Štedljiva vožnja automobila – kako očuvati delove

Štedljiva vožnja automobila – kako očuvati delove

Vožnja automobila u današnje vreme postaje česta aktivnost za veliki broj ljudi. Ipak, posedovanje automobila zahteva veliku količinu novca kako bi se automobil održavao i svakodnevno vozio. Tu se pre svega misli na sipanje goriva u rezervoar, kao i rađenje kako malih servisa tako i velikih servisa koji mogu biti jako skupi.

Mnogi od nas i znaju da redovnim održavanjem se može postići visoka ispravnost vozila i produžiti njegov životni vek. Ali ipak malo nas zna, ili ne zna kako je moguće pažljivijom i štedljivijom vožnjom doći do zadovoljavajućeg stanja automobila. Zato vam donosimo nekoliko saveta u vožnji koji mogu uticati na očuvanje delova i ispravnosti automobila.

Vozite umereno, a ne naglo

U narodu se često kaže da je “laka na gasu” ona osoba koja svoj automobil vozi jako žustro, sa čestim i naglim promenama brzine. Samim tim se motor automobila podiže na visoke obrtaje i naglo se troše delovi unutar motora koji su zaslužni za pokretanje istog.

Ono što je potrebno je da vozite umereno, sa primerenim kretanjem automobilom kao i bez naglih dodavanja gasa. Kada govorimo o umerenoj vožnji, zapravo se ovde misli i na umereno skretanje(bez naglog skretanja i promene pravca) kao i pažljivom menjanjem brzina. Pored očuvanja delova automobila, ovakvom vožnjom se može postići i značajna ušteda u gorivu, što može dovesti do olakšanja kućnog budžeta usled visoke cene goriva koja vlada ovih dana.

Ipak, potrebno je i povremeno i automobil provozati u visokim obrtajima kako bi se “pročistili” ventili i dizne na samom automobilu i sagorele naslage ugljenika kao i ulja u njima. Preporuka je da se ovo uradi na svakih 500 kilometara, ali samo kada je motorno ulje potpuno zagrejano.

Izbegavajte prevoz teških tereta

Prevoz teškog tereta u automobilu i njegovo opterećivanje predstavlja recept za brži kvar na automobilu i habanje velikog broja delova. Zato je pametno izbegavati prevoz velikih tereta što je više moguće.

Veći teret u automobilu ujedno utiče i na potrošnju goriva usled veće snage potrebne za pokretanje automobila. Neretko se dešava da se prilikom vožnje 5 odraslih ljudi u automobilu, potrošnja goriva poveća i za 10%. Pored povećane potrošnje, delovi koji se dodatno troše su kočioni sistem, gume kao i amortizeri koji trpe najveći pritisak.

Tokom hladnih dana zagrejte motor pre polaska

Pokretanje automobila i naglo dodavanje gasa dok je automobil hladan i nije postigao radnu temperaturu je loša ideja kada je u pitanju očuvanje ispravnosti i delova automobila. Dok je automobil hladan, on emituje veću količinu ugljenika nego što sam automobil može da podnese.

Ono što je najbolje uraditi tokom hladnih dana je pokretanje automobila, čekanje 30 sekundi do minut da se ugreje i onda ga umereno voziti dok ne postigne potpunu radnu temperaturu. Ukoliko je temperatura ispod nule, 5 minuta umerene vožnje je dovoljno kako bi se sam motor ugrejao. Ukoliko je to moguće, poželjno je i izbegavanje vožnje automobila po ekstremno toplim ili hladnim danima.

Izbegavajte rupe na putu

Rupe na putu su deo svakodnevice svakog vozača usled lošeg stanja velikog dela kolovoza koji se nalazi u našoj državi. Pored samih rupa, veliki je broj i šahti i rešetaka koji mogu značajno oštetiti automobil prilikom prelaska točkova preko njih.

Iako je točak taj koji trpi najveći udar prilikom prolaska kroz rupu, može se ostvariti negativan uticaj na gumu, amortizere kao i delova koji utiču na skretanje automobila. Ceo automobil može profitirati od izbegavanja rupa na putu, jer se na taj način izbegava i rasklimavanje ostalih delova karoserije i unutrašnjosti.

Ovo su smernice kojih je svakako poželjno držati se ukoliko želite da što duže vozite svoj automobil uz niske troškove održavanja. Jako je bitno prilikom promene delova kupovati one što boljeg kvaliteta, a takve delove možete naći u našoj MD auto prodavnici po najpovoljnijim cenama i najvišim kvalitetom.