ATE, Textar, TRW ili Brembo – koje su najbolje kočione pločice?

ATE, Textar, TRW ili Brembo – koje su najbolje kočione pločice?

Kočnice čuvaju ljudske živote na putevima, jer imaju važan zadatak da zaustave par tona težak objekat u pokretu. Osim toga, poboljšavaju upravljivost i performanse automobila. Ako ste u potrazi za novim pločicama i ne možete da se odlučite – mi vam demistifikujemo ponudu i otkrivamo koje su najbolje kočione pločice.

Pre nego što saznate koje su najbolje pločice, preporučujemo da se bolje upoznate sa temom kočionih pločica o kojima smo detaljno pisali.

ATE kočione pločice

ATE je brend kočionih sistema kompanije Continental, jedne od vodećih nemačkih kompanija koja se bavi proizvodnjom guma, kočnica, elektronike, i ostalih auto komponenti.  

ATE je proizvođač sa dugom tradicijom u automobilizmu. Brend je osnovan 1906, a tokom svoje istorije je doprineo razvoju mnogih inovativnih rešenja i patenata na polju kočionih sistema.

Potpuno novi tip disk kočnice predstavili su 1996. – ATE power diskovi imaju znatno duži radni vek, usled ujednačenog trošenja. ATE je u sklopu Conitnental grupacije od ‘98, a od tada je povećan rad na istraživanju i razvoju, i ATE nastavlja da unapređuje tehnologiju kočionih sistema.

ATE pločice iskustva

ATE kočione pločice su fabrički postavljene u mnogim automobilima, budući da je ATE jedan od najvećih OEM proizvođača. Ate kočione pločice su opremljene rešenjima koja svode buku tokom kočenja na minimum.

Kada je u pitanju cena ate kočione pločice pružaju fantastičan odnos cene i kvaliteta. Prodaja ATE diskova i pločica je standardni deo MD Auto ponude, pa nas kontaktirajte za sva pitanja.

Textar kočione pločice

Textar je premium brend kočnica kompanije TMD Friction, koja proizvodi kočione sisteme već 135 godina i smatraju se jednim od lidera u proizvodnji kočnica. Od putničkih automobila, trkačkih i komercijalnih vozila, do industrijskih potreba – svuda se mogu naći Textar diskovi i pločice.

Textar pločice iskustva

Textar je fabrički snabdevač za mnoge brendove automobila, sasvim je moguće da imate Textar kočnice, a da niste ni znali. Ako je vaš automobil opremljen ovim brendom, iskustva sa Textar pločicama su obično takva da je kvalitet jednak fabričkom, samo što ostavljaju nešto više prašine.

Brembo kočione pločice

brembo kočnice

Brembo je dobro poznat brend kočnica, pa čak i među onima koji nikada nisu postavili pitanje koje kočnice kupiti? Brembo je premium brend, najpoznatiji na svetu, a njihove kočnice su dobre i skupe. To nije bez razloga, oni su se specijalizovali u proizvodnji kočnica za upotrebu u visokim performansama

Brembo pločice iskustva

Mnogi proizvođači premium i sportskih modela koriste Brembo kočnice. One su odlične, možda i najbolje za upotrebu na stazi. Pružaju odlične performanse i izgledaju moćno. Ali ako želite da ih kupite samo zbog crvene boje i natpisa, smatramo da možete uraditi mnogo više za svoj auto sa tim novcem.

Uostalom, kada govorimo o trkačkim kočnicama, mnogo važniju ulogu ima veličina diska i sila čeljusti, nego same pločice.

TRW kočione pločice

TRW je jedan od najstarijih brendova kočnica na američkom tržištu. Proizvodili su prve drvene točkove za ikonični Ford Model T. Tokom svoje istorije razvili su brojna tehnička rešenja za američke proizvođače automobila. Danas TRW ima proizvodne kapacitete po čitavom svetu i predstavljaju jedan od brendova sa poverenjem.

TRW pločice iskustva

Kao i ostali navedeni proizvođači TRW je fabrički dobavljač kočnica za najveće proizvođače automobila. Ukoliko vaš auto već ima ugrađene TRW pločice, ne možete pogrešiti sa kupovinom.

Koja je presuda?

Pitanje koje kočnice kupiti nije toliko jednostavno, ali se lako rešava za većinu vozača.

Da li vozite automobil samo za svakodnevne potrebe ili planirate da obrnete koji krug po stazi?

Ako kao većina ljudi koristite automobil za prevoz od tačke A do tačke B, nemate potrebu za kupovinom kočnica specijalizovanih proizvođača kao što su Brembo ili Wilwood.

Potražite ekvivalent fabričkog proizvođača i odaberite neki od brendova. Za većinu automobila u Srbiji, najbolji izbor su ATE kočnice, jer – Nemci. Za japanske automobile Akebono, za američko tržište TRW.

A ako ne želite da čistite prašinu sa točkova svaki drugi dan, keramičke kočione pločice su pravi izbor. Potrebno je malo vremena da se naviknete na osećaj pedale kočnice, ali se dugotrajnost i praktičnost isplati.

Poslednja napomena

Molimo vas da ne pokušavate da štedite na pločicama, jer ne ugrožavate samo svoju bezbednost već i život ostalih učesnika u saobraćaju. Trudimo se da vam pružimo dobre savete i ne želimo da platite više nego što je potrebno, što mislimo da se može zaključiti iz naših saveta.

Za sve nedoumice i informacije o ceni pločica možete nas pozvati ili posetiti naše prodavnice.