Ford Fiesta iskustva - prednosti i mane - saveti za vozače

Ford Fiesta je supermini automobil koji proizvodi američka kompanija Ford još od 1976. godine, a trenutno je aktuelna sedma generacija ovog modela. Ford Fiesta je prodat u više od 16 miliona primeraka do sada, što ovaj automobil stavlja na treće mesto najprodavanijih modela Forda, odmah iza Escorta i F serije.

Za Ford automobile se generalno može reći da su opšte poznati kao veoma izdržljivi i kvalitetni modeli, a to posebno dokazuje Ford Fiesta model koji je poprilično dugo na tržištu, što samo svedoči u korist ove fabrike automobila. 

U nastavku teksta pogledajte osnovne Ford Fiesta karakteristike, koje su osnovne prednosti i mane ovog automobila, ali i savete i Ford Fiesta iskustva vozača. Ukoliko su vam potrebi najkvalitetniji delovi za Ford automobile obratite se MD prodavnici rezervnih delova, na raspolaganju smo vam za sve što vas interesuje. 

Ford Fiesta karakteristike ovog automobila

Prva generacija Ford Fiesta automobila proizvodila se od 1976. do 1983. godine. Izrađen je u potpunosti na Ford B platformi, a model je dolazio u dve verzije karoserije - kao hečbek sa troje vrata i kombi sa troje vrata. 

Ford Fiesta dimenzije automobila prve generacije

 • Dužina: 3,56 metara
 • Širina: 1,57 metara
 • Visina: 1,36 metara
 • Međuosovinsko rastojanje: 2,28 metara

Druga generacija Ford Fiesta automobila se na tržištu pojavila 1983. godine, a proizvodnja je trajala sve do 1989. godine. I ovaj model je potpuno bio na platformi Ford B, a takođe je izrađivan u dve verzije - hečbek i kombi sa troje vrata.

Ford Fiesta dimenzije automobila druge generacije

 • Dužina: 3,56 metara
 • Širina: 1,57 metara
 • Visina: 1,36 metara
 • Međuosovinsko rastojanje: 2,28 metara

Treća generacija Ford Fiesta automobila uspešno se proizvodila od 1989. do 1997. godine. Model je znatno unapređen, u odnosu na prethodne dve verzije, a i proširen je asortiman vozila. Ova generacija dolazi kao hečbek sa troje i petoro vrata i kombi sa troje vrata. 

Ford Fiesta dimenzije automobila treće generacije

 • Dužina: 3,74 metara
 • Širina: 1,61 metara
 • Visina: 1,32 metara
 • Međuosovinsko rastojanje: 2,45 metara

Četvrta generacija Ford Fiesta automobila proizvodila se od 1995. do 2002. godine. Ova verzija je stigla sa znatno unapređenim karakteristikama. Proizvodila se u nekoliko verzija karoserije, počev od standardnog hečbeka sa troje i petoro vrata, preko kombija sa troje vrata, pa sve do novih limuzina sa četvoro vrata i kupe sa dvoje vrata. 

Ford Fiesta dimenzije automobila četvrte generacije

 • Dužina: 3,83 metara
 • Širina: 1,63 metara
 • Visina: 1,32 metara
 • Međuosovinsko rastojanje: 2,47 metara

Peta generacija Ford Fiesta automobila u proizvodnji je bila od 2002. do 2008. godine. Automobil je bio veoma popularan i na evropskom, ali i na tržištu Južne Amerike. Model je predstavljen u hečbek verziji sa troje i petoro vrata, limuzina verziji sa četvoro vrata i kombi verziji sa troje vrata.

Ford Fiesta dimenzije automobila pete generacije

 • Dužina: 3,92 metara
 • Širina: 1,68 metara
 • Visina: 1,46 metara
 • Međuosovinsko rastojanje: 2,49 metara

Šesta generacija Ford Fiesta automobila se najduže proizvodila od svih prethodnih generacija. Naime, ovaj automobil je sa proizvodnih pogona stizao punih 10 godina, od 2009. do 2019. godine. Proizvodio se kao hečbek sa troje i petoro vrata, limuzina sa četvoro vrata i kombi sa troje vrata.

