Kočioni diskovi i pločice – sve što treba da znate

Kočioni diskovi i pločice – sve što treba da znate

Kočioni diskovi i pločice su jako bitni i dobro znamo šta kočnice rade na automobilu, ali kako se to postiže nije toliko očigledno. Danas pričamo o integralnom delu kočionog sistema – kočionim diskovima i  pločicama. Saznaćete šta su i kako rade, koje sve vrste kočnica postoje, koliko dugo traju i kako da vam traju duže.

Diskovi i pločice: Šta su i kako rade? 

Da bi se automobil ili vozilo zaustavio potrebno je da se reaguje na inerciju objekta, a to se postiže silom pritiska na diskovima. Pritiskom na papučicu kočnice, pločice pritiskaju kočioni disk, čime se stvara trenje i oslobađa energija u vidu toplote.

Prilikom bilo kog trenja neizbežno dolazi do trošenja, a budući da se ovaj postupak ponavlja X puta na dnevnom, mesečnom i godišnjem nivou, pa ne čudi da se pločice kočione troše i da je neophodna njihova zamena.

Kočioni diskovi su obično izrađeni od čelika ili legura visoke izdržljivosti i montirani su na točkove. Diskovi su dizajnirani da budu otporni na visoke temperature i pritisak koji nastaju tokom zaustavljanja.

Kočione pločice su komponente koje se direktno pritisnuju na diskove kada se aktivira kočioni sistem. One su obložene materijalom koji je otporan na habanje i stvoren da proizvodi efikasno trenje protiv kočionih diskova.

Na koliko je potrebna zamena diskova i  pločica na autu?

Jako je teško odgovoriti na ovo pitanje, jer ne postoji definitivan odgovor i trošenje kočnica će zavisiti od više faktora:

 • Vrste diskova i pločica
 • Stila vožnje
 • Samog automobila i njegovih kočnica

Pločice se troše prilikom svakog kočenja. Ako se automobil vozi po stani-kreni uslovima, brže će se trošiti. Veličina i težina vozila takođe utiče na trošenje, kao i vožnja po neravnom terenu, vuča tereta i sl.

Teško je reći koliko će set kočnica trajati na bilo kom automobilu, imajući u vidu razlike u stilovima i načina vožnje.

Automobili koji se voze prvenstveno po auto-putu mogu nagurati i preko 100.000 kilometara pre nego što je potrebna zamena kočnica. Dok za veliki SUV vožen u gradu, nije neuobičajeno da se prednje pločice kočione istroše već pre 50.000 km.

Koliko traju  u proseku?

Ako biste morali da odaberete prosečnu kilometražu u kojoj je verovatno potrebna zamena kočnica, to bi bilo između 80 i 100 hiljada kilometara, dok se menjaju kočioni diskovi u proseku duplo manje od pločica. Treba napomenuti da prednji diskovi točka traju kraće od zadnjih.

auto drifting

Kako da prepoznate istrošene kočione diskove i pločice?

Auto će vam sam reći

Automobili koji su opremljeni senzorima prepoznaju kada se pločice istroše. Pojaviće vam se signalizacija na komandnoj tabli ako se makar jedna pločica istroši. Naravno, nemaju svi automobili senzore.

Kočnice bi trebalo da se pregledaju tokom malog servisa, pa ako vaš automobil nije opremljen senzorima, upozorenje bi trebalo da dođe na vreme.

Kočnice će vrisnuti

U slučaju da se kočioni materijal istroši u potpunosti, čelična opruga će doći u kontakt sa diskom, a rezultat toga će biti jak zvuk uzrokovan struganjem opruge po disku. U tom slučaju je potrebna hitna zamena kočnica.

Duboki Urezima ili Pukotine na Kočionim Diskovima

Vizuelni pregled kočionih diskova može otkriti duboke ureze, pukotine ili druge vidljive znake oštećenja. Ovi defekti mogu uticati na efikasnost kočenja i predstavljaju jasan znak da je potrebna zamena.Minimalna debljina kočionog diska varira i zavisi od specifikacija proizvođača. U opštem slučaju, minimalna debljina kočionog diska može se kretati od oko 20 mm do 30 mm za putnička vozila, ali je važno napomenuti da ove vrednosti mogu značajno varirati. Na primer, sportski automobili sa većim performansama mogu imati drugačije zahteve u pogledu debljine diskova zbog većeg stresa na kočioni sistem tokom intenzivne upotrebe.

Vizuelna provera

Moguće je proveriti okom da li su pločice istrošene. Trebalo bi da pločice budu vidljive kroz spice točkova. Ako vidite da ima makar tri milimetara materijala, nema potrebe za intervenisanjem.

