Kako odabrati najbolju zimsku gumu? – Saveti

Kako odabrati najbolju zimsku gumu? – Saveti

Bliži se trenutak kada će biti potrebno na sve automobile postaviti zimske gume. Zakon o saobraćaju propisuje da od 1. novembra, svaki automobil mora posedovati adekvatne zimske pneumatike u uslovima snega. Kako se 1. novembar bliži, svaki vozač već razmišlja o samoj kupovini guma i muči ga veliki broj pitanja.

Kako bi vam olakšali celokupan proces kupovine, donosimo vam nekoliko saveta prilikom kupovine zimskih pneumatika koji mogu u velikoj meri uticati na ispravnost vozila kao i na bezbednost u saobraćaju.

Proverite dimenzije guma na automobilu

Svaki automobil ima posebno propisanu veličinu guma koju može da nosi. Korišćenjem preporučene veličine guma utičete na bezbednost vožnje i omogućavate manju potrošnju goriva. Ovo je sigurno dovoljan razlog da ispoštujete dimenzije točkova predviđenih za vaš automobil, bez obzira na to što se neka veća i šira guma može naći na popustu, što je često slučaj.

Dimenzija guma je istaknuta na pločici koja se nalazi na obodu vozačevih vrata. Kada pogledate tu pločicu, uočićete da postoje uglavnom dve ili više dimenzija guma. Tako se može naći jedna manja i jedna veća dimenzija koju možete postavljati na svoj automobil, kao i preporučeni pritisak guma.

Često je pravilo da vozači imaju još jedan komplet felni, uglavnom čeličnih, za zimske gume. Ovaj rezervni komplet je vrlo često i manji od letnjih guma, a sve iz razloga što se na taj način mogu kupiti manje gume koje mogu biti i jeftinije. Pored toga, tanje gume imaju prednost prilikom vožnje po snegu jer se lakše kreću kroz dubok sneg koji se može naći na putevima.

Ovo je sjajan način da se uštedi prilikom kupovine pneumatika, bez značajnih promena u vožnji samog automobila. Ukoliko vam estetski doživaljaj manjih točkova na samom automobilu nije presudan, svakako je preporuka da ovako nešto uradite na svom automobilu.

Broj kilometara koje prelazite kao bitan faktor izbora zimske gume

Broj kilometara koje prelazite sa automobilom je presudan u samom izboru zimskih guma na automobilu. Pored broja kilometara, jako su bitni i uslovi u kojima se automobil većim delom zime vozi.

Ukoliko ste jedan od prosečnih vozača i svojim automobilom prelazite svega 5.000 do 10.000 kilometara godišnje i automobil vozite samo u gradskim uslovima po uglavnom čistom putu, najbolji izbor za vas predstavljaju osnovne zimske gume nižeg kvaliteta koje imaju i najnižu cenu. Razlog ovome je malo opterećenje kao i blagi zimski uslovi po kojima vozite svoj automobil, pa vas zbog toga ove gume mogu služiti i zadovoljiti potrebe.

Ipak, ako svoj automobil vozite intezivno i koristite ga tokom zime za duge relacija pa samim tim prelazite više od 40.000 kilometara godišnje, preporuka prilikom kupovine je svakako izbor nekog od premium brendova koji mogu ponuditi visok kvalitet gume koja može prelaziti veliki broj kilometara i pružiti veliku sigurnost.

Posavetujte se sa vulkanizerom

Ukoliko osećate da vaše znanje vezano za izbor zimske gume nije dovoljno kako bi doneli dobru odluku, sigurno je preporučljivo da se posavetujete sa nekim ko je stručniji u tome. Posetite najbližeg vulkanizera i pitajte ga za savet, sigurno je da će vam izaći u susret i dati najbolju moguću ponudu.

Još jedan od saveta je i izbegavanje guma koje su u toku sezone promena guma na određenim akcijama i popustima. Velika je verovatnoća da su se ove gume dugo nalazile odložene u skadištu i da su stare više od godinu dana, što može dovesti do smanjenja performansi u vožnji. Potrudite se da pronađete gume koje su proizvedene u godini kupovine i osigurajte svoju vožnju.

Kada proverite kod vulkanizera ponudu guma, odlučite se za dimenziju i proizvođača, poželjno je da na internetu proverite razne testove koji su rađeni na gumama. Mnogi svetski auto portali testiraju performanse svih tipova guma i na taj način je moguće lakše doneti odluku vezanu za izbor one prave.

Pored promene guma na automobilima, poželjno je proveriti i stanje antifriza kao i akumulator koji u zimskim uslovima može izdati vrlo lako ukoliko je star i nije zadovoljavajuće očuvan.

Nadamo se vam ovaj naš mali savetnik može pomoći prilikom kupovine i izbora odgovarajuće zimske gume na automobilu.