Enterijer vozila – održavanje i dubinsko pranje automobila

Enterijer vozila – održavanje i dubinsko pranje automobila

Mnogi vlasnici automobila imaju naviku da održavaju svoje vozilo urednim samo spolja jer je to ono što drugi vide. Međutim, enterijer vozila, odnosno čistoća unutrašnjosti je možda i važnija od spoljašnje. Posebno su tekstilni enterijeri skloni prašini, mrljama i nečistoćama, pa ih je potrebno redovno čistiti. Ako se prljavština ostavi da dugo stoji, može trajno promeniti boju tkanine. 

Danas postoji veliki broj automatskih autoperionica koje omogućavaju da se za malo novca automobil kompletno očisti i spolja i iznutra, pa se vozačima može učiniti da im nije potreban dodatni trud kada je potrebno pranje unutrašnjosti automobila. Ipak, to je daleko od istine. Svako vozilo zahteva temeljno pranje i čišćenje unutrašnjosti barem dva puta godišnje, a vi to vrlo jednostavno možete uraditi i sami, samo je potrebno malo truda.

Održavanje unutrašnjosti auta  ne spada ni u veliki ni u mali servis, ali je skoro, pa jednako bitno. U jednom od prethodnih tekstova govorili smo o samostalnom poliranju automobila, a sada je pred vama nekoliko praktičnih saveta kako očistiti unutrašnjost automobila, tj kako da enterijer vašeg vozila bude uvek na zavidnom nivou.

Saveti za adekvatno čišćenje unutrašnjosti automobila

Za početak važno je da sakupite “alat” koji vam je potreban za čišćenje unutrašnjosti automobila. To su razne krpe i sunđeri, usisavač, sredstva za čišćenje platna ili kože (u zavisnosti od toga čime su vam presvučena sedišta), sredstva za čišćenje i sjaj kokpita, miris za automobil, a možete iskoristiti i staru četkicu za zube pomoću koje ćete očistiti sve one delove u koje se prašina zavuče pa ne mogu da se očiste običnom krpom.

Za početak potrebno je da izvadite sve gumene podmetače za noge iz vozila, sve eventualne ukrase, kao i stvari koje imate po sedištima ili u kasetama. Nemojte zaboravite ni prtljažnik, već ispraznite sve iz njega. Najbolje je da patosnice za noge i kadice za prtljažnik odmah operete i ostavite da se suše dok vi obrađujete unutrašnjost vozila.

#Za početak usisavanje automobila

Prvo što treba da uradite jeste temeljno usisavanje. Važno je da usisate sve, baš svaki delić automobila koji možete dohavtiti nastavkom ili crevom usisivača. Nije dovoljno usisati samo po sredini automobila, već je potrebno to uraditi i ispod i između sedišta, u razmacima između sedišta gde se posebno nakupi prljavština, a svakako na kraju usisajte i plafon vozila. Kada završite sa delom namenjenim za vozače i putnike, bacite se i na usisavanje prtljažnika.

#Očistite i osvežite sedišta u automobilu

Nakon temeljnog usisavanja, važno je da osvežite i sedišta u svom automobilu. Adekvatno obavljanje ovog posla zavisi od materijala kojim su sedišta presvučena. U većini automobila koja se voze na našim ulicama je to obično platno kao za nameštaj, a u nekima je to i koža. Najbolje je za čišćenje sedišta koristiti sredstvo namenjeno za određeni materijal i nanositi ga prema uputstvu.

Važno je napomenuti da kada su u automobilu kožna sedišta, nikako ne biste smeli da preko njih prelazite usisivačem, s obzirom na to da se mogu napraviti ogrebotine i trajna oštećenja koja ne mogu biti kasnije sanirana.

Ipak, većina vozila danas ima sedišta presvučena platnom pa možete sebe poštedeti kupovine skupih sredstava za čišćenje i iskoristiti sodu bikarbonu. Potrebno je sodu razmutiti sa vodom i napraviti pastu. Soda je veoma delotvorna i protiv mrlja, samo ih treba dobro izribati ovom masom. Smesu ostavite petnaestak minuta, a potom pređite vlažnom krpom ili četkom, a na kraju usisajte. Isto sredstvo možete iskoristiti i za pranje patosnica, ali i plafona u vozilu.

#Pranje prozora i kokpita

Nakon što ste sve ostalo sredili sledi pranje prozora. Za ovo vam je dovoljna obična voda i sunđer i naravno suva krpa koja ne ostavlja dlačice. Obrišite svaki prozor iznutra, a potom to isto učinite i spolja, a ne zaboravite na kraju da svaki prozor malo otvorite i obrišite liniju prljavštine koja se obično stvara na delu gde se gornji deo prozora spaja sa ostatkom vrata. Tom prilikom nemojte preskočiti ni unutrašnji retrovizor, kao ni ostale retrovizore na automobile.

Potom vlažnom krpom možete prebrisati kokpit i ostale plastične delove koje podrazumeva unutrašnjost auta. Iskoristite staru četkicu za zube ili štapiće za uši kojima se lako prodire na sve one nepristupačne delove i čisti prašina. Kada se posuši, na kokpit nanesite sredstvo za sjaj i miris (obično se radi o spreju).

unutrasnjost vozila, enterijer

Dubinsko pranje auta – sve što treba da znate

Dubinsko pranje automobila je važno iz razloga što poboljšava celokupan izgled vašeg automobila i produžava životni vek njegovog enterijera, a poed toga ono vaš auto čini čistim, svežim i prijatnim za vožnju.

Ako se odlučite za dubinsko pranje automobila, vaša sedišta će duže trajati, neće vam biti neophodno presvlačenje sedišta, a i svi ostali delovi unutrašnjosti automobila će lepše izgledati i sporije propadati. Uz redovno dubinsko pranje, svaka nova vožnja će biti pravi užitak, a vaš auto će, ne samo lepše izgledati, nego i biti očuvaniji.

Kompletno dubinsko pranje auta i čišćenje vozila obuhvata: detaljno usisavanje, dubinsko pranje sedišta, pranje gepeka, pranje poda, šina, tapacirunga, čišćenje instrument table i svih plastičnih delova, kao i premazivanje sredstvima za zaštitu, čišćenje plafona vozila.

Sušenje vozila nakon dubinskog pranja je veoma bitno. Potrebno je da prođe neko vreme pre nego što se enterijer vozila osuši, najčešće prirodnim putem, provetravanjem automobila. Ukoliko ne možete da čekate da se automobil prosuši prirodnim putem, sušenje možete ubrzati eventualnim dogrevanjem vozila.

Naravno u zimskom periodu je posebno bitno obratiti pažnju i na spoljašnjost, s obzirom na to da sneg, blato, ali i so sa puteva izjedaju karoseriju, pa je pojava korozije veoma čest slučaj. Vodite redovno računa o celokupnom automobilu i nećete imati problema bilo da je u pitanju spoljni ili unutrašnji deo vozila. Za svaki eventualni kvar ili ako vam je potreban rezervni deo obratite se nama jer prodavnica auto delova MD Auto ima svaki rezervni deo za bilo koji tip automobila.