Šta je kardan – svrha i građa kardanskog vratila na vozilima

Šta je kardan – svrha i građa kardanskog vratila na vozilima

Sistem od dva ili više vratila povezanih kardanovom spojnicom se naziva kardan, kardansko vratilo, i u nekim slučajevima pogonska osovina. Kardan je takozvano “izlomljeno” vratilo odnosno sistem vratila koje omogućavaju naginjanje vozila, tačnije njegovu fleksibilnost ali i pokretanje krutog tela, bez rotaicije, pri čemu se sve tačke tela kreću po jednakim putanjama. 

Upravo ove osobine čine kardansko vratilo idealnom komponentom za prenos obrtnog momenta i rotacije, ali i povezivanje sa drugim komponentamama pogonskog mehanizma koji se ne mogu povezati ili zbog udaljenosti ili zbog potrebe za relativnim kretanjem.

Tako, dolazimo do zaključka da kardansko vratilo ima ogromnu primenu u auto mehanici. A koliko je ovaj deo zapravo koristan, govori nam i činjenica da teretna, putnička, poljoprivredna vozila, ali i brodovi i razna industrijska postrojenja ne bi mogla da funkcionišu bez njega.

Ono što je važno napomenuti, jeste da, ukoliko vam treba bilo kakav originalni rezervnii deo za automobile, MD Auto prodavnica rezervnih delova je adresa na koju bi trebalo da se obratite. Posedujemo najbolje originalne rezervne delove za sve vrste automobila, koje prodajemo po izuzetno povoljnim cenama.

Kako funkcioniše kardan?

Kao što smo već pomenuli, kardan ima ulogu da poveže motor i zadnji diferencijal vozila. Kardan ima cilindričan oblik koji se rotira i na taj način osposobljava prenos snage od menjača do zadnjeg diferencijala kako bi se omogućilo okretanje zadnjih točkova na vozilu. 

Tokom vožnje, zadnja osovina koja se oslanja na opruge osciluje, dok ih kardan prati. Prilikom osciliranja zadnje osovine na vozilu, razmak između menjača i diferencijala se menja pa se zglobno vratilo mora prilagođavati i ovim promenama dužine. 

Zglobno vratilo je izuzetno važno kod vozila sa pogonom na sva četiri točka jer ono mora da dostavi snagu iz motora i prednjim i zadnjim točkovima, pa se u ovakvim vozilima ulgavnom koriste dva kardana od kojih jedan prenosi snagu na prednje, a drugi na zadnje točkove. 



Građa kardanskog vratila

Kardan se takođe naziva i zglobno vratilo, a ovaj naziv duguje svojoj građi koja ima zglobove na obe strane. Ovi zglobovi su instalirani kako bi pružili veću fleksibilnost ovog dela prilikom vožnje na nekvalitetnim putevima punih rupa, izbočina i sličnih nepravilnosti. 

Zglobno vratilo je komponenta cilindričnog oblika i pravi se od čelične cevi koja ima sposobnost da prenese snagu motora, bez deformiteta njenog oblika. Na samom početku kardana nalazi se klizni uložak sa žljebovima koji mu omogućava uzdužno kretanje. 

Kako prepoznati kvar kardana?

Kako bi naše vozilo moglo da ispravno funkcioniše, važno je da nema nikakvih problema sa kardanom. Kvarovi na zglobnom vratilu su, istini na volju, retki, međutim, itekako se mogu desiti a srećom, znakove propadanje kardana možemo primetiti veoma rano. 

Zato smo u nastavku naveli neke od znakova pomoću kojih vam vozilo daje do znanje da postoji nekakav problem sa kardanom. 

Zvukovi škripanja iz vozila

Ukoliko pri vožnji primećuete zvukove škripanja, uzrok može biti veliki broj različitih komponenata. 

Nažalost, jedna od njih je i zglobno vratilo, koje može proizvoditi škripeći zvuk ukoliko su unutrašnje komponenete poput izolatora ili ležajeva unutar kardana istrošene. Takođe, jedan od problema koji mogu izazvati ovakav zvuk kod kardana je i njegova neuravnoteženost.  

Problemi sa skretanjem

Najočigledniji znak da zglobno vratilo na vašem vozilu nailazi na probleme su upravo problemi pri skretanju

Budući da kod problema sa ovim delom prenos snage iz motora do zadnjeg diferencijala biva znatno otežan, točkovi neće dobiti odgovarajuću količinu obrtnog momenta što će u velikoj meri otežavati kretanje. 

Oštećen kardan u velikoj meri otežava kontrolu vozila, a samim tim i direktno utiče na povećanje rizika od nesreće. Zato, vodite računa da oštećeno zglobno vratilo popravite u najkraćem mogućem roku. 

Zvukovi udarca metala o metal

Pored zvukova škripanja, zvukovi udarca metala o metal takođe mogu nagovestiti probleme sa zglobnim vratilom. Ovakva vrsta zvuka se uglavnom javlja pri ubrzavanju ili vožnji u nazad. 

Zato, ukoliko primetite da vaš automobil ispušta zvukove udarca metala o metal, pod hitno proverite stanje vašeg zglobnog vratila, jer možda baš u njemu leži problem. 

Pojačane vibracije pri vožnji

Jake vibracije na volanu ili podu automobila su jedan od najjasnijih znakova koje vam automobil može poslati, a u 90% slučajeva je povezan sa oštećenim zglobnim vratilom. 

Vibracije uglavnom nastaju kada se istroše, oštete ili olabave izolatori udaraca koji pričvršćavaju kardan. Oštećeni izolatori će vremenom oštetiti i samo zglobno vratilo što može dovesti do još ozbiljnijih oštećenja na vozilu.

Podrhtavanje vozila i nestabilnost pri ubrzavanju

Vibracije i podrhtavanje vozila prilikom inicijalnog ubrazanja, odnosno ubrzanja od nulte tačke, ili u slučaju ubrzavanja sa malih brzina na veće mogu izazvati problemi sa kardanom, odnosno istrošeni zglobovi na kardanu ili istrošen središnji ležaj, a pored podrhtavanja vozila, mogu se očekivati i čudni zvukovi. 

Problemi sa kardanom u velikoj meri povećavaju rizik saobraćajne nesreće jer direktno utiču na nivo kontrole nad vašim vozilom. A, budući da je bezbednost u saobraćaju glavna stvar koju svaki vozač mora imati na umu, redovno proveravajte i održavajte zdravlje zglobnog vratila na vašem automobilu. 

Originalni auto delovi – siguran izbor za maksimalnu bezbednost

Veoma važno kupovatii odgovarajuće i originalne rezervne delove za vaše vozilo. Srećom, na sajtu MD auto delovi, možete lako doći do informacija o cenama zglobnih vratila koji će odgovarati upravo vašem vozilu. A pored toga, na MD auto delovi sajtu ili u nekoj od dveju poslovnica, možete naći i veliki asortiman najrazličitijih originalnih auto delova za svaki model automobila. 

Nadamo se da smo vam ovim tekstom približili važnost i građu kardana, odnosno zglobnog vratila, kao i njegove funkcije na vozilu. 

Briga o zglobnom vratilu je, samo je jedna u nizu stavki na koje treba da obratite pažnju, a koja može značajno produžiti životni vek vašeg vozila. Kontaktirajte nas za sva pitanja i posetite našu prodavnicu kako biste nabavili najbolje originalne delove za automobile, po najpovoljnijim cenama.