Najbolji auto do 5000 evra

Najbolji auto do 5000 evra

Poslednjih godina cene polovnih automobila značajno su porasle u skladu sa rastom cena skoro svih proizvoda dostupnih na tržištu. Auto koji ste kupili pre 10 ili više godina skoro da možete da prodate po istoj ceni po kojoj ste ga kupili. Razlozi za rast cena polovnih automobila mogu biti raznoliki i odražavaju kombinaciju globalnih i lokalnih faktora. Nekoliko faktora je uticalo na cene polovnih automobila širom sveta, a mnogi od njih su imali i uticaj i na tržište u Srbiji. Evo nekoliko takvih razloga:

najbolji auto do 5000 evra

Poskupljenje novih automobila – Tokom 2020. i 2021. godine, svet je doživeo značajnu nestašicu poluprovodnika, što je uticalo na proizvodnju novih automobila. Smanjena proizvodnja novih vozila dovela je do povećane potražnje za polovnim automobilima što je uticalo na njihovo poskupljenje. Povećani troškovi sirovina, radne snage i proizvodnje doveli su do skupljih novih automobila, što indirektno podstiče potražnju za polovnim vozilima. Takođe, nove zakonske regulative koje su propisale obavezu posedovanja određene bezbednosne opreme u novim automobilima koja je do tada bila samo opcionalna, dovele su do poskupljenja novih automobila, što je povećalo broj zainteresovanih za polovne automobile i dovelo do njihovog poskupljenja.

Ekonomski oporavak od pandemije i promena navika potrošača – Nakon smanjenja ekonomske aktivnosti tokom pandemije COVID-19, postojala je obnovljena potražnja za automobilima kako su se ljudi vraćali na posao i nastavljali svakodnevne aktivnosti. Tokom pandemije, mnogi su izbegavali javni prevoz zbog straha od infekcije, što je povećalo potražnju za privatnim prevozom, uključujući polovne automobile.

Uvoz polovnih vozila – Zakoni i regulative u vezi s uvozom polovnih automobila mogu uticati na cene. Ako postoje povoljni uslovi za uvoz starijih automobila ili promene u tarifama, to može uticati na tržišnu dinamiku.

Ekološke regulative – Sve veći zahtevi za smanjenjem emisije štetnih gasova i tranzicija prema električnim vozilima mogli bi imati uticaj na cene polovnih automobila, naročito onih s tradicionalnim benzinskim i dizel motorima.

Opšti ekonomski faktori – Inflacija, valutne fluktuacije, promene kamatnih stopa ili ekonomska nesigurnost takođe imaju uticaj na potražnju, troškove uvoza i cene novih i polovnih automobila.

Polovni automobili mogu biti kvalitetni uz kvalitetne auto delove. Za sve informacije o rezervnim i polovnim delovima pozovite nas na 060/3030-623 (prodajno mesto u ul. Vojvođanska br. 153), na 060/3030-627  (prodajno mesto u ul. Dimitrija Tucovića br. 99) ili na telefon: 011/8443-608.

Kupovina polovnog automobila može biti izazovna, pogotovo kada je budžet ograničen. Ako planirate da potrošite do 5000 evra na polovni auto u Srbiji, ovaj vodič je pravo mesto za vas. Razmotrićemo koji su to najpouzdaniji modeli automobila dostupni u ovom cenovnom rangu, kao i na šta treba obratiti pažnju prilikom kupovine.

