Mercedes E Klasa karakteristike, problemi i saveti

Mercedes E Klasa karakteristike, problemi i saveti

Mercedes E klasa je automobil srednje veličine koji je proizvodila nemačka kompanija Mercedes-Benz. Od svog prvog modela, proizvedenog 1953. godine, do danas, Mercedes E klasa je predstavljala spoj izdržljivosti, luksuza i visokih performansi. U ovom tekstu ćemo se pozabaviti istorijom, modelima i najčešćim kvarovima ovog automobila, kao i preporukama za kupovinu rezervnih delova.

Mercedes E Klasa karakteristike, problemi i saveti

Istorija Mercedes E klase

Mercedes E klasa proizvodi se od 1953. godine. Ovaj automobil je poznat po svom luksuznom dizajnu, sigurnosti i visokim performansama. Prvobitno je proizveden kao „Ponton“ model, ali se kasnije razvio u liniju automobila koja je postala poznata kao Mercedes E klasa. Ovaj automobil se proizvodio u raznim oblicima, uključujući limuzine, karavane i kupe modele.

Prvi model E klase proizveden je 1953. godine, pod nazivom W120 serija. Ovaj model je bio poznat po svom „Ponton“ stilu karoserije i bio je dostupan kao limuzina i kabriolet model. Tokom 60-ih i 70-ih godina, E klasa se razvila u luksuzni automobil, koji je bio prepoznatljiv po svojoj kvaliteti izrade i inovativnim tehnologijama.

Mercedes-E-Klasa-karakteristike, problemi i saveti

Modeli Mercedes E klase

Mercedes E klasa se proizvodi u raznim modelima, uključujući W212, W211 i W213. U nastavku, opisati ćemo ove modele i njihove karakteristike.

Mercedes E klasa W212

Mercedes E klasa W212 proizvodila se od 2009. do 2016. godine. Ovaj model bio je poznat po svom sofisticiranom dizajnu i modernim tehnološkim značajkama. Odličan izbor za one koji traže automobil visokih performansi, ali i udobnosti za vožnju u gradskom okruženju. Delovi za Mercedes E klasu W212 su široko dostupni i lako se mogu naći kod raznih distributera delova

Mercedes E klasa W211

Mercedes E klasa W211 proizvodila se od 2002. do 2009. godine i bila je prva E klasa koja se proizvodila nakon preimenovanja modela iz klase „E“ u „E klasa“. Ovaj model bio je poznat po svojoj elegantnoj i klasičnoj dizajnerskoj šemi, koja se protezala preko svih elemenata automobila. Mnogi vozači i dalje drže ovaj model u visokom postu zbog njegovog značaja u istoriji E klase. Međutim, iako je ovaj model poznat po svojoj kvaliteti izrade, česti kvarovi mogu biti problematični. Najčešći kvarovi na ovom modelu uključuju probleme sa ubrizgavanjem goriva, električnim sistemom i kvarove na menjaču.

Mercedes E klasa W213

Mercedes E klasa W213 proizvodi se od 2016. godine. Ovaj model je poznat po svojoj sofisticiranoj tehnologiji i luksuznoj unutrašnjosti. Predstavlja novi korak napred u dizajnu i tehnologiji za ovaj model, a pogoni ga širok spektar motora, uključujući dizel, benzinske i hibridne opcije.

Najčešći kvarovi na Mercedes E klasi

Iako je Mercedes E klasa poznata po svojoj kvaliteti i izdržljivosti, kao i drugi automobili, i ona ima svoje probleme. Neki od najčešćih kvarova na ovom modelu uključuju:

  1. Problemi sa kočnicamaKočioni sistem može biti problematičan na ovom modelu, sa kočionim diskovima koji su podložni habanju i potrebno je redovno održavanje.
  2. Problemi sa motorom – Motori se mogu kvariti zbog curenja ulja, problema sa pumpom goriva i oštećenja radilice.
  3. Problemi sa menjačem – Automatski menjači na ovom modelu mogu biti problematični, često se javljaju problemi sa prebacivanjem brzina, što može dovesti do skupih popravki.
  4. Problemi sa električnim sistemom – Električni sistem je još jedno područje na ovom modelu koji može biti problematičan, sa greškama na senzorima, kablovima i drugim komponentama.

