Renault Captur iskustva, prednosti i mane – saveti za vozače

Renault Captur iskustva, prednosti i mane – saveti za vozače

Renault Captur (Reno Kaptur) je krosover koji proizvodi francuska fabrika automobila Renault. Proizvodi se od 2013. godine, a trenutno je u drugoj generaciji. Automobil je prvi put predstavljen na salonu automobila u Ženevi, u martu 2013. godine. Napravljen je na mehaničkoj osnovi Clia IV i zato ne postoji verzija sa pogonom na sva četiri točka. 

Zahvaljujući sve većem prodoru kompaktnih, gradskih SUV vozila na tržištu, u odnosu na minivenove, Renault je odlučio da proizvede jedan SUV model vrhunskih performansi, koji će biti dostupan širokim narodnim masama. 

Zbog sve veće prodaje krosover modela, a u isto vreme problema minivenova da ostvare željeni plasman, Renault je rešio da ukine miniven Modus i kao naslednika predstavi novi model u SUV verziji.

U nastavku teksta pogledajte osnovne Renault Captur karakteristike, koje su osnovne prednosti i mane ovog automobila, ali i savete i Renault Captur iskustva vozača. Ukoliko su vam potrebi najkvalitetniji delovi za Renault automobile obratite se MD prodavnici rezervnih delova, na raspolaganju smo vam za sve što vas interesuje. 

Renault Captur karakteristike automobila francuskog proizvođača

Postoje dve osnovne verzije Renault Captur automobila prve generacije, a svaka je izrađena na posebnoj platformi. Naime, verzija proizvedena na B platformi proizvodila se od 2013. do 2019. godine, dok je verzija na B0 platformi počela sa proizvodnjom tokom 2016. godine. 

Renault Captur dimenzije vozila prve generacije

 • Dužina: 4,12 metara
 • Širina: 1,78 metara
 • Visina: 1,57 metara
 • Težina: 1089 – 1213 kilograma
 • Međuosovinsko rastojanje: 2,61 metara

Druga generacija Renault Captur vozila se proizvodi od 2019. godine, a bazirana je na CMF-B platformi, koju koriste i drugi već dobro poznati i uspešni modeli na tržištu, među kojima su Renault Clio V i Nissa Juke druge generacije.

Renault Captur dimenzije vozila druge generacije

 • Dužina: 4,23 metara
 • Širina: 1,8 metara
 • Visina: 1,59 metara
 • Težina: 1300 kilograma
 • Međuosovinsko rastojanje: 2,63 metara

 

Renault Captur motor koji se nalazi u ovom modelu

Kada je u pitanju Renault Captur motor koji se nalazi u ovom modelu, ma kojih da je oznaka, može da se pohvali vrhunskim performansama i odličnim kvalitetom. Bilo da je reč o benzinskim ili dizel motorima, sigurno je da ćete njihovim ponašanjem u vožnji biti zadovoljni, s obzirom na to da se Renault zaista potrudio da u ovom  modelu podari kupcima samo najbolje. 

Ukoliko se opredelite za motor TCe 120, izabraćete vrhunske performanse. Bez obzira da li se radi o ručnom menjaču sa 6 brzina za veću odzivnost ili automatskom EDC menjaču za veću udobnost, uvek ćete uživati u fleksibilnoj i prijatnoj vožnji. Takođe ćete uživati u smanjenim troškovima održavanja zahvaljujući doživotnom razvodnom lancu.

Motor TCe 90  je urbani motor u pravom smislu reči. Veoma odzivan pri malom broju obrtaja, i sa ručnim menjačem sa 5 brzina, garantuje nizak nivo potrošnje goriva. U kombinaciji sa šestostepenim ručnim menjačem, motor dCi 110 vam pruža zadovoljstvo i senzacije obezbeđujući nizak nivo potrošnje, kao i mogućnost da uživate u reaktivnoj i odzivnoj vožnji.

Dostupan sa automatskim menjačem EDC ili ručnim menjačem, motor dCi 90 i njegova oznaka ECO2 vam garantuje nizak nivo potrošnje, a zahvaljujući ovom motoru osetićete sve blagodeti dinamične i odgovorne vožnje.

Zahvaljujući start stop sistemu, motor Renault Captur automobila se zaustavlja i ponovo pokreće automatski. Ovo smanjuje potrošnju goriva i ograničava emisije CO2.

