DSG menjač Iskustva, servis i kvarovi

DSG menjač Iskustva, servis i kvarovi

DSG menjac iskustva sa ovim automatskim menjacem. DSG što je akronim za „Direktno-Šaltovani Getriebe“ (na nemačkom „Direkt-Schalt-Getriebe“), predstavlja inovativnu tehnologiju menjača koju je razvio Volkswagen. Ovaj sistem je revolucionarni automatski menjač koji kombinuje prednosti tradicionalnih automatskih i manuelnih menjača.

Istorija i razvoj DSG menjača:

Prvi DSG menjač je predstavljen 2003. godine i brzo je postao popularan među vozačima zbog svojih performansi i efikasnosti. Koncept iza DSG-a je jednostavan, ali genijalan: koristi dve odvojene spojnice, jednu za parne i jednu za neparne brzine. Dok je jedna spojnica aktivna (npr. kada je automobil u prvoj brzini), druga se priprema za sledeći prenos (npr. druga brzina), što omogućava gotovo trenutne promene brzina bez prekida u snazi motora.

Kako DSG Menjač Radi?

Za razliku od tradicionalnih menjača koji koriste jednu spojnicu, DSG koristi dve. Ova jedinstvena konfiguracija omogućava menjaču da „predvidi“ sledeću brzinu koja će biti potrebna, bilo da je to viša ili niža. Dok je jedna spojnica aktivna i prenosi snagu trenutnoj brzini, druga je već pripremljena za sledeću promenu. Ovo rezultira gotovo trenutnim prebacivanjem brzina, bez prekida u snabdevanju snagom.

DSG menjač je zapravo ručni prenos koji se automatski kontroliše. Osnovna karakteristika ovog menjača je da koristi dve spojnice, što omogućava brže i glađe promene brzina. Volkswagen, jedan od pionira ove tehnologije, koristi dvostruki set spojnica u svojim menjačima, gde unutrašnja spojnica (K1) kontroliše neparne brzine, dok spoljašnja (K2) kontroliše parne brzine.

Ključne karakteristike DSG menjača:

 1. Dvostruka spojnica: Kako je već napomenuto, dvostruka spojnica je osnova DSG tehnologije. Ovo omogućava menjaču da prebacuje brzine gotovo trenutno, smanjujući vreme prekida snage između promena brzina.
 2. Brzina i efikasnost: Zahvaljujući svojoj sposobnosti brzog prebacivanja, DSG menjač omogućava bolje performanse i efikasnost u poređenju sa tradicionalnim automatskim menjačima.
 3. Svestranost: DSG menjač može funkcionisati u potpuno automatskom modu ili omogućiti vozaču da ručno prebacuje brzine, koristeći polugice na volanu ili prekidača na središnjoj konzoli.

muskarac-sorc-drzi-rucicu-menjaca

DSG Menjač iskustva u upotrebi

U početku, DSG tehnologija je bila prvenstveno usmerena na performanse i korišćena je u sportskim automobilima. Međutim, zbog svojih prednosti, brzo je usvojena i u širokom spektru modela, od ekonomičnih malih automobila do luksuznih limuzina i SUV-ova.

DSG menjač, ili Direktno-Šaltujući Menjač, je tehnološki napredna vrsta automatskog menjača koja kombinuje karakteristike tradicionalnog automatskog menjača s onima manuelnog menjača, pružajući brže i efikasnije prebacivanje brzina. Evo gde se ovaj menjač može pronaći i koje su njegove prednosti:

 1. Proizvođači i Modeli:

  • Volkswagen: Gotovo svi modeli, uključujući Golf, Passat, Polo, Tiguan, Touran, i Arteon, nude varijante s DSG menjačem.
  • Audi: U Audi paleti, DSG menjač (poznat kao S tronic ili R tronic u nekim modelima) može se naći u A3, A4, A5, A6, TT, Q3, Q5, i drugim modelima.
  • Škoda: Modeli kao što su Octavia, Superb, Kodiaq i Kamiq nude DSG kao opciju.
  • Seat: Leon, Ibiza, Ateca i Tarraco su samo neki od modela koji koriste DSG.
 2. DSG Menjač iskustva i prednosti:

  • Brzina: Jedna od najvećih prednosti DSG menjača je sposobnost brzog prebacivanja brzina, često brže nego što vozač može ručno.
  • Efikasnost: Zahvaljujući svom dizajnu, DSG može poboljšati ekonomičnost potrošnje goriva u odnosu na tradicionalne automatske menjače.
  • Vozne karakteristike: Pruža glatko i gotovo neprimetno prebacivanje brzina, čime se poboljšava udobnost vožnje.
  • Svestranost: DSG menjač može funkcionisati u potpuno automatskom modu ili omogućiti vozaču da ručno prebacuje brzine korišćenjem polugica na volanu ili prekidača na središnjoj konzoli.
  • Širok Spektar Upotrebe: Iako je DSG menjač prvobitno bio povezan s performansama i sportskim automobilima, sada je dostupan u širokom spektru vozila – od kompaktnih gradskih automobila, preko porodičnih limuzina, do SUV-ova i luksuznih vozila. Ova svestranost omogućava vozačima raznih kategorija vozila da iskuse prednosti koje DSG donosi.

