Citroen C5 iskustva, održavanje, delovi – saveti za vlasnike

Citroen C5 iskustva, održavanje, delovi – saveti za vlasnike

Saznajte nešto više o Citroen C5 -ici, karakteristike ovih automobila, potrošnju, iskustva vozača, mane, česte kvarove, kao i savete za vlasnike.

Francuska vozila su uvek bila prepoznatljiva po svojoj udobnosti I komforu što se može reći i za Citroen C5 zbog svog HIDROPNEUMATIC oslanjanja koje odlukuje sva veća  vozila u Citreonovom astortimanu.

Sve je počelo 2000. godine kada je predstavljen prvi Citroen C5 automobil sedan model sa benizinskim i dizel motorima, da bi potom 2001. godine bila predstavljena i karavan verzija. Pogledajte 

Karakteristike Citroena C5

Do sada su prozvedene tri generaacije Citroen C5 automobila, prva generacija, kao što smo naveli se proizvodila od 2000. god do 2004.; druga od 2004. do 2008. god, a treća od 2008. koja je je kasnije izbacila i restilizovan model sa led svetlima napred i pozadi.

Dužina: 4.745 mm
Širina: 1.770 mm
Visina: 1.476 mm

Nadamo se da ce uskoro izaći i dugo najavljivana četvrta generacija Citroen C5 modela.

Velika prednost Citoena C5 u odnosu na njegovu konkurenciju je da je zaista povoljan za održavanje. Automobil je izuzetno ekonomičan, sa prosečnom potrošnjom za dizel motore od oko 5,5l što ga čini jednim od najpoželjnijih modela kako kod nas tako i širom Evrope.

Iskustva sa Citroenovim modelom C5

Citroen C5 automobil iz iskustva vlasnika možemo zaključiti odlikuje izuzetna udobnoost i komfor koji auto pruža, dok sa nekim jačim motorom na primer 2.2hdi ili pak 3.0v6 motorom dobijamo ozbiljan automobil kojim se možemo upustiti i u nešto žustriju vožnju.

Održavanje Citroen C5ice

Da bi produžili radni vek vašeg Citroena C5, morate ga redovno i na vreme održavati i servisirati. Kao što smo napomenuli rezervni auto delovi za ovaj model Citroen automobila nisu previše skupi, mada postoje pojedini delovi čije cene vas mogu neprijatno iznenaditi.

citroen c5 održavanje

Na primer, hidraulična „bomba” čija je funkcija regulisanje hidraulike vešanja u automobilu. Koja, ako se ne servisira na vreme, može vlasnicima doneti glavobolje. Kvar plivajućeg zamajca kod C5 modela je takođe jedan od češćih kvarova kao i sam set kvačila, koji se naravno uz pravilnu vožnju može izbeći.

Važno je napomenuti da redovno radite mali i veliki servis Citroena C5, u šta spada:

  • Set zupčastog kaiša – Preporka marke SNR, Continental, INA
  • Set PK kaiša (klinasti kaiš) – Preporuka Continetal i INA
  • Vodena pumpa – Preporuka KWP, Meteli , Valeo
  • Filteri – Preporuka MAN, Filtron, Knhet, Hengst
  • Motorno ulje – Preporuka TOTAL

Problemi sa Citroenom C5

Neke od mana koje se mogu uočiti iz dosadašnjeg iskustva rada sa delovima za ovaj model automobila kod Citroena C5 su, pored enterijera za koji mnogi kažu da je suviše „plastičan”, elektronika Citreoena C5 u šta spadaju razni releji, otpornici, reostati, bobina, svećice i kablovi.

Zato je bitno da delove elektrike koji su predviđeni za zamenu u redovnom servisu na vreme zameniti novim delovima da ne bi došlo kasnije do većih problema na automobilu

Naravno pošto smo rekli da je mala „boljka” ovog modela elektronika, trebalo bi imati i optimalan akumulator za vaš Citroen C5.

Delovi za Citroen C5

citroen c5 delovi

Auto delovi za Citroen C5 se ne pronalaze mnogo teško. Ovo je popularan model, pa postoji širok izbor polovnih delova.

Međutim, u nekim slučajevima nikako nije preporučljivo da koristite polovne delove, naročito kada su u pitanju potrošni delovi koji se menjaju za vreme velikog ili malog servisa. Saznajte koji delovi za Citroen C5  postoje u našoj ponudi.

Kao zaključak za sadašnje, a i buduće vlasnike automobila Citroen C pet je da sa izborom sigurno nisu pogrešili i da će ih automobil jako dugo služiti. Naravno, ako se pridržavaju saveta vezanih za servisiranje i održavanje automobila i zamenom delova na redovnim servisima.

Delove za Citroen, kao i za ostale automobile možete pronaći u MD Auto prodavnicama.