Kada treba raditi mali servis?

Kada treba raditi mali servis?

Mali servis automobila od vitalne je važnosti za očuvanje performansi i dugovečnosti automobila. Kao i veliki servis automobila neophodno ga je u određenom vremenskom periodu izvršavati na automobilu kako bi vas auto služio, ostao ispravan i dugo trajao.

Mali servis automobila, koji se često naziva i redovno održavanje automobila, esencijalni je aspekt očuvanja optimalnog rada i dugovečnosti vašeg vozila. Iako se sadržaj malog servisa može razlikovati u zavisnosti od marke i modela automobila, kao i od preporuka proizvođača, postoji niz standardnih intervencija koje se obično obavljaju prilikom ovakvog servisa.

Cena malog servisa je dosta jeftinija u odnosu na cenu velikog servisa i neće vas izložiti velikom trošku a koristi od njega za vaš automobil će biti velike.

Šta je mali servis automobila i kada se radi?

Redovno održavanje i pažnja prema vašem automobilu ključni su za njegovu dugovečnost, bezbednu vožnju i optimalne performanse vozila. Mali servis je investicija u zdravlje vašeg automobila i, dugoročno gledano, može vam uštedeti novac sprečavajući veće kvarove. Preporučuje se pridržavanje preporučenih intervala održavanja od strane proizvođača, ali takođe da budete svesni uslova u kojima vozilo najčešće koristite, jer to može uticati na učestalost potrebe za servisom.

Mali servis podrazumeva sledeće intervencije:

kada treba raditi mali servis

Zamena motornog ulja i uljnog filtera

Motorno ulje je ključno za pravilan rad i hlađenje motora. S vremenom ulje gubi svojstva i skuplja nečistoće, pa je važno redovno ga menjati. Uz to, filter za ulje služi za filtriranje nečistoća iz ulja, pa je važno i njega menjati zajedno s uljem.

Kontrola i dopuna tečnosti

Osim motornog ulja, automobil koristi niz drugih tečnosti za pravilan rad – kočionu tečnost, rashladnu tečnost, tečnost za pranje stakala, itd. Prilikom malog servisa, mehaničari proveravaju nivoe svih tečnosti i dopunjuju ih prema potrebi.

Zamena filtera za vazduh

Filter vazduha služi da motoru osigura čist vazduh, slobodan od prašine i nečistoća. Zavisno od uslova vožnje i kvaliteta vazduha u vašem okruženju, filter može zahtevati češću zamenu.

Kontrola i podešavanje kočnica

Kočnice su ključni element sigurnosti. Prilikom malog servisa, mehaničar treba da proveriti pločice, diskove i druge komponente kočionog sistema te po potrebi da ih zameni ili podesi.

Provera guma

Stanje guma direktno utiče na upravljivost, potrošnju goriva i sigurnost vožnje. Pritom se proverava dubina profila, pritisak u gumama i njihovo opšte stanje.

Kontrola svetala i elektronike

Sva svetla (prednja, stražnja, žmigavci) moraju ispravno funkcionisati. Uz to, proverava se i ispravnost ostalih elektroničkih sistema.

Kontrola auspuha i emisija

Iako se ovaj korak može smatrati specifičnim za neka tržišta, kontrola auspuha i emisijskih vrednosti vozila ključna je za očuvanje okoline i zadovoljavanje zakonskih normi.

Kada se radi mali servis automobila?

Ali, kada je pravo vreme za obavljanje malog servisa? Postoji nekoliko osnovnih smernica koje vam mogu pomoći da odredite pravi trenutak:

Preporuke proizvođača

Najpouzdaniji pokazatelj kada treba obaviti mali servis je uputstvo za održavanje koje dolazi uz vaš automobil. Proizvođači obično navedu interval održavanja u kilometrima ili vremenskom periodu (na primer, svakih 10.000 km ili svakih 12 meseci).

Kvalitet i tip motornog ulja

Ako koristite sintetička ulja visokog kvaliteta, moguće je da će intervali između servisa biti duži. S druge strane, konvencionalna ulja zahtevaju češću zamenu.

Uslovi vožnje

Ako često vozite u teškim uslovima, poput vožnje u gradskim gužvama, vožnje na visokim temperaturama, vožnje po planinskim putevima ili često vučete teret, možda će trebati da češće obavljate mali servis.

Starost vozila

Stariji automobili, posebno oni koji nisu redovno održavani, možda će zahtevati češći mali servis kako bi očuvali optimalne performanse.

Promene u performansama

Ako primetite bilo kakve promene u performansama automobila, poput smanjenja snage, povećane potrošnje goriva ili čudnih zvukova, to može biti znak da je vreme za mali servis.

Kontrolne lampice na instrument ploči

Moderni automobili opremljeni su senzorima koji prate razne funkcije i stanje automobila. Ako vam se upali kontrolna lampica (npr. za nizak nivo ulja), to može ukazivati na potrebu za malim servisom.

Intuicija vlasnika

Ako imate osećaj da vašem automobilu treba malo dodatne pažnje ili ste jednostavno prošli dugo vremena od poslednjeg servisa, bolje je biti siguran i obaviti mali servis.

Mali servis automobila esencijalna je komponenta održavanja koja osigurava optimalnu dugovečnost, performanse i sigurnost vozila. Investiranje u redovno održavanje i pridržavanje preporuka proizvođača može sprečiti skupe popravke i kvarove u budućnosti. Osim službenih preporuka, važno je osluškivati i vlastitu intuiciju i reagovati na promene u ponašanju automobila. Mali servis nije samo trošak, već ulaganje u dugovečnost i ispravnost vašeg vozila.