BMW X5 – cena, dimenzije, iskustva i karakteristike

BMW X5 – cena, dimenzije, iskustva i karakteristike

BMW X5 je luksuzni krosover više klase koji se proizvodi u fabrici automobila BMW iz Nemačke, još od 1999. godine. Iako fokusiran na performanse, više opcija motora, udobnost enterijera i ekonomičnost potrošnje goriva, jedan od glavnih aduta ovog BMW modela je sigurnost.

Pojavljuje se u četiri generacije od kojih su nastale i određene modifikovane verzije poput BMW X5 M, koja poseduje visoke performanse. Četvrta generacija se proizvodi od 2018. godine, pa sve do danas.

Mali broj ljudi zna da je BMW X5 prvi model serije X, koja se tek kasnije proširila na X3, X6, X1, X4, X2 i X7. To je automobil izuzetnih performansi i od strane BMW-a brendiran kao aktivno sportsko vozilo (SAV), uprkos svojoj veličini.

U nastavku teksta saznajte više o ovom modelu, njegovim karakteristikama, prednostima, manama i iskustvima vozača.

BMW X5 – karakteristike luksuznog sportskog vozila

Zamislite da vozite automobil koji predstavlja veoma luksuzan projekat inžinjera, a da istovremeno uživate u svemu što donosi jedan porodični SUV. To je X5, koji nudi veliki izbor robusnih standardnih opcija i funkcija, uključujući i više puta nagrađivanu sigurnost i pouzdanost, koje potiču od brenda poput BMW-a.

Kada je reč o opštim karakteristikama, X5 obezbeđuje vozačima najfiniji zvuk motora i pomoć pri parkiranju. Uživanje u luksuznom enterijeru je nešto što se ne može preskočiti kada se navode opšte karakteristike ovog fantastičnog modela. Savršeno udobna kožna sedišta dostupna su na većini verzija, obezbeđuju dovoljno mesta za sve putnike za vožnju u gotovo zvučno izolovanoj kabini.

BMW X5 – dimenzije vozila i zapremina gepeka

Kada je reč od BMW X5, dimenzije su nešto što mnoge ljude interesuje. S obzirom na to da je većina upoznata sa njegovim performansama i luksuznim dizajnom, dimenzije mogu biti faktor koji će u mnogome uticati na eventualnu odluku o kupovini.

BMW X5 je dugačak 4922 mm (4,922 m), širok je 2004 mm (2,004 m) i visok 1745 mm (1,745 m), dok je međuosovinsko rastojanje 2975 mm (2,975 m). Odignut je od zemlje na 21 cm, što omogućava daleko bezbrižniju i udobniju vožnju, čak i van asfaltiranog puta.

Gepek je zapremine 575-650 litara, u zavisnosti od toga da li je treći red sedišta moguće postaviti i da li je postavljen.

Za BMW X5 felne su najčešće prečnika 20 inča, što daje glamurozan izgled točkova.

BMW X5 – opremljenost sigurnosnog sistema

Standardna bezbednosna oprema koju poseduje svaka verzija X5 uključuje: prednji, zadnji i bočni airbag, za vozača, suvozača i putnike, kočioni sistem sa nemogućnošću zaključavanja za pomoć pri kočenju i kontrolu proklizavanja.

Aktivni nasloni za glavu pomažu sprečavanju povreda vrata, u slučaju sudara ili iznenadnog zaustavljanja. Automatsko sušenje kočnica, poboljšava sposobnost vozila da se brzo i precizno zaustavi na mokrom putu.

Pored toga, BMW X5 nudi pakete za pomoć vozaču koji se mogu nadograditi, a podrazumevaju, automatsko kočenje, upozorenje pri napuštanju trake, nadgledanje mrtvog ugla, detekciju pešaka, prednji ekran i sistem kamera iznad glave vozača.

Takođe, standardni deo opreme je i sistem za pomoć vozaču koji je integrisan u audio i komunikacioni sistem vozila, što je povezano i sa GPS servisom. Samo jednim pritiskom na dugme možete kontaktirati pomoć na putu ili hitnu pomoć.

BMW X5 – opcije izbora motora i opreme

Za razliku od drugih proizvođača i modela, BMW X5 nudi nešto više od odabira boje i uređenosti enterijera, time što nudi više opcija motora.

Potrošači dobijaju ulogu u određivanju performansi svog vozila, sa najmanje 5 različitih motora koje mogu ugraditi. Takođe, mogu menjati delove upravljačkog sistema i uticati na potrošnju goriva. Sve ove pogodnosti zajedno čine jedan ogroman razlog više za razmatranje kupovine.

Standardna verzija sadrži 3.0 V6 motor sa turbo injekcijom, uparen sa osmostepenim automatskim menjačem, sa zadnjim pogonom. Snaga motora je 300 KS. Osnovna oprema takođe uključuje sedišta prekrivena sintetičkom kožom, HD radio, bluetooth povezivanje sa zvučnim sistemom od 9 zvučnika, prednjim i zadnjim senzorima za parkiranje i kamerom za vožnju unazad. 

