„Check Engine“ lampica svetli ili treperi: Da li ima mesta panici!?

„Check Engine“ lampica svetli ili treperi: Da li ima mesta panici!?

Check Engine“ lampica, takođe poznata kao lampica motornog upozorenja, je ključni indikator na instrument tabli vašeg vozila. Ona je integralni deo sistema za samodijagnostiku (OBD – Onboard Diagnostics) vozila. Kada se ova lampica upali, to znači da je vozilov kompjuter detektovao neki problem u sistemu motora ili povezanim komponentama, koji može uticati na performanse vozila, potrošnju goriva, ili emisiju izduvnih gasova. Check Engine“ lampica se pali kada dođe do odstupanja u radu motora koje elektronika ne može sama da reguliše. To može biti zbog različitih problema u sistemu vozila, kao što su kvar lambda sonde, problema sa turbinom, diznama, EGR ventilom, i drugo. Kada se detektuje problem, u memoriju računara vozila se upisuje kôd greške.

Zašto se pali „Check Engine“ lampica?

Check Engine“ lampica, takođe poznata kao lampica motornog upozorenja, je ključni indikator na instrument tabli vašeg vozila. Kada se ova lampica upali, to znači da je vozilov kompjuter detektovao neki problem u sistemu motora ili povezanim komponentama, koji može uticati na performanse vozila, potrošnju goriva, ili emisiju izduvnih gasova.

Razlozi za paljenje ove lampice mogu varirati:

 1. Loše gorivo: Korišćenje goriva lošeg kvaliteta može uzrokovati nepravilno sagorevanje i aktivirati lampicu.
 2. Neispravna lambda sonda (O2 senzor): Ovaj senzor meri količinu kiseonika u izduvnim gasovima i pomaže u regulaciji mešavine vazduha i goriva. Kvar na ovoj komponenti može uticati na performanse motora.
 3. Kvar katalizatora ili DPF: Katalizator i DPF je ključan za smanjenje emisije štetnih gasova. Ako ne funkcioniše ispravno, to može aktivirati „Check Engine“ lampicu.
 4. Problemi sa  vazdušnim protokomerom (MAF senzor): Ovaj senzor meri količinu vazduha koji ulazi u motor i igra važnu ulogu u upravljanju motorom.
 5. Kvarovi na sistemu paljenja: Problemi kao što su neispravne svećice, bobine ili paljenje mogu izazvati „Check Engine“ lampicu.
 6. Curenje vakuma: Ako postoji problem sa vakumom u sistemu za ubrizgavanje, to može dovesti do nepravilnog rada motora i upaliti lampicu.
 7. Kvarovi na Turbini: Problemi sa turbinom mogu uticati na performanse motora i efikasnost goriva.
 8. Problem sa EGR Ventilom: Ovaj ventil pomaže u smanjenju emisije štetnih gasova. Njegov kvar može uticati na performanse motora i emisiju gasova.

Važno je napomenuti da iako „Check Engine“ lampica može ukazivati na manji problem, ona takođe može biti indikator ozbiljnijeg kvara. Stoga je preporučljivo da se vozilo što pre odvede na profesionalnu dijagnostiku kako bi se problem tačno identifikovao i rešio. Ignorisanje ove lampice može dovesti do ozbiljnijih problema i skupih popravki.

Kako reagovati kada se upali „Check Engine“ svetlo?

Kada se upali „Check Engine“ svetlo, važno je postupiti smireno i strateški. Evo detaljnijih koraka:

