Koji je najbolji akumulator za auto: Varta, Energizer, Firecell ili Mustang?

Koji je najbolji akumulator za auto: Varta, Energizer, Firecell ili Mustang?

Postoji mnogo vrsta akumulatora i isto toliko faktora kako odrediti koji je akumulator najbolji za automobil. Pre svega, to zavisi od tipa vozila, odnosno da li je posedujete stariji ili noviji tip automobila. Izbor adekvatnog akumulatora za vaš automobil je važan zadatak koji morate pažljivo odraditi kako biste omogućili pouzdanu i dugotrajnu vožnju. Bez ispravnog akumulatora, pravilno funkcionisanje vozila je nemoguće jer je baterija ključna komponenta u pokretanju motora i održavanju celokupne elektronike u vozilu. Takođe, akumulator vam omogućava punjenje telefona, pokretanje sigurnosne opreme i reprodukovanje muzike – čak i kada je motor isključen.

Školska definicija kaže da je akumulator za auto uredjaj koji služi za skladištenje (čuvanje) i proizvodnju električne energije neposrednim pretvaranjem hemijske energije u električnu, a fizikalno se temelji na principu rada galvanske ćelije (baterije). U najjednostavnijem obliku sastoji od dve elektrode i elektrolita (elektrolit je rastvor destilovane vode i sumporne kiseline).

Značajna odlika akumulatora jeste ta da je on reverzibilan uređaj, što znači da, kada se isprazni i ponovo napuni, vraća se u početno stanje i ponovo je sposoban da daje električnu energiju. Ipak, preporuka svih stručnjaka i poznavalaca automobila jeste da se akumulatori menjaju nakon tri godine upotrebe. Tako ćete na najbolji način iskoristiti njegove performanse, a istovremeno sprečiti bilo kakve nepredviđene situacije i komplikacije koje vam može prirediti neispravna baterija.

A ako se pitate koji je najbolji akumulator za auto, evo nekoliko naših predloga, kao i komparativne analize svakog od njih. Važno je napomenuti da MD prodavnica auto delova, ima u ponudi svaki od navedenih akumulatora i da ovde možete pronaći najbolji kvalitet uz najpovoljnije cene.

Varta akumulatori – osnovne karakteristike

Fabrika Adolfa Milera, koja je prethodnica Varte, osnovana je još osamedesetih godina 19. veka u Nemačkoj, da bi početkom 20. veka i zvanično nastao brend VARTA. Ova kompanija već više od 100 godina nudi naprednu tehnologiju, izrazite performanse i izvanredne usluge širom sveta.

Danas, Varta akumulatore možete pronaći u milionima automobila, motornih čamaca, motocikala i kampera. Varta akumulatori pružaju duži radni vek, manje korozije, niže troškove održavanja, kao i vrhunske performanse uz nizak procenat kvarova, a sve zahvaljujući pouzdanoj i preciznoj tehnologiju koja pruža proizvođački kvalitet koji je najbolji u klasi. Varta akumulatori su pokretačka snaga i za inovacija koje štede gorivo kao što su Start-Stop motori. Proizvede se sa do 20 posto manje emisija i u stanju su da pouzdano ponovno pokrenu motor vašeg vozila i efikasno smanje vašu potrošnju goriva.

Ovo su prvi akumulatori koji imaju AGM (Absorbent Glass Mat) – mikro-staklena vlakna čija je uloga filtriranje sumporne kiseline u olovnim akumulatorima. Ovaj tip akumulatora u sebi sadrži kiselinu koja nije u tečnom stanju već se nalazi u specifičnoj materiji nalik na staklenu vunu. Njihovim “mućkanjem” ne čuje se kretanje elektrolita.

Varta akumulatori – preporuke vozača i profesionalaca

Bilo da ste vlasnik novog automobila koji traži ono najbolje od standardnih akumulatora ili tražite sigurne i dugotrajne akumulatore za svoje porodično vozilo ili pak samo želite najbolju moguću snagu, neki od Varta akumulatora za putničke automobile zadovoljiće sve vaše potrebe. Takođe, činjenica je da 8 od 10 novoproizvedenih vozila sa start-stop tehnologijom ima ugrađene Varta akumulatore.

Ove akumulatore koriste neki od najprestižnijih automobilskih kompanija, kao što su Audi, BMW, Citroen, Ferrari, Fiat, Opel, Hyundai, Peugeot, Renault, Skoda, Seat i mnogi drugi.

Energizer akumulatori – osnovne karakteristike

Energizer akumulatore proizvodi kompanija Johnson Controls, koja je najveći proizvođač akumulatora na svetu. Ovaj brend nastao je još krajem 19. veka, ali aktuelno ime nosi od 2000. godine. Energizer akumulatori poznati su po izuzetnom kvalitetu – proizvedeni su u naprednoj Ca – Ca (Calcium – Calcium) tehnologiji koja ne zahteva održavanje.

