Škoda Superb iskustva, prednosti i mane – Saveti za vozače

Škoda Superb iskustva, prednosti i mane – Saveti za vozače

Model Superb je veliki porodični auto kojeg proizvodi poznati češki proizvođač automobila, Škoda. Ovaj model je lansiran 2001. godina a trenutno se proizvodi treća generacija ovog modela

Prva generacija Superba se proizvodila od 2001. do 2008. godine, druga generacija ovog modela uvedena je 2008. godine a treća je krenula sa proizvodnjom 2015. i traje do dan danas. 

Škoda Superb ima mnoge prednosti, od širine preko luksuznog izgleda do pristupačne cene u odnosu na kvalitet. Često se viđa na našim ulicama i sa sigurnošću možemo reći da je veoma dobar izbor ukoliko tražite pouzdan porodični ali i luksuzan automobil

U nastavku teksta pogledajte osnovne Škoda Superb karakteristike, koje su osnovne prednosti i mane ovog automobila, savete, ali i Škoda Superb iskustva vozača. Ukoliko su vam potrebi najkvalitetniji delovi za Škoda automobile obratite se MD prodavnici rezervnih delova, na raspolaganju smo vam za sve što vas interesuje. 

Škode Superb karakteristike jednog od najpozdanijih modela češkog proizvođača

Kao što smo ranije pomenuli, Škoda Superb je veoma prostoran ali i pouzdan model automobila. Ove karakteristike su učinile da ovaj automobil postane jedan od omiljenih izbora među potrošačima širom sveta

Škoda Superb se proizvodi u dve vrste karoserije, kao limunzina i karavan. Trenutno je najveći i najluksuzniji model ovog proizvođača. Zbog prilično velikog rastojanja između osovina, ubraja se u višu klasu automobila.

Škoda Superb I – karakteristike prve generacije vozila 

Dimenzije prve generacije Škode Superb: 

 • Dužina: 4803 mm
 • Širina: 1765 mm
 • Visina: 1765 mm 
 • Težina: 1496 kg 

Ovaj model se od svog nastanka davne 2001. godine poredi sa Voklswagenovim Passat modelom. Međutim, ova upoređivanja nisu bez osnova jer se Škoda Superb proizvodi uz pomoć čuvene B5 platforme po kojoj je napravljen i sam Passat. 

Prvi model se proizvodio sa dizel motorom ali i motorom na benzin sa manuelnim prenosom od 5 ili 6 brzina. 

Proizvodio se u limuzina obliku karoserije, a iako su postojali planovi da se napravi i karavan verzija ovog modela, to nikada nije realizovano budući da se VW grupa plašila da će ta verzija znatno premašiti VW Passat na tržištu

Prvi Superb je dobio manju rekonstrukciju 2006. godine kada su mu dodati nova Škodina “radijator” rešetka i izdužena svetla po uzoru na Škodu Oktaviju.

Škoda Superb II – karakteristike druge generacije vozila 

Dimenzije karavan verzije: 

 • Dužina: 4838 mm 
 • Visina: 1510 mm 
 • Širina: 1817 mm 
 • Težina: 1569 kg

U martu, 2008. godine na sajmu automobla u Ženevi, predstavljena je nova generacija Škode Superb. Drugom verzijom ovog modela, Škoda je prestala da se oslanja na dizajn Volkswagenovih modela i krenula u potpunosti svojim putem. 

Međutim, glavna karakteristika ovog modela, je nastavila da se zasniva na prostornosti. Takođe, godinu dana nakon predstavljanja ovog modela, uveden je i karavan tip karoserije koji je korisnicima pružao još više mesta. 

Škoda Superb je iste godine osvojila maksimalnih pet zvezdica na čuvenim Euro NCAP kreš testovima pa je pored svih prednosti dobila i reputaciju veoma bezbednog automobila. 

Ovaj model je dobio redizajn 2013. godine koji je predstavljen u Šangaju. Promena enterijera i uvođenje nove tehnologije osvežili su izgled Škode Superb iznutra ali i i spolja, budući da su promenjene prednja rešetka hladnjaka, logotiv, svetla za maglu, branici i prednja hauba.

Škoda Superb III – karakteristike treće generacije vozila 

Dimenzije treće generacije vozila: 

 • Težina: 1585 kg
 • Dužina: 4861 mm 
 • Širina: 1864 mm
 • Visina: 1486 mm 

Treća generacija, koja se trenutno proizvodi pomoću MQB platforme, predstavljena je u februaru 2015. godine tokom Moto sajma u Ženevi. Ovaj model je dostupan u limuzina ali i karavan obliku karoserije. 

Promocija novog modela je odrađena u saradnji sa čuvenom Tour de France trkom, gde se Škoda Superb pojavila kao zvanično vozilo sudija. 

Superb je dobio dosta pozitivnih kritika jer se pokazao veoma dobro na skoro svim testovima. Britanski list Telegraf mu je dao ocenu 9 od 10, Autocar 4 od 5, Top Gear 8 od 10 a Nemački časopis Auto Bild je ovaj model ocenio sa 588 poena. Međutim pored evropskog tržišta, treća generacija Škode Superb se odlično pokazala i na Australijskom tržištu gde mu je Car Advice dao ocenu 9 od 10. 

