Šta su amortizeri i čemu oni služe?

Šta su amortizeri i čemu oni služe?

Amortizeri ne samo da su jedan od glavnih delova svakog vozila, već su oni veoma važna komponenta svakog predmeta koji vrši, i nad kojim se vrši neki pritisak. U načelu, amortizeri mogu biti mehanički ili hidraulični uređaj čiji je cilj da primi, ravnomerno rasporedi i ublaži šok impulse. To se postiže tako što ovi uređaji pretvaraju kinetiču energiju u neku drugu vrstu energije (uglavnom toplotnu) koja se, zatim, rasipa. 

Amortizeri za kola se mogu naći na svakom delu našeg automobila koji vrši ili trpi pritisak. Međutim amortizeri za točkove i za vrata nikako ne mogu biti isti. Ovo dalje implicira da postoje i različiti tipovi amortizera, a samo neke od njih su: 

 • Amortizeri za haubu
 • Amortizeri za kola
 • Amortizeri za gepek
 • Off road amortizeri
 • Zadnji amortizeri

Oštećenja amortizera mogu dovesti do ozbiljnih oštećenja ostalih delova vozila, a mogu biti i veoma opasna budući da utiču na celokupno iskustvo upravljanja vozila. Loši ili oštećeni amortizeri mogu biti razlog neudobne vožnje u automobilu budući da ne ublažava vibracije od kretanja po neravnim površinama. Međutim, oni i čuvaju naše vozilo od zanošenja u stranu i izetanja sa puta, pa su tako, amortizeri, definitivno, ključan deo svakog automobila. 

Ono što je važno napomenuti, jeste da je veoma važno kupovati nove i originalne zamenske delove za vaše vozilo kako bi se postarali da je sigurnost uvek na maksimalnom nivou. 

Zato, ukoliko vam treba bilo kakav originalni rezervni deo za vaše amortizere,  ili bilo koji drugi deo za automobile, MD Auto prodavnica rezervnih delova je adresa na koju bi trebalo da se obratite. Posedujemo najbolje originalne rezervne delove za sve vrste automobila, koje prodajemo po izuzetno povoljnim cenama. 

 

Građa amortizera

Nakon što smo saznali šta su amortizeri, kao i čime oni služe, na redu je da se upoznamo sa time kako ovaj uređaj zapravo izgleda. Naime, amortizeri su veoma jednostavni uređji koji se sastoje iz nekoliko delova, a evo i kojih: 

 • Telo
 • Klip
 • CIlindar
 • Osovina klipa
 • Semering
 • Ventil 

Kako funkcionišu amortizeri?

Amortizeri, iako vrše veoma bitne funkcije u našem automobilu, rade na prilično jednostavan način. U zavisnosti od vrste i tipa amortizera, njegova osovina pomera klip prema gasu ili ulju kada dođe do pomeranja vešanja automobila ka gore. 

Sam klip amortizera ispunjen je otvorima kroz koje prolaze ulje i gas. Tako, budući da se na svim stranama klipa amortizera može naći velika količina ulja ili gasa, kašnjenje kretanja samog klipa se odražava kao ublaćavanje naglog pomeranja vešanja. 

Međutim, iako su amortizeri prilično jednostavni uređaji, oni se sastoje iz velikog broja malih delova čiji je životni vek, upravo zbog malih dimenzija, prilično kratak. Rok trajanja amortizera iznosi oko 150.000 kilometara, a vožnja po lošim putevima je može dodatno skratiti. 

Kod nas, ali i u regionu putevi često mogu biti u veoma lošem stanju, te su kvarovi amortizera dosta znatno učestaliji od zemalja sa kvalitetnijim putevima.

 

Vrste amortizera

Amortizeri se dele na dve osnovne vrste koje se najčešće praktikuju u vozilima. One se prvenstveno razlikuju po građi i kompleksnosti izrade, a u nastavku ćemo se i upoznati sa njima. 

Prva vrsta amortizera je i najjednostavnija. Funkcioniše po principu dvostrukih cevi, pa otud i naziv “dvostruki amortizer” odnosno “dvocevni amortizer”. Ova vrsta amortizera ima potisnu i rezervnu cev i funkcioniše tako što pretvara mehaničku energiju, koja se nastaje vožnjom po neravnim putevima, u toplotnu koja ubrzo zatim isparava. 

Pored dvocevnih amortizera, postoje i mono-cevni amortizeri, odnosno amortizeri koji imaju samo potisnu cev. Međutim, ova vrsta amortizera ima dva klipa, preciznije jednocevni amortizeri se sastoje od radnog klipa i plivajućeg klipa koji se kreću simultano sa amotomobilom prilikom prelaska preko izbočina na putu. 

Kada je reč o vrstama amortizera, veoma je važno pomenuti i ventile za kalemove. Oni se sastoji od prolaza za ulje unutar cilindričnih cevi. Ventili za kalemove su kompatiblni sa svim vrstama amortizera bilo da su u pitanju jednocevni ili dvocevni amortizeri. 

Zamena amortizera – kada je vreme da proverite stanje vaših amortizera

Kako bi se postarali da je naša bezbednost, ali i bezbednost drugih učesnika u saobraćaju uvek na maksimalnom nivou, važno je da radimo redovne provere amortizera

Provere amortizera se uglavnom rade nakon pređenih 80.000 kilometara. Međutim, postoji i niz drugih načina na koji možete proveriti ispravnost amortizera na vašem vozilu, a neki od njih su:

 • Stepen naginjanja napred na oštrim krivinama
 • Neravnomerna ili brza istrošenost guma
 • Trzanje volana unazad
 • Nestabilnost automobila pri svim vrstama vožnje 
 • Znakovi brazdi na klipu 
 • Amortizer i klipovi prekriveni uljem

Ovo su samo neki od znakova koji ukazuju na ozbiljne probleme sa amortizerima. Zato, ukoliko primetite neki od njih, savetujemo vam da se što pre obratite mehaničaru kako biste efektivno sanirali sva oštećenja i sprečili dodatno propadanje vašeg vozila. 

Takođe, imajte na umu da je veoma važno kupiti odgovarajuće amortizere za vaše vozilo. Srećom, na sajtu MD auto delovi, možete lako doći do informacija o cenama amortizera koji će odgovarati upravo vašem vozilu. A pored amortizera i delova za održavanje amortizera, na MD auto delovi sajtu ili u nekoj od dveju poslovnica, možete naći i veliki asortiman svih drugih auto delova za svaki automobil. 

 

Nadamo se da smo vam ovim tekstom približili važnost i građu amortizera, kao i ulogu koju oni vrše kada je u pitanju 

Briga o amortizerima  na automobilu, samo je jedna u nizu stavki na koje treba da obratite pažnju, a koja može značajno produžiti životni vek vašeg vozila. Kontaktirajte nas za sva pitanja i posetite našu prodavnicu kako biste nabavili najbolje originalne delove za automobile, po najpovoljnijim cenama.