandama. Kvalitet materijala i izrada su na visokom nivou, što Fiestu čini jednim od najboljih automobila u svojoj klasi kada je reč o unutrašnjem dizajnu.

Najnovija, četvrta generacija Ford Fieste, donosi revolucionarne promene u pogledu uživanja u vožnji. Opremljena je sa naprednim tehnologijama kao što je Ford Co-Pilot360, koji uključuje sisteme poput adaptivnog tempomata i asistencije za održavanje trake, što znatno olakšava vožnju i parkiranje. Ove tehnologije omogućavaju kontroli ubrzanja, kočenja, pa čak i upravljanja u određenim situacijama.

Enterijer najnovije Fieste je prostraniji, udobniji i sofisticiraniji nego ikada pre. Uvedene su i napredne funkcije kao što su daljinsko zaključavanje i otključavanje, kao i daljinsko pokretanje motora (dostupno samo za modele sa automatskim menjačem), praćenje lokacije vozila i mnoge druge funkcije koje ovaj model izdvajaju od konkurencije u svojoj klasi.

Sve u svemu, Ford Fiesta nastavlja da postavlja visoke standarde u svom segmentu, nudeći izuzetnu kombinaciju stila, udobnosti i tehnologije.

Ford Fiesta iskustva  dva komada jedna pored druge od nazad

Ford Fiesta Iskustva, Saveti i Zamerke Vozača

Kada su u pitanju iskustva vozača sa Ford Fiesta automobilima, postoji nekoliko čestih komentara i zapažanja. Vozači često ističu da su neki modeli Ford Fieste, naročito starije generacije, skloni oštroj vožnji što može biti neudobno za dugotrajne porodične vožnje. Specifično, druga i treća generacija Fieste su cenjene zbog dobrog ponašanja u krivinama, ali ponekad mogu biti tvrde pri niskim brzinama.

Prva generacija Ford Fieste bila je poznata po izdržljivosti i pouzdanosti, a kasnije generacije su nastavile s ovom tradicijom. Četvrta generacija, koja je relativno nova na tržištu, takođe nije imala većih pritužbi. Većina vlasnika izražava zadovoljstvo u pogledu performansi vožnje i kvaliteta izrade. Međutim, bilo je nekih problema sa motorima, uglavnom kod dizel verzija, kao i nekoliko slučajeva curenja vode u kabinu.

Jedna od glavnih prednosti Fieste, prema mišljenju vozača, jeste izdržljiva limarija i robusna mehanika, posebno kod karavan verzija koje su često izložene većim opterećenjima. Vozači generalno smatraju da, uz pravilno održavanje i pažnju, Ford Fiesta može biti vrlo pouzdan i dugotrajan automobil.

Kada je reč o motorima, benzinske verzije Fieste obično su ocenjene kao dugotrajne i pouzdane. Međutim, kod dizelskih verzija češće se javljaju problemi, što dovodi do češćih popravki. Postojali su i nekoliko opoziva Ford Fieste, uključujući one zbog problema sa servo upravljačem, zadnjim točkovima, kao i sa povratnim crevom za gorivo koje je podložno propadanju, što može dovesti do curenja goriva.

Ukratko, iskustva sa Ford Fiesta automobilima su uglavnom pozitivna, ali kao i kod svakog vozila, postoje određeni aspekti koji zahtevaju pažnju. Vozači cene njenu robusnost, pouzdanost i performanse, ali istovremeno treba biti svestan potencijalnih problema, naročito kod starijih modela i dizel verzija. Sa odgovarajućom brigom i redovnim održavanjem, Fiesta se može pokazati kao odličan izbor za sve koji traže pouzdan, praktičan i ekonomičan automobil.

ford Fiesta bela sa desne strane slikano

Ford Fiesta Kvarovi i Troškovi Održavanja

Kada su u pitanju troškovi održavanja Ford Fiesta automobila, generalno se smatraju pristupačnim u poređenju sa drugim vozilima u istoj klasi. Rezervni delovi za Ford Fiestu su među najpristupačnijima, a i sama registracija vozila ne zahteva velike troškove.

Čest problem koji vozači Ford Fieste ističu je vezan za unutrašnjost vozila, poput škripanja pedale kvačila, koje se obično rešava jednostavnim podmazivanjem, što ne predstavlja veliki finansijski izdatak. Pored toga, ponekad se javljaju problemi sa povratnom oprugom kvačila i bukom u unutrašnjosti, kao što su paneli na vratima, instrument tabla i zadnja sedišta.

Kod dizelskih motora Ford Fieste posebno je uočljiv problem sa EGR ventilom, koji može dovesti do crnog dima iz izduvnog sistema i smanjenja snage motora. Takođe, kod 1.5 TDCi motora mogu se javiti problemi sa pritiskom punjenja i vakuumskim crevima, što dovodi do smanjenja snage motora i zahteva pravovremenu intervenciju.

Drugi problemi koji su zapaženi kod Ford Fieste uključuju povremene gubitke efikasnosti kočenja, tvrdu papučicu kočnice i pregaranje sijalica na prednjim svetlima, što se ponekad može pripisati previsokom naponu napajanja svetala.

Cene rezervnih delova za Ford Fiestu su razumne, što čini generalno održavanje ovog automobila relativno povoljnim. Stručnjaci preporučuju redovno servisiranje, naročito obavljanje malog servisa, kako bi se izbegli potencijalni kvarovi i osigurala dugotrajnost i pouzdanost vozila.

Ukupno gledano, Ford Fiesta je ekonomičan izbor kada su u pitanju troškovi održavanja, ali kao i kod svakog vozila, ključno je redovno i pažljivo održavanje kako bi se osigurao optimalan rad i izbegli nepotrebni kvarovi.

Ford Fiesta Cena Automobila i Zaključak

Ford Fiesta, kao i većina Fordovih modela, karakteriše se dobrom prodajom na tržištu polovnih automobila, što znači da postoji širok izbor modela po konkurentnim cenama. To kupcima daje priliku da biraju između različitih verzija i godišta po povoljnim cenama. Cene Ford Fiesta modela najčešće opadaju nakon prve godine korišćenja, nakon čega se vrednost automobila stabilizuje, i to u većoj meri nego kod mnogih konkurenata.

Uzimajući u obzir sve navedeno, jasno je da Ford Fiesta predstavlja veoma pogodan izbor za vozače, nudići kombinaciju praktičnosti, ekonomičnosti i zadovoljavajućih performansi. Iako ima svoje prednosti i mane, Fiesta je model koji nudi pouzdanost i raznolikost izbora bez neprijatnih iznenađenja. Na tržištu polovnih automobila, cene Ford Fiesta modela variraju od oko 1.500 do 5.000 evra, u zavisnosti od godine proizvodnje, stanja i nivoa opremljenosti.

Kada je reč o servisiranju, Ford Fiesta, posebno starije generacije, može zahtevati češće održavanje. Performanse motora i vozila mogu biti ispod optimalnih ako vozilo nije redovno održavano. Za one koji traže rezervne delove, MD Auto prodavnica nudi širok izbor kvalitetnih delova za sve verzije Ford Fiesta automobila, osiguravajući da vaše vozilo bude u najboljem mogućem stanju.

Ford Fiesta je, dakle, odličan izbor za one koji traže ekonomično, praktično i pouzdano vozilo, koje pruža dobru vrednost za uloženi novac i širok spektar opcija za različite potrebe i stilove vožnje.