Mercedes B Klasa iskustva, mane, kvarovi i saveti za vlasnike

Mercedes B Klasa iskustva, mane, kvarovi i saveti za vlasnike

Saznajte nešto više o Mercedes B klasi, karakteristike ovih automobila, potrošnju, iskustva vozača, mane, česte kvarove, kao i savete za vlasnike.

Mercedes b klasa je izuzetan spoj elegancije I pouzdanosti koja se ogleda u tome što je velliki broj ljudi kako kod nas tako i u svetu odabrao baš ovaj model za svog „Ljubimca “. Naime, Mercedes B klasa automobila odlikuje veoma dobra preglednost, dinamična vožnja i sigurnost.

Zanimljivost kod Mercedesa B klase je ta da on dolazi u opremi „Easy Vario“ što znači da se zadnja sedišta mogu lagano izvaditi, tako da vlasnik automobila dobija jedan praktičan automobil za širu upotrebu osim one za koju je prvobitno namenjen, tj. da bude porodičan automobil.

Zanimljiva istorija Mercedesa B klase 

Mercedes B klasa je prestavljena na Sajmu automobila u Ženevi 2005. godine, kao porodičan automobil. Svi motori koji tada su predstavljeni su bili četvorocilindricni.

B klasa je trebalo da popuni prazninu između modela A klase i C klase, što se pokazalo kao potpuni uspeh, sa preko 500 hiljada prodatih primeraka do danas, što znači da su delovi za Mercedes B klasu dostupni.

Merecdes B klasa je kao i njegov stariji rođak – A klasa, isključivo sa prednjim pogonom. Dok su dimenzije samog vozila i prtljažnog prostora poprilično veće u odnosu na A klasu.

Dimenzije i karakteristike Mercedesove B klase

Visina: 1.603mm

Širina: 1.777mm

Dužina: 4.270mm

Dostupna je u dizel motorima:

  • Mercedes b 180CDI (koji je i najpopularniji model) i
  • Mercedes b 200CDI  

Dok Mercedes b klasa benzinac dolazi u oznakama B160, B180, B200 i b200 turbo.

Benzinski motori sa manulenim menjačem su isključivo sa petostepenim menjačem, dok su turbo benzinac i dizel motori sa šestostepenim menjačem.

Potrošnja Mercedesa klase B

Meredes B klasa ima odlične ekonomske karakteristike, što znači da je izuzetno povoljan automobil kako za gradsku tako i za vangradsku vožnju.

Prosčna potrošnja Mercedes B klasa automobila je oko 4,5l i 6l za dizel odnosno 7l – 9l za benzinske motore, što ga ističe u sam vrh svoje klase.

Meredes B klasa održavanje – mali i veliki servis

Veliki servis Mercedes B klase

Pod veliki servis za Mercedes B klasu spada zamena set lanaca I lančanika, koja je predviđena da se obavi na pređenih 150.000 km, mada u praksi kod naših vozača se menja kada sam lanac ili španer lanca dotraju, tj. kada  počne da se čuje zveckanje i čudan zvuk.

U tom slučaju je preporučljivo da se zameni ceo set. Naravno, tu je set za pk kaiš i vodena pumpa, koje takođe treba proveriti i zameniti ukoliko su delovi dotrajali.

mercedes motor

Set lanaca i lančanika u Mercedesu B klase

Kada se ustanovi dotrajalost i istrošenost, treba isključivo zameniti stari sa novim delom. Nikako polovan, jer koliko možete biti sigurni da će taj polovan set trajati isto kao i vaš prethodni?

Cenu za set lanaca Mercedes B klase automobila možete proveriti pozivom na naše brojeve telefona.

Mercedes B klasa mali servis

Pod malim servisom spada predviđeno ulje, preporučujemo Castrol i svi filteri – filter ulja, filter goriva, filter vazduha i filter klime.

mercedes znak logotip

Mane i kvarovi u Mercedesovoj B klasi

Malo je mana kojih B klasa ima, ali neke od njih mogu biti poluosovina i EGR ventil.

Mercedes B klasa polusovina

Dotrajalost poluosovine možemo zaključiti ako u višm stepenima prenosa i pri većoj brzini osetite podrhtavanje vozila, ali najmerodavniji simptom za proveru dotrajalosti poluosovine je kada vozite uzbrdo sa većim teretom u automobilu i ako primetite da automobil neće da vuče – znaćete da je poluosvina na izdisaju.

Merceds b klasa EGR (agr) ventil kvar i simptomi

Kvar EGR ventila dolazi usled nakupljanja čađi koja zapušava i zagušuje rad ventila na automobilu.

Simptomi kvara EGR ventila su gubitak gasa na leru, povećana potrošnja goriva što će rezultovati lampica na instrument tabli u vidu greške na motoru.

Cena EGR ventila mozete proveriti pozivom na 060/3030-627

mercedes motor

Koji akumulator za Mercedes B klasu?

Preporuka akumulatora koji su idu za B klasu su za benzince su od 55ah do 65ah, dok dizel modeli nose od 66ah do 78ah.

Celokupnu ponudu i cene akumulatora možete proveriti u našem katalogu ili pozivom na naše brojeve telefona.

Pri zameni akumulatora treba proveriti i ostale zamenljive delove elektrike – senzore, svećice i kablove.

Mercdes B klasa delovi

Polovni delovi često nisu dovoljno dobri da Mercedes B klasa funkcioniše bez problema.

Komplet ponudu delova za b klasu možete pogledati ovde. Za sve dodatne informacije i pitanja budite slobodni da nas pozovete na 060/3030-623 ili 011/8443-608.

Stojimo vam na raspolaganju za sve auto delove koji su vam potrebni za vaš Mercedes.