Ova metoda nije najbolja, jer se kočioni materijal može jednako trošiti, što ne možete videti dok ne skinete pločice. Čest znak nejednakog trošenja je vibracija pedale kočnice.

diskovi i plocice korisceni iz ugla servisa koji treba da ih menja

Koje vrste kocionih diskova i pločica postoje ?

Izbor prave vrste kočionih diskova zavisi od tipa vozila, uslova vožnje i ličnih preferencija vozača. Bez obzira na tip, redovno održavanje i inspekcija kočionih diskova su ključni za očuvanje sigurnosti i performansi vozila. Razumevanje različitih tipova kočionih diskova i njihovih karakteristika može pomoći vozačima da donesu informisane odluke o održavanju i nadogradnji sistema za kočenje.

Vrste kočionih pločica 

Postoje različite vrste pločica, razlikuju se po materijalima i performansama. Pa će i cena za pločice biti u skladu sa izborom.

 • Organske

Organske pločice su napravljene radi očuvanja životne sredine. Nisu agresivne na diskovima, ali se brže troše. Ne proizvode mnogo buke prilikom kočenja i ne treba im mnogo toplote da bi generisale trenje.
Zbog slabije zaustavne moći, naročito u vlažnim uslovima, najbolje su za manje automobile i lagan stil vožnje

 • Polu-metalne

Polu metalne kočione pločice su najčešće upotrebljavan tip pločica. Sastoje se od metalnog dela (čelik, gvožđe, bakar), tipično 30 do 60% i kompozitnog materijala. Imaju dobre performanse u gotovo svim vremenskim uslovima i pružaju čvrst osećaj zaustavljanja. Polu metalne pločice izdržljive i pružaju dobre performanse, nije retkost da ostavljaju dosta prašine, troše diskove i bučnije su.

 • Keramičke

Izrađuju se od gustog keramičkog materijala i vlakana bakra. Ostavljaju manje prašine od polu-metalnih, a sama prašina je finija i ne lepi se za točkove.

Iako je cena ovih kočnica skuplja, keramičke pločice mogu biti dobar izbor za svakodnevnu vožnju. Ali se ne preporučuju za vozila pod teretom ili trke, jer zadržavaju toplotu i prenose je više na disk kočioni prednji koji mogu da prokuvaju kočionu tečnost. Ne pružaju dovoljno kočione snage po hladnom veoma hladnom vremenu.

 • Karbonske

Iako većina smrtnika nikada neće iskusiti snagu karbonskih kočnica u automobilu, korisno je znati da one postoje. Karbonske kočnice se koriste u trkačkim vozilima.

Razlog su temperature. Pri kočenju na velikim brzinama dolazi do stvaranja veoma visokih temperatura. Ne samo da dobro podnose visoke temperature, već ne mogu da funkcionišu pravilno ako nisu zagrejane. Zato ćete često videti vozače F1 kako naglo koče da bi zagrejali kočnice.

Postoje i karbonsko keramičke kočnice, koje se ugrađuju u sportskim i superautomobilima.

Vrste kočionih diskova

Postoji nekoliko vrsta diskova, dizajniranih da zadovolje različite potrebe i uslove vožnje. Pokušacemo razmotriti najčešće vrste kočionih diskova, njihove karakteristike i primene.

 • Ventilirani Kočioni Diskovi

Ventilirani kočioni diskovi su među najčešće korišćenim tipovima diskova u putničkim vozilima. Ovi diskovi imaju unutrašnje kanale koji omogućavaju protok vazduha kroz disk kočioni, što pomaže u hlađenju i smanjenju rizika od pregrevanja. Ventilirani diskovi su idealni za situacije kada se često koriste u uslovima intenzivnog korišćenja kočnica, kao što su gradski automobili ili kamioni koji se često voze na autoputevima.

 • Puni (Masivni) Kočioni Diskovi

Puni ili masivni kočioni diskovi su čvrsti diskovi bez ventilacionih kanala. Ovi diskovi su obično jeftiniji u proizvodnji i teži od ventiliranih diskova, ali nisu efikasni u disipaciji toplote, što ih čini podložnijim pregrevanju. Pun disk se često koriste na manjim vozilima i onima koja nisu izložena ekstremnim uslovima kočenja.

 • Bušeni Kočioni Diskovi

Bušeni kočioni diskovi imaju rupe koje su ravnomerno raspoređene po površini diska. Ove rupe pomažu u odvođenju toplote, vazduha i prašine od kočionih pločica, poboljšavajući performanse kočenja, posebno u vlažnim uslovima. Bušeni diskovi su popularni među sportskim automobilima i vozilima koja zahtevaju bolje performanse. Ako voziš sportski automobil obavezno dodaj listu želja u 2024 godini sa ovakvom vrstom diska!