Renault Captur benzin – verzije motora 

 • Energy TCe 90 Stop & Start – 898 cm3 – 66 kW/90 KS
 • Energy TCe 120 Auto EDC/TCe 120 Stop & Start – 1.197 cm3 – 87 kW/118 KS 
 • Energy TCe 150/Energy TCe 150 Auto EDCb – 1.330 cm3 – 115 kW/156 KS 
 • 1.5 petrol1 – 1.498 cm3 – 78 kW/106 KS
 • 1.6 petrol2 – 1.598 cm3 – 84 kW/114 KS
 • 2.0 petrol2 – 1.998 cm3 – 105 kW/143 KS
 • 1.6 petrol/ethanol – 1.597 cm3 – 87 kW/118 KS
 • 2.0 petrol/ethanol – 1.998 cm3 – 105 kW/143 KS

Renault Captur dizel – verzije motora

 • Energy dCi 90 Stop & Start – 1.461 cm3 – 66 kW/90 KS 
 • Energy dCi 90 Auto EDC – 1.461 cm3 – 66 kW/90 KS
 • Energy dCi 110 Stop & Starta K9K- 1.461 cm3 – 81 kW/110 KS
 • 1.5 diesel1 – 1.461 cm3 – 81 kW/110 KS

Logo na Renault volanu automobila

Dizajn i udobnost Renault Captur modela

Renault Captur je konstruisan tako da poseduje najbolje osobine SUV i miniven vozila, a sve to je spojeno u jednu veoma elegantnu celinu. Neznatno je duži od Clia IV, ali je i viši. Sa podom udaljenim od zemlje 20 cm znatno je sposobniji za vožnju izvan asfalta. Enterijer je veoma sličan kao kod Clia IV, a kabina je prostranija u odnosu na klasični hečbek zbog visine krova. 

Postoji mogućnost kombinovanja boja plastičnih umetaka na komandnoj tabli i sedištima. Vozilo se može personalizovati i kombinovanjem boja za karoseriju i kabinu. Zadnja klupa je podeljena i može da se pomera po dužini. Na taj način prtljažnik može da se poveća sa 377 na 455 litara.

Pametna kabina je opremljena sa 23 cm velikim multimedijalnim ekranom na dodir po meri vozača, 25 cm digitalnom instrument tablom, inovativnom plutajućom konzolom sa futurističkom ručicom menjača E-shifter, pametnim mestima za odlaganje (pretinac za rukavice, mesta za odlaganje u središnjem naslonu za ruku, u konzoli i vratima) i još mnogo toga.

Ergonomija je odlična, komande su dobro raspoređene, doziranje kočnice je gotovo savršeno precizno, menjač je odlično usklađen sa mogućnostima motora, a start-stop sistem funkcioniše efikasno i besprekorno.

Radi se o veoma bezbednom automobilu, a u prilog tome govori činjenica da je Renault-ova nova perjanica Captur na Euro NCAP crash testovima 2013. godine dobio maksimalnih pet zvezdica za bezbednost. 

Renault Captur iskustva dosadašnjih vozača 

Za Renault Captur se bez ikakve dileme može reći da je veoma štedljiv, izuzetno udoban, maksimalno bezbedan i nadasve jeftin krosover ako se uzme u obzir sav kvalitet koji poseduje. 

Captur se odlično ponaša u gradskoj vožnji, ali je jednako ubedljiv i na putevim manjeg intenziteta saobraćaja i autoputevima Vrlo je ugodan za vožnju, veoma okretan, ali i dovoljno stabilan, što omogućava da i oni zahtevniji vozači budu sasvim zadovoljni.

Captur je pre svega gradski automobil i tu najbolje dolaze do izražaja sve njegove prednosti – ima manje mrtvih uglova nego slični, konkurentski automobili, pedala kvačila je mekana i ne zamara stopalo, retrovizori su dovoljno veliki, a odlično izbalansirano i izolovano oslanjanje će vas poštedeti buke i stanja na našim ulicama (rupe, ležeći policajci i druge nepravilnosti).

U krivinama Captur deluje veoma sigurno i ponaša se bolje od mnogih drugih automobila, čak i pri nagloj promeni pravca i prilikom oštrog kočenja, ovaj Renault model reaguje moćno i predvidivo. Zanošenja su minimalna, i to tek na velikim brzinama i na veoma oštrim krivinama. 

