Toyota RAV4 održavanje i karakteristike – saveti za vlasnike

Toyota RAV4 održavanje i karakteristike – saveti za vlasnike

Svi oni koji su imali prilike da voze Toyota RAV4 automobil ili da se makar na kratko provozaju u njemu, znaće o čemu govorimo kada kažemo da je RAV 4 zaista spoj pouzdanosti, dizajna i više nego sjajnih terenskih performansi za klasu vozila kojoj pripada. Ipak, ovde predstavljamo sve karakteristike Toyota RAV4 automobila, savete za održavanje Tojote i koji su to Toyota RAV 4 problemi karakteristični, zbog kojih bi trebalo da povedete računa.

Zanimljiva istorija Toyota RAV4 modela

Ko se jednom odlučio da kupi RAV automobil teško da ga je u narednim godinama menjao jer su cene ovih modela Toyote i više nego povoljne s obzirom na to šta sve dobijamo za uzvrat.

Prvi model Tojote RAV 4 lansiran je 1994. godine i odmah je naišao na sjajnu reakciju kupaca gde se već u prvoj godini prodalo više od 50.000 vozila, a već sledeće preko 150.000 vozila što je u to vreme predstavljalo sjajan uspeh. RAV4-ka je, možemo reći, bila začetnik SUV vozila srednje klase gde se po prvi put povelo računa i o spoljnom dizajnu i atraktivnosti vozila.

Od tada je u svetu prodato više od 5 miliona vozila a podatak da se i dan danas na putevima nalazi više od 90% tih automobila jasno govori o kakvom kvalitetu je ovde reč.

Ipak, da bi vas jedan ovakav auto služio godinama, pa i decenijama kao što je čest slučaj, neophodno ga je redovno održavati. U nastavku pročitajte kako održavati Tojotu RAV 4.

Toyota RAV4 održavanje – mali i veliki servis

Mali servis

Mali servis za RAV4-ku (zamena svih filtera i ulja) trebalo bi obaviti u razmaku od 10.000 do 15.000 predjenih kilometara… Motorno ulje za Toyota RAV4 automobil koje preporučujemo je Eneos koji predstavlja sintetička ulja za japanska vozila.

Veliki servis

Veliki servis bi trebalo raditi na svakih 50.000 km do 60.000 km predjenih koji obuhvata set zupacstog kaisa, vodena pumpa i po potrebi i dogovoru sa serviserom treba provriti i klinasti kaiš (pk kais), kaiševe, spaner i roler.

Toyota RAV4 problemi u radu i preporučeni auto delovi

Problemi kod Tojota RAV4 modela nisu brojni, niti česti i moglo bi se reći da su karakteristični za opštu dotrajalost nekog automobila. Upravo zato smo rekli da je RAV4-ka pouzdan i siguran automobil. Ipak pogledajte koji su to Toyota RAV4 problemi karakteristični, i na šta bi trebalo da obratite pažnju.

Kočnice za RAV4

Kočnice za RAV4 treba menajti po potrebi odnsono kada na redovnom servisu serviser uvidi da su “pri kraju”. Nemojte čekati da čujete skrupu jer to može dovesti do ozbilnjih problema na tokom vožnje na putu. Bezbednost saobraćaja mora biti glavni fokus. Naša preporuka za kočioni sistem Tojote su sledeći brendovi:

  • ATE,
  • Ferodo,
  • Textar,
  • TRW,
  • Blue print.

“Za sve informacije o ceni i dostuptnosti Toyota auto delova za RAV4, možete nas kontaktirati na: 060/303-0623.”

Motor Toyota RAV4 automobila

Elektronika automobila

Kada je u pitanju elektronika Tojote, tu jednostavno nemate o čemu da razmišljate. Gledajte da uvek imate dobar akumulator i svećice i time ćete svim drugim delovima elektronike obezbediti gotovo doživotnu garanciju.

Kod kupovine akumulatora vodite računa da nađate optimalan akumulator za Tojotu jer za najpopularnije modele RAV 4 2.0d i 2.2d ide model akumulatora od 95 Ah koji je drugačijih dimenzija od evropskih i ima tanje kleme.

Plivajući zamajac kod RAV4-ke

Kada je u pitanju mehanika automobila kod dizel motora Toyota RAV4-ke eventualna boljka bi mogao da mu bude plivajući zamajac kao i kod većine drugih dizela.

Plivajući zamajac služi da smanji vibracije koje potiču od rada motora i njegov radni vek je oko 150.000 km.

Plivajući zamajac može da traje i mnogo duže ali i mnogo kraće a to najviše zavisi od načina vožnje automobila.

Kako da plivajući zamajac duže traje?

Ukoliko želite da vam zamajac duže traje izbegavajte oštru vožnju:

  • naglo kretanje,
  • brzo otpuštanje pedale kvačila i
  • oštre promene brzine kretanja.

Kako utvrditi da li je zamajac ispravan?

Najlakši način da znate da li vam je plivajući zamajac ispravan je da pogledate u kakvom su vam stanju nosači motora. Ukoliko su vam nosači motora ispravni, a automobil mnogo trese prilikom paljenja ili gašenja onda vam je plivajući zamajac dotrajao i trebalo bi ga zameniti.

Gde kupiti rezervni plivajući zamajac za Toyota RAV4?

Izbegavajte kupovinu polovnih zamajaca na auto otpadima jer vi zaista ne možete znati u kakvom stanju je polovni deo dok ga ne ugradite, a u većini situacija zamajci koje uspete da nađete po otpadima za Toyotu, su dotrajali i neće vas dugo služiti pa ćete već u narednih nekoliko meseci ponovo morati trošite vaše vreme, novac a što je najbitnije i živce, jer budimo realni, malo stvari na ovom svetu može da nas iznervira kao ponovan, identičan kvar na našem mezimcu.

“Ukoliko vam je potrebni original auto delovi za Toyota RAV4 i bilo kakav besplatan savet vezano za njeno održavanje budite slobodni da nas kontaktirate svakim radnim danom od 9-18h. Ukoliko posedujete i neki drugi automobil, pogledajte koje auto delove prodajemo i za koja vozila.”

Iz svega ovoga možete zaključiti da ukoliko se odlučite da kupite model RAV 4 sigurno nećete pogrešiti. Kod kupovine polovnih automobila povedite računa samo da pronađete dobro održavan auto jer ovaj automobil sem plivajućeg zamajca koji je kao što znate boljka svih dizel vozila.

Toyota RAV 4 zaista nema neke skrivene mane i možete biti sigurni, da uz redovno održavanje i blagovremeno otklanjanje kvarova, ovaj auto vas sigurno nikada, ali nikada, neće ostaviti na cedilu.