Auspuh – zamena auspuha i kako funkcioniše izduvni sistem automobila

Auspuh – zamena auspuha i kako funkcioniše izduvni sistem automobila

Auspuh predstavlja izduvnu cev kod automobila, odnosno cev na automobilima koja služi za ispuštanje pare i otrovnih gasova koji sagorevaju unutar motora. To je i te kako značajan deo svakog vozila bez kojeg nijedno prevozno sredstvo, koje pogoni motor u kojem sagoreva gorivo, ne bi moglo da funkcioniše.

U nastavku teksta detaljnije možete saznati šta je auspuh i kako funkcionišu izduvni sistemi za automobile, kao i koji su sve delovi auspuha i kako izgleda zamena auspuha. 

Ono što je važno napomenuti jeste da ukoliko vam treba bilo kakav originalni rezervni deo – auspuh ili bilo koji drugi deo za automobile, MD Auto prodavnica rezervnih delova je adresa na koju bi trebalo da se obratite. Posedujemo najbolje originalne rezervne delove za sve vrste automobila, koje prodajemo po izuzetno povoljnim cenama.

Šta je auspuh i zbog čega je važan?

Auspuh, odnosno izduvni sistem na motornim vozilima ima veoma važnu ulogu u funkcionisanju automobila koja se sastoji od odvođenja tj. ispuštanja otrovnih gasova koji nastaju prilikom sagorevanja goriva u motoru sa unutrašnjim sagorevanjem, njihovog hlađenja, ali i prigušivanja buke motora.

Većina vozača pod pojmom auspuh, smatraju samo zadnji lonac u izduvnom sistemu automobila, iako auspuh suštinski predstavlja komplet izduvni sistem i sve njegove delove. Svrha auspuha, odnosno zadnjeg lonca na vozilu, koji je vidljiv, osim izbacivanja sagorelih gasova, jeste da što je više moguće priguši buku pri radu motora, ali i da smanji temperaturu izduvnih gasova.

Delovi auspuha i princip rada

Izduvni sistemi za automobile možda deluju kompleksno, ali suštinski radi se o manje-više jednostavnom mehanizmu, koji obavlja vrlo značajnu funkciju. Delovi auspuha koji čine celinu izduvnog sistema u vozilu su:

 

Takozvani “Ve” motori, pogotovo ukoliko su u pitanju oni sa većim brojem cilindara, mogu da imaju i dve izduvne grane, odnosno dvostruki izduvni sistem.

Kako funkcionišu izduvni sistemi za automobile?

Pogled na auspuh ispod automobila

Nakon što gorivo sagori u motoru, stvara se smeša otrovnih gasova, neprijatnog mirisa, koja se uglavnom sastoji od ugljovodonika (nesagorelo gorivo), ugljen-monoksida, ugljen-dioksida, fosfora, azota, a može imati i tragove teških metala kao što su olovo ili molibden. Sve ove materije se nakon sagorevanja nalaze u gasovitom stanju, pod visokim pritiskom i visoke temperature.

Ovi izduvni gasovi stvoreni u motoru automobila ulaze direktno u izduvnu granu, koja ih zatim sprovodi u izduvnu cev. Iz razumljivih razloga, izduvna grana mora biti napravljena od takvog materijala koji je sposoban da izdrži visok pritisak i temperaturu gasova. Zbog toga se kod automobila ona najčešće izrađuje od livenog gvožđa ili čelika, a u poslednje vreme kod novijih vozila i od specijalnih plastičnih masa.

Razlog za to, jeste taj što kod novijih automobila, nakon što izađu iz motora, sagoreli gasovi ulaze direktno u katalitički konvertor. Taj konvertor zapravo predstavlja komoru koja poseduje veliki broj “mrežica”, izrađenih pomoću keramičkih kalupa.

One su prevučene različitim metalima (platina, paladijum, rodijum i zlato), koji služe kao katalizatori u procesu sagorevanja. Nakon katalizatora, izduvni gasovi prolaze kroz izduvni lonac, tu se hlade, a zatim se ispuštaju u atmosferu.

Zamena auspuha – da li je moguća popravka auspuha

Pogled na zadnji deo automobila i auspuh

Auspuh je deo automobila koji se najviše zagreva, pored motora naravno. Upravo zbog tih visokih temperatura može se desiti da delovi izduvnog sistema progore, a najgore od svega je što se to može desiti onda kada se najmanje nadamo. Dodatan problem za izduvni sistem i sam uspeh predstavljaju i loši putevi na ovim prostorima, kao i kondenzacija koja vrlo često može prouzrokovati koroziju.

S obzirom na to da se auspuh nalazi ispod vozila, on je osim visokih temperatura, konstantno izložen različitim mehaničkim oštećenjima, ko što su kamenčići, voda, so na putu. Zbog toga najčešće strada zadnji lonac i to usled korozije ili mehaničkih lomova. Staklena vuna koja se uglavnom koristi kao zvučna izolacija u unutrašnjosti izduvnog lonca ne bi li se prigušila buka motora, absorbuje vlagu koja uzrokuje ubrzano propadanje samog lonca.

Popravka auspuha najčešće podrazumeva zavarivanje oštećenih delova auspuha, ali takva popravka auspuha može raditi samo kratkotrajno. Najefikasniji način jeste pronaći nov, originalni auspuh koji ćete zameniti na svom automobilu. Najbolji rezervni delovi nalaze se u MD Auto prodavnici rezervnih delova.

Zamena auspuha može obuhvatati sledeće intervencije na izduvnom sistemu:

 

Znaci koji mogu signalizirati da postoje neispravnosti izduvnog sistema su:

 

Dovoljno je da posvetite sasvim malo pažnje svom vozilu koja će sigurno mnogo značiti vašem automobilu –  sve što je potrebno da uradite jeste da redovno održavate i servisirate auto, kao i da obratite pažnju na sve njegove delove i simptomi koji mogu ukazivati na neke probleme. Tako možete preduprediti ve potencijalne kvarove i veoma skupe popravke.

Briga o auspuhu na automobilu, samo je jedna u nizu stavki na koje treba da obratite pažnju, a koja može značajno produžiti životni vek vašeg vozila. Kontaktirajte nas za sva pitanja i posetite našu prodavnicu kako biste nabavili najbolje originalne delove za automobile, po najpovoljnijim cenama.