Šta raditi kada auto neće da upali?

Šta raditi kada auto neće da upali?

Tokom godina automobili su postali mnogo pouzdaniji i sigurniji. Ali s obzirom na to da se svaki automobil sastoji od ogromnog broja delova, čak i najpouzdanija vozila nas mogu iznenaditi. Zato je itekako važno da vodite računa o svim delovima automobila i dok vozite, kako vas ne bi iznenadile neke neprijatne situacije.

Zašto auto neće da upali?

Ukoliko vaš auto neće da upali, važno je obratiti pažnju šta se dešava onog trenutka kada okrenete ključ. Zvuk koji motor napravi kada okrenete ključ može biti glavni pokazatelj šta je posredi i šta je glavni krivac. Ukoliko automobil uopšte ne reaguje tj. motor se ne vrti kada se startuje to onda i nije toliko loše kao što na prvi pogled izgleda. Dosta bolja situacija za sve vozače koji imaju problem sa startovanjem vozila jeste da kada okrenete ključ auto ne vergla uopšte, nego kad auto vergla, a nece da upali.

Razlozi za problem sa paljenjem mogu biti mnogobrojni, a važno je znati da su svi oni rešivi i ne moraju biti ni malo skupi, čak ih možete rešiti i u svom dvorištu. Ipak, ako situacija nalaže da vam je neophodan neki rezervni deo, pravi izbor za vas svakako je MD Auto prodavnica auto delova, po najpovoljnijim cenama u gradu. Previše je razloga zbog kojih auto neće da upali, a mi vam u nastavku teksta nudimo neke od osnovnih problema sa kojima se vozači susreću.

Auto ne vergla kada se okrene ključ

Uzrok zbog kojeg auto ne pali najverovatnije se krije u akumulatoru, pogotovo ako je hladno vreme. Evo kako možete proveriti ispravnost akumulatora i šta možete uraditi kada auto ne vergla pri paljenju:

  • Uključite svetla i proverite njihovu jačinu. Ako su slaba to onda znači da je vaša baterija pri isteku. Pražnjenje akumulatora se najčešće dešava ukoliko ostavite upaljena svetla nakon što isključite svoj automobil.
  • Uključite brisače vetrobrana. Ako se kreću veoma sporo ili barem sporije nego što je to do tada bio slučaj, budite sigurni da je akumulator prazan.
  • Druga mogućnost jeste ta da su kleme korozirale i izgubile napon. Pokušajte da ih očistite, a onda probajte ponovo da upalite svoje vozilo.
  • Odnesite akumulator na proveru u obližnji servis. U zavisnosti od servisa do servisa možete pronaći mesto gde će vam besplatno testirati ispravnost akumulatora. Ukoliko se pokaže da je neophodan novi akumulator, ne oklevajte da to odmah i nabavite.

Kako upaliti auto kad se isprazni akumulator

Najčešći način da upalite auto kada je akumulator prazan jeste uz pomoć kablova za punjenje iz drugog,napunjenog akumulatora. Postupak punjenja uz pomoć kablova je, na prvi pogled veoma jednostavan, ali morate dobro voditi računa da ispravno povežete kablove. Ukoliko to ne učinite kako treba ne samo da možete uništiti dva povezana akumulatora, već izlažete i sebe opasnosti.

Obratite pažnju da punjenje uvek izvodite na otvorenom prostoru, pri tom posebno vodeći računa da produžni kablovi ne dotaknu pozitivni pol akumulatora, kao ni bilo koji drugi metalni deo na automobilu. Važno je da primenite upotrebu kablova samo ako ste sigurni da je akumulator prazan, a nikako ukoliko je akumulator fizički oštećen.

  • Parkirajte automobil čiji ćete akumulator iskoristiti za punjenje i automobil sa praznim akumulatorom jedan naspram drugog (ne smeju se dodirivati).
  • Skinite čepove sa oba akumulatora
  • Ugasite automobil i ostale električne uređaje u vozilu, kako biste izbegli dodatno trošenje akumulatora. Izbcite ga iz brzine i podignite ručnu kočnicu.
  • Spojite jedan kraj crvenog kabla sa pozitivnim polom ispražnjenog akumulatora, a drugi kraj istog kabla sa pozitivnim polom akumulatora iz kog se puni
  • Spojite jedan kraj crnog kabla sa negativnim polom praznog akumulatora, a drugi kraj tog kabla za karoseriju automobila.
  • Kada uspete da upalite automobil dodajte malo gas i nekoliko minuta punite akumulator. Kada završite skinite negativni kabl sa karoserije, a zatim i sa negativnog pola akumulatora.
  • Pozitivni kabl skida se prvo sa ispražnjenog akumulatora, a onda i sa akumulatora koji je pomogao za punjenje.
  • Vratite čepove sa akumulatora na njihovo mesto
  • Ostavite automobil da radi 20-30 minuta bez prekida kako bi se akumulator tokom vožnje ponovo napunio.

Šta raditi kada auto vergla ili kašljuca, a neće da upali?

Kada pokušate da upalite svoj automobil i čujete da akumulator vergla i kašljuca, ali motor neće da se pokrene, to onda može biti težak problem za dijagnostikovanje. Jedan od uzroka ovako nečega može biti zamrznuta linija za dovod goriva. Zato je važno da u zimskim uslovima držite svoj razervoar napola napunjen. Ukoliko se voda akumulira u dovodu za gorivo, kondezacija će je zamrznuti i automobil neće moći da upali.

Problem može biti i zapušena pumpa za gorivo. Probajte nekoliko puta da je udarite odozdo kako biste je prodrmali i na taj način otpušili nastale čepiće, a onda ponovo pokušajte da startujete svoj automobil.

Ako vam se desi ovaj problem i pitate se zašto auto neće da upali razmislite da li ste nedavno vozili po vlažnim predelima ili dubokom snegu. Na taj način možete navlažiti svećice ili neke druge komponente motora koje itekako mogu uticati na startovanje automobila.

Stres koji vozač doživi kad auto neće da upali, razume svako kome se to desilo barem jednom u životu. Kao što ste mogli da pročitate prethodno u tekstu postoji mnogo razloga usled kojih može doći do problema sa startovanjem automobila. Ipak, redovna kontrola vozila kao i ne zanemarivanje obavljanja malog i velikog servisa kad god je to predviđeno u mnogome će doprineti smanjivanju nastanka neprijatnih situacija, a i vas poštedeti izlaganju neplaniranim troškovima.