Zašto je bolje odabrati nove umesto polovnih rezervnih delova

Zašto je bolje odabrati nove umesto polovnih rezervnih delova

Kao vlasnik automobila morate uvek biti spremni na to da ćete u jednom trenutku doći u situaciju, koju nijedan vozač ne voli, a to je da morate kupiti nove rezervne delove za svoj auto, jer kao i sve, tako i to, ima svoj rok trajanja. Ma koliko god da ste dobri u održavanju i koliko god da se trudite, vodite računa i brinete o svom vozilu i svim njegovim komponentama pre ili kasnije će doći vreme kada ćete morati da zamenite određene delove. To ćete pre svega morati da uradite ukoliko dođe do kvara određenog dela ili njegovog zastoja, a kako biste osigurali funkcionalnost i efikasnost celokupnog automobila.

Kada već dođete u tu situaciju da su vam potrebni rezervni delovi za automobil važna stvar na koju morate tada da obratite pažnju jeste pronalaženje pravog mesta gde se vrši prodaja auto delova. Poručivanje i prodaja auto delova online veoma je zastupljena u poslednje vreme, a na MD Auto mogu se naći gotovo svi delovi automobila kao i sva neophodna oprema za auto.

Takođe, važna stvar koja muči vozače i sve one koji moraju da nabave deo za svoj automobil jeste da li odabrati nov ili polovan rezervni deo. Kao i obično, oba izbora imaju i svoje prednosti ali i nedostatke. Glavni razlog koji većina vlasnika automobila uzima u obzir prilikom donošenja te odluke jeste cena i želja da prođu što jeftinije, što vrlo često može biti veoma pogrešno.

U nastavku pročitajte nekoliko razloga zbog kojih smatramo da je, ipak, bolje opredeliti se za nove umesto za polovne rezervne delove za auto.

Najvažnija stvar mora biti bezbednost

Za svakog vozača najvažnija stvar vezana za automobil trebalo bi da bude ta da on uvek bude ispravan, siguran i bezbedan za vožnju. Da bi automobil imao sve te neophodne karakteristike važno je da sve njegove komponente i delovi budu ispravni i funkcionalni. Zato je obavezno da, ukoliko dođe do kvara i prestanka rada nekog dela, taj deo uvek bude zamenjen originalnim, kvalitetnim, novim delom. Istina je da novi rezervni delovi više koštaju i da  ćete za kupovinu novih rezervnih delova morati da izdvojite veću svotu novca, ali budite svesni da će polovni auto delovi samo privremeno rešiti vaš problem i velike su šanse da vrlo brzo i oni otkažu, pa se samim tim tako nepotrebno izlažete duplom trošku.

Pored toga, polovni auto delovi, koliko god da vam deluju očuvano i kvalitetno, su upravo to što im i samo ime kaže – polovni, tj. korišćeni. A svaki korišćeni deo vremenom gubi na svojoj upotrebnoj vrednosti, a samim tim i na kvalitetu, što može biti pogubno ukoliko jedan takav deo zakaže u toku vožnje.

Novi auto delovi imaju garanciju da će trajati

Još jedna veoma važna pogodnost koju vam novi auto delovi nude jeste njihov duži rok trajanja i garancija o njihovom kvalitetu. Kada su u pitanju novi delovi kupljeni od strane ovlašćenog prodavca, sa njima možete biti sigurni da ste za svoj novac dobili baš ono što ste želeli i tražili. Korišćeni tj. polovni delovi za automobile uglavnom su pohabani, oštećeni, nagrizao ih je zub vremena i sigurno postoji razlog zbog kojeg su zamenjeni sa svog originalnog modela. Sa polovnim rezervnim delovima nikada ne možete biti sigurni koliko će vas služiti, a i kada se dogodi neki peh sa takvim delom prepušteni ste ponovo sami sebi, pa je izlaganje duplom trošku neminovno.

Sve je transparentno, bez prikrivenih nedostataka

Kada kupujete polovne auto delove morate voditi računa u kom stanju se ti delovi nalaze. Nije dovoljno samo da taj deo bude kompatibilan sa vašim automobilom, već i da je zaista ispravan i funkcionalan. Mnogi prodavci će pokušati da vas prevare i da „zamaskiraju“ pravo stanje rezervnog dela, pogotovo ako kupujete auto delove online, pa ne možete da ih lično proverite pre kupovine.

Sa novim rezervnim auto delovima sigurni ste da nećete imati takve probleme i da ćete ih zateći u stanju u kakvom i treba da budu. Nove rezervne delove koje kupujete dobićete fabrički upakovane, nekorišćene, maksimalne upotrebne vrednosti, sa garancijom da ćete za svoj uloženi novac dobiti baš ono što ste i želeli da kupite i što vam je potrebno za automobil.

Obratite pažnju i na estetiku

Bitna stvar za svakog vlasnika automobila jeste da i enterijer, ali i eksterijer njegovog četvorotočkaša bude na zavidnom i reprezentativnom nivou. Ukoliko je neophodno da zamenite neki karoserijski deo poput branika, blatobrana, retrovizora, šoferšajbni, a želite da vaš automobil zadrži stari sjaj onda obavezno nabavite novu opremu za auto. Takođe, svi oni delovi koji čine deo enterijera jednog automobila, ne smeju odudarati ni vizuelno ni kvalitativno od ostatka automobila. To je još jedan od razloga da se prilikom kupovine rezervnih delova opredelite za nove delove.

Rezervni delovi za automobil

Na šta sve morate obratiti pažnju kada su u pitanju novi rezervni delovi

Ukoliko ste na osnovu svega pročitanog zaključila da je zaista pravo rešenje kupovina novog rezervnog dela, kada za to dođe vreme, onda je potrebno ispratiti još neke korake kako biste sebi dodatno olakšali kupovinu novog rezervnog dela i napravili pravi izbor.

#Sveobuhvatno istraživanje

Istraživanje pre kupovine novih rezervnih delova je veoma važno. Nakon potvrde vašeg mehaničara koje delove treba zameniti, identifikujte pouzdana mesta na kojima možete kupiti kvalitetne auto delove i po razumnoj ceni.

#Uporedite cene

Kontaktirajte nekoliko prodavaca i raspitajte se o njihovim cenama. Zatim uporedite sve ove cene pre donošenja odluke.

#Proverite auto deo sa svojim mehaničarem

Kada nađete pouzdanog prodavca koji nudi povoljne cene, obavezno se konsultujte sa svojim mehaničarem kako biste potvrdili validnost određenog dela. U suprotnom, postoje šanse da ćete završiti sa pogrešnim rezervnim delom.

#Izbegavajte online kupovinu za retke delove

Iako je sada trend online kupovina, pobrinite se da lično kupite potreban rezervni deo, pogotovo ako je u pitanju neki retki deo, kako biste izbegli trošenje vremena i novca.

#Obavezno uzmite račun i garanciju

Važno je da kupite rezervni deo koji ima garanciju, tako da ukoliko delovi imaju nedostatke ubrzo nakon instalacije moći ćete da dobijete besplatnu zamenu.

Prilikom obavljanja velikog i malog servisa takođe je izuzetno važno da svaki deo koji menjate bude zamenjen novim i kvalitetnim, kako bi ceo taj proces imao smisla. Vodite redovno računa o svim komponentama svog vozila i tako ćete uvek biti sigurni da će on funkcionisati na pravi način.