Audi A3 – iskustva i karakteristike

Audi A3 – iskustva i karakteristike

Automobil Audi A3 je poznat po svom luksuznom izgledu, karakterističnom za modele nemačkih proizvođača, koju kombinuje sa velikom snagom za koju su zaslužni kvalitetni motori. To su samo neki od razloga zašto je 2014. godine treća generacija ovog automobila osvojila nagradu “Svetski automobil godine”.

Audi A3 se proizvodio u tri generacije, a danas je aktuelna treća u nizu koja je počela sa plasiranjem novih modela 2012. godine. 

Prema testovima Evropske agencije za istraživanje novih automobila (Euro NCAP), Audi A3 je dobio najvećih 5 zvezdica za bezbednost prema ustaljenim standardima. Istraživanja vezana za Audi A3, iskustva u vezi sa vožnjom ovog automobila i drugi pokazatelji, doneli su uglavnom pozitivne ocene kritičara. 

U nastavku teksta možete saznati više informacija o njegovim prednostima i manama.

Audi A3 – karakteristike luksuznog automobila nemačke proizvodnje

Audi A3 je automobil koji je započeo trend sa premium hečbekovima i kombinuje kompaktne dimenzije sa dovoljno prostora za sve putnike, pa je postao čest izbor mnogih vozača. 

Predstavlja odličan luksuzni mali automobil sa jakim osnovnim motorom, a možete izabrati i verziju sa jačom snagom. Vozilo je agilno po pitanju rukovanja volanom, tako da je pogodno za vožnju po oštrijim krivinama, ali ne dozvolite da vas ponese lakoća upravljanja ukoliko niste dovoljno iskusni. Pored toga, komofran je za vožnju, s obzirom na udobnost prednjih sedišta i poprilično veliki prostor za putnike. 

Proizvođači nisu uložili previše u pojedine detalje dizajna samog automobila, tako da će njegov minimalistički izgled nekome biti prednost, a za nekoga mana. Ukoliko se odlučujete za kupovinu, obratite pažnju na to da veličina gepeka nije na zavidnom nivou, tako da u tom smislu nije pogodan za veća porodična putovanja. 

Audi A3 čine jedinstvo lepog spoljašnjeg dizajna, luksuznog enterijera i visokokvalitetnih specifikacija, ali se postavlja pitanje da li je Audi A3 vredan tog novca, koji je potrebno uložiti računajući i dodatnu opremu koju zahteva?

Kada je u pitanju Audi A3 iskustva vlasnika mogu varirati u zavisnosti od modela koji izaberete, a najveća razlika je u njihovom motoru koji se kreće od jednostavnog, ali efikasnog 1,6 litarskog, pa sve do moćnog 2,5 litarskog turbo motora na pogon sva četiri točka. 

Možete birati između sportske verzije ovog automobila sa troje vrata ili praktičnijeg modela sa petoro vrata, ukoliko automobil koristite u porodične svrhe.

Audi A3 iskustva –  vozači najčešće pozitivno ocenjuju ovaj model

Audi A3 je automobil odličnih sposobnosti, s obzirom na snagu njegovog motora, a dosadašnja iskustva vlasnika ovog četvorotočkaša pretežno su pozitivna. Takođe, veliki unutrašnji prostor doprinosu komforu potrebnom za dugačka putovanja, što je još jedan razlog zbog kog vlasnici uživaju u njegovom posedovanju.

Naše istraživanje iskustva u vezi sa vožnjom modela Audi A3 ukazuju na njegovu dinamičnost, ali i udobnost koju pruža putnicima, poput skupljih limuzina istog proizvođača. Zadovoljstvo korisnika pokazuje da Audi ima bolji model u odnosu na glavne konkurente za istu klasu automobila.

Sa druge strane, trebalo bi obratiti pažnju na to da su delovi za Audi A3 poprilično skupi, tako da budite spremni za izdvajanje veće količine novca za popravke. Kvarovi su naravno češći, ukoliko se odlučite za polovni automobili, s obzirom na veću pređenu kilometražu.

Takvu kupovinu je potrebno obaviti od strane proverenog prodavca, kako bi sebi obezbedili ređe posete majstorima i time uštedeli više novca.

Audi A3 – test je obavezan pre svake kupovine automobila

Ukoliko kupujete novi auto u zvaničnom i ovlašćenom salonu, test vozila je opcija koju ćete svakako dobiti na raspolaganju. Takva treba da bude praksa i prilikom kupovine polovnih automobila, kako biste na vreme mogli da uvidite da li postoje određeni tehnički problemi prilikom vožnje. 

Audi A3 mane – na šta bi trebalo obratiti pažnju pri kupovini

Audi A3 zahteva od vas da izdvojite nešto više novca nego što je to slučaj u odnosu na druge porodične modele automobila sličnih karakteristika poput Golfa ili Ford Fokusa

Takođe, nemaju svi modeli senzore za parkiranje, tako da dobro obratite pažnju na potencijalne ogrebotine kada kupujete polovni automobil. Ukoliko je potrebno ofarbati ga radi saniranja površinskih oštećenja, najbolje bi bilo koristiti što kvalitetniji materijal, kako ne bi došlo do potencijalnog rđanja.

Verzije automobila iz S linije Audi A3 modela poseduju vioskoprofilne gume i velike aluminijumske felne koje su podložnije oštećenjima. Ako tome dodamo i spuštenu karoseriju, dobija se model pogodan isključivo za kvalitetnije puteve bez većih rupa. 