 

Mercedes E Klasa karakteristike, problemi i saveti

Mercedes e klasa delovi

Mercedes E klasa je poznata po tome što koristi vrhunske delove prve ugradnje (OEM) kako bi se obezbedila izdržljivost i pouzdanost vozila. Ovde su neki od proizvođača delova prve ugradnje koji se koriste na Mercedes E klasi:

  1. Bosch – Bosch je nemački proizvođač delova za automobile i poznat je po svojim komponentama za motore, kao što su pumpe za gorivo, bobine, senzori i kablovi.
  2. Continental – Continental je nemački proizvođač guma i auto-delova, a jedan od najpoznatijih delova koji proizvodi su elektronske kontrole stabilnosti (ESP) koje se koriste u Mercedes E klasi.
  3. Mahle – Mahle je nemački proizvođač koji proizvodi širok spektar delova za motore, kao što su filteri za ulje i vazduh, klipovi i klipnjače, ventilacioni sistemi i drugi delovi.
  4. Hella – Hella je nemački proizvođač koji proizvodi električne delove za automobile, uključujući farove, svetla za maglu, senzore i releje.
  5. Valeo – Valeo je francuski proizvođač koji proizvodi širok spektar delova za automobile, uključujući kočione sisteme, brisače, ventilacione sisteme i senzore.
  6. Bilstein – Bilstein je nemački proizvođač amortizera i opruga, koji proizvodi delove za sportske i trkačke automobile, kao i za klasične automobile kao što je Mercedes E klasa.
  7. ATE – ATE je nemački proizvođač kočionih sistema i hidrauličnih sistema, koji proizvodi delove poput kočionih diskova, pločica i drugih kočionih delova.
  8. Mann-Filter – Mann-Filter je nemački proizvođač koji proizvodi filtere za ulje, vazduh i gorivo za automobile. Njihovi filteri su poznati po svojoj izdržljivosti i efikasnosti.
  9. ZF Friedrichshafen – ZF Friedrichshafen je nemački proizvođač koji proizvodi automatske i ručne menjače za automobile, uključujući one koji se koriste na Mercedes E klasi.

Ovi proizvođači delova prve ugradnje su samo neki od mnogih koji se koriste na Mercedes E klasi. Korišćenje delova kvaliteta prve ugradnje obezbeđuje da su delovi dugotrajni i kompatibilni sa vašim vozilom, što pruža sigurnost i pouzdanost.

Zaključak

Mercedes E klasa je automobil koji je uspeo da održi svoju poziciju kao sinonim za luksuz i inovaciju u svetu automobila. Od svog debija 1953. godine, E klasa je evoluirala i postala jedan od najprepoznatljivijih modela u Mercedesovoj liniji automobila. Sa svakom novom generacijom, Mercedes E klasa predstavljala je inovativne tehnologije i poboljšanja, koja su pružila još bolje performanse, sigurnost i udobnost.

Jedan od ključnih razloga za popularnost Mercedes E klase je njena pouzdanost. Delovi prve ugradnje koji se koriste u ovom automobilu pružaju dugotrajnost i izdržljivost, čineći Mercedes E klasu jednim od najpouzdanijih vozila u svojoj klasi.

Takođe, Mercedes E klasa je automobil koji pruža luksuz i eleganciju, a u isto vreme i izvanrednu udobnost. Ova vozila su poznata po tome što nude širok spektar luksuznih karakteristika, uključujući premium audio sisteme,  premium kožne i druge materijale u unutrašnjosti, uz razne vrste pametnih tehnologija koje pružaju neverovatno iskustvo vožnje.