Kada se menjaju gume na automobilu i zašto

Kada se menjaju gume na automobilu i zašto

Mnogi vozači se pitaju kada se menjaju gume na autu tokom godine. Promena sezonskih guma na automobilu povezana je sa promenom godišnjih doba i njen cilj je adekvatno prilagođavanje novim vremenskim uslovima na putevima. Auto gume su važan deo bezbednosti na putu i igraju jednu od ključnih uloga u tome da li će vozilo imati dobar kontakt sa putem i da li će se bezbedno kretati po različitim vremenskim uslovima.

Auto Gume

U zimskim uslovima, posebno kada temperatura padne ispod sedam stepeni celzijusa, letnje gume postaju tvrde i gube svoje karakteristike prijanjanja, što znači da se duže zaustavljaju i ne pružaju dovoljnu kontrolu u vožnji. Zbog toga se preporučuje zamena letnjih guma zimskim gumama koje su napravljene od posebne mešavine gume koja zadržava fleksibilnost i pri niskim temperaturama. Takođe, zimske gume imaju posebne dezene (šare) koji omogućavaju bolje prijanjanje na snegu i ledu.

S druge strane, letnje gume su dizajnirane za vožnju po suvom i toplom vremenu. One imaju drugačiji dezen koji omogućava brže i efikasnije odvajanje vode sa puta, što smanjuje rizik od akvaplaninga (hidroplaninga) – pojave koja nastaje kada vozilo ne može da istisne vodu koja se nakuplja ispod gume pa auto gubi upravljivost jer je kolovoz klizav kao da je zaleđen. Takođe, letnje gume su napravljene od mekše gume koja se bolje prilagođava površini puta i omogućava bolje upravljanje i kočenje.

Pored zimskih i letnjih guma, postoje i all-season (univerzalne) gume koje su dizajnirane da rade u svim vremenskim uslovima. Ove gume su napravljene od mešavine guma koja kombinuje karakteristike zimskih i letnjih guma, ali ipak nisu idealne za ekstremne uslove. Ukoliko često putujete u zimskim uslovima, preporučuje se da koristite zimske gume, dok ako vozite uglavnom po suvom i toplom vremenu, letnje gume će biti bolji izbor.

Kada se radi o zameni sezonskih guma, preporučuje se da se to radi svake godine. Pored toga, gume bi trebalo zameniti ako su oštećene ili imaju premalo profila, što smanjuje njihovu sposobnost prijanjanja. Osim toga, preporučuje se i balansiranje i podešavanje trapa nakon zamene guma, kako bi se osigurala optimalna kontrola nad vozilom.

Kada se radi o izboru i zameni sezonskih guma, bezbednost bi uvek trebalo da je na prvom mestu. MD Auto vam nudi najkvalitetnije nove i originalne automobilske gume po povoljnoj ceni. Obratite nam se za više informacija na telefon: 060/3030-623 ili 011/8443-608.

najkvalitetniji auto delovi

Menjanje guma – zakonska obaveza

U većini zemalja postoji zakonska obaveza korišćenja odgovarajućih pneumatika u skladu sa sezonom. To znači da je u nekim zemljama zakonska obaveza da se u zimskim uslovima koriste zimske gume, dok se u letnjim uslovima koriste letnje gume.

U nekim zemljama, poput Nemačke i Austrije, postoje zakonski propisi koji nalažu upotrebu zimskih guma tokom određenih perioda, čak i kada nema snega ili leda na putu. U tim zemljama, vozači koji ne koriste zimske gume tokom ovih perioda mogu biti kažnjeni novčanom kaznom.

U drugim zemljama, poput SAD-a, nema zakonske obaveze korišćenja zimskih guma, ali se preporučuje njihova upotreba u zimskim uslovima radi povećanja sigurnosti u saobraćaju.