Kada su u pitanju mane, možemo da izdvojimo nedovoljno mesta na zadnjoj klupi za kolena i glave krupnijih putnika. Smeta i buka na brzinama preko 150 km/h (Clio IV je tiši), a do 130 km/h je veoma tih. Takođe, neki plastični materijali deluju veoma jeftino na dodir.

Renault Captur kvarovi koji se najčešće dešavaju na ovom automobilu

Kvarovi kod Renault Captur automobila nisu toliko česti, pre svega jer se radi o relativno novom modelu, pa vozači nisu ni imali previše prilika da prijave neke ozbiljnije probleme i nepogodnosti sa ovim modelom. I kada dođe do određenih kvarova uglavnom su oni sitnije prirode, dok su gotovo nezabeleženi ozbiljniji problemi koji mogu da ugroze bezbednost ili pak finansije vlasnika. 

Naravno, čak i ukoliko dođe do određenih problema, oni su relativno lako rešivi i ne bi trebalo da vas uplaše. Osim toga, za svaki vaš problem ukoliko su vam potrebi Renault Captur delovi za vaš automobil znate kome možete da se obratite. 

Kontakt centar MD Auto prodavnice rezervnih delova vam je uvek dostupan, pa nam se uvek možete obratiti. U svom širokom asortimanu imamo originalne i nove rezervne delove za svaki tip automobila, a nudimo vam ih po izuzetno povoljnim cenama. 

Navigacija u automobilu

Renault Captur cena novog i polovnog modela

Ukoliko imate želju da nabavite neki od Renault Captur modela, raspon cena polovnih automobila nije previše visok, s obzirom na to da se ovi  automobili proizvode tek oko 7 godina. S tim u vezi, za polovni Renault Captur automobil prve generacije potrebno je izdvojiti između 8.000 i 12.000 evra

U obzir se, pored godine proizvodnje, mora uzeti i stanje u kojem se nalazi automobil, kao i opremljenost određenog vozila. Polovni Renault Captur je svakako dobra investicija, jer se radi o odličnom automobilu, koji je od skoro u proizvodnji, a cena je relativno povoljna za vozilo takvih performansi.

Kada su u pitanju polovni Renault Captur automobili druge generacije cena takvih vozila ne može još uvek biti određena, jer se druga generacija pojavila tek 2019. godine, ali za do sada vožene modele, tj. modele u preprodaji cena se uglavnom kreće oko 14.000 evra

Renault Captur cena novog vozila je nešto veća, ali smatramo da se ulaganje u jedan takav automobil isplati na duže staze, s obzirom na to da ovaj automobil može zaista dugo da potraje u vašem vlasništvu. Kada je u pitanju novi Renault Captur cena vozila se kreće od 16.500 evra, pa na više u zavisnosti od dodatne opreme.

Zaključak i završno mišljenje o Renault Captur automobilu

Na osnovu svih navedenih podataka o ovom vozilu, kao i iskustava dosadašnjih vlasnika ovog automobila, možemo da zaključimo kako je Renault Captur jedan poprilično dobar i kvalitetan automobil, što i ne bi trebalo previše da iznenađuje kada su u pitanju modeli koji izlaze iz fabrike ovog francuskog proizvođača.

Ovaj automobil, pored svih svojih pozitivnih osobina, ima i određene mane, kao uostalom i svaki drugi model, ali ono što je najbitnije jeste da vozačima nudi veliki broj mogućnosti i to bez neočekivanih i neprijatnih iznenađenja. 

Kada je u pitanju veliki servis Renault Captur vozila zahtevaju redovno održavanje i brigu po propisanim uputstvima, kako bi automobili ostali u dobrom stanju i nakon propisane garancije. Renault automobili su karakteristični po posvećenoj i dobroj izradi, ali samo redovna kontrola i briga o vozilu može garantovati da sve performanse automobila i motora  budu uvek na svom maksimumu.

Ukoliko su vam potrebni najnoviji i najbolji Renault delovi za vaš automobil, MD Auto prodavnica auto delova ima u svojoj ponudi najbolje i najkvalitetnije rezervne delove za sve tipove Renault automobila.