Zašto akumulator crkava leti?

Zašto akumulator crkava leti?

Problemi sa akumulatorom se obično vezuju za vremenske uslove zimi, kada niske temperature utiču na hemijsku reakciju koja je neophodna za rad akumulatora. Ekstremna hladnoća takođe utiče na viskoznost motornog ulja, pa ne samo da je akumulator slabiji, već mora dodatno da radi kako bi se upalio automobil.

Ali to nije sve, u zimskim uslovima obično trošimo više energije, za potrebe grejanja ili brisača.

Većina vozača dobra zna kako akumulatori baš i ne vole hladnoću i retko koji vozač se nije našao u situaciji da u hladno jutro nesumnjivo okreće ključ, samo da bi ga sačekalo neprijatno iznenađenje i mrtav akumulator.

Međutim, da li ste znali da su visoke temperature pogubnije za akumulator i da problemi koje imamo zimi zapravo počinju mnogo ranije – leti. Iako i velike vrućine i niske temperature utiču akumulator, uvreženo mišljenje da je zima najveći ubica akumulatora je pogrešno.

Šta se dešava sa akumulatorom leti?

Da bismo znali zašto su visoke temperature pogubne za akumulator potrebno je da razumemo kako akumulator funkcioniše.

Akumulatori (olovni) su elektromehaničke naprave, sačinjene od elektroda (olovnih poloča) koje skladište električnu energiju, a potopljene su u tečnost koja je mešavina kiseline i vode u kojoj se odvija hemijska reakcija koja proizvodi snagu.

Tom prilikom se stvara toplota, a kada su visoke temperature – imamo još više toplote, što izaziva isparivanje tečnosti. Kada nivo tečnosti padne ispod potrebnog, ploče unutar akumulatora nisu adekvatno zaštićene i može doći do oštećenja.

Oštećene ćelije znači da akumulator izbacuje manju voltažu. Standardne olovne akumulatore bi trebalo dopunjavati tečnošću i puniti punjačem, čime se produžava radni vek akumulatora.

Kako sprečiti oštećenje akumulatora leti?

Dobra stvar je što možete preduzeti nekoliko koraka i sačuvati akumulator od visokih temperatura:

  • Parkirajte automobil u hladu kad god je to moguće;
  • Ako nemate garažu, pokušajte da namestite nekakav zaklon, probajte zaštitu od sunca za auto ili iskoristite obližnje drvo kako biste izbegli što više sunca u toku dana;
  • Regularno proveravajte akumulator. Noviji akumulatori su obično pravljeni zatvoreni, tako da ne zahtevaju održavanje. Ali stariji akumulatori koji imaju čepove je potrebno dopunjavati tečnošću. Obratite više pažnje u letnjim mesecima;
  • Uklonite koroziju sa terminala. Možete to učiniti tako što ćete protrljati terminale sa krpom ili četkom.

Čime dopuniti akumulator?

Za dopunjavanje akumulatora se ne sme koristiti česmovača, jer sadrži rastvorene čestice metala, koje mogu da izazovu kratak spoj u akumulatoru. Zbog toga je neophodno dopunjavati akumulator isključivo destilovanom vodom.

Dopunite tečnost čisto da pokrijete ploče. Ako nema dovoljno tečnosti, pojačava se snaga kiseline u akumulatoru, što ubrzava koroziju ploča – proces poznato kao sulfatizacija.

Sa druge strane, ako prepunite akumulator, time se razblažava snaga kiseline, što takođe utiče na balans elektrolita i negativno se odražava na učinak akumulatora.

Šta god koristite da dopunite akumulator (levak, flašicu, špric), budite sigurni da je čisto, kako ne biste ubacili prašinu i ostale materijali koji bi kontaminirali elektrolit.

Akumulator je crko – šta sad?

Ukoliko dođe do potpunog pražnjenja akumulatora, punjenje bi trebalo da ga vrati u život, ali to nije uvek slučaj. Ukoliko ne napunite akumulator u naredna dva dana, obično dolazi do nepopravljive štete.

Možda ćete moći da osposobite nepopravljiv akumulator, ali će se na kraju sigurno pokazati kao nepouzdan, a zamena akumulatora vam ne gine.

Ne zaboravite da primenite sve mere opreza i zaštitnu opremu kada radite sa akumulatorom, jer sumporna kiselina može da izazove ozbiljne probleme ako se nađe gde ne treba.

devojka u zaštitnoj opremi

Zapamtite da akumulatori traju od 3 – 5 godina, i to u optimalnim uslovima. Radni vek akumulatora će zavisiti od mnogo različitih faktora, od kojih je jedan i toplota kojom je izložen.

Planirajte da menjate akumulator ubrzo nakon što istekne garancija, jer je danas retkost da akumulator poživi još dugo posle tog perioda.

A ako ste u potrazi za povoljnim akumulatorima, pogledajte našu ponudu i cene akumulatora.