Mazda 3 iskustva, prednosti i mane – saveti za vozače

Mazda 3 iskustva, prednosti i mane – saveti za vozače

Mazda 3 je kompaktni automobil japanskog proizvođača Mazda, koji se uspešno proizvodi od 2003. godine, a trenutno se nalazi u trećoj generaciji. Izrađen je na Mazda B platformi, a dolazi u dve verzije karoserije – kao limuzina sa četvoro vrata i kao hečbek sa petoro vrata. Radi se modelu koji je ostvario porpilično dobar komercijalni uspeh, pre svega zahvaljujući činjenici da je često osvežavan i redizajniran, odnosno da se na svakih nekoliko godina izbacuje nova generacija. 

Za Mazda automobile se generalno može reći da su opšte poznati kao veoma izdržljivi i kvalitetni modeli, što i ne treba da čudi ako uzmemo u obzir činjenicu da se radi o vrhunskoj japanskoj izradi. Međutim, to posebno dokazuje Mazda 3 model koji je za ovo vreme na tržištu dokazao svoj kvalitet i slobodno možemo reći da je među omiljenima vozačima širom sveta. 

U nastavku teksta pogledajte osnovne Mazda 3 karakteristike vozila, koje su osnovne prednosti i mane ovog automobila, kao i savete i Mazda 3 iskustva vozača. Ukoliko su vam potrebi najkvalitetniji delovi za Mazda automobile obratite se MD prodavnici rezervnih delova, na raspolaganju smo vam za sve što vas interesuje. 

Mazda 3 karakteristike ovog automobila

Prva generacija Mazda 3 automobila lansirana je u oktobru 2003. godine u Japanu. Predstavljen je kao dinamični automobil niže srednje klase, koji se odlikuje dinamičnošću na putu, prostorom u kabini i pouzdanošću. Neki delovi su napravljeni od jeftinijih materijala, ali je ipak u pitanju ovo solidan automobil sa dobrim paketima opreme.

Mazda 3 je ponuđena u dve verzije karoserije – hečbek sa petora vrata i limuzina sa četvora vrata. Zapremina prtljažnika iznosi od od 350 do 400 litara, dok je putnička kabina prostrana, naročito na zadnjim sedištima. Na testovima bezbednosti 2006. godine Mazda 3 je dobila četiri od maksimalnih pet zvezdica.

Redizajn je urađen 2006. godine, kada je benzinski 2.0 motor dobio šestostepeni manuelni menjač, a uveden je i 2.0 turbo dizel od 143 KS. Povećani su i paketi opreme, smanjena je buka i poboljšana aerodinamika karoserije. Prva generacija prodata je u više od 1,8 milion primeraka i osvojila je ukupno 90 nagrada širom sveta.

Mazda 3 dimenzije automobila prve generacije

  • Dužina: 4,49 – 4,53 metara (hečbek – limuzina)
  • Širina: 1,75 metara
  • Visina: 1,5 metara
  • Težina: 1.340 kilograma
  • Međuosovinsko rastojanje: 2,64 metara

Druga generacija Mazda 3 automobila predstavljena je na salonu automobila u Los Anđelesu u novembru 2008. godine u limuzina verziji karoserije, dok je mesec dana kasnije predstavljena i hečbel verzija modela na salonu u Bolonji.

Spoljašnji dizajn je promenjen, iako je zadržan sličan prepoznatljiv oblik. Druga generacija je nešto šira, veća i lakša od prethodne generacije. Važna karakteristika ove generacije jeste unapređena aerodinamika. Ovaj modela Mazde spada u najaerodinamičnije modele u klasi i sa manjom težinom donosi manju potrošnju goriva i smanjenu emisiju izduvnih gasova.

Mazda 3 dimenzije automobila druge generacije

  • Dužina: 4,51 – 4,59 metara (hečbek – limuzina)
  • Širina: 1,75 metara
  • Visina: 1,47 metara
  • Težina: 1.260 kilograma
  • Međuosovinsko rastojanje: 2,64 metara

Treća generacija Mazda 3 automobila (Mazda CX 3) predstavljena je tokom juna 2013. godine u Njujorku.  I ova, kao i prethodne ima dve verzije karoserije, hečbek i limuzina. Kodo dizajn je treću generaciju Mazde 3 učinio među najlepšim automobilima u svetu.

Unutrašnjost automobila je veoma jednostavna, ali moderno urađena, i utisak je da se sve nalazi na svome mestu i da je pristupačno. Za razliku od drugih Mazda modela, kod Mazda CX 3 automobila ekran multimedijalnog uređaja postavljen izdvojeno, na sam vrh konzole. Tokom 2013. godine rađeni su  testovi sudara, na kojima je Mazda CX 3 osvojila maksimalnih pet zvezdica za bezbednost. Redizajn je urađen 2016. godine i više se ticao tehnične prirode, a manje estetske.

Zadnji deo automobila Mazda 3

Mazda 3 dimenzije automobila treće generacije

  • Dužina: 4,46 – 4,58 metara (hečbek – limuzina)
  • Širina: 1,79 metara
  • Visina: 1,46 metara
  • Težina: 1.300 – 1.315 kilograma
  • Međuosovinsko rastojanje: 2,7 metara

Mazda 3 motor koji se nalazi pod haubom ovog automobila

Spisak motora kod Mazda 3 modela su benzinski motori: 1.4 (84 KS), 1.6 (105 KS), 2.0 (150 KS) i 2.3 (260 KS), kao i dizel motori: 1.6 (90 i 109 KS) i 2.0 ( 143 KS). Kada su u pitanju preporuke, smatramo da vašu pažnju ne zaslužuje samo najslabiji motor, jer obezbeđuje skromnu dinamiku, dok sa druge strane posebno možemo istaći benzinski i dizel motor od 1.6 litara. 

