Nissan Qashqai – iskustva, prednosti i mane – saveti za vlasnike

Nissan Qashqai – iskustva, prednosti i mane – saveti za vlasnike

Nisan Kaškai (Nissan Qashqai) je terenski automobil koji proizvodi japanska fabrika automobila Nisan. Ovaj automobil se proizvodi od 2007. godine, a trenutno je u aktuelna druga generacija Nissan Qashqai modela. Naziv “Qashqai” potiče od imena nomadskog plemena koji žive blizu planina Zagros u jugozapadnom Iranu. 

Kad se ovaj model Nissan fabrike automobila pojavio na tržištu, napravio je revoluciju na tržištu s obzirom na to da je bio jedan od prvih krosovera i može se reći da je začetnik ove danas itekako popularne klase automobila. 

Nisan Kaškaj ili Nisan Kaškai, kako ga neki još nazivaju, je terenski automobil, ali bez tipičnih terenskih mogućnosti po kojima su Nisan automobili nadaleko poznati. Dimenzijama Nissan Qashqai balansira između kompaktnog i SUV segmenta. Kaškaj je nešto duži od prosečnog hečbeka, ali i nešto kraći od tipičnog SUV-a. Isto tako, Nissan Kaškai je po visini viši od standardnog kompakt automobila, a niži od SUV modela.

Zvanično, Nissan Qashqai je kompaktni SUV, a glavni konkurenti na tržištu su mu Volkswagen Golf, Renault Megane, Opel Astra, Toyota RAV4, Hyundai Tuson, KIA Sportage, Honda CR-V… Zanimljivo je da je Nisan Kaškaj 2014. godine bio najpopularniji automobil u SUV kategoriji u Evropi, sa više od 203.000 prodatih automobila.

U nastavku teksta pogledajte osnovne karakteristike Nissan Qashqai automobila, njegove prednosti i mane, kao i savete i iskustva vozača. Ukoliko su vam potrebni najkvalitetniji delovi za Nissan, njih možete pronaći u MD prodavnici rezervnih delova.

Karakteristike Nissan Qashqai automobila 

Nisan Kaškaj prve generacije je predstavljen prvi put na salonu automobila u Parizu početkom oktobra 2006. godine. Sa proizvodnih traka je sišao decembra iste godine, a na tržištu se našao februara 2007. godine. Ovo je prvi Nisanov model koji je potpuno razvijen u Evropi.

Prva generacija Nissan Qashqai vozila napravljena je na Nissan C platformi alijanse Renault-Nissan, na kojoj su zasnovani Megan i Almera. Tokom 2008. godine Nisan Kaškaj  je dobio produženu verziju sa sedam sedišta pod nazivom Nissan Qashqai +2. Naredne godine Nisan Kaškai je na Euro NCAP kreš testovima dobio maksimalnih pet zvezdica za bezbednost, a marta 2010. godine predstavljena je i redizajnirana verzija. 

Najveće promene na redizajnu su urađene na prednjem delu automobila. Auto je dobio potpuno nove prednje farove i masku hladnjaka, novu haubu, branike i prednje blatobrane. Zadnji deo takođe ima nova LED svetla, a u enterijeru su kvalitetniji materijali i instrumenti sa novom grafikom.

Dimenzije Nissan Qashqai automobila prve generacije

 • Dužina: 4,32 metara
 • Širina: 1,79 metara
 • Visina: 1,61 metar
 • Međuosovinsko rastojanje: 2,63 metra

Nisan Kaškaj druge generacije je prestavljen u Londonu novembra 2013. godine, a zvanično na salonu automobila u Briselu januara 2014. godine. Dizajn druge generacije se oslanja na koncept predstavljen na trećoj generaciji modela Nisan Iks-Trejl. Nisan Kaškai je razvijen na potpuno novoj platformi CMF (Common Module Family), koja je prvi put upotrebljena baš u Iks-Trejl modelu.

Nova platforma obezbeđuje manju masu, pa je druga generacija za 40 kilograma lakša od prethodnika. Autombil je veći i po dužini i po širini, a po visini je nešto niži u odnosu na prethodnu generaciju, a povećan je i prtljažni prostor.