Kritike svetskih auto tabloida su Škodu Superb III proglasile i najboljim izborom u poređenju sa Mercedesom E Klase i čuvenom rivalom ovog modela Voklswagen Passatom.

Motor koji se nalazi u vozilima Škoda Superb

Škoda Superb je izuzetno velik i prostoran automobil. Sa težinom od 2132 kilograma i dužinom od 4838 milimetara, Škoda ovim modelom garantuje udobnu i sigurnu vožnju. 

Kako bi se ovaj automobil sa lakoćom kretao, inžinjeri Škode su ubacili moćan motor na benzin sa kapacitetom od 66 litara i snagom od 150 konjskih snaga. 

Udobnost i dizajn Škoda Superb automobila

Kao što smo već pomenuli, Škoda Superb je prostoran automobil koji omogućava udobnu vožnju. Zbog unikatnog spoja prostornosti i luksuznog dizajna, veoma je popularan među porodičnim ljudima i ljudima koji se bave biznisom

Škoda je jedan od onih proizvođača kojima stil nije važniji od materije, u ovom slučaju funkcionalnosti. Dizajneri enterijera Škoda Superb automobila su se postarali, kroz primenu minimalističkog dizajna, da kontrolna tabla izgleda što jednostavnije i da implementaciju spektakularnih visoko-tehnoloških uređaja svedu na minimum.

Međutim, iza simplističkog dizajna se nalazi najsavremenija tehnologija koja omogućava vozačima sva neophodna pomagala pri vožnji, od blutut povezivanja do navigacije. 

Škoda Superb iskustva i saveti dosadašnjih vozača

Kada se govori o automobilu Škoda Superb iskustva vozača koji ili poseduju ovaj automobil ili su imali prilike da ga voze su uglavnom jednoglasno pozitivna. Svi vozači koji su imali iskustva sa ovim vozilom su se složili, kada je Škoda Superb u pitanju, da je reč o veoma pouzdanom i udobnom vozilu

Iako nema puno mana, prema iskustvima vozača, najveći problem koji oni imaju je to što se  radi se o malo tvrđem i krutijem osećaju vožnje u poređenju sa Volkswagen Passatom. 

Česti kvarovi kod Škoda Superb automobila

Do sada smo više puta naveli da ovaj auto ima gomilu prednost ali, kao i svako prevozno sredstvo, postoje određeni delovi koji su podložniji kvarovima od drugih. U ovom slučaju je u pitanju plivajući zamajac

Kod modela sa 1,8 T motorom, vozači su prijavljivali česte kvarove sa kalemom paljenja koji, ukoliko se ne regulišu na vreme, mogu prouzrokovati ozbiljnije probleme sa ovim vozilom.

Za slučaj da imate Škodu Superb i bilo koji od ovih ili neki drugi problem, obratite se nama i sigurno ćemo pronaći nov i originalni rezervni deo za vaš automobil

Škoda Superb cena polovnih i novih modela

Škoda Superb predstavlja vrhunac inovacija Škode a ujedno je i njihov najluksuzniji model. Cene prve serije ovog modela se kreću između 3000 i 6000 a najnoviji modeli mogu koštati i do 20000 evra. 

Iako ova cena na prvi pogled izgleda prilično visoko, imajte na umu da je reč o luksuznom i veoma prostornom automobilu koji je pogodan za svake prilike

Pri kupovini polovnih Škoda Superb automobila trebalo bi najviše obratiti pažnju na probleme sa trapom, naročito kod prve generacije ovog modela. Iako je u pitanju luksuzan auto, i dalje bi trebalo da obratite pažnju na stanje u kojem se nalazi kao i kvalitet propratne opreme.

Zaključak i mišljenje o modelu Škoda Superb modelu

Prema informacijama koje smo skupili i u koje smo imali uvid tokom ovog teksta, došli smo do zaključka da je Škoda Superb jedan od najpouzdanijih i najpristupačnijih luksuznih automobila

Ukoliko vam je bitnija funkcionalnost od loga utisnutog na haubi, Škoda Superb je definitivno izbor za vas jer po nešto nižoj ceni nudi svu udobnost i prednosti koje ima Volkswagen Passat ili Mercedes E klase. Razlika između mana i vrlina je velika jer pored gomile vrlina, mane Škode Superb su mane koje nisu neuobičajene ni na jednom vozilu

Uz redovan veliki servis, Škoda Superb će vas verno služiti dugi niz godina, a još jedna od prednosti ovog modela je što drži cenu prilično dobro, budući da i polovne verzije novih izdanja koštaju samo malo manje od modela iz salona.

Ukoliko su vam potrebni najnoviji i najbolji Škoda delovi za vaš automobil, MD Auto prodavnica auto delova ima u svojoj ponudi najbolje i najkvalitetnije rezervne delove za sve tipove Škoda automobila.