Seat Ibiza – iskustva, prednosti i mane – saveti za vozače

Seat Ibiza – iskustva, prednosti i mane – saveti za vozače

Seat Ibica (Seat Ibiza) je supermini automobil koji proizvodi španska fabrika automobila Seat. Proizvodi se od 1984. godine do danas, a trenutno je u procesu proizvodnje pete generacije. Ibica je najuspešniji i najprodavaniji Seatov automobil, jer je proizvedeno skoro 5 miliona vozila. 

Model Ibiza je dobio ime po istoimenom španskom ostvru, a to je drugi model kompanije Seat koji je dobio ime po nekom delu španske teritorije. Pre ovog modela, Seat Ronda je bio automobil koji je dobio ime po španskom gradu. 

Ibiza je sada dostupna samo u varijanti hečbek sa pet vrata, a između 1993. godine i 2008. godine, limuzina, kupe i karavan verzija su se prodavale kao Seat Cordoba. Od druge generacije Seat je deo nemačkog koncerna za automobilsku industriju, a sve dalje generacije Ibize, kao i ostatak modela Seat, građeni su na platformama, delovima i tehnologijama Volkswagen grupe.

U nastavku teksta saznajte koje su osnovne Seat Ibiza karakteristike automobila, kao i koje su osnovne prednosti i mane ovog automobila, ali i savete i iskustva vozača. Ukoliko su vam potrebi najkvalitetniji delovi za Seat automobile obratite se MD Auto prodavnici rezervnih delova.

Seat Ibiza karakteristike ovih modela

Prva generacija Seat Ibiza automobila predstavljena je na sajmu automobila u Parizu 1984. godine. Seat Ibiza se pokazao izuzetno uspešnim modelom za španskog proizvođača, jer je prodao 1.342.001 jedinica do lansiranje svoje druge generacije. 

Unutrašnji prostor je bio dobro osmišljen sa svim potrebnim stvarima, ali stil i organizacija samih unutrašnjih instrumenata čini se da nisu dobro organizovani i raspoređeni. 

Dimenzije Seat Ibiza prve generacije

 • Dužina: 3,68 metara
 • Širina: 1,61 metar
 • Visina: 1,39 metara
 • Međuosovinsko rastojanje: 2,43 metara

Druga generacija Seat Ibiza automobila u potpunosti je razvijena i proizvedena u vlasništvu Volkswagen grupe, a zasnovana je na platformi Golfa. Ovaj Seat Ibiza je bio dostupan u modelima sa troje vrata i pet vrata, a kupe varijanta bila je poznata kao Seat Cordoba.  Ibiza je redovno bio najprodavaniji automobil u Španiji i relativno dobro se prodavao u ostatku Evrope. 

Dimenzije Seat Ibiza druge generacije

 • Dužina: 3,85 metara
 • Širina: 1,64 metara
 • Visina: 1,42 metara
 • Međuosovinsko rastojanje: 2,44 metara

Treća generacija Seat Ibiza automobila je takođe izrađena na platformi VW grupacije. Modeli ove generacije dolaze sa znatno promenjenim dizajnom, što je posebno obradovalo kupce ovog modela. 

Dimenzije Seat Ibiza treće generacije

 • Dužina: 3,89 metara
 • Širina: 1,65 metara
 • Visina: 1,42 metra
 • Međuosovinsko rastojanje: 2,44 metra

Četvrta generacija Seat Ibiza automobila predstavljena je na Sajmu automobila u Ženevi. Asortiman modela ove generacije sadrži hečbek verzije sa 5 i 3 vrata. 

Dimenzije Seat Ibiza četvrte generacije

 • Dužina: 4,22 metara
 • Širina: 1,69 metara
 • Visina: 1,43 metara
 • Međuosovinsko rastojanje: 2,47 metara

Peta generacija Seat Ibiza vozila predstavljena je takođe na Sajmu automobila u Ženevi, a u pitanju je hečbek sa 5 vrata, koji je baziran na MQB A0 platformi. 

Dimenzije Seat Ibiza pete generacije

 • Dužina: 4,06 metara
 • Širina: 1,78 metara
 • Visina: 1,44 metara
 • Međuosovinsko rastojanje: 2,56 metara

Auotmobil Seat Ibiza

Seat Ibiza motor kod ovih automobila

Ponuda motora u Seat Ibiza automobilima je široka, ali samo nekoliko jedinica zaslužuje pažnju. Najbolja ponuda je 2.0 TDI motor, ali je zato on i najskuplji. Dizel 1.6 TDI i 1.9 TDI (nažalost sa filterom čestica) će biti najbolji u svakodnevnoj upotrebi. Benzinac 1.4 16V / 85 KS je takođe vredan pažnje.

