Seat Leon iskustva, prednosti i mane – saveti za vozače

Seat Leon iskustva, prednosti i mane – saveti za vozače

Seat Leon je kompaktni automobil koji od 1999. godine proizvodi španska fabrika automobila Seat. Trenutno je u proizvodnji četvrta generacija ovih automobila. Ovaj model Seat-a, koji je naslednik modela Seat Ronda, je ime dobio po španskom gradu Leonu, koji se nalazi u pokrajini Kastilja i Leon. 

Zasnovan je na mehaničkoj platformi Folksvagen golfa, Škode oktavije i Audija A3, i sa dizajnerskim stilom enterijera koju koristi A3. Proizvodi se u dve verzije karoserije, kao hečbek sa 3 i 5 vrata i kao karavan sa 5 vrata

U nastavku teksta pogledajte osnovne Seat Leon karakteristike, koje su osnovne prednosti i mane ovog automobila, ali i savete i Seat Leon iskustva vozača. Ukoliko su vam potrebi najkvalitetniji delovi za Seat automobile obratite se MD prodavnici rezervnih delova, na raspolaganju smo vam za sve što vas interesuje. 

Seat Leon karakteristike vozila 

Seat Leon prve generacije lansiran 1999. godine, bio je dostupan je samo kao hečbek, dok je povezana verzija karavana u to vreme bila poznata kao SEAT Toledo. Ovaj automobil zasnovan je na platformi Volkswagen grupacije i kao takav delio je mnoge zajedničke komponente sa drugim VW modelima, kao što su Golf 4 ili Audi A3. 

Seat Leon se uglavnom proizvodio u SEAT-ovoj fabrici u Martorelju, u početku u maloj količini (oko 13.000 automobila godišnje). Početkom 21. veka plasiran je Leon Mk1 koji je bio sportska i jeftinija varijanta Golfa. Da bi ojačao sportski imidž, vozilo je imalo malo agresivniji izgled. 

Skupe verzije bile su opremljene sa relativno snažnijim motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, zajedno sa čvršćim ogibljenjem za poboljšanje upravljanja. U unutrašnjosti se nalazila komandna tabla izvedena iz modela Audi A3 prve generacije. 

Seat Leon dimenzije vozila prve generacije

  • Dužina: 4,18 metara
  • Širina: 1,74 metara
  • Visina: 1,44 metara
  • Težina: 1210 – 1628 kilograma
  • Međuosovinsko rastojanje: 2,51 metar

Seat Leon druge generacije počeo je sa proizvodnjom tokom 2005. godine, kada se i pojavio na svetskom automobilskom tržištu. Zasnovan je na platformi Folksvagen grupe A5, koju koristi VW Golf 5. Automobil se izrađivao u Španiji, a imao je oštriji spoljašnji izgled s vertikalno postavljenim brisačima vetrobranskog stakla. 

Spoljne ručke na zadnjim vratima su integrisanije, u sličnom stilu kao i na novijim modelima Alfa Romeo automobila. Automobil je odlično dizajniran i svako ko je imao priliku da dođe u kontakt sa ovom generacijom Seat Leon vozila hvalio je njegov izgled, bilo spolja, bilo unutra. 

Seat Leon dimenzije vozila druge generacije

  • Dužina: 4,32 metara
  • Širina: 1,79 metara
  • Visina: 1,46 metara
  • Težina: 1176 – 1375 kilograma
  • Međuosovinsko rastojanje: 2,58 metara

Seat Leon treće generacije zasnovan je na poslednjoj MKB platformi Volksvagen Grupe. U poređenju sa prethodnom generacijom, Seat Leon 3 je kraći i lakši, međutim s obzirom na to da je njegovo međuosovinsko rastojanje produženo, ovaj model ima prostraniju kabinu sa većim prostorom za ramena za putnike suvozača i nazad, više prostora za noge na zadnjem delu i 380 litara prostora za prtljažnike. 

Prve zvanične informacije i slike automobila objavljene su 16. jula 2012. godine, dok je svoj javni debi ovaj model imao samo nekoliko meseci kasnije, na Salonu automobila u Parizu u septembru 2012. godine. 