DSG Menjač sa 6 i 7 Brzina: Dublja Analiza

DSG menjači sa 6 i 7 brzina predstavljaju vrhunac inovacija u svetu automobilske industrije. Ovi menjači su dizajnirani da pruže vozačima optimalnu kombinaciju efikasnosti, performansi i udobnosti vožnje. Ali šta tačno razlikuje ova dva modela i koje su njihove specifične karakteristike?

DSG Menjač iskustva sa 6 Brzina

DSG menjač sa 6 brzina je jedan od prvih modela ove vrste koji je uveden na tržište. Karakteriše ga:

 • Robustnost i izdržljivost: Ovaj menjač je dizajniran da izdrži veće obrtni momente, što ga čini idealnim za snažnije motore i vozila veće mase.
 • Fleksibilnost: Sa šest brzina, ovaj menjač pruža vozačima širok spektar mogućnosti, omogućavajući glatke promene brzina u različitim uslovima vožnje.
 • Efikasnost: Iako možda ne nudi istu efikasnost kao model sa 7 brzina, šestostepeni DSG menjač je i dalje energetski efikasan i pruža odlične performanse.

DSG Menjač iskustva sa 7 Brzina

Nakon uspeha šestostepenog modela, DSG menjač sa 7 brzina je uveden kao odgovor na potrebe tržišta za još većom efikasnošću i performansama. Njegove glavne karakteristike uključuju:

 • Veća efikasnost: Sa dodatnom brzinom, ovaj menjač omogućava bolju optimizaciju potrošnje goriva, posebno pri većim brzinama na autoputu.
 • Manja masa: U poređenju sa modelom sa 6 brzina, sedmostepeni DSG menjač je lakši, što doprinosi boljoj ukupnoj efikasnosti vozila.
 • Svestranost: Ovaj menjač je sposoban da se prilagodi širokom spektru uslova vožnje, od gradske vožnje do vožnje na autoputu, pružajući vozačima glatko i udobno iskustvo.

Bilo da se odlučite za DSG menjač sa 6 ili 7 brzina, možete biti sigurni da ćete dobiti tehnologiju koja je na vrhu svoje klase. Oba modela pružaju izvanredne performanse i efikasnost, ali vaša specifična potreba i preferencija će odrediti koji je pravi izbor za vas. U svakom slučaju, DSG menjači su postavili novi standard u svetu automobilske industrije.

DSG Menjač iskustva sa kvarovima i problemima

DSG (Direktno-Šaltujući Menjač) je tehnologija menjača koju je razvio Volkswagen Group i koristi se u mnogim modelima automobila ovog koncerna, kao i kod nekih drugih proizvođača. Dok DSG menjač nudi brže promene brzina i bolju efikasnost u odnosu na tradicionalne automatske menjače, on može doživeti i neke specifične probleme.

 1. Trzanje menjača: Jedan od najčešćih problema koji korisnici prijavljuju je trzanje menjača, naročito pri nižim brzinama ili pri kretanju iz mirovanja. Ovo može biti uzrokovano nekoliko faktora, uključujući software menjača, kvačilo ili čak nivo ulja u menjaču.
 2. Problemi sa mehatronikom: Mehatronička jedinica je srce DSG menjača i kombinuje mehaničke i elektronske komponente. Kvarovi na ovoj jedinici mogu uzrokovati nepravilno prebacivanje brzina, gubitak snage ili čak otkazivanje menjača. Ovi problemi često zahtevaju zamenu cele mehatroničke jedinice, što može biti skupo.
 3. Problemi s plivajućim zamajcem (DMF – Dual Mass Flywheel): Plivajući zamajac je dizajniran da smanji vibracije i šum motora, ali može doći do njegovog oštećenja ili kvara. Simptomi problema s DMF-om uključuju vibracije pri kretanju, čudne zvuke prilikom promene brzina ili čak gubitak snage.
 4. Isticanje ulja: Curenje ulja iz DSG menjača može dovesti do smanjenja performansi i potencijalno oštećenja. Važno je redovno proveravati nivo ulja i zameniti ga prema preporučenim intervalima.
 5. Softverski problemi: Ponekad, problemi s DSG menjačem mogu biti povezani s softverom koji ga kontroliše. U takvim slučajevima, ažuriranje softvera može rešiti problem.