Ako ne znate koji motor Seat Ibiza automobila da odaberete, evo nekoliko korisnih saveta:

Za sve one ljude koji traže benzinski motor, preporučujem prvenstveno motor sa 1.2-litarskim, 1.4-litarskim ili 1.6-litarskim benzinskim agregatom sa atmosferskim usisavanjem, koji će sigurno biti izdržljivi. Ipak ovi motori imaju značajan nedostatak – nisu baš brz. Motori automobila sa TSI oznakom  imaju problema: skupljanje čađi na ventilima, oštećenje  razvodnog lanca i njegove zatezače.

Kod 1.4 TSI motora bilo je i nekoliko slučajeva pucanja klipova, oštećenja vodene pumpe, kao i kvara sistema ubrizgavanja. To je jedina mana, a inače se radi o veoma uspešnoj konstrukciji kada su u pitanju dinamika i fleksibilnost. Ipak, ako ne želite da razmišljate o potencijalnim problemima bolje izaberite drugi motor.

Svi oni koji se odluče za dizel trebalo bi da izbegavaju 1.2 TDI CR  i 1.4 TDI PD jedinice. Prva je previše letargična, a kod druge često dolazi do prekomernog trošenja motornog ulja

Najbolji izbor za dizel verzije svakako je 1.6 TDI CR motor ili još snažniji 2.0 TDi CR motor. Iskusniji kupci će verovatno izabrati stariju, pa čak i možda malo glasniju 1.9 TDI PD jedinicu, ali svakako neće imati razloga za brigu.

Seat Ibiza benzin verzije automobila

 • 1.2 – 1198 cm3 – 40 kW / 53 KS
 • 1.2 TSI – 1198 cm3 – 47 kW / 63 KS
 • 1.4 – 1390 cm3 – 55 kW / 74 KS
 • 1.4 TSI FR – 1390 cm3 – 74 kW / 100 KS
 • 1.6 – 1598 cm3 – 77 kW / 104 KS
 • 1.8  – 1781 cm3 – 110 kW / 148 KS
 • 2.0 – 1984 cm3 – 85 kW / 113 KS

Seat Ibiza dizel verzije automobila

 • 1.2 TDI – 1199 cm3 – 55 kW / 74 KS
 • 1.4 TDI – 1422 cm3 – 59 kW / 79 KS
 • 1.6 TDI – 1598 cm3 – 66 kW / 89 KS
 • 1.9 TDI – 1896 cm3 – 77 kW / 104 KS
 • 2.0 TDI – 1968 cm3 – 105 kW / 141 KS

Dizajn i udobnost Seat Ibiza automobila

Najnovija generacija Seat Ibiza automobila je znatno unapređena i stilski dorađena. Dizajn, kvalitet i preciznost su tri glavna elementa koji ovom modelu daju jedinstveni izgled na terenu. 

Novi Seat Ibiza ima spuštena prednja svetla i masku ispod ivice haube da bi se dobio originalni oblik vrha strele, dok dinamičnu liniju karakterišu odsečne i smele bočne linije. Posebno ojačana zadnja ramena i bleštavi lukovi točkova, u kombinaciji sa bočnim retrovizorima smeštenim ispod donje ivice prozora i efikasnom vazdušnom ventilacijom ispod prednjeg branika, daju novoj Ibizi izrazito sportski izgled i mladalački karakter.

Unutrašnjost automobila je takođe znatno modernizovana, pri čemu je posebna pažnja posvećena kvalitetu proizvodnje, materijalima i izboru nijansi presvlaka. Rezultat tih napora je izuzetno sportska i kvalitetna putnička kabina. 

I komandna tabla se odlikuje sportskim dizajnom, sa novim sistemom za ventilaciju koji obezbeđuje bolji protok vazduha u cilju veće udobnosti i efikasnosti. Na raspolaganju je veliki broj audio i uređaja za skladištenje podataka, kao i ulaz na sredini komandne table za povezivanje mobilnog navigatora.

Seat Ibiza kvarovi koji se najčešće javljaju 

Veliki broj onih koji su imali priliku da voze Seat Ibiza automobil smatraju da je jedna od najslabijih tačaka ovog modela motor, ali špansko-nemački automobil nažalost ima i druge nedostatke. Pre svega, elektrika i elektronika. 

Problemi sa  električnim prekidačima podizača prozora, problemi sa klima uređajem i radiom, kao i računarom instrument table su najčešći nedostaci u Seat Ibiza modelima, i to u poslednjim generacijama. 

Kod  1.2 TDI, 1.6 TDI i 1.9 TDI dizelskih motora, mogu se javiti kvarovi turbina pre 70.000 pređenih km. U dizel motorima takođe su primetna i česta curenja pumpi za vodu. Kod servisiranja, odnosno zamene vodene pumpe potrebno je po pravilu uvek zameniti i zupčasti kaiš i zatezače, s obzirom na to da se kvare uporedo sa pumpom.