 • Prorezani Kočioni Diskovi

Prorezani kočioni diskovi imaju ureze koji se protežu od centra do ivice diska. Ovi urezi služe sličnoj svrsi kao i rupe na bušenim diskovima, pomažući u odvođenju toplote, plinova i prašine. Prorezani diskovi nude odlične performanse kočenja, čak i pod ekstremnim uslovima, i često se koriste u trkačkim automobilima i vozilima visokih performansi.

kočnice ferari brembo

Kako da vam diskovi i pločice  traju duže?

Ukoliko primenite ove principe u vožnji, pločiće će vam trajati duže:

 • Izbegavajte vožnju velikim brzinama, tj naglo kočenje pri istim
 • Osmotrite saobraćaj oko sebe i pokušajte da predvidite potrebu za kočenjem, kako biste pritisnuli pedalu lagano i postepeno, umesto da nagazite svom snagom
 • Kočite motorom – ako vidite semafor ili skretanje ispred sebe, umesto da zakočite pri kraju, sklonite stopalo sa gasa i pustite automobil da sam uspori, potom kočite
 • Izbacite višak stvari – što je auto ili vozilo teže, pločice će se više trošiti

Zamena diskova i plocica- Cena

Kada dođe vreme za zamenu kočionih diskova i pločica na vašem automobilu, važno je informisati se o očekivanim troškovima kako biste mogli pravilno planirati ovaj neophodni servis. U Srbiji, cena zamene kočionih diskova i pločica može varirati u zavisnosti od nekoliko faktora, uključujući marku i model automobila, vrstu i kvalitet korišćenih delova, kao i servsisa koju vrši uslugu.

Prosečne Cene Usluge Zamene

 •  Za automobile, usluga zamene kočionih diskova i pločica obično košta od 3.000 do 15.000 dinara, bez uključenih delova.
  Cene variraju ne samo u zavisnosti od marki i modela vozila, već i od izbora između originalnih (OEM) delova i delova aftermarket proizvođača. Originalni delovi često su skuplji, ali nude garanciju kompatibilnosti i performansi.  Takođe treba napomenuti da cena zamene zavisi i od načina menjanja koji je potreban, kod nekih automobila potrebno je softverski vratiti kočine čeljusti kako bi se izvela zamena, svakako na cenu utiče i zamena kočione tečnosti ukoliko je potrebna.

Novi ili polovni diskovi i pločice?

Štednja kod kupovine delova za auto je moguća, ali ne kada su kočnice u pitanju. Najjeftiniji disk kočioni i pločice ugrožavaju vašu i bezbednost drugih učesnika u saobraćaju. Izbegavajte korišćene jeftine kočione pločice, jer ne verujemo da želite da rizikujete život za 50 evra.

Osim toga, nove i originalne pločice će vam služiti bolje i trajati duže.

Sada kada znate prednosti i nedostatke različitih vrsta kočionih pločica, pogledajte koje su najbolje kočione pločice.

Diskovi i pločice cena

Cena kočionih diskova i pločica zavisi od nekoliko faktora, uključujući materijal izrade, brend, kompatibilnost sa specifičnim modelima, i performanse koje pružaju. Kočioni diskovi izrađeni od čeličnih legura ili kompozitnih materijala obično su skuplji zbog bolje izdržljivosti i efikasnosti u kočenju.
Kočione pločice i diskovi takođe variraju u ceni. Pločice napravljene od organskih materijala su obično jeftinije, dok su one sa metalnim ili keramičkim sastavom skuplje, ali pružaju bolje performanse i dugotrajnost.
Brendovi visokog kvaliteta često naplaćuju premiju za svoje proizvode, obećavajući pouzdanost i dugovečnost.
Takođe, specifičnost vozila igra veliku ulogu; diskovi i pločice dizajnirani za sportsku voznju ili luksuz mogu imati višu cenu zbog zahteva za visokim performansama. Konačno, tržišni faktori poput ponude i potražnje takođe igraju ulogu u određivanju krajnje cene ovih važnih komponenata kočionog sistema.

 • Standardni diskovi i pločice: Najčešće su izrađeni od čelika i pružaju solidne performanse za uobičajenu upotrebu. Kompleti za prosečne putničke automobile obično koštaju od 50 do 200 evra.
 • Visokoperformansni diskovi i pločice: Izrađeni od naprednijih materijala poput ugljeničnih vlakana ili keramike, namenjeni su sportskim automobilima ili vozilima koja zahtevaju bolje performanse kočenja. Cene ovih kompleta mogu biti znatno više, često prelazeći 300 do 500 evra ili više.

Za sve nedoumice i informacije o ceni pločica možete nas pozvati ili posetiti naše prodavnice u Surčinu ili Zvezdari.