Takođe, pojedini modeli iz S grupe vozila su između 1. i 31. avgusta 2017. godine proizvedeni sa lošim zadnjim nosačem, pa je dolazilo do otpadanja zadnjeg točka. Slično tome, između 30. i 15. novembra 2014. godine proizvodila su se vozila A3 modela sa problemom vezanim za vazdušni jastuk na strani suvozača. 

Takođe, iz bezbednosnih razloga je bilo potrebno zameniti sedišta u svim modelima proizvedenim između 20. maja i 2. septembra 2018. godine zbog loših šavova koji pričvršćuju naslon za glavu. 

Ove informacije je korisno znati ukoliko se odlučite za kupovinu polovnog automobila ovog tipa, iako je šteta verovatno već sanirana. Kada govorimo o različitim verzijama automobila Audi A3 motor u mnogo čemu određuje njegove prednosti i mane.

Audi A3 1.9 TDI – iskustva i pogodnosti

Potrebno je istaći da je tehnološki napredak zajedno sa inovacijama napravio veliki pomak po pitanju dizel motora, te se oni danas kotiraju kao moćni, prefinjeni i pouzdani

Audi A3 TDI 1.9 je vozilo koje poseduje motor povezan sa turbopunjačem, te pruža značajan obrtni momenat i može da povuče teret u vidu omanje prikolice, tako da ne trebate brinuti ukoliko sa porodicom i punim prtljažnikom idete putevima sa velikim nagibom.

Druga velika pogodnost pomenutog motora u odnosu na benzince je u ekonomičnoj potrošnji goriva, te se u tom pogledu znatno isplati kupovina.

Antiblokatori kočnica, spoljašnji vazdušni jastuci i kvalitetna kontrola stabilnosti prilikom vožnje su ono što Audi A3 1.9 TDI model automobila izdvaja kao pouzdan i bezbedan.

Audi A3 1.8 TFSI – znanja stečena putem vožnje

Audi A3 1.8 TFSI pruža značajne benefite svojim putnicima, poput manje potrošnje i veće sigurnosti. Ovaj model je poprilično praktičan, te poseduje više mesta u prtljažniku nego drugi modela iz ove serije automobila.

Ne dozvolite da vas zbuni veliki broj opcija na kontolnoj tabli, s obzirom da će vam biti potrebno nekoliko vožnji da se priviknete. Pored standardne bezbednosti koju pružaju Audi A3 modeli, kod verzije 1.8 TFSI postoji imobilizator motora i opcija za centralno daljinsko zaključavanje.

Motor ovog automobila ima velike pogodnosti vezane za potrošnju goriva i emisiju štetnih gasova, a pored toga njegova kačina se meri prema 180 konjskih snaga.

Audi A3 – najčešći kvarovi

Kao što kod svakog automobila može doći do određenih problema usled vožnje ili drugih faktora, takav je slučaj i sa opisanim automobilom u tekstu. Govoreći o modelu Audi A3 iskustva vozača se razlikuju po pitanju kvarova, ali možemo zaključiti da postoje određeni problemi koji se pojavljuju češće. 

Kod većine Audi A3 modela sa 2.0 dizel motorom može doći do problema prilikom paljenja auta. Razlog za kvarove na pređenih manje od 100.000 kilometara, mogu biti lančanik na pumpi za ulje gde dolazi do njegovog habanja, a rešenje je kupiti novu pumpu za ulje čim primetite prve nepravilnosti.

Takođe, kao čest problem se izdvaja i poteškoća pri menjanju brzina kod Audi A3S modela sa šest brzina, a najčešće se manifestuje prilikom prebacivanja iz prvog u drugi stepen ubrzanja. Popravka je rutinska i ne zahteva previše vremena i novca, ali je bitno obaviti je na vreme.

Obratite pažnju kada vam se upali lampica upozorenja za upravljanje motorom, a to je obično znak od temperaturnog senzora koji se mora zameniti. Ukoliko imate ovaj problem, takođe ćete otežano paliti automobil u pojedinim situacijama.

Još jedan od karakterističnih problema je i prekomerna potreba za sipanjem ulja. Rešenje se najčešće nalazi u zameni cevi za ulje, a kola Audi A3S sa 2.0 motorom, proizvedena između 2003. i 2012. godine, učestalije imaju ovu vrstu kvara. 

Ukoliko ste zainteresovani za kupovinu nekog od modela iz serije automobila Audi A3 test njihovih karakteristika tokom vožnje je najbolja opcija da se i sami uverite u njihove pogodnosti i mane. Možete posetiti sajt neke od vodećih internet stranica i još detaljnije se informisati o specifikacijama automobila koji vas interesuju. 

Takođe, s obzirom da je auto marke Audi poprilično popularan na našim prostorima, sa cenom koja možda premašuje platežnu moć stanovnika naše zemlje, mnogi se odlučuju za kupovinu polovnih automobila, koji takođe mogu biti u odličnom stanju, ali i u nekim slučajevima zahtevati učestalije popravke. Ukoliko vam zatrebaju delovi za vaš Audi A3 ili neki drugi automobil, pogledajte našu ponudu delova online.

Nadamo se da vam je ovaj tekst pružio zanimljive i korisne informacije u vezi sa modelom Audi A3 i njegovim pojedinim verzijama, kao i da ste stekli uvid u određene stvari na koje morate obratiti pažnju prilikom kupovine.