Volvo XC60 – Iskustva, prednosti i mane – saveti za vlasnike

Volvo XC60 – Iskustva, prednosti i mane – saveti za vlasnike

Početak Volva XC60

Istorija modela Volvo XC60 započinje sredinom 2000-ih godina, kada je Volvo odlučio da proširi svoju ponudu SUV vozila. Do tada, švedski proizvođač automobila imao je samo jedan SUV model, Volvo XC90, koji je bio veoma uspešan i popularan. Međutim, rastuća potražnja za kompaktnim SUV vozilima navela je Volvo da razvije novi model koji bi zadovoljio potrebe tržišta.

Razvoj Volvo XC60 počeo je 2006. godine, a glavni ciljevi bili su stvaranje kompaktnog SUV vozila sa atraktivnim dizajnom, visokim nivoom bezbednosti, udobnosti i praktičnosti, koji su karakteristični za Volvo vozila. Tokom procesa dizajniranja, Volvo je sarađivao sa poznatim dizajnerima, kao što je Toma Bilenberg, koji je bio zadužen za dizajn spoljašnjosti modela.

Premijera

Volvo XC60 prvi put je predstavljen javnosti na Ženevskom sajmu automobila u martu 2008. godine, gde je naišao na pozitivne reakcije i interesovanje. Automobil je zvanično pušten u prodaju kasnije te godine, a uskoro je postao jedan od najprodavanijih Volvo modela širom sveta.

Tokom svoje prve generacije (2008-2017), Volvo XC60 doživeo je nekoliko redizajna i unapređenja, kako u pogledu dizajna, tako i u performansama i tehnologiji. Jedan od najznačajnijih redizajna dogodio se 2013. godine, kada je automobil dobio osveženi izgled i poboljšane karakteristike.

Nakon uspeha prve generacije, Volvo je 2017. godine predstavio drugu generaciju XC60, koja je donela još više unapređenja u dizajnu, performansama, tehnologiji i bezbednosti. Ovaj model je i dalje veoma popularan i ostvaruje odlične prodajne rezultate, što potvrđuje njegovu poziciju kao jednog od najvažnijih modela u Volvo liniji automobila.

Generacije Volvo XC60

Tokom svoje prve generacije (2008-2017), Volvo XC60 doživeo je nekoliko redizajna i unapređenja, kako u pogledu dizajna, tako i u performansama i tehnologiji. Jedan od najznačajnijih redizajna dogodio se 2013. godine, kada je automobil dobio osveženi izgled i poboljšane karakteristike.

Nakon uspeha prve generacije, Volvo je 2017. godine predstavio drugu generaciju, koja je donela još više unapređenja u dizajnu, performansama, tehnologiji i bezbednosti. Ovaj model je i dalje veoma popularan i ostvaruje odlične prodajne rezultate, što potvrđuje njegovu poziciju kao jednog od najvažnijih modela u Volvo liniji automobila.

Volvo XC60 – iskustva, prednosti i mane – saveti za vlasnike

Prva generacija  (2008-2017)

Prva generacija  predstavljena je 2008. godine kao kompaktni luksuzni SUV, koji je kombinovao udobnost i bezbednost po kojoj je Volvo poznat, sa svestranosti i praktičnosti SUV segmenta. Tokom svoje proizvodnje, prva generacija XC60 je doživela nekoliko redizajna i unapređenja, kako u pogledu dizajna, tako i u performansama i tehnologiji.

Dizajn i enterijer

Dizajn prvog XC60 modela bio je usklađen sa tadašnjom Volvo filozofijom, sa elegantnim linijama i prepoznatljivim detaljima, kao što su vertikalna zadnja svetla i velika Volvo oznaka na prednjoj maski. Enterijer ovog modela bio je kvalitetan i udoban, sa ergonomskim sedištima i intuitivnim kontrolama.

Motori i performanse

Prva generacija Volvo XC60 nudi različite opcije motora, uključujući benzinske, dizel i hibridne verzije. Benzinski motori su obuhvatali T5 i T6 opcije, dok su dizel motori uključivali D3, D4 i D5. Takođe, postojala je i hibridna verzija pod nazivom XC60 Plug-in Hybrid.

Tehnologija i bezbednost

Iako tehnologija prvog XC60 modela nije bila na istom nivou kao kod druge generacije, ovaj automobil je ipak nudio niz naprednih funkcija za svoje vreme. Neke od njih uključuju adaptivni tempomat, sistem za održavanje vozila u traci i sistem za upozorenje na mrtav ugao. Što se tiče bezbednosti, prva generacija XC60 je ostvarila odlične rezultate na Euro NCAP testovima, osvojivši 5 zvezdica.