U svakom slučaju, vozači bi trebalo da se upoznaju sa zakonima i propisima u svojoj zemlji ili državi, kako bi bili sigurni da su u skladu sa zakonom kada se radi o upotrebi sezonskih guma. Ukoliko ne poštuju zakon i koriste neodgovarajuće gume za određene uslove, vozači mogu dovesti u pitanje svoju sigurnost i sigurnost drugih učesnika u saobraćaju, te biti podložni kaznama i novčanim kaznama.

Kada se menjaju gume na automobilu zimi

Kada je temperatura ispod nule, to obično znači da su vremenski uslovi hladni i može biti prisutan sneg, led ili mraz. U takvim uslovima, preporučuje se da se na vozilo stave zimske gume, jer su one dizajnirane da pruže bolju kontrolu i prijanjanje u hladnim uslovima.

Zimske gume su napravljene od mekše gume i imaju specijalne dezene koji omogućavaju bolje prijanjanje na snegu i ledu. Takođe, ove gume su napravljene od posebne mešavine gume koja zadržava svoju fleksibilnost čak i pri niskim temperaturama, što znači da će zadržati svoje karakteristike prijanjanja čak i na temperaturama ispod nule.

S druge strane, letnje gume su napravljene od tvrđe gume koja se brže haba pri niskim temperaturama, što znači da gube svoje karakteristike prijanjanja kada temperatura padne ispod sedam stepeni celzijusa. Korišćenje letnjih guma u hladnim uslovima može dovesti do lošije kontrole nad vozilom, dužeg kočenja i lošijeg prijanjanja na mokrim ili zaleđenim putevima.

Dakle, ako temperatura padne ispod nule ili se očekuje sneg, led ili mraz, preporučuje se da se na vozilo stave zimske gume, jer će one pružiti bolju kontrolu i sigurnost u takvim uslovima. Ako ne koristite zimske gume u ovim uslovima, rizikujete svoju i sigurnost drugih učesnika u saobraćaju.

U Srbiji zakonska obaveza korišćenja zimskih guma na automobilu počinje svake godine od 1. novembra do 1. aprila, što propisuje Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima.

Kada se menjaju gume na automobilu leti

Kada su vrućine napolju, temperature asfalta i vazduha mogu se značajno podići, što može uticati na performanse guma i vozila. U takvim uslovima, preporučuje se korišćenje letnjih guma, jer su one napravljene od gume koja je dizajnirana da pruži najbolje performanse pri višim temperaturama.

Letnje gume su napravljene od tvrđe gume koja se manje haba pri višim temperaturama, što znači da će bolje zadržati svoje karakteristike prijanjanja i performanse čak i kada je vruće napolju. Takođe, ove gume imaju specijalne dezene koji su dizajnirani da pruže najbolje performanse u suvim uslovima, što je često slučaj kada je vruće napolju.

S druge strane, zimske gume su napravljene od mekše gume koja se brže haba pri višim temperaturama, što znači da mogu izgubiti svoje karakteristike prijanjanja i performanse kada je vruće napolju. Korišćenje zimskih guma u vrućim uslovima može dovesti do dužeg kočenja, lošijeg prijanjanja i manje kontrole nad vozilom.

Dakle, ako temperature asfalta i vazduha dostignu visoke nivoe, preporučuje se korišćenje letnjih guma, jer su one napravljene da pruže najbolje performanse u ovakvim uslovima. Ako koristite zimske gume u ovim uslovima, rizikujete svoju sigurnost i sigurnost drugih učesnika u saobraćaju, jer vaše vozilo neće imati optimalno prijanjanje i kontrolu.

U Srbiji zakonska obaveza korišćenja zimskih guma na automobilu prestaje 1. aprila a počinje 1. novembra.

Kada se radi o izboru i zameni sezonskih guma, bezbednost bi uvek trebalo da je na prvom mestu. MD Auto vam nudi najkvalitetnije nove i originalne automobilske gume po povoljnoj ceni. Obratite nam se za više informacija na telefon: 060/3030-623 ili 011/8443-608.

Auto Gume