Mazda 3 benzinski motori troše prosečno oko 8 litara na 100 pređenih kilometara, dok dizel motori troše oko 6 litara na 100 pređenih kilometara. Mazda 3 motore odlikuje nadprosečna izdržljivost, nije potrebno prečesto održavanje, tihi su, fleksibilni i poprilično efikasni u vožnji. 

Mazda 3 iskustva i saveti dosadašnjih vozača 

Kada je u pitanju Mazda 3 iskustva vozača koji su imali prilike da poseduju ili barem na kratko voze ovaj model svedoče o popriličnom kvalitetu samog modela, za koji se može reći da je jedan od pouzdanijih u klasi. Ovo je auto koji ne iziskuje česte troškove održavanja, ali je bitna odgovorna vožnja i redovna briga o samom automobilu. 

Iskusni vozači Mazde savetuju da bi trebalo izbeći bilo kakvu Mazdu 3, koja je prešla više od 210.000 kilometara, osim u onim slučajevima da se nalazi u besprekorno savršenom stanju i da je redovno održavana. Takođe, prilikom kupovine trebalo bi da izbegnete auto ukoliko primetite izduvni plavi dim, ili ako je motor previše bučan.

Vozači savetuju i da obavezno pri kupovini polovnjaka obavite test vožnju, kako biste se uverili da li auto vozi pravo ili vuče u stranu i da li menjač glatko menja brzine. Ukoliko planirate kupovinu automobila Mazda 3 iskustva vozača sigurno će vam dobro doći i pomoći vam da se ne prevarite. 

Mazda 3 kvarovi koji se često javljaju 

Generalno govoreći za Mazda automobile, spisak potencijalnih kvarova je veoma kratak, pa je isti slučaj i sa ovim modelom. Dešavalo se da turbo punjač na dizelima prve generacije otkaže, kao i sistem kontrole proklizavanja, koji je na određenom broju ranijih modela iziskivao zamenu senzora. Ono što je najbitnije za Mazda 3 automobile jeste redovno održavanje originalnim delovima i da se mali servisi rade na vreme.

Pojedini vozači Mazda 3 automobila prijavljivali su probleme sa istrošenim ležajevima točkova, kao i probleme sa kočnicama. Ono za šta možemo da kažemo da su nešto češći kvarovi jesu problemi sa električnim prozorima, ali i neispravnim senzorima za airbag.

Mazda 3 cena automobila – novi i polovni Mazda 3 modeli

Ljubičasti Mazda 3 auotmobil na sajmu

Ukoliko planirate kupovinu nekog Mazda 3 modela trebalo bi dobro da se raspitate i informišete, s obzirom na to da možete pronaći poprilično visok raspon cena ovih vozila, iako se radi o modelu koji se proizvodi manje od 20 godina.

Uzimajući to u obzir, za Mazda 3 automobile iz prve generacije, koji su se proizvodili do 2009. godine, potrebno je izdvojiti između 1.500 i 3.500 evra. Cena Mazda 3 automobila se prvenstveno formira na osnovu stanja u kojem se nalazi polovno vozilo, kao i dodatne opreme koja dolazi sa automobilom.

Kada su u pitanju automobili Mazda 3 druge generacije, odnosno modeli proizvedeni početkom druge decenije 21. veka, cena tih vozila se uglavnom kreće od 4.000, pa sve do 8.000 evra, opet u zavisnosti od stanja i opremlejnosti samog vozila. 

Mazda 3 cena novijih automobila je svakako nešto drugačija, pa tako vozila treće generacije, koja se proizvode od 2013. godine mogu da se pribave po cenama od 10.000 do 15.000 evra

S druge strane Mazda 3 cena novog automobila dostiže cifru između 20.000 i 25.000 evra, što i ne čudi s obzirom na to da je u pitanju sasvim dobro opremljen automobil koji dolazi sa vrhunskim performansama.

Zaključak i završno mišljenje o Mazda 3 automobilima

Na osnovu svih navedenih pojedinosti i informacija, kao i iskustava dosadašnjih vlasnika, možemo zaključiti da je Mazda 3 jedan poprilično dobar i kvalitetan automobil, što i ne treba previše da čudi posebno kada je reč o automobilima koji izlaze iz fabrike ovog japanskog proizvođača.

MAzda 3, pored svih svojih pozitivnih osobina, ima i određene mane, ali tako je uostalom i sa svakim drugim automobilom, međutim ono što je najbitnije jeste da ovaj auto vozačima nudi veliki broj mogućnosti i to bez neočekivanih i neprijatnih iznenađenja. 

Kada je u pitanju veliki servis Mazda 3 vozila zahtevaju redovno održavanje i brigu po propisanim uputstvima, pre svega ukoliko se radi o nešto starijim automobilima iz prve generacije. Mazda automobili su karakteristični po posvećenoj i dobroj izradi, međutim samo redovna kontrola i briga mogu da garantuju da će sve performanse automobila i motora  uvek biti na svom maksimumu.

Ukoliko su vam potrebni najnoviji i najbolji  originalni Mazda delovi za vaš automobil, MD Auto prodavnica auto delova ima u svojoj ponudi najbolje i najkvalitetnije rezervne delove za sve tipove automobila.