Ford Fiesta dimenzije automobila šeste generacije

 • Dužina: 3,97 metara
 • Širina: 1,72 metara
 • Visina: 1,48 metara
 • Međuosovinsko rastojanje: 2,49 metara

Sedma generacija Ford Fiesta automobila je aktuelna generacija, koja je u proizvodnji od 2017. godine. Predstavljena je samo u hečbek verziji karoserije i to sa troje i petoro vrata. Model je za kratko vreme postao veoma popularan, pa nema sumnje da će se ova generacija zadržati dugo u proizvodnji. 

Ford Fiesta dimenzije automobila sedme generacije

 • Dužina: 4,04 metara
 • Širina: 1,73 metara
 • Visina: 1,48 metara
 • Međuosovinsko rastojanje: 2,49 metara

Ford Fiesta automobili

Ford Fiesta motor koji se nalazi u ovim automobilima

Ford Fiesta ima širok spektar motora na raspolaganju, a jedan od osnovnih je benzinac od  73 KS koji ima poprilično slab motor, pogodan jedino za vožnju po gradu. Savetujemo da 1.3 benzinac izbegavate, jer dosta troši, a ima veoma loše performanse. Kada je u pitanju Ford Fiesta 1.4 benzin iskustva vozača govore da je ovaj motor očigledno jači, ali i skuplji jer više troši. 

Dizel linija obuhvata 1.4 TDCi sa 67 KS i 1.6-litarski TDCi sa 88 KS. Obe su odlične jedinice, ali za mešavinu performansi i ekonomičnosti Ford Fiesta 1.4 TDCi iskustva su pokazala da ovaj motor radi najbolji posao. Petostepeni manuelni menjač daje oštre, precizne promene.

Izbor pogonske jedinice zavisi od toga kako nameravate da koristite. Motori manji od 70 KS najbolji su za grad. Jači motori omogućavaju bolje zadovoljstvo u vožnji. Za malo više novca možete kupiti Fiesta 1.6 TDCi motor, koji radi primetno bolje od slabijih verzija, a troši skoro istu količinu goriva. 

Dizajn i udobnost Ford Fiesta automobila

Glavni kvalitet Ford Fiesta automobila jeste udobnost i prilagodljivost u vožnji. Štaviše, možemo slobodno reći da nijedan drugi supermini automobil nije tako dobar i komforan za vožnju. Posebna prednost jeste fino dizajnirana spoljašnja linija, zbog koje ovaj model važi za jedan od elegantnijih na tržištu, u toj klasi. 

Ima dovoljno prostora za vožača i suvozača, a pozadi je sasvim dovoljno prostora da se smeste udobno dve odrasle osobe. Prtljažnik je lepo dizajniran, ne preveliki, ali praktičan. Jedina zamerka za unutrašnjost je tabla koja naizgled deluje previše jednostavno, možda čak i jeftino. 

Ford Fiesta automobil karakteriše odlična preglednost i dobro upravljanje, koje vam omogućava odličnu gradsku vožnju, dok je na autoputu priča malo drugačija, pogotovo kod onih modela koji dolaze sa manjim motorima. 

Ford Fiesta iskustva i saveti vozača

Ford Fiesta iskustva vozača pokazala su da je u pitanju jedan izuzetno pouzdan i kvalitetan model, koji, ako se o njemu redovno brinete, može zaista dugo da vas posluži. Ono što pojedini vozači posebno ističu jeste da bi trebalo redovno menjati ulje, na svakih 10.000 km, posebno na benzinskim motorima, jer neredovna zamena može dovesti do habanja. 

Takođe, iskustva vozača su pokazala da se može javiti curenje ulja iz menjača, pa je savet da se prilikom svake inspekcije obrati pažnja na to da li se ispod automobila pojavljuju kapi tečnosti. 

Generalno govoreći, Ford Fiesta je poprilično pouzdan automobil, koji ima jeftine delove, ukoliko vam ipak zatrebaju. Najbolja vest jesta da su automobili Ford Fiesta veoma laki za održavanje, te ne bi trebalo da imate previše problema sa njima. 