Da bi se smanjila verovatnoća ovih problema, preporučuje se redovno održavanje i servisiranje menjača kod strucnih servisera i delove za servis nabavljajte kod proverenih prodavaca auto delova. Takođe, važno je pridržavati se preporučenih intervala zamene ulja i komponenti kako bi se osiguralo dugovečno i efikasno funkcionisanje DSG menjača.

DSG Menjač iskustva sa servisom

DSG menjač, iako je poznat po svojoj izdržljivosti i efikasnosti, zahteva pažljivo i stručno održavanje kako bi zadržao svoje vrhunske performanse. Evo šta treba znati o servisiranju ovog sofisticiranog sistema:

DSG menjač Iskustva, servis i kvarovi

Zašto je Redovno Održavanje Važno?

Kao i svaki drugi deo automobila, DSG menjač je izložen svakodnevnom habanju. Ulje u menjaču igra ključnu ulogu u smanjenju trenja između komponenti, štiteći ih od prekomernog habanja i oštećenja. Međutim, vremenom, ulje može izgubiti svoje mazivne osobine i postati kontaminirano, što može dovesti do smanjenja performansi menjača.

Kako Odabrati Pravo DSG Ulje?

Odabir pravog DSG ulja je presudan za očuvanje performansi i dugovečnost vašeg menjača. Evo nekoliko ključnih aspekata koje treba uzeti u obzir prilikom odabira ulja za DSG menjač:

 1. Specifikacija DSG ulja: DSG menjači zahtevaju specifičnu formulu ulja koja se razlikuje od standardnih manuelnih ili automatskih menjačkih ulja. Na primer, Volkswagen koristi specifikacije poput „DSG DQ200“ ili „DSG DQ250“, koje označavaju specifične vrste DSG menjača. Pravilno ulje će često nositi ovakvu oznaku.
 2. Viskoznost: Baš kao i kod motornih ulja, viskoznost je ključna za DSG ulje. To označava kako se ulje ponaša pri različitim temperaturama. Pravilna viskoznost osigurava da menjač funkcioniše glatko bez obzira na vremenske uslove.
 3. Specifikacije proizvođača: Svaki proizvođač automobila ima svoje specifične zahteve za DSG ulje koje treba koristiti. Uvek se konsultujte sa uputstvom vašeg vozila ili sa ovlašćenim serviserom kako biste se uverili da koristite odgovarajuće ulje.
 4. Svojstva ulja: Pored viskoznosti, važno je razmotriti i druge karakteristike ulja, poput njegove otpornosti na oksidaciju, sposobnosti da se odupre penušanju, i njegove anti-trošne karakteristike.

Specijalizovani Servisi za DSG Menjače

Ne svaki auto-servis je opremljen ili obučen da pravilno servisira DSG menjače. Ovi menjači su kompleksni i zahtevaju posebne alate i znanje za servisiranje. Zato je važno pronaći servis koji ima iskustvo i stručnost u radu sa DSG tehnologijom.

Kada je Vreme za Servis?

Iako je generalna preporuka zamena ulja svakih 60.000 km, važno je obratiti pažnju na znakove kao što su trzanje menjača, neobični zvukovi ili promene u performansama. Ovi simptomi mogu ukazivati na potrebu za ranijim servisiranjem.

Pravilno održavanje DSG menjača nije samo pitanje produženja njegovog veka trajanja, već i očuvanja optimalnih performansi vašeg automobila. Investiranje u redovno i stručno servisiranje će se isplatiti kroz bolje performanse, veću efikasnost i dugotrajnost vašeg menjača.

Cene servisa DSG menjača:

Cene servisa DSG menjača mogu se razlikovati u zavisnosti od regije, modela automobila, specifičnih potreba i radionice koja pruža usluge. Evo nekih opštih cenovnih smernica:

 1. Zamena ulja i filtera: Cena može varirati od 100€ do 300€, u zavisnosti od marke ulja, cene filtera i radne snage.
 2. Provera mehatronike: Cena može biti od 50€ do 200€, zavisno o složenosti problema.
 3. Zamena spojnice: Ovo može biti skuplji deo servisa, sa cenama koje se kreću od 500€ do 1.500€ ili više, u zavisnosti od modela automobila i cene delova.
 4. Dijagnostika: Cena dijagnostike može biti od 20€ do 100€.

Napomena: Ovo su samo opšte cenovne smernice i stvarne cene mogu se značajno razlikovati!

Zaključak

DSG menjač je revolucionarna tehnologija koja pruža vozačima brze i glatke promene brzina. Međutim, kao i svaka tehnologija, važno je biti svestan potencijalnih problema i redovno održavati menjač kako bi se osigurao njegov dugovečan i efikasan rad. Ako razmatrate kupovinu automobila sa DSG menjačem, važno je da se informišete o svim aspektima njegovog rada i održavanja. Nadamo se da Vam je ovaj tekst pomogao, svako dobro Vam zelimo, Uzdravlje !!! 😉

DSG menjač Iskustva, servis i kvarovi