Renault Kadjar karakteristike, cena i specifikacije

Renault Kadjar karakteristike, cena i specifikacije

Renault Kadjar je kompaktan SUV model koji je odličan izbor za poslovne i porodične ljude u pokretu. Ovaj model je prvi put predstavljen na sajmu automobila u Ženevi 2015. godine a iste godine u aprilu je krenula i prodaja ovog vozila u Evropi, dok je u Aziji pomerena za 2016.

Renault Kadjar je novi model automobila koji se i dalje proizvodi u prvoj generaciji i smatra se mlađim bratom od Nissan Qashqai-ja. 

Njegov moderan dizajn eksterijera ali i enterijera u kombinaciji sa implementacijom moderne tehnologije koja omogućava sinhronizaciju sa mobilnim telefonima i veoma prostorne kabine ga čine idealnom opcijom za ljude kojima je potreban pouzdan i kvalitetan automobil po ceni koja je za automobil ovog tipa veoma pristupačna.  

U nastavku ovog teksta, potrudili smo da vam približimo Renault Kadjar karakteristike, cene i specifikacije, odnosno sve faktore sa kojima bi trebalo da budete upoznati ukoliko planirate da postanete vlasnik ovog vozila. Zato, nastavite sa čitanjem ovog teksta kako biste ih i saznali. 

A, ukoliko su vam potrebni najkvalitetniji delovi za Renault automobile, obratite se MD prodavnici auto delova. Stojimo vam na raspolaganju za sve što vas interesuje, a naše profesionalno i ljubazno osoblje će se postarati da vam pruži maksimalni nivo usluge svaki put.

Kako je Renault Kadjar dobio ime? 

Zvaničnici kompanije Renault tvrde da je Kadjar zapravo složenica, te da se sastoji od latinske reči Quad koja je stilizovano napisana Kad i označava vozilo na četiri točka, i reči Jar koja vuče koren od reči Jailir što na francuskom jeziku znači Agilnost koja se odnosi na lakoću upravljanja koju Renault Kadjar pruža. 

Postoje velike spekulacije o tome da li je zaista Renault iz ovih razloga ovako nazvao svoj automobil budući da se perisijski šahovi dinastije Qajar još od šaha Naser ed-Dina u zapadanjačkim spisima potpisivali Kadjar umesto Qajar što je izazvalo niz kontroverzi. 

Iako zvaničnici Renoa tvrde drugačije, postoje i određeni istorijski događaji koji potkrepljuju teoriju o nastanku imena po uzoru na persijsku dinastiju. Naime, prema različitim, iranskim, izvorima, šah Mozafer ad-Din Qajar je 1900. godine, dok je putovao Evropom, kupio dva automobila marke Renault koje je isporučio u Iran, a upravo oni su bili prvi automobili u Iranu.

Građa i dizajn Renault Kadjar 

Kao što smo već pomenuli, Renault Kadjar je prostoran mini SUV automobil koji je veoma moderno dizajniran, a pored kontrolne table su implementirane najsavremenije tehnologije koje pored pokretanja multimedija imaju i mnoge druge funkcije, a sabrane u tabletu od 7 inča pomoću kojeg možete kontrolisati skoro sve funkcije ovog automobila. 

Operativni sistem kompjutera je Renault R Link 2 koji pruža usluge izvršavanja glasovnih komandi, navigacije i uparivanja drugih uređaja preko Blututa. 

Kada je u reč o ostaloj opremi, Renault Kadjar poseduje: 

  • Start-Stop sistem
  • Sistem asistencije pri kočenju 
  • Senzore koji reaguju na radijusu od 360 stepeni 
  • Parking kameru 
  • Sistem prepoznavanja saobraćajnih znakova 

Pored toga što je prilično velik automobil, Renault Kadjar je napravljen od čvrstih i kvalitetnih materijala što u velikoj meri povećava sigurnost putnika koji se u njemu nalaze.

Dimenzije vozila 

  • Dužina: 4450 mm 
  • Širina: 1840 mm 
  • Visina: 1600 mm 
  • Međuosovnisko rastojanje: 2646 mm

Kadjar je napravljen na zajedničkoj CMF platformi po kojoj je napravljen i Nissan Qashqai. CMF platforma je proizvedena zajedničkim naporima kompanija Renault i Nissan i vozilima omogućava pogon na 2 ali i na sva 4 točka.



Renault Kadjar cena i performanse motora

Kada je u pitanju Renault Kadjar cena može varirati u zavisnosti od modela ovog automobila koji se razlikuju po veličini, snazi i zapremini motora.

Najekonomičnija opcija je model sa benzinskim motorom 1.2 od 130 KS koji emituje 99 grama CO2 po kilometru, a pored njega se proizvode i 3 vrste modela sa dizel gorivom sa motorima različitih snaga. Tačnije od 130 KS, od 110 KS i 130 KS.  

Dizel 1.6 od 130 KS ima sposobnost da razvije brzinu od 0 do 100 km/h u roku od samo 9.9 sekundi, a kada je reč o emisijama CO2 , one iznose 115 gr po pređenom kilometru. 

Iskustva vozača i česti kvarovi

Iskustva vozača kada je u pitanju Renault Kadjar su, uglavnom, pozitivna. Većina vlasnika ovog vozila vole njegov moderan dizajn, pouzdan motor, solidnu veličinu prtljažnika i prostornu zadnju klupu. 

Kada je motor u pitanju, vlasnici i bivši vlasnici ovog automobila su iskazali da ubrzavanja od 50 do 90 km/h protiču “veoma fino” ali da pri većim brzinama je osećaj ubrzanja prilično “neuverljiv”. 

Stvari na koje su se požalili brojni vozači su da se na 2000 obrtaja često može čuti zvuk turbine ali i na nepreciznost menjača

Reputacija i generalno mišljenje

Generalno mišljenje o Renault Kadjar automobilu je prilično podeljeno, ali ono što smo izvukli iz razgovora sa većinom ljudi koji su imali prilike da isprobaju ovo vozilo je da je reč o kvalitetnom i zabavnom automobilu ali da je Renault trebalo da povede više računa na određene delove. 

Nadamo se da, nakon čitanja ovog teksta, imate jasniju sliku i da ste odagnali sve moguće nedoumice kada je u pitanju Renault Kadjar, te da sada posedujete sve potrebne informacije kako biste doneli odluku da li ovaj automobil odgovara vašim preferencijama. 

Ukoliko su vam potrebni najnoviji i najbolji originalni Renault delovi za vaš automobil, MD Auto prodavnica auto delova ima u svojoj ponudi najbolje i najkvalitetnije rezervne delove za sve tipove Renault automobila.