 1. Ne Paničite: Mnogi sistemi u modernim vozilima su veoma osetljivi i mogu aktivirati lampicu i zbog manjih problema. Neke situacije ne zahtevaju hitnu pažnju, ali ne treba ih ni ignorisati.
 2. Proverite Ostale Indikatore na Tabli: Pogledajte da li postoje neki drugi upozoravajući signali, kao što su lampice za ulje, temperaturu motora ili sistem kočnica. Takođe, obratite pažnju na bilo kakve neobične zvukove, mirise ili promene u performansama vozila.
 3. Proverite Gorivo i Poklopac Rezervoara: Jednostavni problemi poput labavog poklopca rezervoara goriva mogu aktivirati „Check Engine“ svetlo.
 4. Očitajte Kodove Greške: Ako imate pristup OBD-II skeneru, možete sami očitati kodove greške. Ovi kodovi mogu pružiti uvid u prirodu problema.
 5. Posetite Servis: Za detaljnu dijagnostiku i rešavanje problema, najbolje je posetiti ovlašćeni servis. Stručnjaci mogu precizno utvrditi uzrok problema i preporučiti odgovarajuće popravke.
 6. Razmotrite Vozne Uslove: Ako je „Check Engine“ svetlo počelo da svetli nakon promene voznih uslova (npr. vožnje na veoma visokim nadmorskim visinama), to može biti uzrok.

Važno je naglasiti da ignorisanje „Check Engine“ svetla može dovesti do ozbiljnijih problema i potencijalno skupih popravki u budućnosti.

Kodovi Greške

Kodovi grešaka koji se beleže u sistemu za samodijagnostiku vozila (OBD-II) pružaju precizne informacije o problemima unutar sistema vozila. Svaki kod se sastoji od pet znakova, gde je prvi znak obično slovo P (za probleme vezane za pogonski sklop), a ostali su brojevi. Evo detaljnijeg objašnjenja nekih čestih kodova:

 • P0171: Ovaj kod ukazuje na to da je u izduvnim gasovima previše kiseonika (što znači premalo goriva). To može biti posledica curenja vazduha, problema sa gorivom ili neispravnog MAF senzora.
 • P0172: Suprotno od P0171, P0172 signalizira preveliku količinu goriva u odnosu na vazduh (bogata mešavina). Ovo može biti uzrokovano neispravnim injektorima, problemima sa senzorom pritiska goriva ili neispravnim temperaturnim senzorom.
 • P0409: Ovaj kod ukazuje na problem sa EGR (Exhaust Gas Recirculation) sistemom, koji pomaže u smanjenju emisije azotnih oksida. Kvar može biti uzrokovan neispravnim EGR ventilom ili senzorom.
 • P0520: Odnosi se na problem sa senzorom pritiska ulja, što može ukazivati na neadekvatan pritisak ulja unutar motora, što je vitalno za njegov pravilan rad.
 • P0550: Ukazuje na problem sa sistemom servo upravljača, konkretno na previsok napon unutar elektronike sistema, što može uticati na upravljanje vozilom.

Razumevanje ovih kodova omogućava precizno dijagnostikovanje i brže rešavanje problema, čime se smanjuje rizik od ozbiljnijih kvarova i skupih popravki.

„Check Engine“ lampica svetli ili treperi: Da li ima mesta panici!?

Treperenje „Check Engine“ Lampice: Šta To Znači i Kako Reagovati

Treperenje „Check Engine“ lampice na instrument tabli vozila može biti znak ozbiljnijeg problema. Za razliku od konstantnog svetla, treperenje označava moguću neposrednu opasnost za motor i zahteva hitno reagovanje​​.

Uobičajeni Uzroci Treperenja „Check Engine“ Lampice

 1. Neispravan Cilindar: Jedan od čestih uzroka treperenja „Check Engine“ lampice može biti neispravan cilindar u motoru. Ovo može zahtevati dijagnostiku kako bi se utvrdio tačan problem, koji može biti povezan sa bobinom ili svećicom​​.
 2. Problemi sa Katalizatorom ili Lambda Sondom: U nekim slučajevima, problem može biti povezan sa katalizatorom ili lambda sondom. Ovi elementi su ključni za pravilno funkcionisanje sistema za kontrolu emisija gasova u vozilu​​.
 3. Ostali Razlozi: „Check Engine“ lampica može treperiti iz mnogih razloga, uključujući napuknute cevi na usisu i ispuhu motora​​. Važno je da se vozilo odmah priključi na uređaj za dijagnostiku kako bi se otkrili tačni uzroci

