Peugeot 3008 iskustva, karakteristike i detalji

Peugeot 3008 iskustva, karakteristike i detalji

Pezo 3008 je model francuskog giganta među auto-moto proizvođačima. Pežo 3008 je veoma mlad terenski model vozila koji se proizvodi od 2009. godine, a trenutno se proizvodi tek druga generacija ovog vozila.

Ovaj model je, ubrzo nakon prvog predstavljana javnosti 2008. godine u Dubrovniku zabeležio veliki komercijalni uspeh zbog mnogo razloga od kojih su naistaknutiji savremen dizajn, velika prostornost unutar kabine, implementacija najmodernijih tehnologija, udobna i stabilna vožnja, kao i veoma jak motor sa pogonom na sva četiri točka.

Sa namerom da vam približimo Pežo 3008 iskustva, karkteristike i još po nešto, napisali smo ovaj tekst, koji će, nadamo se, uspešno odagnati sve nedoumice koje imate oko ovog vozila. Zato nastavite sa čitanjem, kako bi ste saznali sve o ovom vozilu.

Ukoliko su vam potrebi najkvalitetniji delovi za Pežo automobile, obratite se MD prodavnici auto delova. Stojimo vam na raspolaganju za sve što vas interesuje, a naše profesionalno i ljubazno osoblje će se postarati da vam pruži maksimalni nivo usluge svaki put.

Pežo 3008 prva generacija vozila (2009-2016)

Kao što smo već pomenuli, Pežo 3008 je prvi put predstavljen široj javnosti u Dubrovniku 2008. godine. Međutim, ovaj model je bio dostupan na tržištu tek nakon godinu dana. 

Kada je reč o vrsti karoserije, prvi model vozila Pežo 3008 je bilo dostupno kao minivan što je dovelo do raznih kritika na račun izgleda ovog vozila. Međutim, ovo se ubrzo promenilo nakon što ga je renomirani britanski časopis o automobilima po imenu “What Car?” nagradio titulom automobila godine. 

2012. godine Pežo lansira model HYbrid4 prvi masovno proizveden automobil sa alternativnim izvorom energije o kojem ćemo pričati nešto detaljnije u nastavku teksta.

Samo godinu dana nakon toga, 2013. godine, Pežo 3008 je dobio redizajn u obliku nešto jačih motora nego što je do tada bio slučaj. Nekoliko vrsta motora različitih snaga su bili korišćeni u prvom modelu ovog vozila, preciznije, Pežo 3008 je bio dostupan sa sledećim motorima:  

 • Benzin 1.6 (120 i 156 KS)
 • Dizel 1.6 (110 KS)
 • Dizel 2.0 (150 i 163 KS)

Dimenzije vozila Pežo 3008 prve generacije: 

Pežo 3008 je veoma prostorno vozilo, a u nastavku saznajte i njegove tačne dimenzije:

 

 • Visina:1624 mm
 • Rastojanje između prednjih točkova: 1601 mm
 • Rastojanje između prednjih i zadnjih točkova: 2675 mm 
 • Maksimalna širina vozila (razdaljina između retrovizora): 2098mm

 

Pionir među vozilima kada je u pitanju alternativni (hibridni) pogon

Ono što je u velikoj meri doprinelo daljoj popularizaciji  ovog vozila je i činjenica da je 2012. godine prvi put pušten u prodaju Pežo 3008 HYbrid4, model koji je svetski pionir masovne proizvodnje vozila sa dizel-električnim pogonom.

Ova odluka je predstavila prva korak ka uvođenju zelenih izvora kretanja kojoj su naklonjeni svi vodeći proizvođači automobila zbog oštrih ekoloških regulativa Evropske Unije. A budući da je Pežo HYbrid4 moguće po gradu voziti sa potpuno električnim pogonom, sa sigurnošću možemo reći da je Pežo 3008 jedan od začetnika pokreta za uvođenje alternativnih izvora energije u vožnji.