Energizer akumulatori za putničke automobile omogućuju sigurnu pokretačku snagu zahvaljujući savremenom opsegu akumulatora za svaku namenu – od oldtajmera do sportskih automobila. Energizer nudi svakom vozaču savremen, proban i testiran akumulator koji se odikuje vrhunskim performansama, pouzdanošću i duhom vrhunskog svetskog brenda.

Energizer akumulatori – preporuke

Kompanija Energizer u svom asortimanu nudi široku paletu vrhunskih akumulatora za razna vozila i važi za jedan od najpouzdanijih akumulatora. Energizer akumulatori nude preko 30 meseci garancije i veoma su pouzdani za sve tipove automobila, kao i za sve uslove u kojima se oni voze. Ova firma godišnje proizvode više od 150 miliona akumulatora i ima više od 50% učešća u prvoj ugradnji automobila na evropskom tržištu, a vodeći su i kada je u pitanju proizvodnja akumulatora za tržište SAD.

Firecell akumulatori – osnovne karakteristike

Firecell akumulatori su proizvedeni po najsavremenijoj tehnologiji u svetu, u fabrikama Johnson Controls-a. Putnički akumulatori su proizvedeni u Ca – Ca, Power Frame tehnologiji, u zatvorenoj kutiji, bez čepova i nemaju potrebu za održavanjem. Akumulatori za komercijalna vozila su proizvedeni u SB – Ca hibridnoj tehnologiji što omogućava dodatnu snagu startovanja i u najhladnijim uslovima.

Firecell akumulatori – preporuke

Firecell akumulatori su idealni za starija vozila, proizvedena do 2004. godine, dok je primena u automobilima novijih generacija ograničena i preporučuje se samo u slučaju ukoliko ta vozila imaju manje elektropotrošača.

Mustang akumulatori – osnovne karakteristike

Mustang akumulatori za putničke automobile omogućuju sigurnu pokretačku snagu zahvaljujući savremenom opsegu akumulatora za svaku namenu. Mustang nudi svakom vozaču savremen, oproban i testiran akumulator koji se odlikuje vrhunskim performansama i pouzdanošću. Izrađeni su u Ca – Ca tehnologiji, Mustang akumulatori su odgovor na veliki broj zahteva srpskog tržišta za otvorenim sistemom akumulatora. U pitanju su akumulatori otvorenog tipa, koji imaju tzv čepove ili eksplozivne ventile.

Mustang akumulatori – preporuke

Uz povoljnu cenu i pouzdanost, Mustang akumulatori su prilagođeni trenutnim uslovima tržišta i starosnoj strukturi domaćeg voznog parka, odnosno ovi akmulatori namenjeni su uglavnom za vozila optimalne opremljenosti. Preporučuju se za vozila koja nemaju dodatne potrošače kao sto su klima, električni podizači stakla, parking senzor itd.

Šta gledati i kako odabrati akumulator za auto?

Ako vam treba novi akumulator za stari automobil ili želte da proverite kakav akumulator poseduje vaš novi auto potražite u priručniku koji ste dobili uz svoje vozilo preporuke proizvođača o sledećim tehnikalijama:

Veličina akumulatora

Važno je odabrati adekvatnu veličinu akumulatora koja odgovara dimenzijama vašeg vozila. Mnoga vozila mogu prihvatiti više od jedne veličine.

Struja hladnog starta (Cold Cranking Amps, CCA)

CCA je od ogromne važnosti kao pokazatelj osobina pokretanja. To je vrednost u amperima koju akumulator može podržavati 30 sekundi pri temperaturi od oko -18˚C dok se napon akumulatora ne smanji do neupotrebljivog nivoa.

Rezervni kapacitet (Reserve Capacity, RC)

RC pomaže pri napajanju električnog sistema vašeg vozila ako alternator zakaže. Govori nam koliko minuta akumulator može osiguravati dovoljno snabdevanje električnom strujom pre nego što napon padne ispod minimalne vrednosti potrebne za pokretanje vozila.

Amper i Amper-sati – na šta je potrebno obratiti pažnju

Takođe, veoma važno je razumeti razliku između Ampera (A) i Amper-sati (AH). Amper je merna jedinica za količinu elektrona ili jačinu električne struje koja protiče kroz strujno kolo, a s druge strane Amper-sati su merna jedinica koja označava kapacitet akumulatora za čuvanje energije. AH se dobija množenjem jačine struje u amperima i vremena pražnjenja u satima. Prilikom kupovine akumulatora važno je da više obratite pažnju na to koliko akumulator ima Ampera, nego Amper-sati, zato što je to struja koju akumulator može da prenese preko anlasera u zamajac motora i tako pali auto.

Kada su u pitanju akumulatori, cene mogu varirati u zavisnosti od brenda koji kupujete, kao i od snage koju poseduje akumulator. Varta i Energizer akumulatori su nešto skuplji u odnosu na druga dva navedena brenda, ali samim tim sa sobom nose i bolji kvalitet i dugotrajnost. Svakako, u zavisnosti od vaših mogućnosti vi ćete odabrati koji akumulator je najbolji za vas, ali morate voditi računa o tome da on bude pogodan za vaše vozilo i da će biti u stanju da odgovori vašim uslovima vožnje.