Preporučene Akcije

 1. Hitna Dijagnostika: Kada „Check Engine“ lampica treperi, preporučuje se da se vozilo što pre odvede na dijagnostiku. U većini slučajeva, dijagnostički uređaj će odmah pokazati šta je uzrok upozorenja​​.
 2. Nezanemarljiv Problem: Važno je da se ovaj problem ne zanemari. Čak i ako lampica treperi samo povremeno, to može biti indikacija ozbiljnog problema koji može imati dugoročne posledice na motor​​.
 3. Oprezna Vožnja do Servisa: Ako je neophodno voziti se do servisa, preporučuje se da se vozi što nježnije moguće, kako bi se izbeglo dalje oštećenje motora​​.

Treperenje „Check Engine“ lampice ne treba ignorisati. Odmah se obratite kvalifikovanom mehaničaru i obavite potrebnu dijagnostiku. Na taj način možete izbeći skuplje popravke i osigurati dugotrajan rad vašeg vozila.

„Check Engine“ lampica svetli ili treperi: Da li ima mesta panici!?

Kada i Kako Resetovati „Check Engine“ Lampicu!?

Resetovanje „Check Engine“ lampice može biti potrebno nakon što se otkloni problem koji je prouzrokovao njeno paljenje. Evo nekoliko ključnih tačaka koje treba imati u vidu:

 1. Kada Resetovati: Resetovanje lampice treba obaviti nakon što se dijagnostikuje i reši problem koji je izazvao njeno paljenje. Ako se lampica resetuje pre rešavanja problema, to može maskirati ozbiljne probleme sa vozilom.
 2. Kako Resetovati „Check Engine“ Lampicu
  : Resetovanje se može obaviti pomoću OBD-II skenera, koji se povezuje sa dijagnostičkim portom vozila. Skener će očitati i izbrisati kodove grešaka, što će dovesti do gašenja lampice.
 3. Alternativni Metodi: U nekim slučajevima, resetovanje se može obaviti i isključivanjem akumulatora na nekoliko minuta tako sto se skine klema, ali ovaj metod nije preporučljiv jer može izbrisati važne podatke iz memorije vozila.
 4. Važnost Pravilnog Postupanja: Preporučuje se da se resetovanje „Check Engine“ lampice obavi u kvalifikovanom servisu, kako bi se osiguralo da je problem pravilno dijagnostikovan i rešen.

Resetovanje „Check Engine“ lampice bez adekvatne dijagnostike i rešavanja problema može dovesti do daljih komplikacija i potencijalno ozbiljnih oštećenja motora.

Rešenja i Preporuke za kraj

Kada se suočite sa upaljenom „Check Engine“ lampicom, važno je preduzeti odgovarajuće korake kako biste osigurali ispravno funkcionisanje vašeg vozila. Prvo i najvažnije je da ne paničite. Ova lampica često signalizira relativno manje probleme koje možete lako rešiti, ali isto tako može ukazivati na ozbiljnije kvarove.

Vaš prvi korak treba da bude dijagnostika kôdova grešaka pomoću OBD-II skenera. Ovi kôdovi će vam pružiti specifične informacije o problemu i usmeriti vas ka odgovarajućem rešenju. Neki problemi mogu biti jednostavni, kao što je labav konektor ili poklopac rezervoara goriva, dok drugi mogu zahtevati profesionalnu intervenciju, poput zamene katalizatora ili popravke senzora koji mozete kupiti u prodavnicama auto delova.

U svakom slučaju, ključno je da ne ignorišete ovu lampicu. Redovno održavanje i brza reakcija na upozoravajuće signale mogu sprečiti skuplje popravke i osigurati duži vek trajanja vašeg vozila. Zapamtite, „Check Engine“ lampica nije samo upozorenje na problem, već i prilika da održite vaše vozilo u optimalnom stanju.