Model sadrži novu sigurnosnu opremu, poput vazdušnih jastuka za kolena vozača, i brojne nove bezbednosne sisteme, uključujući (često standardno) kočioni sistem koji omogućava automatsko kočenje automobila posle nesreće…

Seat Leon dimenzije vozila treće generacije

  • Dužina: 4,23 – 4,55 metara
  • Širina: 1,81 metara
  • Visina: 1,45 metara
  • Težina: 1193 – 1261 kilograma
  • Međuosovinsko rastojanje: 2,64 metara

Seat Leon četvrte generacije predstavljen je 28. januara 2020. godine. Ovaj model izrađen je na MKB-Platformi, koju deli sa automobilima kao što su: Volksvagen Golf 8, Škoda Octavia 4 i Audi A3. Seat Leon ima čitav digitalni klaster, opremljen je LED svetlom i ima izuzetno širok spektar benzinskih, dizelskih, priključnih hibridnih i električnih motora.

Seat Leon dimenzije vozila četvrte generacije

  • Dužina: 4,37 metara
  • Širina: 1,8 metara
  • Visina: 1,46 metara
  • Težina: 1286 – 1426 kilograma
  • Međuosovinsko rastojanje: 2,69 metara

Crveni Seat Leon automobil parkiran u prirodi

Seat Leon motor koji se nalazi u ovim automobilima

Seat Leon je zahvaljujući saradnji sa VW grupacijom oduvek opremlejn motorima vrhunskih performansi, bilo da je reč o benzincima ili dizelašima. Jedan od onih koji se posebno izdvajaju u širokoj paleti dobrih i kvalitetnih motora jeste 1.6 motor sa 101 KS. Ovaj motor je jedan od najjeftinijih za održavanje i registraciju, a u proseku troši nešto više od 6 litara bezolovnog benzina na 100 pređenih kilometara. 

Vozači često biraju i nešto jaču verziju motora 2.0, sa 150 konja koji sjajno vuče, ali iskustva su pokazala da ga je u gradskoj vožnji nemoguće spustiti ispod 10 litara potrošnje, ma koliko da ste nežni sa gasom. Najjači benzinski motor ima takođe 2.0L, a opremljen je i turbo punjačem koji podiže snagu na skoro 200 KS, pa čak i više u zavisnosti od verzije.

Kod dizel verzija motora, vozačima se uglavnom najviše dopada 2.0 TDI motor sa 140 KS. Slabiji, od 1.9 nema dovoljno snage u svakom trenutku. Seat Leon u ponudi ima i FR model koji ima 2.0TDI motor povećane snage na 168 konja, pa se izvor svodi na lične preferencije i mogućnosti.

Seat Leon benzin verzije motora koje su najčešće u upotrebi

1.2 TSI – 1197 cm3 – 86 KS/63 kW

1.2 TSI – 1197 cm3 – 105 KS/77 kW 

1.4 16v – 1390 cm3 – 75 KS/55 kW

1.6 – 1595 cm3 – 100 KS/74 kW

1.6 – 1595 cm3 – 102 KS/75 kW

1.6 16v – 1598 cm3 – 105 KS/77 kW

1.8 – 1781 cm3 – 125 KS/92 kW

Seat Leon dizel verzije motora koje se najčešće koriste

1.6 TDI – 1598 cm3 – 90 KS/66 kW

1.6 TDI – 1598 cm3 – 105 KS/77 kW

1.9 SDI – 1896 cm3 – 68 KS/50 kW

1.9 TDI – 1896 cm3 – 90 KS/66 kW

1.9 TDI – 1896 cm3 – 100 KS/74 kW

1.9 TDI – 1896 cm3 – 110 KS/81 kW

Dizajn i udobnost Seat Leon automobila

Seat Leon je automobil koji pleni ljubitelje dobrih automobila pre svega svojim agresivnim prednjim delom i sportskim dizajnom. Unutrašnjost je takođe poprilično zadovoljavajuća, mada to i nije bilo baš toliko sjajno na početnim verzijama. Međutim, od redizajna druge generacije tokom 2009. godine dosta toga je popravljeno, kako spolja tako i u kabini. 

Na pojedinim modelima preglednost možda nije baš na zadovoljavajućem nivou zbog prevelikih A stubova koji izgledaju lepo spolja, međutimi u velikoj meri zaklanjaju pogled iznutra. Sedišta i ergonomija su na zadovoljavajućem nivou, tako da udobnost nimalo ne oskudeva, međutim u određenim serijama kvalitet ugrađene plastike nije na vrhunskom nivou.  

Seat Leon iskustva i saveti vozača

Ono što vozači primarno ističu kada je Seat Leon u pitanju jeste da je sam automobil malo “tvrđi” za upravljanje, ali da se radi o poprilično dobrom vozilu za taj cenovni rang. Takođe, ističu i omanje kvarove, ali ono što je velika prednost jeste da troškovi popravke i održavanja nisu preveliki. 