Modeli automobila do 5000 evra

U Srbiji se, kao i svuda u Evropi, mnogi modeli prodaju kao polovni automobili, ali neki od najpopularnijih u ovom cenovnom rangu su:

  • Volkswagen Golf – Legendaran model, poznat po svojoj pouzdanosti. Iako svakako nećete moći da nađete najnovije generacije za ovu cenu, ranije verzije Golfa su i dalje odličan izbor.
  • Opel Astra – Još jedan klasik koji se može naći u velikom broju oglasa. Pogotovo modeli proizvedeni između 2003. i 2010. godine nude dobar balans između kvaliteta i cene.
  • Ford Focus – Prostran i udoban, Focus je jedan od najprodavanijih automobila na svetu. Polovni modeli nude odličnu vrednost za novac, s obzirom na to koliko su kvalitetni i kako se ponašaju na putu.
  • Fiat Punto – Mali gradski automobil idealan za gradske vozače. Relativno jeftino održavanje i ekonomična potrošnja goriva čine ga dobrim izborom.
  • Škoda Fabia – Češki automobil koji je deo Volkswagen grupacije. Poznata je po svojoj prostranosti i pouzdanosti, a modeli proizvedeni sredinom 2000-ih su često dostupni po vrlo pristupačnim cenama.
  • Renault Clio – Francuski bestseler takođe je popularan u Srbiji. Dostupan je kao hečbek i kao karavan.
  • Toyota Yaris – Japanska pouzdanost u malom pakovanju. Yaris je poznat po svojoj izdržljivosti i niskoj potrošnji goriva. Odličan je za gradske vozače koji traže ekonomičan i pouzdan automobil.
  • Peugeot 307 – Francuski automobil koji nudi udobnost i stil. U zavisnosti od godine proizvodnje i opreme, može se naći za vrlo povoljnu cenu, ali i dalje pružiti dobar nivo opremljenosti.
  • Citroën C3 – Još jedan francuski model popularan među vozačima. Sa svojim jedinstvenim dizajnom i udobnošću, C3 je dobar izbor za one koji traže nešto drugačije u ovom cenovnom rangu.
  • Mazda 3 – Japanska alternativa koja kombinuje pouzdanost i dinamičan dizajn. Polovni modeli Mazde 3 često nude odličan kvalitet za uloženi novac, uz solidne performanse i opremu.
  • Hyundai i30 – Južnokorejski proizvođač je poznat po pružanju kvaliteta po povoljnoj ceni. Model i30 je kompaktan, ali prostran, i često se može naći u oglasima u Srbiji za ovu cenovnu kategoriju.
  • Kia Cee’d – Slično kao i Hyundai, Kia pruža solidan kvalitet za novac. Model Cee’d je pouzdan i ekonomičan, a starije generacije su često dostupne za manje od 5000 evra.
  • Honda Civic – Honda je poznata po svojoj pouzdanosti i kvalitetu izrade. Stariji modeli Civica nude odlične performanse i trajnost.
  • Seat Ibiza – Još jedan član Volkswagen grupacije, Seat nudi modele sa sličnom tehnologijom kao i VW, ali često po nešto nižoj ceni. Ibiza je mali gradski automobil, ali je veoma zabavan za vožnju.
  • Nissan Micra – Ovaj mali japanski automobil je pouzdan i pristupačan. Idealno je rešenje za gradske vozače koji traže nešto ekonomično i lako za parkiranje.
  • Chevrolet Aveo – Iako Chevrolet nije toliko popularan u Evropi kao u Americi, Aveo je model koji se često može pronaći po pristupačnoj ceni na evropskim tržištima.
  • Mitsubishi Colt – Iako ne toliko poznat kao neki drugi modeli, Colt je pouzdan i pristojno opremljen automobil koji može biti dobar izbor za one koji traže nešto drugačije.
  • Suzuki Swift – Mala, ali živahna, Swift je zabavan za vožnju i poznat je po svojoj izdržljivosti. Stariji modeli su često dostupni po veoma pristupačnim cenama.

Cene automobila mogu se razlikovati u zavisnosti od stanja vozila, godine proizvodnje, pređene kilometraže i nivoa opreme – ovde smo naveli neke od opcija za najbolji auto do 5000 evra. Uvek je preporučljivo da se pre kupovine detaljno upoznate sa konkretnim vozilom, njegovom istorijom održavanja i da ga, po mogućstvu, pokažete stručnjaku kako bi ga pregledao.