Verzije i opcije

Prva generacija Volvo XC60 bila je dostupna u različitim verzijama i nivoima opreme, kao što su Base, Kinetic, Momentum, Summum, R-Design i Ocean Race. Svaka verzija je nudila različite opcije za enterijer, eksterijer i tehnologiju, što je omogućavalo kupcima da prilagode automobil prema svojim željama i potrebama.

Prva generacija Volvo XC60 je bila veoma popularna i ostvarila je brojna pozitivna iskustva vlasnika, a njegov uspeh postavio je temelje za unapređenja i inovacije koje su usledile u drugoj generaciji ovog modela.

Volvo XC60 – iskustva, prednosti i mane – saveti za vlasnike

Druga generacija  (2017-danas)

Druga generacija  debitovala je 2017. godine kao naslednik veoma uspešne prve generacije ovog luksuznog kompaktnog SUV-a. Donoseći niz unapređenja u dizajnu, performansama, tehnologiji i bezbednosti, druga generacija XC60 nastavlja da zadovoljava očekivanja vozača i postavlja nove standarde u svom segmentu.

Dizajn i enterijer

Druga generacija XC60 karakteriše savremeniji i dinamičniji dizajn, sa naglašenim linijama, elegantnim oblinama i prepoznatljivim detaljima, poput Thors Hammer LED prednjih svetala i vertikalnih zadnjih svetala. Enterijer automobila odiše luksuzom i kvalitetom, sa vrhunskim materijalima, ergonomskim sedištima i intuitivnim kontrolama.

Motori i performanse

Druga generacija Volvo XC60 nudi širok spektar motora, uključujući benzinske, dizel i hibridne verzije. Benzinski motori obuhvataju T5 i T6 opcije, dok dizel motori uključuju D3, D4 i D5. Takođe, dostupne su i hibridne verzije pod nazivom T8 Twin Engine, koje kombinuju benzinski motor sa električnim motorom za bolje performanse i nižu potrošnju goriva.

Volvo XC60 D4 vs D5

Kada je reč o dizel motorima, D4 i D5 su dve popularne opcije. D4 motor nudi 190 KS, dok D5 motor nudi 235 KS. Oba motora su poznata po svojoj efikasnosti i pouzdanosti, ali D5 nudi bolje performanse i više snage. Izbor između ova dva motora zavisi od ličnih preferencija i potreba vozača.

Tehnologija i bezbednost

Druga generacija XC60 donosi niz naprednih tehnoloških funkcija, kao što su Sensus infotainment sistem sa 9-inčnim vertikalnim ekranom osetljivim na dodir, Apple CarPlay i Android Auto podrška, navigacija i mnoge druge funkcije. Što se tiče bezbednosti, automobil nudi najnovije Volvo City Safety sistem, Pilot Assist funkciju za poluautonomnu vožnju, sistem za upozorenje na mrtav ugao i mnoge druge sigurnosne funkcije.

Verzije i opcije

Druga generacija  dostupna je u različitim verzijama i nivoima opreme, kao što su Momentum, Inscription, R-Design i Polestar Engineered. Svaka verzija nudi različite opcije za enterijer, eksterijer i tehnologiju, omogućavajući kupcima da prilagode automobil prema svojim željama i potrebama.

Druga generacija  nastavlja da bude jedan od najpopularnijih i najprodavanijih Volvo modela, pružajući vozačima i putnicima vrhunsku udobnost, bezbednost i performanse. Svojim inovacijama i unapređenjima, ovaj model ostaje jedan od najboljih izbora u luksuznom kompaktnom SUV segmentu.

Volvo XC60 Dimenzije

Volvo XC60, luksuzni kompaktni SUV, doživeo je značajne promene u dimenzijama između svoje prve i druge generacije. Ovaj tekst nudi pregled i upoređivanje dimenzija i kabarita oba modela, kako biste bolje razumeli kako se XC60 razvijao tokom vremena.

Prva generacija Volvo XC60 (2008-2017)

Dimenzije prvog generacije  su sledeće:

  • Dužina: 4.627 mm
  • Širina (bez spoljašnjih retrovizora): 1.891 mm
  • Visina: 1.713 mm (sa krovnim nosačima)
  • Međuosovinsko rastojanje: 2.774 mm

Ove dimenzije čine prvogeneration  prilično prostranim vozilom, sa dovoljno mesta za putnike i prtljag. Uprkos kompaktnom dizajnu, ovaj model nudi komfor i praktičnost, što ga čini idealnim izborom za porodice i duža putovanja.