Dizel motori se takođe suočavaju sa čestim problemima sa zatvorenim i blokiranim EGR ventilima, curenjem hladnjaka EGR ventila i defektima DPF filtera. Problemi su uočljivi u vidu gustog crnog dima od izduvnih gasova, nedostatka snage, prelaska rada motora u sigurnosni režim i prekomernoj potrošnji rashladne tečnosti. Problem je rešen čišćenjem ili zamenom EGR ventila i DPF filtera.

U slučaju benzinskih verzija, može doći do ranog otkazivanja ležajeva točkova. Za automobile opremljene DSG transmisijama, sve više vlasnika ovih vozila se žali na probleme i klizanje kvačila u nižim brzinama. Problemi obično ukazuju na potrebu za skupom popravkom.

U pojedinačnim slučajevima dolazi do prodora vode u unutrašnjost zadnjih svetala. Elektronika u vozilima može da prouzrokuje veći broj neugodnosti (neobjašnjivo paljenje i gašenje prednjih svetala, gubitak kontakta…), a rešava se u većini slučajeva reprogramiranjem.

Ukoliko i vi imate problema sa svojim Seat Ibiza automobilom, obavezno nam se javite. Novi i originalni Seat delovi na jednom mestu, po veoma povoljnoj ceni sa garancijom kvaliteta i pouzdanosti. 

Unutrašnjost Seat Ibiza automobila

Cena Seat Ibiza polovnih i novih automobila

Ako planirate da kupite neki od Seat Ibiza modela, onda imajte na umu da na sajtovima za prodaju polovnih automobila možete očekivati velik raspon cena, s obzirom na to da je tržište automobila poprilično dinamično. Pritom svakako bi trebalo uzeti u obzir i činjenicu da se Seat Ibica automobili proizvode već više od 35 godina.

S tim u vezi, za automobile prve i druge generacije, koji su proizvedeni u prošlom veku trebalo bi da izdvojite između 500 i 1.500 evra. Cena Seat Ibiza automobila se prvenstveno formira na osnovu stanja u kojem se polovno vozilo nalazi, kao i dodatne opreme koja dolazi sa automobilom. Ako baš morate da kupite ovako stariji model, onda je naša preporuka da birate modele druge generacije koji su proizvedeni od 2001. do 2003. godine. 

Kada su u pitanju automobili Seat Ibiza treće i četvrte generacije cena tih vozila uglavnom se kreće od 1.500 do 7.500 evra, a u obzir se, pored godine proizvodnje, mora uzeti i stanje u kojem se nalazi automobil, kao i opremljenost određenog vozila. 

Seat Ibiza cena novih automobila je svakako neuporedivo drugačijai nova vozila ovog špansko-nemačkog auto-giganta uglavnom mogu da pribave samo oni sa nešto dubljim džepom. Seat Ibiza cena novog automobila dostiže cifru i preko 15.000 evra, što i ne čudi s obzirom na to da je u pitanju izuzetno luksuzno opremljen automobil koji dolazi sa vrhunskim performansama.

Zaključak i završno mišljenje o Seat Ibiza automobilima

Uzimajući u obzir sve pročitane karakteristike Seat Ibiza modela, kao i iskustava dosadašnjih vlasnika ovog automobila, možemo zaključiti da je Seat Ibiza pouzdan i kvalitetan model, a to i ne treba toliko da čudi s obzirom na to da se radi o automobilu koji dolazi iz veoma cenjene španske fabrike automobila, sa dugom tradicijom. 

Ovaj automobil svakako ima brojne prednosti, ali i određene mane, kao uostalom i svaki drugi model, ali ono što je najbitnije jeste da vozačima nudi veliki broj mogućnosti, mada neprijatna iznenađenja i nisu toliko retka pojava. 

Za španske automobile se može reći da su generalno veoma uspešni na tržištu, a isti je slučaj i sa Seat Ibiza automobilom. Sve zamerke koje vozači imaju jednostavno nisu dovoljne kada se u obzir uzmu sve one prednosti ovog vozila.  

Kada je u pitanju veliki servis Seat Ibiza vozila zahtevaju redovno održavanje i brigu po propisanim uputstvima, pre svega ukoliko se radi o nešto starijim automobilima iz prve generacije. Seat automobili su karakteristični po posvećenoj i dobroj izradi, ali samo redovna kontrola i briga o vozilu može garantovati da sve performanse automobila i motora  budu uvek na svom maksimumu.

Ukoliko su vam potrebni Seat delovi za vaš automobil, MD Auto prodavnica auto delova ima u svojoj ponudi najbolje i najkvalitetnije rezervne delove za sve tipove Seat automobila.