 

Pežo 3008 druga generacija vozila (2016 – danas)

U septembru 2016. godine, Pežo je predstavio drugu generacije modela 3008 koja sa velikim brojem suštinskih promena, iako je sam dizajn vozila, na prvi pogled, u veoma maloj meri promenjen.

Najveća razlika je, iako neiskusnima prilično neprimetna, upravo u karoseriji ovog vozila, budući da je druga serija Pežoa 3008 postao SUV krosover, za razliku od prethodnog izdanja koje je bilo minivan. U vreme izlaska ovog vozila, SUV vozila su naglo dobijala na popularnosti među kupcima širom sveta, otuda i odluka zvaničnika Pežoa da se promeni inicijativni oblik karoserije modela 3008.

Konkurenti Pežoa 3008 druge generacije su vozila kao što Renault Kadjar, Nissan Qashqai, Volkswagen Tiguan i mnogi drugi.

Među ostalim promenima, ubraja se i prelazak na EMP2 mehaničku platformu koja je omogućila da težina Pežoa 3008 bude za oko 100 kilograma lakša u odnosu na prvu generaciju ovog modela. Takođe, budući da se Pežo 3008 druge generacije zvanično vodi kao terensko vozilo, izdignuće od zemlje je znatno podignuto i iznosi čak 22 centimetra, kako bi ovo vozilo uspešno ispunjavalo sve uslove neophodne za bezbednu vožnju po različitim terenima.

2017. godine Pežo 3008 druge generacije je osvojio nagradu za Evropski automobil godine i tako postao prvo SUV, terensko vozilo, kome je pripala ovakva čast.

Dimenzije Pežoa 3008 druge generacije

Kao što smo pomenuli u tekstu iznad, Pežo 3008 druge generacije, pored toga što je lakši od svog prethodnika, ima i nešto veće dimenzije, a evo i njihovih tačnih vrednosti u milimetrima :

 • Međuosovinsko rastojanje: 2675 mm
 • Dužina : 4450 mm 
 • Širina: 1840 mm 
 • Visina: 1620 mm 

Pežo 3008 iskustva vozača i mogući kvarovi

Kada je reč o ovom vozilu, mišljenje profesionalnih vozača, kao i stručnjaka za automehaniku su na prlično visokom nivou. Međutim, zamerki i čestih kvarova na ovom vozilu ima, iako su prilično retki.  

Česti kvarovi na Pežo 3008 vozilima 

Ukoliko odlučite da postanete vlasnik ovog vozila, pripremili smo nekoliko stvari na koje bi trebalo da obratite pažnju. 

 • Problemi sa amortizerima 
 • Curenje goriva
 • Poteškoće sa vratima (najčešće kod starijih vozila) 
 • Problemi sa hlađenjem (često pregrejavanje) 

Generalno mišljenje o vozilima Peugeot 3008

Generalno mišljenje o Pežoovom modelu 3008 je veoma podeljeno. Postoje velike razlike među vozačima, naročito kada su u pitanju ukusi i preferencije. Međutim, činjenica je da je Pežo 3008 vozilo vrhunskog kvaliteta koje može biti vaše po veoma pristupačnoj ceni koja iznosi između 5 i 10 hiljada evra u zavisnosti od godišta i generacije modela, što nije velika cena ako se uzme u obzir da je Pežo 3008 luksuzno vozilo više klase. 

Nadamo se da, nakon čitanja ovog teksta, imate jasniju sliku i da ste odagnali sve moguće nedoumice kada je u pitanju Pežo 3008. Želimo vam srećne novogodišnje praznike i zapamtite da dodatno povedete računa u saobraćaju zbog otežanih vremenskih uslova usled zime.

Ukoliko su vam potrebni najnoviji i najbolji originalni Pežo delovi za vaš automobil, MD Auto prodavnica auto delova ima u svojoj ponudi najbolje i najkvalitetnije rezervne delove za sve tipove Pežo automobila.