Druga generacija Volvo XC60 (2017-danas)

Dimenzije druge generacije  su sledeće:

  • Dužina: 4.688 mm
  • Širina (bez spoljašnjih retrovizora): 1.902 mm
  • Visina: 1.658 mm (sa krovnim nosačima)
  • Međuosovinsko rastojanje: 2.865 mm

Kao što možete primetiti, druga generacija je nešto veća u svim dimenzijama, što rezultira dodatnim prostorom za putnike i prtljag. Ovaj model je posebno napredovao u pogledu međuosovinskog rastojanja, što znači da putnici na zadnjim sedištima imaju više prostora za noge.

Volvo XC60 ground clearance

Ground clearance, odnosno odstojanje od tla, je važan parametar kod SUV vozila. Volvo XC60 ima ground clearance od 216 mm, što mu omogućava da se bez problema suoči sa neravnim terenima i preprekama na putu.

Volvo XC60 iskustva

Volvo XC60 je jedan od najpopularnijih SUV modela u Evropi, a to potvrđuju i brojna pozitivna iskustva vlasnika. Ovaj automobil nudi vrhunsku udobnost, bezbednost i pouzdanost, što ga čini savršenim izborom za porodice i one koji žele sigurno putovanje. Ukoliko se odlučite za Volvo XC60, možete biti sigurni da ste uložili u kvalitet i trajnost.

 

Volvo XC60 problemi

Iako je Volvo XC60 poznat po svojoj pouzdanosti, neki vlasnici su prijavili određene probleme. Najčešći problemi su povezani sa elektronikom, kao što su greške u radu senzora i navigacije. Takođe, neki vlasnici su prijavili probleme sa EGR ventilom, što ćemo detaljnije objasniti u sledećem delu teksta.

Volvo XC60 delovi

Kao i kod svih automobila, povremeno će biti potrebno zameniti neke delove na Volvo XC60. Ovaj automobil koristi visokokvalitetne delove, što znači da su njihovi troškovi zamene nešto viši. Međutim, investiranje u kvalitetne delove omogućava dugotrajnost i pouzdanost vozila. Ukoliko su vam potrebni kvalitetni Volvo delovi, posetite specijalizovanu prodavnicu auto delova.

Volvo XC60 EGR ventil

EGR ventil je komponenta koja se nalazi u sistemu izduvnih gasova i služi za smanjenje emisije štetnih gasova. Neki vlasnici  su prijavili probleme sa EGR ventilom, što može dovesti do smanjenja performansi motora i povećanja potrošnje goriva. Ukoliko primetite takve simptome, preporučuje se poseta serviseru  radi provere i eventualne zamenei kupovine EGR ventila.

Volvo XC60 akumulator

Akumulator je ključna komponenta električnog sistema automobila. Ukoliko primetite da automobil teško pali ili da električni sistemi ne funkcionišu, moguće je da je došlo do problema sa akumulatorom. U takvim slučajevima, preporučuje se provera i eventualna zamena akumulatora.

Volvo XC60 – iskustva, prednosti i mane – saveti za vlasnike

 

Volvo XC60 potrošnja

Potrošnja goriva zavisi od motora koji se koristi u Volvo XC60, kao i od načina vožnje i terena. U proseku, dizel motori imaju potrošnju od oko 5-7 litara na 100 km, dok benzinski motori troše oko 7-9 litara. Hibridne verzije imaju znatno nižu potrošnju, sa prosekom od 2-3 litre na 100 km.

Volvo XC60 ADAC test

ADAC, nemačka automobilska asocijacija, redovno testira bezbednost i performanse automobila. Volvo XC60 je ostvario odlične rezultate na ADAC testovima, posebno kada je reč o bezbednosti. Ovaj model je osvojio najvišu ocenu – 5 zvezdica – na Euro NCAP testu bezbednosti, što potvrđuje njegovu izuzetnu zaštitu putnika i pešaka. Osim bezbednosti, Volvo XC60 je dobio pohvale i za svoje performanse, udobnost i ekonomičnost.

Zaključak

Volvo XC60 je izuzetan SUV koji nudi vrhunsku bezbednost, udobnost i pouzdanost. Sa širokim spektrom motora, od dizela, preko benzinskih do hibridnih verzija, ovaj model može zadovoljiti potrebe različitih vozača. Iako postoje neki izveštaji o problemima sa elektronikom i EGR ventilom, većina vlasnika ima pozitivna iskustva sa ovim vozilom.

Ukoliko razmatrate kupovinu Volvo XC60, nadamo se da vam je ovaj tekst pomogao da bolje razumete karakteristike i prednosti ovog modela. Pre nego što se odlučite, preporučujemo da testirate automobil kako biste bili sigurni da ispunjava vaše zahteve i očekivanja. Srećno sa vašom odlukom!