Kupovina polovnog automobila – na šta treba obratiti pažnju prilikom kupovine?

Kada kupujete polovni automobil, posebno za manji budžet, važno je obratiti pažnju na sledeće:

  • Istorija održavanja automobila – Automobil koji je redovno servisiran i za koji postoji kompletna servisna knjižica često je bolji izbor.
  • Pređena kilometraža – Iako kilometraža može biti indikator stanja automobila, važniji je kvalitet održavanja. Ipak, automobil sa prevelikom kilometražom za svoje godine može biti znak upozorenja.
  • Karoserija – Proverite postojanje oštećenja, korozije ili znakova da je na njima vršena popravka automobila.
  • Stanje motora – Provera nivoa ulja, boje antifriza i opšteg stanja motora može vam dati uvid u to koliko je automobil bio čuvan.
  • Gume – Pogledajte da li su auto gume neravnomerno istrošene i kada su poslednji put zamenjene.

Kako pronaći polovni auto?

  • Temeljno istraživanje – Pre nego što se odlučite za kupovinu, posvetite vreme analiziranju tržišta. To podrazumeva upoređivanje različitih modela, godišta, kao i iskustava drugih vlasnika. Posebno obratite pažnju na učestalost i tipične kvarove određenih modela, kao i na njihovu potrošnju goriva. Koristite više izvora – Osim sajtova za oglase, posetite i lokalne dilere i auto-placeve.
  • Strpljenje – Nemojte žuriti s odlukom. Dobar posao se često čeka. Možda nećete odmah pronaći automobil koji odgovara svim vašim kriterijumima, ali strpljenje može rezultirati boljom ponudom ili kvalitetnijim vozilom za vaš budžet.
  • Spremnost na pregovaranje – Prodavci, bilo da su to fizička lica ili auto-salon, često postavljaju nešto veću cenu očekujući pregovore. Budite spremni da diskutujete o ceni, ali i da postavite jasne granice kako ne biste preplaćivali vozilo. Uvek postoji prostor za pregovaranje, posebno ako ste dobro informisani o vrednosti automobila koji kupujete.
  • Veliki servis nakon kupovine – Nakon što završite kupovinu, od vitalnog je značaja da odmah uradite veliki servis automobila. Ovo će vam pružiti uvid u stanje vozila i potencijalne probleme koji bi mogli nastati. Zamena osnovnih delova kao što su ulje, filteri, zupčasti kaiš (ukoliko je potrebno) i slično može produžiti vek trajanja automobila i smanjiti šanse za iznenadnim kvarovima.
  • Povedite nekoga sa iskustvom – Ako niste sigurni u svoje sposobnosti procene, povedite prijatelja ili mehaničara sa sobom – oni vam mogu pomoći da procenite stanje vozila i da dobijete razumnu cenu.

Najbolji auto do 5000 evra – zaključak

Prilikom traženja najboljeg auta ispod 5000 evra u Srbiji, ključ je u temeljnom istraživanju, strpljenju i spremnosti na pregovaranje. Po obavljenoj kupovini obavezno uradite veliki servis kako biste izbegli nepotrebne kvarove na samom početku. Kada tražite najbolji auto do 5000 evra, važno je uzeti u obzir i troškove održavanja, kao i raspoloživost rezervnih delova za određeni model na vašem tržištu. Na kraju, važno je da uživate u procesu kupovine i da se setite da je svaki korak usmeren ka tome da dobijete najbolju vrednost za svoj novac. Želimo vam srećnu i uspešnu kupovinu!

Polovni automobili mogu biti kvalitetni uz kvalitetne auto delove. Za sve informacije o rezervnim i polovnim delovima pozovite nas na 060/3030-623 (prodajno mesto u ul. Vojvođanska br. 153), na 060/3030-627  (prodajno mesto u ul. Dimitrija Tucovića br. 99) ili na telefon: 011/8443-608.