Vozači savetuju i redovne male servise, kako bi se svi potencijalni problemi sa vozilima predupredili i kako se kvarovi ne bi produbili, što bi moglo da prouzrokuje znatno veće poseldice. 

Seat Leon iskustva vozača kazuju da u gradu ovaj model, posebno benzin verzija, može dosta da potroši, ali ako se uzme dizel ili plin onda je potrošnja značajno redukovana. Takođe, sigurnost u vožnji je na zavidnom nivou, što je vozačima takođe veoma važno. 

Kvarovi kod Seat Leon automobila

Seat Leon druge generacije je imao problem sa velikim opozivom koji se desio usled problema sa zamajcem. Osim toga, nisu primećeni neki ozbiljniji problemi kod ovih vozila, ma kojoj generaciji da pripadaju. Motori su se generalno pokazali kao veoma izdržljivi, ali bi dobro da pri kupovini obratite pažnju na njihov rad u leru, jer se mogu desiti problemi posebno kod 1.2 i 1.4 TSI agregata. 

Kod ovih motora je najveći problem sa turbinom i aktuatorom, koji se moraju zameniti u paru, kao i sa pogonskim lancem i rolerima, s obzirom na to da nije retkost da prezupče već na 20.000 kilometara.

Ukoliko je rad motora neravnomeran ili previše bučan kada je motor hladan, ili ipak izbacuje crni dim iz auspuha, trebalo bi da izbegavate kupovinu takvog polovnjaka.  Takođe, kod Seat Leon vozila često su problem i kočnice, lamela i  trap, pa bi sve ovo trebalo dobro proveriti. Pored navedenog, ukoliko je redovno održavan, Leon ne bi trebalo previše da vas namuči.

U svim drugim situacijama, ako su vam potrebni rezervni delovi za Seat automobile, obavezno nas kontaktirajte i nabavite originalne i nove rezervne delove po najpovoljnijim cenama.

voznja u Seat Leon automobilu

Seat Leon cena novih i polovnih vozila

Ukoliko planirate kupovinu nekog Seat Leon modela, na sajtovima za prodaju polovnih automobila možete očekivati velik raspon cena, s obzirom na to da se ovi automobili proizvode već više od 20 godina.

Uzimajući to u obzir, za Seat Leon automobile iz prve generacije, koji su se proizvodili krajem prošlog i početkom ovog veka, potrebno je izdvojiti od 1.000 do 3.000 evra. Cena Seat Leon automobila se prvenstveno formira na osnovu stanja u kojem se nalazi polovno vozilo, kao i dodatne opreme koja dolazi sa automobilom.

Kada su u pitanju Seat Leon automobili druge generacije, cena tih vozila se uglavnom kreće od 2.800 do 5.000 evra. Seat Leon cena novijih automobila je svakako nešto drugačija, pa tako vozila treće generacije, koja su se proizvodila do 2019. godine, mogu da se nabave po cenama od 7.000 do 14.000 evra. 

Seat Leon cena novog automobila, koji se na tržištu pojavio početkom 2020. godine, dostiže cifru oko 20.000 evra, što i ne čudi s obzirom na to da je u pitanju sasvim dobro opremljen automobil koji dolazi sa vrhunskim performansama.

Zaključak i završno mišljenje o Seat Leon automobilima

Ukoliko uzmemo u obzir sve navedene informacije o ovom vozilu, kao i iskustva dosadašnjih vlasnika ovog automobila, lako je zaključiti da je Seat Leon sasvim dobar i kvalitetan automobil. To i ne treba previše da čudi jer je opšte poznato da modeli koji dolaze iz pogona španske kompanije Seat moraju biti na zavidnom nivou. 

Ovaj automobil, kao i svaki drugi koji se može pronaći na tržištu, pored svih svojih dobrih osobina i kvaliteta, ima i određene mane, međutim ono što je najbitnije jeste da vozačima nudi sigurnu vožnju, bez prevelikih iznenađenja i problema koji mogu da ih zadese. 

Kada je u pitanju veliki servis Seat Leon vozila zahtevaju redovno održavanje prema propisanim uputstvima, kako bi automobili ostali u dobrom stanju i nakon propisane garancije. Samo redovna kontrola i briga o vozilu može garantovati da sve performanse automobila i motora  budu uvek na svom maksimumu.

Ukoliko su vam potrebni najnoviji i najbolji Seat delovi za vaš automobil, MD Auto prodavnica auto delova ima u svojoj ponudi najbolje i najkvalitetnije rezervne delove za sve tipove Seat automobila.