Ford Fiesta kvarovi koji se često javljaju

Ford Fiesta spada među relativno pouzdana vozila, posebno benzinske verzije. U ovom odeljku pozabavićemo se kvarovima modela proizvedenih tokom 21. veka

Kod modela pete generacije, vodena pumpa može da otkaže pre vremena pa bi trebalo obratiti pažnju na čudne zvukove iz motora kada je u leru. Takođe, dolazi do curenja vode u kabini kod nogu vozača i suvozača što je znak da treba zameniti filter vazduha.

Retko se dešavalo i da otkaže servo uređaj što nije nimalo jeftino za popraviti. Primećeni su i pojedini problemi sa softverom u kontrolnom modulu klima uređaja, prekomerno propuštanje goriva iz brizgaljki….

Kod Ford Fiesta šeste generacije, posebno u prvim godinama proizvodnje ovog modela, primetni su bili česti kvarovi elektronike, kao i nefunkcionalni ABS, problem sa  auto-radiom pri reprodukciji muzike sa USB-a, buka iz motora…

Ukoliko imate problem sa bilo kojim kvarom na vašem automobilu obratite se našoj prodavnici u kojoj možete pronaći sve originalne rezervne delove za Ford vozila. 

Ford Fiesta automobil

Ford Fiesta cena automobila - novi i polovni Ford Fiesta 

Ukoliko planirate kupovinu nekog Ford Fiesta modela, na sajtovima za prodaju polovnih automobila možete očekivati velik raspon cena, s obzirom na to da se ovi automobili proizvode već više od 40 godina. 

Uzimajući to u obzir, za Ford Fiesta automobile iz prve tri generacije, koji su se proizvodili do kraja 90-ih godina prošlog veka, potrebno je izdvojiti do 700 evra. Cena Ford Fiesta automobila se prvenstveno formira na osnovu stanja u kojem se nalazi polovno vozilo, kao i dodatne opreme koja dolazi sa automobilom.

Kada su u pitanju automobili Ford Fiesta četvrte i pete generacije, odnosno modeli proizvedeni u prvoj deceniji 21. veka, cena tih vozila se uglavnom kreće od 1.700, pa sve do 3.500 evra. 

Ford Fiesta cena novijih automobila je svakako nešto drugačija, pa tako vozila šeste generacije, koja su se proizvodila do 2019. godine, mogu da se pribave po cenama od 4.000 do 10.000 evra. 

Ford Fiesta cena novog automobila, koji se na tržištu pojavio 2017. godine, dostiže cifru između 12.000 i 14.000 evra, što i ne čudi s obzirom na to da je u pitanju sasvim dobro opremljen automobil koji dolazi sa vrhunskim performansama.

Zaključak i završno mišljenje o Ford Fiesta automobilima

Na osnovu svih navedenih podataka o ovom vozilu, kao i iskustava dosadašnjih vlasnika ovog automobila, možemo da zaključimo kako je Ford Fiesta jedan poprilično dobar i kvalitetan automobil, što i ne bi trebalo previše da iznenađuje kada su u pitanju modeli koji izlaze iz fabrike ovog američkog proizvođača.

Ovaj automobil, pored svih svojih pozitivnih osobina, ima i određene mane, kao uostalom i svaki drugi model, ali ono što je najbitnije jeste da vozačima nudi veliki broj mogućnosti i to bez neočekivanih i neprijatnih iznenađenja. 

Kada je u pitanju veliki servis Ford Fiesta vozila zahtevaju redovno održavanje i brigu po propisanim uputstvima, pre svega ukoliko se radi o nešto starijim automobilima iz prve generacije. Ford automobili su karakteristični po posvećenoj i dobroj izradi, ali samo redovna kontrola i briga o vozilu može garantovati da sve performanse automobila i motora  budu uvek na svom maksimumu.

Ukoliko su vam potrebni najnoviji i najbolji Ford delovi za vaš automobil, MD Auto prodavnica auto delova ima u svojoj ponudi najbolje i najkvalitetnije rezervne delove za sve tipove Ford automobila.