Golf 4 delovi: Održavanje i popravka omiljenog Golfa

Golf 4 delovi: Održavanje i popravka omiljenog Golfa

Golf 4 delovi, četvrta generacija popularnog modela automobila Volkswagen Golf, ima posebno mesto u srcima vozača širom sveta, posebno u Srbiji. Njegova jednostavnost, pouzdanost i pristupačnost učinili su ga jednim od najpopularnijih automobila u zemlji. U ovom tekstu, razmotrićemo delove za Golf 4, koje vrste karoserija i motora postoje, kao i savete za održavanje i popravku ovog čuvenog modela. Takođe ćemo objasniti zašto je bolje kupovati nove, umesto polovnih delova, i gde možete pronaći kvalitetne delove, kao što su farovi, retrovizori, diskovi i pločice, amortizer gepeka i druge komponente.

Golf 4 delovi: Održavanje i popravka omiljenog automobila u Srbiji

Kratka istorija Golfa 4

Volkswagen Golf 4 predstavljen je 1997. godine kao naslednik prethodne generacije, Golf 3. Njegov dizajn bio je moderniji i aerodinamičniji, sa većim brojem standardne opreme i poboljšanim bezbednosnim karakteristikama. Proizvodnja Golfa 4 trajala je do 2004. godine, kada je predstavljen Golf 5. Tokom svog veka trajanja, Golf 4 stekao je veliku popularnost širom sveta, uključujući i Srbiju.

Zašto je Golf 4 jedan od najpopularnijih automobila u Srbiji?

Postoji nekoliko razloga zašto ovaj model Golfa uživa veliku popularnost u Srbiji. Prvo, ovaj model nudi dobar odnos cene i kvaliteta. Drugo, on je poznat po svojoj pouzdanosti i niskim troškovima održavanja. Treće, veliki broj dostupnih delova čini ga atraktivnim izborom za vozače koji žele ekonomičan i lako održiv automobil.

Tipovi motora i  karoserije za Golfa 4

Golf 4 se proizvodio sa različitim motorima, uključujući benzin, dizel i turbo benzin. Najpopularniji motori su 1.4 i 1.6 benzin, kao i 1.9 TDI dizel motor. U ponudi su bili i snažniji motori, poput 1.8T i VR6.

Što se tiče karoserija, Golf 4 je dostupan u nekoliko varijanti: hečbek sa 3 i 5 vrata, karavan (Variant), kabriolet i limuzina (Bora).

Golf 4 delovi koji se najčešće kvare i menjaju

Kao i kod svakog automobila, postoje delovi za Golf 4 koji se češće kvare i menjaju od drugih. Neki od ovih delova uključuju:

 1. Diskovi i pločice – kočioni sistem je ključan za bezbednost vožnje, a diskovi i pločice se troše tokom vremena. Redovno ih proveravajte i menjajte po potrebi.
 2. Farovi – farovi mogu da se oštete ili da im osvetljenje oslabi, pa ih je potrebno zameniti kako bi se održala vidljivost tokom vožnje.
 3. Retrovizor– retrovizori mogu da se oštete usled udaraca ili lošeg rukovanja, a njihova funkcionalnost je ključna za sigurnu vožnju.
 4. Amortizer gepeka – amortizer gepeka može da oslabi ili da se pokvari, čime se otežava otvaranje i zatvaranje gepeka.
 5. Sistem za napajanje gorivom – filter goriva, pumpa za gorivo i dizne su komponente koje mogu da se istroše i uzrokuju probleme sa motorom.
 6. Set kvacila Set kvacila može da se istroši i izgubi efikasnost tokom vremena, što dovodi do problema sa menjanjem brzina, trenjem i vibracijama. Ako primetite da vaš Golf 4 ima problema sa kvačilom, preporučuje se da proverite i zamenite set kvacila po potrebi. Kvalitetan set kvacila može poboljšati performanse i pouzdanost vašeg automobila, kao i smanjiti troškove održavanja i popravke na duže staze.

Golf 4 delovi: Održavanje i popravka omiljenog automobila u Srbiji

Kako izbeći kvarove i održavati automobil

Redovno održavanje vašeg Golfa 4 ključno je za njegovu dugovečnost i pouzdanost. Neki od saveta za održavanje uključuju:

 1. Redovno proveravajte i menjajte ulje, filtere za ulje, vazduh i gorivo kako biste osigurali dobar rad motora.
 2. Proveravajte sistem za hlađenje, uključujući termostat, hladnjak i rashladnu tečnost.
 3. Proveravajte i održavajte kočioni sistem, uključujući diskove, pločice i kočionu tečnost.
 4. Redovno proveravajte i menjajte zupčasti kaiš ili lanac kako biste izbegli ozbiljne kvarove motora.
 5. Pratite preporučene intervale za servisiranje i redovno pregledajte automobil kod stručnjaka.

Zašto je bolje tražiti nove delove  pre nego polovne

Iako su polovni delovi za golf 4  često jeftiniji, kupovina novih delova ima brojne prednosti:

 1. Novi delovi obično dolaze sa garancijom, što vam pruža dodatnu sigurnost u njihov kvalitet i trajnost.
 2. Novi delovi su često pouzdaniji i imaju duži vek trajanja od polovnih delova.
 3. Kupovinom novih delova izbegavate rizik da nabavite oštećeni ili neispravni deo koji može uzrokovati dodatne probleme.

Gde pronaći kvalitetne delove za Golf 4

Ako su vam potrebni rezervni delovi za Golf 4, preporučujemo da posetite prodavnice MD AUTO. Ove prodavnice nude širok izbor delova, uključujući farove, retrovizore, diskove i pločice, amortizer gepeka i mnoge druge komponente. MD AUTO nudi originalne i zamenske delove za VW, garantujući kvalitet, pouzdanost i dobru cenu.

Zaključak

Volkswagen Golf 4 je jedan od najpopularnijih automobila u Srbiji zbog svoje pouzdanosti, pristupačnosti i jednostavnosti održavanja. Redovno održavanje i upotreba kvalitetnih delova ključni su za dugovečnost i pouzdanost vašeg automobila. Uvek birajte nove delove preko polovnih kako biste osigurali optimalnu bezbednost i performanse.

Golf 4 delovi: Održavanje i popravka omiljenog automobila u Srbiji