BMW X5 E53 – prva generacija

Proizvođena je između 1999. i 2006. godine, u periodu saradnje sa Land Roverom. Samim tim je dizajnom, sistemima upravljanja i opremom dosta podsećao na Range Rover L322. Pored toga, motor i elektronski sistem je dobrim delom sličan sa BMW E39 iz serije 5. BMW X5 E53 u 2004. godinu ulazi drugačije stilizovan, sa ugrađenim 3.0 R6 motorom, V8 i dizelskim 2.9 i 3.0.

BMW X5 E70 – druga generacija

Kako su tehnika i tehnologija napredovale, tako su uvođene napredne inovacije u modele, pa je 2006. godine predstavljena druga generacija, BMW X5 E70. Proizvodila se do 2013. godine, a u odnosu na prvu generaciju, odlikovale su je brojne tehnološke promene. Standardna oprema, iDrive sistem i treći red sedišta predstavljale su značajne inovacije ove generacije.

BMW X5 E70 je 2011. godine bio treći najprodavaniji model BMW-a.

BMW X5 F15 – treća generacija

BMW X5 F15 luksuznog krosovera, koja se proizvodila od 2013. do 2018. godine. Dosta je slična po dimenzijama sa prethodnom generacijom, ali je bio dostupan u tri verzije sa različitim motorima.

  • V8 benzinski motor sa 450 KS, xDrive50i
  • BMW X5 m50d M performansi, sa R6 dizel motorom, sa 381 KS
  • R6 dizel motor sa 258 KS, xDrive30d

Kasnije je dodata i opcija sa električnim motorom.

BMW X5 G05 – četvrta generacija

BMW X5 G05 je četvrta i poslednja generacija, koja se proizvodi od 2018. godine do danas. Sličan seriji 5 i 7 po CLAR platformi, sa pogonom na sva četiri točka predstavlja moćnu mašinu za savladavanje svih vrsta terena. Povećana dužina, širina i visina, povećali su gabaritnost poslednje generacije serije X5, čime je obezbeđen veći prostor, ali i stabilnost.

BMW X5 M – verzija visokih performansi

BMW X5 M je verzija X5 modela sa povišenim performansama. 

Ovde spadaju:

  • BMW X5 M
  • BMW X5 M Competition
  • BMW X5 M50i
  • BMW X5 M50d

Na ovu verziju je BMW naročito ponosan, jer je apsolutno superiorna kada su u pitanju sportske performanse. Ekskluzivni dizajn i odlične proporcije ispunjuju dinamičnu vožnju u luksuzno opremljenom enterijeru BMW X5 M automobila ugodnim adrenalinskim iskustvom.

Snažni motor M i M Competition-a od 625 KS najmoćniji je od svih motora u BMW-ovim standardnim vozilima.

BMW X5 iskustva – prednosti i mane luksuznog SUV-a

BMW X5 iskustva vozača su maksimalno pozitivna kada je reč o performansama na putu i van njega. Naročito zadovoljstvo izazivaju modeli sa 4×4 pogonom, koji odaju utisak istinske nadmoćnosti mašine nad terenom.

Veoma stabilan u krivinama, startan u gradu i iznenađujuće brz na otvorenom putu BMW X5 je jedan od omiljenih džipova među konkurentima. U poređenju sa automobilima istog ranga obezbeđuje značajno bezbedniju i ugodniju vožnju.

Negativna iskustva su najčešće povezana sa modelima sa dizel motorom, zbog emisije gasova. Takođe, kada je u pitanju BMW X5 delovi nisu jeftini i popravke ponekad mogu biti prilično skupe, naročito popravke motora.

BMW X5 cena – nov i polovan automobil

Svoj novi luksuzni automobil možete kupiti po ceni od 71.100€ sa standardnom opremom i xDrive25d motorom pa do 107.093€ za BMW X5 M SPORT PLUS verziju sa xDrive45e motorom, dok je BMW X5 cena modela 154.500€.

Kada su u pitanju polovni automobili, za BMW X5 cena se kreće od 5 do 90 hiljada evra.

Iako relativno skup, sve je češći na ulicama i putevima naših prostora. S obzirom na platežnu moć stanovnika naše zemlje, daleko je popularnija kupovina polovnih automobila u odnosu na kupovinu novih. Ipak, polovni automobili su skloni češćim kvarovima i zahtevaju bolje održavanje. Ukoliko su vam potrebni delovi za vaš BMW X5 možete pogledati ponudu delova online i pronaći sve što vam je potrebno.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan i da vam je na sveobuhvatan način približio karakteristike, iskustva i druge važne informacije u vezi modela BMW X5 i njegovih pojedinih verzija.