Nisan Kaškaj +2, model sa sedam sedišta se u drugoj generaciji nije proizvodio. Tu ulogu preuzima veći SUV model Iks-Trejl. Kao i prva generacija, automobil se proizvodi u Nisanovoj fabrici u gradu Sanderlandu u Engleskoj, u kojoj je proizvedeno više od 2 miliona ovog modela u dve generacije. Na Euro NCAP kreš testovima 2014. godine Nisan Kaškaj druge generacije je dobio maksimalnih pet zvezdica za bezbednost.

Dimenzije Nissan Qashqai automobila druge generacije

 • Dužina: 4,37 metara
 • Širina: 1,8 metara
 • Visina: 1,6 metara
 • Međuosovinsko rastojanje: 2,65 metara

Nissan Qashqai nissan kaskaj prva generacija crni

Nissan Qashqai motor automobila

Kada je u pitanju Nissan Qashqai motori koji se mogu pronaći u ponudi ovog modela su raznorazni. Potrošnja benzinskih motora kreće se od 7.2 do 8.9 litara na 100 pređenih kilometara, dok je potrošnja dizel motora od 4.5 do 6.7 litara na 100 km. 

Ono što je osnovna preporuka kada su u pitanju Nisan Kaškai automobili i motori koji ih pogone, jeste da prilikom kupovine jednog japanskog modela uvek prednost date i japanskom motoru. Japanski motori su veoma agilni, ne prave preveliku buku tokom svog rada i najbolje pašu uz ovaj model Nissan automobila. 

Nissan Qashqai benzin verzije motora koje se najčešće koriste

 • 1.2i DIG-T 4X2 HR12DDT – 1.199 cm3, 116 KS/85 kW
 • 1.2i DIG-T 4X2 XTRONIC – 1.199 cm3, 116 KS/85 kW
 • 1.6i DIG-T 4X2 MR16DDT – 1.618 cm3 163 KS/120 kW
 • 2.0 MR20DE – 1.997 cm3, 150 KS/110 kW

Nissan Qashqai dizel verzije motora koje su najčešće u upotrebi

 • 1.5 dCi 4X2 – 1.461 cm3, 110 KS/81 kW
 • 1.6 dCi 4X2 – 1.598 cm3, 131 KS/96 kW
 • 1.6 dCi 4X2 XTRONIC – 1.598 cm3, 131 KS/96 kW
 • 1.6 dCi All Mode 4X4-i – 1.598 cm3, 131 KS/96 kW

Dizajn i udobnost Nisan Kaškaj automobila

Enterijer Nisan Kaškai automobila karakteriše izražena jednostavnost i moderan pristup. Tanka sedišta se mogu preklapati, a moguće je podešavati i visinu naslona, te su ova sedišta veoma udobna i ne smetaju čak ni prilikom dugog sedenja u njima. Veliki otvor  pozadi i na boku, kao i mogućnost sklanjanje sedišta u podu čini ovaj automobil izuzetno funkcionalnim i pogodnim za velike porodice. 

Tako je na primer u kabinu moguće smestiti i bicikl i to nakon samo nekoliko sekundi priprema. Od zanimljivosti koje Nissan Qashqai poseduje valjalo bi još spomenuti i sigurnosnu kutiju koja služi za čuvanje dragocenosti, nešto veće staklene prozore na krovu, kao i inovativan dizajn svetala.

Nissan Qashqai beli od nazad stop lampe

Nissan Qashqai iskustva i saveti vozača

Iskustva vozača kažu da je Nissan Qashqai prilično stabilan i upravljiv auto, koji je veoma udoban i odlično dizajniran. Vozačima vožnju posebno olakšava agilan motor, kao i pogon na sva četiri točka, pa su visoka sigurnost i odlične performanse nešto što vozači redovno ističu kao značajnu prednost ovog modela u odnosu na druge, slične automobile.

Kada su u pitanju iskustva vlasnika za Nissan Qashqai, uglavnom većina vozača ima samo reči hvale, ali svakako postoje i određene mane. Među njima su preglednost pozadi, kao i slab kvalitet plastike koja se koristi za izradu u unutrašnjosti. Pojedini vozači smatraju da bi preciznost završne obrade mogla biti bolja.

Ono što se takođe javlja kao problem kod Nissan Qashqai automobila, a što su prijavili vozači, jeste da mu ponekad zafali snage, posebno nakon duge vožnje. Osim toga, na pojedinim modelima potrebno je učestalije servisiranje, najčešće nakon prvih hiljadu ili dve kilometara, kao i na svakih 10.000 km, što posle spada u redovno održavanje.

Nissan Qashqai kvarovi kod ovog modela

Kada je u pitanju Nissan Qashqai kvarovi koji se mogu javiti kod ovog modela, nisu previše česti, ali se svakako dešavaju, s obzirom na to da ne postoji savršeni automobil koji je otporan na kvarove. Jedan od njih jeste taj da postoji mogućnost da središnja konzola i krovna obloga u unutrašnjosti budu rasklimane i da deluju kao da su izrađene od nekvalitetnih  materijala.

Takođe, zamerke su i na veliku potrošnju ulja kod pojedinih benzinskih motora, te bi valjalo dobro proveriti karakteristike svakog pojedinačnog motora prilikom kupovine ovih modela. Takođe, kod nekih modela česti su i problemi sa električnim instalacijama, a modeli proizvedeni između februara i marta 2007. godine mogu imati problema sa prednjim vešanjem.

Kod dizel motora proizvedenih između januara i oktobra 2008. godine mogu je javiti problemi sa curenjem goriva, a ponekad se može desiti da priključak u sistem nije ispravno priključen. Zadnji amortizeri imaju tendenciju brzog slabljenja, a prijavljeno je i nekoliko slučajeva curenja vode u kabinu oko vetrobranskog stakla.

nissan kaskaj crveni na kalrdmi

Nissan Qashqai cena polovnih i novih vozila

Ako planirate da kupite neki od Nissan Qashqai modela, na sajtovima za prodaju polovnih automobila možete očekivati velik raspon cena, s obzirom na to da je tržište automobila poprilično dinamično, a treba uzeti u obzir i činjenicu da se automobili ove serije proizvode već više od 15 godina.

Pa tako za automobile prve generacije, koji su proizvedeni pre više od 10 godina, potrebno je izdvojiti između 4.500 i 7.000 evra. Cena Nissan Qashqai automobila se prvenstveno formira na osnovu stanja u kojem se polovno vozilo nalazi, kao i dodatne opreme koja dolazi sa automobilom.

Kada su u pitanju automobili Nisan Kaškaj druge generacije cena tih vozila uglavnom se kreće od 8.000, pa sve do 14.000 evra, a u obzir se, pored godine proizvodnje, mora uzeti i stanje u kojem se nalazi automobil, kao i opremljenost određenog vozila. 

Nissan Qashqai cena automobila ne pada tako brzim intenzitetom, pre svega zbog činjenice da se radi o relativno novom modelu, koji redovno trpi redizajn, koji znatno unapređuje originalni model. 

Nisan Kaškai cena novih automobila je svakako neuporedivo drugačiji i nova vozila ovog japanskog auto-giganta uglavnom mogu da pribave samo oni sa nešto dubljim džepom. Nissan Qashqai cena novog automobila dostiže cifru i preko 20.000 evra, što i ne čudi s obzirom na to da je u pitanju izuzetno luksuzno opremljen automobil koji dolazi sa vrhunskim performansama.

Zaključak i završno mišljenje o Nisan Kaškaj automobilima

Na osnovu navedenih karakteristika o vozilu, kao i iskustava dosadašnjih vlasnika ovog automobila, možemo slobodno reći da je Nissan Qashqai jedan poprilično dobar i kvalitetan automobil, što se svakako i moglo očekivati od modeli koji izlaze iz fabrike ovog japanskog proizvođača.

Ovaj automobil svakako ima brojne prednosti, ali i određene mane, kao uostalom i svaki drugi model, ali ono što je najbitnije jeste da vozačima nudi veliki broj mogućnosti i to bez neočekivanih i neprijatnih iznenađenja. Za japanske automobile se može reći da su generalno veoma uspešni na tržištu, pre svega zahvaljujući vrhunskom kvalitetu, pouzdanosti i dugotrajnosti, a isti je slučaj i sa Nissan Qashqai automobilom. 

Kada je u pitanju veliki servis Nisan Kaškaj vozila zahtevaju redovno održavanje i brigu po propisanim uputstvima, pre svega ukoliko se radi o nešto starijim automobilima iz prve generacije. Nissan automobili su karakteristični po posvećenoj i dobroj izradi, ali samo redovna kontrola i briga o vozilu može garantovati da sve performanse automobila i motora  budu uvek na svom maksimumu.

Ukoliko su vam potrebni Nissan delovi za vaš automobil, MD Auto prodavnica auto delova ima u svojoj ponudi najbolje i najkvalitetnije rezervne delove za sve tipove Nissan automobila.